Dodaj do ulubionych

Po cegły ustawiają się kolejki

IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 00:38
Ktoś tu wyraźnie chce podbijać cenę za pomocą mediów. Prawda jest taka, że
ceny mieszkań i domów zaczęły wyraźnie spadać. Kończy się szaleństwo, bo
kończą się pieniądze z kredytów. Od jakiegoś czasu obserwuję rynek
mieszkaniowy w Częstochowie. Oferty sprzedaży leżą miesiącami. Jak ktoś chce
rzeczywiście coś sprzedać, to musi podać atrakcyjną cenę. Rynek w UE jest
nasycony materiałami. Jeżeli polscy producenci będą się wygłupiać, to szybko
wyprą ich czesi, słowacy i inni. Nikt tu nie robi łaski.
Obserwuj wątek
    • Gość: poszukujący Apartamentowce przy ul. Wyszyńskiego (za Jadwigi) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 01:28
      sprzedały się jak świeże bułeczki już pod koniec ub. roku w cenie za jedyne
      5450 zł/m2. Nie wiem więc jaki rynek śledzisz? Nowe inwestycje np. mieszkania
      przy Mościckiego czy Kaspra de Bufallo 3900-4200 zł/m2 więc nie plećmy bzdur,
      że mieszkania w Cz-wie tanieją, bo sam szukam nowobudowanego mieszkania od
      kilku miesięcy w atrakcyjnej cenie i w dobrej lokalizacji. Oczywiście są też
      inne oferty np. na Północy czy Błesznie, Rakowie, ale uwzględniając lokalizację
      te 3000-3500 zł/m2 to też sporo.
      • Gość: m40 Re: Apartamentowce przy ul. Wyszyńskiego (za Jadw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 07:55
        Beznadziejne te "apartamentowce". Ciasno, blisko ulicy.Co to za apartamenty?
        Budowa dopiero zaczęta, pewnie będzie trzeba dużo dopłacać.
        • Gość: janusz Re: Apartamentowce przy ul. Wyszyńskiego (za Jadw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 09:04
          Beznadziejne na pewno nie są. Oglądałem projekty. Budują wszystko z silikatów,
          osiedle strzeżone i monitorowane, garaże podziemne i windy z poziomu garaży.
          Lokalizacja jest trochę mniej fortunna ze względu na skrzyżowanie Wyszyńskiego
          z Jadwigi. Po wybudowaniu osiedla MZD planuje przebudowę skrzyżowania i
          zainstalowanie świateł.
        • Gość: xx Re: Apartamentowce przy ul. Wyszyńskiego (za Jadw IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 22:33
          Budowa mocno zaawansowana.
        • Gość: xx Re: Apartamentowce przy ul. Wyszyńskiego (za Jadw IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 22:34
          P.S. Chyba Ci sie pomylily budowy.
    • Gość: walezy Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: 212.160.86.* 08.05.07, 06:42
      "Oceniam, że osiągnęliśmy poziom opłacalności produkcji, bo jeszcze w styczniu
      musieliśmy do niej dokładać - zastrzega prezes ...". No facet przesadzil. W
      zeszlym roku jakos styczen przezyli, a teraz mieli problemy.
      Euro nic do tych cen nie ma. Jeszcze przed ogloszeniem wynikow ceny mialy
      straszne przebicie w porowaniu do poprzedniego roku. Stadionow ani druk nikt z
      MAXow nie bedzie przeciez budowal, bez przesady. Ostatnio po prostu trendy stalo
      sie posiadanie domu i kredyt na 30-35 lat.
      • Gość: Inwestor Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 08:45
        Zgadzam się z tą opinią. Ceny zaczęły iść powoli do góry już latem ubiegłego
        roku. Były to jednak korekty cenowe o kilka-kilkanaście procent.MAX kosztował
        połowę butelki Coca-Coli więc do drogich nie należał. Obecnie mamy do czynienia
        z szaleństwem cenowym bo producenci i główni dystrybutorzy chcą w jeden sezon
        odrobić brak zysków (a nie straty - jak mieli straty to kto im dopłacał ?) za
        poprzednie 2-3 lata. Efekt będzie piorunujący ale dla...producentów mat-bud !
        Polska nie jest już wyspą gospodarczą jak w latach 80-tych. Czego zabraknie albo
        będzie zbyt drogie to się przywiezie z zagranicy i będzie nawet tańsze jak
        wyprodukowane w Polsce.To jest dopiero "tajemnica" jak polski produkt wykonany
        przez polskiego robotnika opłacanego średnio 4 razy mniej jak na zachodzie jest
        tak samo a nawet droższy niż zachodni ?! Poza tym widać teraz na czym polega
        tak naprawdę "polski cud gospodarczy" - na podnoszeniu cen a nie na wzroście
        produkcji ! Podnoszenie cen powoduje wzrost PKB - dlatego mamy obecnie ten "cud
        gospodarczy" !
        Najgorsze w tym jest jednak zachowanie niektórych spanikowanych klientów. Lecą
        jak ćmy do ognia podpuszczeni przez artykuły sponsorowane w przekaziorach, że
        tylko będzie drożej i drożej.Bankierzy zacierają łapki bo kredyciki po 500.000
        na 50 lat staną się "powszechne". Nie ma to jak mieć NIEWOLNIKA co całe życie
        będzie utrzymywał bankiera - pożyczy pół miliona - a odda milion ! Zachowanie to
        jest - niestety - typowe dla Polaków a objawia się albo w hurra-optymiźmie albo
        w skrajnym pesymiźmie. Do sprawy należy zatem podejść racjonalnie i na
        spokojnie. Kto dostał pozwolenie na budowę niech sobie kopie fundament i na
        spokojnie wykona poziom zero. Będą MAXy w przystępnej cenie to niech kupuje.
        Będą zbyt drogie - to niech frajerzy przepłacają - ja poczekam na normalną cenę!
        Podobnie z pozostałymi materiałami. Jak słyszę od przedstawiciela pewnej firmy,
        że on nie zna obecnej ceny na materiał a prawdopodobna dostawa będzie
        sierpień/wrzesień to mu odpowiadam: jak będziesz Pan wiedział za ile i kiedy to
        zgłoś się Pan do mnie, ale nie obiecuję, że będę jeszcze zainteresowany Pana
        produktem !
        Rynek jest wtedy gdy producent szuka Klienta. Gdy Klient szuka producenta -
        wtedy mamy ...socjalizm = zaprzeczenie normalnej gospodarki !
        Inwestorom, producentom i budowlańcom życzę rozsądku i wzajemnego poszanowania.
        • Gość: Macio Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 09:26
          Też nie wiem jaki rynek śledzisz, na jakim to rynku spadają ceny mieszkań?
          Niedawno zaleciłem rodzicom sprzedaż mieszkania na północy twierdząc , że za
