Gość: gosc IP: *.um.gov.pl 30.03.07, 11:55 Niedawno dowiedziałam sie, że prawdopodobnie mam to schorzenie. Czytam w internecie o nimi jestem przerazona. czy mozna to wyleczyc. serdecznie dziekuje za wszelką informację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancymonka Re: Zespół policystyczny jajników. 30.03.07, 12:06 Hmmm... wyleczyć... zaleczyć owszem, ale czy wyleczyć? Nie wiem, u mnie się nie udało. Tak ot sobie uroda dziwna, tylko kłopoty z zajściem w ciążę są duże i wymagają interwencji farmaceutycznej. Jeśli byś chciała jakiś szczegółów to pisz na maila, bo dla mnie to zbyt osobiste, żeby pisać o tym na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.um.gov.pl 30.03.07, 12:10 Najbardziej przeraza mnie mysl o tym, że nie bede mogła mieć dzieci... a całe życie na hormonach, tez niezbyt ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Zespół policystyczny jajników. 30.03.07, 12:13 Mnie się udało zajść w ciąże po 9 miesiącach walki. Bierz się do roboty póki jest szansa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 12:08 Niestety wyleczyć zespołu PCO się nie da, jedynie ( ale i to dużo ) zatrzymać jej postępowanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:13 choruje od zawsze- ale zyje !! i mam sie dobrze :) Nie przerazaj sie tylko dzialaj. Fakt, z zajsciem w ciaze mialam problemy , ale po operacji ( xx lat temu w klinice w Zabrzu) zostalam szczesliwą mamą, czego z calego serca i Tobie zyczę. Operacja nie jest wcale taka straszna i jesli lekarze ja zalecaja nie nalezy sie obawiac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralik Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:42 A na jakiej podstawie ci postawiono tą diagnozę? jakie badania miałaś robione i gdzie? Aby stwierdzić tą chorobę trzeba mieć zrobione bardzo szczegółowe badania. A co do ciąży to choroba ta wcale nie przekreśla szans na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggm Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.07, 01:40 u mnie tez podejrzewano PCOS :( jeden lekarz podejrzewal drugi potwierdzil i nie bylo wyjscia, zeby miec dzidziusia trzeba sie leczyc. A leczenie nie jest proste, ale nie bede pisac na forum co i jak. Jestem swiezo po zabiegu i przed dalszym leczeniem. Mam nadzieje, ze rezultat juz niedlugo. Srednio niby do 6 miesiecy zobaczymy. Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 11:33 Nie musisz się bac. Miałam zrobioną laparoskopię (nic strasznego ale dopiero tak myślisz jak już jest po zabiegu) w klinice w Bytomiu, następnie ok.1 roku miałam odczekac aż wszystko się wyreguluje. Minął rok i zaszłam w ciążę, teraz mam 5 letniego brzdąca i bardzo się cieszę. Najważniejszą sprawą jest trafic do specjalisty, niestety Częstochowy nie polecam-tutaj lekarze nie mają doświadczenia ani sprzętu-nikt nic nie robił aby mi naprawdę pomóc. Tak się przemęczyłam kilka lat. Wreszcie polecono mi dr Grabowskiego, który prywatnie przyjmuje w Częstochowie i wówczas pracował w klinice ginekologicznej w Bytomiu oraz w szpitalu ginekologicznym w Gliwicach. Na pierwszej wizycie wszystko mi dokładnie wyjaśnił,po drugiej czy trzeciej miałam już termin zabiegu. Chętnie odpowiem na więcej twoich pytań i naprawdę nie bój się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggm Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 01:49 niestety muszę zgodzić sie w pełni z moja przedmówczynią W CZĘSTOCHOWIE NIKT CI NIE POMOŻE!!! nie mają tu doświadczenia-co najważniejsze, ani nie dysponują odpowiednim sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:32 Ja mam to od około 10 lat. W 2002 roku wyszłam za mąż, Na początku nie myśleliśmy o dzieciach, raczej to były tylko plany. Jednak po pewnym czasie przyszła na nie ochota. Szczerze