          parę lat to będą slamsy gdzie strach będzie chodzić wieczorem i ceny polecą na
          morde ! Całe szczęście, że mnie nie posłuchali, bo cena 90 tyś za ich mieszkania
          wydawała się być wysoka, a teraz .. jest kilku chętnych którzy zaczeli się
          licytować .. wystartowało od 150 tyś !!! W knu chyba za 160 sprzedali ..
          • Gość: q Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.icm.edu.pl 08.05.07, 09:51
            no mieszkanie warte 2 miesiace temu 100 tys zł dzisiaj warte jest 140 tys, wiec
            niewiem o jakim rynku mieszkaniowym mowisz, chyba na Bialorusi...
            Ceny działek, mieszkań i domów idą wyraźnie w góre i nic nie zapowiada ich
            spadku, rynek jest nienasycony i poki nie zacznie się budowac mieszkan na wielka
            skale to ceny sie nie uspokoja!!!
            • Gość: bb Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: 80.240.172.* 08.05.07, 11:06
              Na wielką skalę to budowano w komuniźmie. Teraz nikt ci nic tanio nie zbuduje.
              Prawda jest taka że kolejne pokolenia polaków będa mieszkały w
              mikromieszkankach kupionych za katorżnicze kredyty. Ale te tendencje się za
              jakieś 20 lat odwrócą z powodu zerowego przyrostu naturalnego zadłużonego po
              uszy młodego pokolenia polaków. Zaczną wówczas wymierać wyże demograficzne z
              czasów dobrobytu.
          • Gość: Inwetor Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:04
            No to zrobili życiowy błąd !!!
            Pomyśl - za kolejne 2 miesiące sprzedaliby zapewne to mieszkanko za..190 tyś
            złotych !
            A jakby jeszcze poczekali z pół roku - o ho ho ! - to może by i do 250.000
            dobili !!!
            A za rok to już "pewnikiem" pół melona by dostali !!!!
            Ajajajaj !! Jaką wielką głupotę zrobili twoi rodzice, że teraz tak tanio
            sprzedali dorobek swego życia:-(
        • czerem Re: Po cegły ustawiają się kolejki 08.05.07, 11:29
          a jak tu wstrzymać budowę i czekać aż ceny materiałów znormalnieją jeżeli ktoś
          ma kredyt i ma na ukończenie budowy 2 lata???
          • Gość: Inwestor Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:33
            To przeczytaj ze zrozumieniem mój wpis o NEP może wtedy zrozumiesz jaki zrobiłeś
            "interes życia"
          • Gość: Don Pedro Kolejny burak zlapany na kredyt IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:34
            Hhahahaha, gdzie wy macie mózgi?!
          • Gość: konrad Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:10
            Bardzo sie ciesze chetnie cos tanio kupie za kilka lat.
        • Gość: Miki Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 08:33
          Też tak uważam. Poza ceramiką jest jeszcze trochę innych materiałów, z których
          warto budować bo można o wiele taniej postawić swój domek. Co do ekip to jak na
          razie są, a fakt, że trochę się odkuli działa tylko na naszą korzyść bo coraz
          rzadziej spotykam frustratów w branży budowlanej. 2 lata temu ciągle płakali, że
          to żaden biznes - teraz jest coraz lepiej, a ceny jeszcze tak nie oszalały. Poza
          tym musimy sobie zdać sprawę, że budujący z kredytów jeszcze 5 lat temu mogli
          tylko pomarzyć o tak dostępnych i tanich kredytach. Suma summarum twierdzę, że
          dzisiaj łatwiej sie wybudować niż parę lat temu. Oczywiście pod warunkiem, że
          mamy działkę, bo to jest sprawa zasadnicza.
          • Gość: gel Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 21:52
            po cegły ustawiaja sie kolejki więc ja zaczynam własnie budowe i będę budować z
            pustaka cementowego.cały -1,70zł a połówka 0,90zł,w środek dam steropian i
            jakos powoli bede ciągnął.do zimy chcę wyciągnąć fundamenty .może pustak nie
            jest tak idealny jak max ale na maxa mnie nie stać i nie będę się porywać z
            motyką na słońce. bez jakiegoś kredytu też pewnie się nie obejdzie ale napewno
            nie na 20 czy wiecej lat.myślę o jakiś 5 latach najwiecej,z tym że buduję mały
            domek jednorodzinny parterowy z poddaszem.nie wiem jak to wszysko bedzie
            wyglądać jak zacznę budowe,bo tak naprawdę to nie wiem czy uda mi sie zrobić to
            tak jak myslę.w każdym razie spieszyć sie aż tak z budową to nie muszę bo póki
            co to mam gdzie mieszkać,a poza tym mam żonę i córkę 1,5 roczną i o nich też
            muszę pamietać.wszystkim budującym życzę wiary w swoje możliwości choć ja sam w
            swoje tak do końca to nie wierzę ;)
      • Gość: Don Pedro Hehe, żenujące IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:28
        ale i prawdziwe. Smiac sie chce z tych reklam w tv: prawdziwa okazja,
        fantastyczne oprocentowanie i mozesz to splacac przez 40 lat :D. Kuźwa co za
        kretyni cieszą sie z tego ze będą splacac kredyt do emerytury, albo nawet
        obciązać nim swoje dzieci czy wnuki...chyba te paniska ktore jeżdża limuzynami
        kupionymi na kredyt buhehehe. Zygać mi sie chce jak patrze na takich buraków
        • Gość: Inwestor Re: Hehe, żenujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:54
          Tak sobie myślę, że obecnie to opłaca mi się wstrzymać moją budowę (bez kredytu
          !) na jakie 2-3 lata, odłożyć parę grosza a jak zaczną zbankrutowanych "buraków"
          licytować to kupię ze dwie nowiutkie chaty za ćwierć ceny i dokończę tę co teraz
          buduję (wstrzymuję). W końcu zwykli pracownicy banków też będą mieli swoje "5
          minut" i za parę lat za "pracownicze kredyty" wykupią swoich dzisiejszych "Klientów"
    • Gość: fakt Średnia cena metra kw.w Cz-wie wynosi ponad 3tys! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:53
      a nie niecałe 3 tys. zł.
      • Gość: konrad Re: Średnia cena metra kw.w Cz-wie wynosi ponad 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:08
        grubo ponad 3 tys. ja na swoje 68m2 mam chetnego za 250 tys ale czekam jeszcze co bedzie dalej
        • Gość: gość Re: Średnia cena metra kw.w Cz-wie wynosi ponad 3 IP: *.chello.pl 08.05.07, 16:52
          A ja mam dwóch chętnych na 55 m2 i licytują się przy cenie 13,5 tys za m. Stałem się nerwowy bo nie wiem czy to graniczna stawka.
          • Gość: Marzysz Co? Re: Średnia cena metra kw.w Cz-wie wynosi ponad 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:28
            A może po 30 tys. za metr! Oj blefujesz Boleś!
          • Gość: gosciu Re: Średnia cena metra kw.w Cz-wie wynosi ponad 3 IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 09.05.07, 08:19
            ja mam siedemnastu chetnych za 25,4 tys. za m kw (23 metry kawalerka z kuchNIOM
            w bloku) ale jeszcze potrzymam ze dwa lata to dostane sto TYSIENCY za metr
    • Gość: korrekt Proszę zapoznać się z cennikiem kozłowickiego Maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:06
      www.kozlowice.pl/modul-238-mm----.php
      Ceny brutto!!!!!! pustaków zew.(konstrukcyjnych) klasy 15 (dawna 150) wynoszą
      8,16 zł/ szt. i 10,75 zł/ szt!!!!!!!!
      • Gość: Inwestor Re: Proszę zapoznać się z cennikiem kozłowickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:21
        I pomyśleć, że częstochowscy piekarze pieką tego chleba i pieką coraz więcej i
        coraz lepiej i są tacy , za przeproszeniem "durni", że nie obniżą produkcji o
        połowę aby podnieść cenę chleba do poziomu takiego chociażby MAXa ?
        Dziwne , czyż nie ?
        • Gość: medyk Ceny mąki też idą stopniowo w górę:)))ale piekarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:33
          mimo, ze pieką coraz więcej chleba to coraz bardziej oszukują! Wystarczy
          spojrzeć na Musiorskiego, który reklamował od zawse chleb bez polepszaczy i od
          2 lat traci klientelę ze względu na to, ze chleb się popsuł.
          • Gość: Inwestor Re: Ceny mąki też idą stopniowo w górę:)))ale pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:47
            Widzę, że Pan medyk podchodzi do problemu od strony zdrowotnej za co szczere Bóg
            zapłać dobry lekarzu !
            Ja natomiast od strony ekonomicznej - niech każdy zauważy, że im droższe będą:
            chleb, MAXy i cokolwiek - tym więcej podatków wpłynie do kasy naszego kochanego
            budżetu ! Tym więcej będą mieli nasi dobrodzieje do rozdania zasiłków, dopłat a
            i płace budżetówki w tym i lekarzy wzrosną ponadprzeciętnie ! Dzięki temu
            wszyscy będą mieć większą tzw "zdolność kredytową" co pozwoli im wziąść większy
            kredyt i kupić droższe mieszkanie czy wybudować droższy dom, tudzież nawet
            zapłacić za droższy chleb !
            Dzięki takiej "polityce" będziemy wszyscy bardzooooo bogaci !!!!!
            No i zdrowi - jak wprowadzi się zakaz stosowania "polepszaczy" w chlebie.
            Ale wtedy mniej pacjentów będą mieli medycy, eh, coś chyba nie tak....
    • Gość: Inwestor NEP po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:10
      NEP czyli Nowa Ekonomiczna Polityka po polsku wygląda na rynku mieszkań i domów tak:
      - mieszkań budować mało i sprzedawać je drogo;
      - dać każdemu chętnemu kredyt na 100 lat aby wnuki nie dostały mieszkania w
      prezencie tylko też je spłacały przez całe swoje życie;
      - tereny budowlane zablokować biurokratycznymi przepisami aby były mało dostępne
      wtedy ceny wzrosną a jak wzrosną to kwoty kredytów też wzrosną;
      - produkować mało materiałów budowlanych i opodatkować je dodatkowo akcyzą to
      ich ceny wzrosną a wtedy trzeba będzie wziąść większy kredyt;
      - zarobki pracowników trzymać w ryzach na najniższym możliwym poziomie inaczej
      ludziska zaczną budować i kupować - o zgrozo ! - za gotówkę - i za co będą żyli
      bankierzy ?
      - wywołać popłoch na rynku krzycząc co dzień, że będzie, drożej, i drożej, i
      drożej i coraz bardziej drożej i im więcej mieszkań i domów będzie się budować a
      więcej ludzi umierać i wyjeżdżać z tego "raju gospodarczego" to tym bardziej
      będzie drożej !
      A jak już każde polskie M-3 na siódmym piętrze 30-letniego bloczyska na Parkitce
      będzie 10 razy droższe (w dolarach, w euro, w złocie...) od 100-metrowego nowego
      apartamentu na Manhattanie w New Yorku to wtedy ...sprzedamy całą Polskę i
      wykupimy całą Amerykę !!!!!
      Genialna jest ta NEP po polsku - nieprawdaż ???!!!
      • Gość: Eryk XiI Re: Powrót KOMUNY IP: 213.199.204.* 08.05.07, 11:40
        O już są kolejkiza matreiałami budowlanymi.
        To już kiedyś przerabialiśmy.
        Powroty - POWROTY - powroty !!!
        • Gość: frogman durnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:05
          Generalnie kilka mądrych wypowiedzi raszta bzdety.
          Nie powrót socjalizmu tylko normalny kapitalizm.
          Kto zna realia rynku budowlanego to wie jak wyglądało budwanie trzy - cztery
          lata temu.
          Niepłacący klienci, wybrzydzający na wszystko i wszystkich. składy pełne
          materiałów budowlanych, ekipy chetne na skinięcie dłoni, padające cegielnie
          Normalne chyba że w takim wypadku ogranicza się produkcje a każdy myślący i
          znający fach człowiek wyjeźdza szukać lepszej doli.
          A mieszkania tak samo, stały i czekały na kupujących.
          Rynek budowlany i nieruchomości obudziły dopiero banki, żadna filozofia spadła
          inflacja, spadły ceny kredytów
          I nie narzekajcie na kredyty bo w żadnym normalnym kraju nie ma tak jak było
          trzy lata temu że mieszkanie dwu - trzypokojowe, było w cenie średniej klasy
          samochodu 60 - 90 000 zł.
          Toć to była paranoja !!!!!!!!
          I juz nie róbcie z tych banków jakiś krwiopijców, marże kredytowe w Polsce
          naprawde nie są wysokie i konkurencja jest duża.
          No to co , maja dopłacać do kredytów??
          Wszystko wróci do normy jeśli cegielnie odbudują potencjał lub zacznie się
          opłacać sprowadzać towar z zagranicy, i to jest wolny rynek.