mówiąc brałam cały czas tylko duphaston i nic więcej. Lekarz powiedziałmi ze jeżeli zdecyduję się na dziecko to Na Mickiewicz dr Olek przeprowadza zabiegi umożliwiające zajście w ciążę. Planowałam ten zabieg na zeszłoroczne wakacje, ale w marcu okazało się że jestem w ciąży i obyło się bez żadnej interwncji chirurgicznej i dzisiaj jestem szczęśliwą mamą 5cio miesięcznego Kacperka. Nigdy nie myślałam o tym jak o jakiejś chorobie, a tu mały cud. A na dodatek narazie, odpukać w niemalowane , od czasu porodu a dokładnie od pierwszej miesiączki po porodzie, mam regularne cykle i byle tak dalej , bo może postaramy się o jeszcze jednego bobaska. Polecam, dr Schyllera z przychodni "Północ"lub na Kiedrzyńskiej też przyjmuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggm Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 01:52 niestety muszę zgodzić sie w pełni z moja przedmówczynią W CZĘSTOCHOWIE NIKT CI NIE POMOŻE!!! nie mają tu doświadczenia-co najważniejsze, ani nie dysponują odpowiednim sprzętem. Ja znalazłam dobrego lekarza dzięki koleżance. Jestem jak na razie zadowolona. I nic się nie bój. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Zespół policystyczny jajników. IP: 213.186.88.* 02.04.07, 08:56 najpierw zapoznaj sie dokladnie a pozniej pisz niesp[rawdzone informacje w szpitalu na PCK posiadaja najnowszy laporoskop od 2 lat wykonuja rozne laparoskopie nawet w gazecie jakis czas temu pisano ze ordynator wykonal pierwsze w Czestochowie laparoskopowe usuniecie macicy wiec nie wiwem dlaczego tak dyskredytujesz Czestochowe i jej lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggm Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.07, 13:40 widzisz sama piszesz niedawno pisali...w innych cenionych ośrodkach w Polsce takie zabiegi (laparoskopię) wykonują conajmniej od 10 lat więc o czym tu mówić...100 lat za murzynami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Zespół policystyczny jajników. IP: 213.186.88.* 03.04.07, 11:21 jakie to cenione osrodki sa wd ciebie i dalej nic nie rozumiesdz moze laparoskop jest na PCK od 2-3 lat ale pisali w tej samej gazecie ze ten ordynator to ksztalcil sie w Wiedniu i pracowal 20 lat w Klinice na Slasku wiec zapoznaj sie dokladnie zaciagnij jezyka a pozniej pisz o jakis cenionych osrodkach w ktorych nie bylas na PCK moja ciotka miala usunieta macice laparoskopowo i na 3 ci dzien byla w domu Czestochowianki odezwijcie sie te co mialy laparoskopie na PCK Czestochowa gora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 19:29 na jakiej podstawie lekarz potwierdził ci 100 % PCO. Czy podczas badania wewnętrzego USG liczył ci ilość pęcherzyków na jajniku (są jakieś normy i metody tego liczenia) ? A jak u ciebie z okresem (nieregularne/ co ile dni) ? Samo zwykłe USG nie daje jednoznacznej odpowiedzi, że to PCO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmg Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.07, 00:18 pierwszy lekarz wywiad+USG+bad.poziomu hormonów+USG owulacyjne i padło wtedy podejrzenie, że prawdopodobnie to PCOS... Chciałam mieć pewność i skonsultowałam się z drugim lekarzem. Zrobił USG i biorąc pod uwagę wsześniejsze badania potwierdził niestety diagnozę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 Re: Zespół policystyczny jajników. IP: 213.186.88.* 02.04.07, 09:04 niech te co tak dyskredytuja Czestochowe i umiejetnosci jej lekarzy popytaja kolezanki znajome co mialy laparoskopie na PCK i inne zabiegi poczytaja gazety i oczka im sie otworza to takie polskie cudze chwalicie swego nie znacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zespół policystyczny jajników. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 20:52 co to jest USG owulacyjne ? Odpowiedz Link Zgłoś