• Gość: Inwestor Re: durnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:46
            Przecież te 3-5 lat temu też był "kapitalizm" i "wolny rynek" czy nie tak ?
            Klienci "nie płacili" bo nie mieli pieniędzy albo "wybrzydzali" bo jakość
            wykonanych prac nie była jak należy.Z tą gotowością do pracy "na skinienie
            dłoni" też bywało różnie a materiały owszem były, ale tylko tyle ile na placu
            lub magazynie. Teraz płacą bo wg propagandy "sukcesu": "zarobki wzrosły",
            "spadło bezrobocie" i gospodarka tak "pędzi", że niedługo z tego "pędu" aż się
            rozleci !
            Czas już schładzać !!! Czas już podnosić stopy procentowe ! A ci co mają kredyty
            na kolanach na Jasną Górę modlić się o wygraną w toto-lotka !
            W Ameryce też banki napędziły rynek nieruchomości tak, że już wkrótce trzeba
            będzie komorników chociażby z Polski importować i w końcu te wizy dla Polaków
            znieść.
            No i kto tak naprawdę zarobił na tym całym "boomie" budowlano-mieszkaniowym ?
            • Gość: frogman Re: durnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:21
              ta, schładzac to można piwo :-)
              O ameryke to bym się nie martwił, poadzą sobie na pewno
              w Ameryce banki napędziły boom kredytowy przy oprocentowaniu kredytów na
              poziomie 2-3% rocznie, teraz oprocentowanie jest niecałe 5%
              więc jeszcze nie jest tak żle
              U nas minimalny kredyt złotowy to jakieś 5-5,5 %, więc musiałoby wzrosnąć do 10%
              Coś mi się wydaje że kolega się nie załapał na pociąg i tyle
      • antidotumm Re: NEP po polsku 08.05.07, 11:46
        Z ciekawosci sprawdzilam. Dwupokojowe na Manhattanie, malutkie - ok. 40 mkw,
        kosztuje 1,5-2,5 mln $.
        www.manhattanapts.com/sales/index.php
        Ceny w Poznaniu ksztaltuje sie obecnie w granicach 6,5 tys za mkw (rok temu 5
        tys mkw).
        Ja stoje z kolei na stanowisku, ze znacznie oplacalniej, taniej, w lepszej
        okolicy i z o wiele lepsza infrastruktura mozna kupic mieszkania na rynku
        wtornym, tansze o ok. 30%.
      • Gość: Gość Re: NEP po polsku IP: *.centertel.pl 09.05.07, 09:26
        Inwestor świetnie to opisałeś! hahahahahaha.
    • Gość: MS Jest dosyc duzo podobienstw do IP: 81.171.165.* 08.05.07, 12:02
      lat 80 - braki na rynku, wszechwladza aparatu represji, ucieczki za Zachod,
      propaganda sukcesu
      • Gość: frogman Re: Jest dosyc duzo podobienstw do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:07
        jakie lata 80 te, chłopie wyjedź za miasto; dom przy domie sie buduje, po
        prostu wzrost gospodarczy i tyle
        • Gość: _ Re: Jest dosyc duzo podobienstw do IP: *.sbs.man.ac.uk 08.05.07, 12:15
          Ceny zaczely spadac, ale nie we Wroclawiu. Juz teraz mamy najdrozsze mieszkania
          na drugim miejscu po Warszawie i wieksza dynamike wzrostu cen niz w stolicy. To
          jakies szalenstwo! Ceny bardzo podbijaja rowniez miedzynarodowe fundusze
          inwestycyjne, ktore kupuja i obracaja nieruchomosciami. A fee... nieladnie. Bo w
          Polsce przydalyby sie jeszcze "miedzynarodowe" pensje.
        • Gość: Anna Re: Jest dosyc duzo podobienstw do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:07
          masz rację
    • Gość: Witek Ceny wzrastaja? Witam w Europie! IP: *.sbs.de 08.05.07, 12:44
      Ceny wzrastaja? Witam w Europie. Nieruchomosci byly zawsze jedna z
      najcenniejszych pozycji na liscie majatkowej. Ziemi po prostu nie przybywa. Tak
      sie budzila i Hiszpania po wejsciu do EU jak i Portugalia. Dzialka w
      Norymberdze kosztuje 300€ za 1m² a 1m² pozadnego mieszkania 3000€. Polska to
      jeszcze taniocha.
      • Gość: ds Re: Ceny wzrastaja? Witam w Europie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:16
        1m² mojego mieszkania kosztuje ponad 2500 euro. Nie wiem czy taka taniocha.
      • Gość: oi Re: Ceny wzrastaja? Witam w Europie! IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 09.05.07, 08:24
        teksty "mieszkania to najlepsza inwestycja" "kup mieszkanie i potrzymaj, ceny
        nieprzewanie rosna i beda jeszcze dlugo rosnac" doradcy finansowi powarzali do
        znudzenia. w UK pod koniec lat osiemdziesiatych. i wtedy przyszedl krach.
      • Gość: Gośka/Pomorze Re: Ceny wzrastaja? Witam w Europie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:51
        Ok. Ale czy tam osoba z wyższym wykształceniem zarabia miesięcznie 300-400
        EUR??...
    • Gość: MKS Ludzie powariowali IP: *.abb.pl 08.05.07, 13:24
      Towarzystwo do reszty powariowało. Media tłuką ludziom do głowy, że jeśli
      kupować to tylko teraz bo będzie drożej itd. itp.
      Dajcie sobie na wstrzymanie, bo ta kie zachowanie nieuchronnie prowadzi nas do
      wizji nie 3 mln mieszkań ale mieszkania w cenie 3 mln.
      A na marginesie, jeśli "nasz ukochany" rząd chce cokolwiek zmienić (jeśli chce
      a nie mówi że chce) to pora zmienić prawo budowlane, udostępnić ludziom (NIE
      developerom)działki a problem sam się rozwiąże.
      Co do materiałów budowlanych to nic tylko kupować u południowych sąsiadów. Oni
      jeszcze nie do końca powariowali.
      • Gość: Witek Re: Ludzie powariowali IP: *.sbs.de 08.05.07, 13:31
        Tak, kazdy jest za siebie odpowiedzialny. Jesli nie ma kasy to nie bedzie
        mieszkania/domu. Nie ma prawa na mieszkanie wlasnosciowe/dom.
        Nie zwalac winy na rzad, dzialek jest sporo i mozliwosci tez. Prawo budowlane
        nie mieszalbym z prawami wolnego rynku.
        • Gość: revia@poczta.onet. Re: Ludzie powariowali IP: *.wasz.ajd.czest.pl 08.05.07, 14:01
          Witam z wieloma waszymi wypowiedziami się zgadzam od roku obserwuję rynek nieruchomości w Częstochowie i musze stwierdzić ze jest tragedią. Jaki młody człowiek zarabijajac 1000 PLN moze sobie pozwolić na mieszkanie lub dom jak ceny materiałów (zostały dokładnie opisane) galopująąąąąą. A mieszkanie budują 2 spłódzielnie Metalurg i Północ mieszkania rozeszły się na pniu za 3000 - 3500 za metr. Na rynku wtórnym terz te same ceny za metr. Działki po 100 000 a kredyty byłem w banku nie mam zdolności kredytowej (reklamy to pic na wode). Bierzesz 200 000 a oddajesz 400 000 i zarzynasz się całe życie.

A prpo mam dom pod czestochową do sprzedania 300 000 wynosze się z tąd może Holandia :-))
          • Gość: ... Re: Ludzie powariowali IP: *.apus-net.pl 08.05.07, 14:15
            Jestem jednym z tych młodych ludzi którzy zarabiają 1400zl na miecha i właśnie
            czekam na pozwolenie na budowe. Tylko co z tego gdy przy obecnych cenach i
            tempie ich wzrostu nie bedzie mnie stac na pociągnięcie dostanu "0".
            Ktoś wspomniał że tak jest w Europie już... że cenu gruntu itp drogie, tylko co
            z tego?
            Skoro w "Polsce" jest sytuacja kuriozalna, ceny wszystkiego wzrastają a zarobki
            stoją w miejscu.... PORAŻKA!
    • Gość: ania banki i handlarze sie spikneli i mamy co mamy IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 08.05.07, 14:34
    • Gość: ciekawska Po cegły ustawiają się kolejki IP: 212.191.70.* 08.05.07, 17:16
      Ciekawe za co oni się tak budują?Ktoś powie biorą kredyty a z czego je spłacają?
      • Gość: mw Zarabiają IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.07, 18:25
    • Gość: lasso Prosty przykład IP: *.ajd.czest.pl 08.05.07, 18:46
      Kiedyś (zeszły rok) zainteresowałem się pewną nieruchomością pod Częstochową.
      Cena: 240 tys. Czekała długo i nikt tego nie kupił, bo nie było warto. Po jakimś
      czasie cena wzrosła do 300 tys. - oczywiście też bez rezultatu (zresztą mnie też
      nie interesowała). Ostatnio za to samo życzyli sobie 400 tys. Pewnie dalej to
      stoi i niszczeje. Cena rośnie tylko na papierze a nie jest kształtowana przez
      faktyczny rynek podaży i popytu. Mam wrażenie, że agencje (nieruchomości) robią
      po prostu nas - klientów "w balona".
      • Gość: kwadrat Re: Prosty przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:31
        Najlepiej kupi gotowy dom na Zawodziu. Bliska centrum a jednoczesnie spokój
    • Gość: Janosik Taki jest kapitalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:24
      Ale, ale!
      Dlaczego narzekacie?
      Chcieliscie unii, to macie unie! ;-)
      Ktos tu niedawno na forum rzucił wyniki ankiety, gdzie bodajze 86% Polakow jest
      zadowolonych z wejscia Polski do UE! heheh ;-) to rzuccie jeszcze ze 999 razy te
      wyniki .... i jak to ujął "Gebels" to kłamstwo powtarzane 1000 razy stanie sie
      prawdą ;-)

A jezeli chodzi o artykuł... kolejki po cegły, kolejki po cement ...toż to takie
      rzeczy tylko w "złym" i "niedobrym" PRL-u...
      A tu prosze, w "cudownym" kapitalizmie listy kolejkowe, deficyt towaru...
      No, niestety takie są koszta aneksji Polski przez EuroKołchoz!
      Obserwujcie sobie jak ceny towarów zaczną rosnąc w Rumunii i Bułgarii.... tam
      już niedlugo bedzie to samo co teraz mamy w Polsce!

Dla przypomnienia, za PRL-u budowano całe dzielnice, choćby 1000-lecie czy
      Polnoc, a za kapitalizmu ile blokow zbudowano np. w Częstochowie?

• Gość: xx Re: Taki jest kapitalizm IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 22:37
        I taki jest kapitalizm. Ale wnioski sa dokladnie odwrotne - to dobrze ze sie
        buduje - jak nigdy dotad od wielu lat.

To daje rozwoj - pociaga za soba inne galezie przemyslu. Wreszcie inwestycje
        zaczynaja byc kolem zamachowym gospodarki. Budowlancy zaczynaja tez porzadnie
        zarabiac. Oczywiscie jesli nie pzreszkazdac to w kapitalizmie zaczynaja w
        takich momentach dzialac sily ktore przeszkadzaja wzrostowi cen.
      • Gość: xx Re: Taki jest kapitalizm IP: *.icis.pcz.pl 08.05.07, 22:39
        Za socjalizmu jednoczesnie doprowadzono do ruiny centrum Czestochowy - zostal
        tam smrod i ubostwo. Piekne kamienice zamienily sie w ruine.

Bloki wybudowano w sposob uragajacy wszelkim zasadom - sszczegolnie w latach 70-
        tych.
        • Gość: Janosik Re: Taki jest kapitalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:32
          >>Bloki wybudowano w sposob uragajacy wszelkim zasadom - sszczegolnie w latach
          >>70-tych.

Ale wybudowano, i setki tysięcy zwykłych ludzi miało gdzie mieszkać, chodzi mi o
          zwyklych robotnikow. A dzisiaj?
          Dlaczego nie buduje sie mieszkan dla ludzi ktorzy zarabiaja 1000-2000zł?
          W tym watku ktos pisze ze zarabia 1400. Jak tacy ludzie mają sobie kupic
          mieszkanie? Prosze o algorytm? I tu (m.in) ujawnia sie olbrzymia przewaga
          ludzkiego socjalizmu nad szatanskim kapitalizmem!

a co chodzi z
          "uragajacy wszelkim zasadom"???
          • Gość: xx Re: Taki jest kapitalizm IP: *.icis.pcz.pl 09.05.07, 14:10
            Sam wiem jak wygladaly te domy - mieszkalem w takim bloku.

Teraz bardzo duzy wysilek zostal polozony na remontowanie tego co zostalo
            wczesniej zniszczone - kamienic i innych budynkow.

W normalnym kapitalizmie w takim momencie pojawily by sie elementy
            przeciwdzialajace temu wzrostowi cen - chociazby w takim jak wproawadzal
            Balcerowicz. Niestety od paru lat mamy cos co coraz mniej zaczyna miec
            wspolnego z tym co decydowalo o sukcesie posuniec Balcerowicza.
            • Gość: Janosik Re: Taki jest kapitalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:04
              >>W normalnym kapitalizmie w takim momencie pojawily by sie elementy
              >>przeciwdzialajace temu wzrostowi cen

Konkrety, jakie to elementy!
              • Gość: xx Re: Taki jest kapitalizm IP: *.icis.pcz.pl 09.05.07, 15:27
                Oplaca sie coraz bardziej produkcja materialow budowlanych i budowa nowych
                mieszkan - wiec nastepuje zwiekszenie produkcji cegly itd. i zwiekszenie liczby
                oddawanych mieszkan. Dziala zasada zdrowej konkurencji.
          • Gość: frogman Taki jest .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:36
            Ech janosik przeczysz sam sobie
            Czy nie pamietasz tych kolejek po mieszkanie spółdzielcze ?? ile to się czekało
            na własne M?? 15, 20, 30 lat ?? Mniej więcej tyle ile dziś będziesz spłacać
            kredyt hipoteczny !!!!
            oczywiście jeśli się było klasą robotniczą (bo może ty to byłeś ta siła
            sprawcza ludu pracującego??))
            Gdyby tych twoich cudownych lat 70 tych nie było to by na pewno było lepiej w
            Polsce.

radzę Ci tak, idź do banku weź max kredyt ile Ci dadzą na twe zarobki i
            hipoteke tego czego się dorobiłeś w socjalizmie i leć odpoczywać na Kube
            (na przykład)
            Gwarantuję Ci że Twoja rodzina będzie z taką samą rozkoszą wspominiać Ciebie
            spłacając twoje zadłużenie, jak ja lata siedemdziesiąte, no chyba że jest w
            pełnych genach po Tobie to może za 25 latek powspomominają jaki to tatuś był
            fajny i dowcipny facet :-)

Pisze chłopak ze zarabia 1400 i zaczyna budować !! I tu jest chyba ten Twój
            ulubiony socjalizm - po prostu ma obrywy na boku - dawniej sie mówiło "fucha"
            chyba
            No kiedyś to mógł mieć np. tatusia w aparacie - fajne szeregówki chłopaki
            dostawały, nic nie warte w tym śmierdzącym kapitalizmie ;-)

Przewaga socjalizmu nad kapitalizmem najlepiej ujwania sie na Białorusi i
            Kubie - tam zapraszają cały czas fachowców z bratnich krajów, jeszcze się
            załapiesz i pożyjesz

"socjalizm z ludzką twarzą " a co to jest???? reklama proszku do prania
            portfeli??
            • Gość: Janosik Re: Taki jest .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:20
              Czy nie pamietasz tych kolejek po mieszkanie spółdzielcze ?? ile to się
              czekało na własne M?? 15, 20, 30 lat ?? Mniej więcej tyle ile dziś będziesz
              spłacać kredyt hipoteczny !!!!

Na pewno nie czekało sie na mieszkanie 20 czy 30 lat. Jezeli tak sądzisz to
              jesteś w błędzie!!!

Gdyby tych twoich cudownych lat 70 tych nie było to by na pewno było lepiej w
              Polsce.

O czym Ty piszesz?

radzę Ci tak, idź do banku weź max kredyt ile Ci dadzą na twe zarobki i
              hipoteke tego czego się dorobiłeś w socjalizmie i leć odpoczywać na Kube
              na przykład)
              Gwarantuję Ci że Twoja rodzina będzie z taką samą rozkoszą wspominiać Ciebie
              spłacając twoje zadłużenie,

trudno żeby było inaczej! ale nigdy tego nie zrobie, gdyz jestem dobrym
              człowiekiem :-) nigdy nie bede taki jak Ty :-)

"socjalizm z ludzką twarzą " a co to jest???? reklama proszku do prania
              portfeli??

Odsyłam do stosownych ksiązek, mam nadzieje ze wiesz co to książka?? :-)
              • Gość: xx Re: Taki jest .... IP: *.icis.pcz.pl 09.05.07, 15:24
                Frogman ma racje - to bylo wielkie budowanie na kredyt wziete przez panstwo -
                nie na darmo cala ta gospodarka zawalila sie w roku 1980 - na amen.

Zylismy w socjalizmie za pienaidze pozyczone od przebrzydlych kapitalistow,
                ktorzy byli przekonani ze socjalizm nie moze zbankrutowac.

A jednak zbankrutowal - na calutenkim bozym swiecie.
                • Gość: Janosik Re: Taki jest .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:35
                  >A jednak zbankrutowal - na calutenkim bozym swiecie.

To dlaczego niektorzy chcą mnie wysylac na Kube, Bialorus albo do Korei Polnocnej??
                  Kiedys wyslaliby mnie do Chin ale jakos im nie w smak ze "socjalistyczne" Chiny
                  ktorys juz raz z rzędu notuje dwucyfrowe PKB :-)
                  • Gość: frogman Re: Taki jest .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:19
                    do chin nie chcę Cię wysłać,bo choć się z Tobą nie zgadzam i uważam że głupoty
                    piszesz to Ci wcale żle nie życzę.
                    Myśle chłopie że w tych Chinach z dwucyfrowym wzrostem PKB to przeżyłbyś może
                    miesiąc.
                    A tak to mamy fanatyka na forum z którym można sę niezgodzić :-)
                    Jeśli uważasz że socjalizm z ludzką twarzą jest w Chinach to hmmm...
                    Coś mi się wydaje że kolega był na świeczniku w ciemnych latach i teraz dupa
                    potłuczona :-)

jestem ciekaw ile procent Chinczyków korzysta z tego dwucyfrowego wzrostu
                    PKB , a jestem bardziej ciekaw ilu dożyje pensji w wysokośći 200 dolarów
                    miesięcznie
                    Pytanie:
                    pracowałbyś za 3 dolce na miesiąc??
                    wracając do budownictwa
                    -ile czasu w tych pieknych czasach trwało wybudowanie bloku mieszkalnego??
                    - a pamietasz te zapyziałe osiedla i równe ściany ??
                    • Gość: Janosik Re: Taki jest .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:38
                      >do chin nie chcę Cię wysłać,bo choć się z Tobą nie zgadzam i uważam że głupoty
                      >piszesz to Ci wcale żle nie życzę.

Kazdy ma prawo do swoich pogladow. JA mam takie Ty masz inne, ale w
                      przeciwienstwie do Ciebie nigdy nie napisze ze "piszesz głupoty". Masz prawo
                      miec takie a nie inne poglady, ja, jako ze jestem tolarancyjne szanuje opinie
                      innych ludzi i nawet jak są skrajnie sprzeczne z moimi to nigdy ich nie nazwe
                      głupotami. To ze szanuje poglady innych sprawia ze moge zadac od innych by
                      szanowali moje, tzn nie stwierdzali ze pisze glupoty! Ale jak widac oprocz ludzi
                      tolerancyjnych sa i nietolerancyjni :-) Ich takze szanuje!

>A tak to mamy fanatyka na forum z którym można sę niezgodzić :-)

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia! Gdybym byl nietolerancyjny napisalbym
                      o Tobie to samo!

>Jeśli uważasz że socjalizm z ludzką twarzą jest w Chinach to hmmm...

Nie, wcale tak nie uwazam, skąd to "dziwne" przypuszczenie??

Komunizm w Chinach to jest tylko w nazwie partii :-)
                      W Chinach jest gospodarka "wolnorynkowa", gdzie duzo do powiedzenie ma partia.
                      Na pewno nie ma tam socjalizmu np. takiego jak byl za PRL-u.

Od razu podam 2 definicje zeby nie bylo potem nieporozumien!
                      Za wikipedią:

Socjalizm (łc.societas - wspólnota) - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do
                      prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń
                      socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje
                      państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną
                      wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei
                      kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz
                      promowanie idei sprawiedliwości społecznej.

Komunizm (łac. communis - wspólny, powszechny) — Ustrój państwowy negujący
                      własność prywatną. System ideologiczny, będący modyfikacją socjalizmu, bazujący
                      na ateistycznych ideach Rewolucji Francuskiej, zmierzający do stworzenia
                      społeczeństwa pozbawionego wewnętrznych podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i
                      etnicznych (bezpaństwowego), w którym wszystkie środki produkcji znajdą się w
                      posiadaniu wspólnoty.

>>jestem ciekaw ile procent Chinczyków korzysta z tego dwucyfrowego wzrostu
                      >>PKB , a jestem bardziej ciekaw ilu dożyje pensji w wysokośći 200 dolarów
                      >>miesięcznie

Pewnie niewielki ułamek procenta, no moze gora kilka procent. Wiec czy mozemy
                      tam mowic o sprawiedliwym ustroju (socjalizm) ze o komunizmie nie wspominajac?

Pytanie:
                      pracowałbyś za 3 dolce na miesiąc??

Zalezy do mozna kupic za te 3 dolary!!! :-)

wracając do budownictwa
                      -ile czasu w tych pieknych czasach trwało wybudowanie bloku mieszkalnego??
                      - a pamietasz te zapyziałe osiedla i równe ściany ??

Kolego porownaj ile blokow wybudowano za PRL-u a ile za III RP, oraz zwroc uwage
                      ze PRL nastal po II WŚ a wiec Polska byla wtedy krajem totalnie zrujnowanym!

• Gość: Janosik Re: Taki jest .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:46
                        Jeszcze kilka cytatów z Wikipedii

Chińska Republika Ludowa to kraj konstytucyjnie socjalistyczny, jednak tak
                        naprawdę w ChRL nastąpiła kapitalizacja, a rządząca krajem Komunistyczna Partia
                        Chin odeszła od idei marksizmu.

Chiny stworzyły gospodarkę opartą na wyzysku swoich obywateli i braku
                        poszanowania dla środowiska naturalnego, w której główne profity są udziałem
                        władz. Dla przykładu w Chinach jest już 320 tys. osób, których średnio majątek
                        wynosi 5 mln $. 90 % z nich należy do kierownictwa partii rządzącej lub jest z
                        nimi w bliskich relacjach.
                        • Gość: xx Re: Taki jest .... IP: *.icis.pcz.pl 10.05.07, 19:54
                          Wszystko sie zgadza - Chiny malo maja wspolnego z komunizmem.
                  • Gość: xx Re: Taki jest .... IP: *.icis.pcz.pl 10.05.07, 19:52
                    Chiny z socjalizmem maja tyle wspolnego ze rzadzi tam partia komunistyczna.

Gospodarka jest KAPITALISTYCZNA.
    • Gość: ait Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.compower.pl 08.05.07, 23:16
      Przeciez te ceny to zwykla spekulacja. Posrednicy wmawiaja sprzedajacym, ze
      Unia, Euro2012, pieniadze z Zachodu. To duzo argumentow by uwierzyli oraz duzo,
      by kupujacy zrobili to samo. Zwykla machinacja - w PAP-ie pojawia sie news
      sponsorowany przez jakies stowarzyszenie i powtarzaja go wszystkie media. Kupcy
      indywidualni nie maja mocy aby wygenerowac rykoszet w mediach np. "ceny spadly,
      sprzedawaj poki jest wysoko".

• Gość: jowej Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.07, 01:07
        "Kupcy
        indywidualni nie maja mocy aby wygenerowac rykoszet w mediach np. "ceny spadly,
        sprzedawaj poki jest wysoko".
        I o to chodzi, skończyły się czasy sprzedawania towaru na targowisku, teraz cała
        armia marketingowców od kredytów, funduszów, materiałów budowlanych, pracuje nad
        pompowaniem balona, taka ich rola. A jak narzekacie na 1400 pensji idzcie
        pracować na budowie wyciągniecie 4000.
    • Gość: k w Long Eaton dom 4 pok. 115 tys. funtow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.05.07, 00:03
      bezrobocie 3 proc. W poblizu duży ośrodek akademicki w Nottingham. Pod
      Lublinem - taki sam wygwizdów, bezrobocie 15 proc. podobne domy za 630 tys zl
      (114 tys funtów). Rożnica w zarobkach oczywista. Ciężko to zrozumieć.
      • Gość: ... Re: w Long Eaton dom 4 pok. 115 tys. funtow IP: *.apus-net.pl 09.05.07, 14:27
        no cóż akurat głupio ci poszło bo pracuje w budowlance i zarabiam 1400zl...
        • Gość: aa Re: w Long Eaton dom 4 pok. 115 tys. funtow IP: *.32.inds.pl 09.05.07, 17:39
          Cegieł nie ma a na placach masę palet dzisiaj widziałem. Na ul. Głównej w
          Domexie, potem za torami przy ul. Głównej naprzeciwko Wigolenu. Więc jak to jest?
          • Gość: kajkaa Re: w Long Eaton dom 4 pok. 115 tys. funtow IP: *.trustnet.pl 10.05.07, 23:08
            No właśnie,jak to jest?A tak,że duże sklepy budowlane robią niezły interes
            wstrzymując sprzedaż.Mówią,że nie ma i w ten sposób nakręcają tą machinę.Od 15
            maja ma być kolejna podwyżka,więc po co mają sprzedawać teraz jak za miesiąc
            sprzedadzą o 13%(podobno) drożej.Ktoś to powinien ukrócić,bo to już przestaje
            być zabawne.Ludzie zaczynają panikować i trudno się im dziwić.
            • Gość: frogman Re: w Long Eaton dom 4 pok. 115 tys. funtow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 08:40
              jasne ze powinien ukrócić , głópie gadanie. To nie socjalizm i walka ze
              spekulantami !!!
              Tylko głupota ludzka i owczy pęd !!! Dlaczego w tym kraju wszyscy musza robić
              wszystko jednocześnie??? Niech strzyżą baranów i tyle !!!
              A dlaczego mają nie zarobić ??!!! Tylko dlatego ze ty chcesz budować??
              A jeśli "podobno" podwyżki nie będzie ??? to co dołożysz im dwa zeta do kazego
              pustaka ??
              Podejmują ryzyku i tyle, normalna rzecz w obrocie gospodarczym.
              A jak narzekasz , skocz na południe tam jest taniej, przywiź parę palet
              pustaków - jeszcze zarobisz.
              • Gość: Inwestor Cena rynkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 11:00
                Ja tylko tak dla przypomnienia wszystkim:
                cena rynkowa to jest cena za jaką kupuje KLIENT.
                Producent i sprzedawca mogą sobie nawet 100 złotych wołać za MAXa, a sprzedający
                mieszkanie czy dom nawet milion za 100-metrowe lokum.

Ważne jest - za ile kupuje faktycznie KLIENT.
                I to tylko i wyłącznie od KLIENTÓW zależy po ile będą MAXy, cegły czy gotowe już
                mieszkania i domy.
                Jeśli KLIENCI panikują to tylko cieszy producentów i sprzedawców.
                Niech wszyscy KLIENCI powyższe sobie dokładnie przemyślą.
                Pozdrawiam i rozsądku życzę.
    • Gość: pikpok26 Re: Po cegły ustawiają się kolejki IP: 83.2.141.* 11.05.07, 19:38
      Kupiłem dzisiaj Pośrednika i ofert sprzedaży mieszkań jest ok 90 - jakaś
      wyprzedaż? promocja? Z ciekawości zaglądnąłem do starych gazet, w styczniu 33
      oferty/gazete, w marcu 42.
      Ceny już spadają i na pewno jeszcze spadną (wiadomo że nie spadną do poziomu
      sprzed 2 lat).

W dużych miastach średnie ceny mieszkań rosną ale tylko dlatego że pojawiają
      się drogie mieszkania które podnoszą średnią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka