Dodaj do ulubionych

Para buch, koła w ruch - w sobotę

IP: *.realestate.net.pl 13.06.07, 20:55
To się nazywa atrakcja.....!!! Mój 4 letni syn nie opuści takiego wydarzenia. Jest symaptykiem kolei i z pewnością będziemy podiwiali ten eksponat na Częstochowskim Dworcu Głównym. Mam nadzieję że znajdzie się wolne miejsce i zaliczymi podróż na Stradom. Zachęcam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: lunch Re: Para buch, koła w ruch - w sobotę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 10:13
      A co to jest Częstochowski Dworzec Główny?

Natomiast czy byłeś może na imprezce w Wolsztynie? Bo jak nie, to bierz
      dzieciaka koniecznie za rok. Polecam wszystkim rodzicom, nie tylko od dzieci-
      miłośników!
    • yamaneko a może tak stała linia retro ?! 14.06.07, 11:23
      a może by tak stałą linię retro uruchomić ?!
      sądzę, że stała by się atrakcją i naaapewno zarobiłaby na siebie !

Pozdrawiam i gratuluje pomysłu
      • Gość: lunch Re: a może tak stała linia retro ?! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 12:00
        Od wielu lat lokomotywy parowe codziennie obsługują regularne połączenia
        Poznań - Wolsztyn i Wolsztyn - Leszno. Tyle że geniusze z PKP PR uznali, że to
        żadna atrakcja i za tę cenę się nie opłaci, więc z roku na rok jest ich coraz
        mniej i o coraz mniej dogodnych porach.
        • yamaneko Re: a może tak stała linia retro ?! 14.06.07, 12:21
          aż żal :-(

a jestem przekonany, że linie retro przynosiły by niezły zysk i były doskonałym
          "żywym" muzeum!

może ktoś to też zauważy i podejmie temat - byłoby miło!
          • Gość: lunch Re: a może tak stała linia retro ?! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 12:41
            Przewozy Regionalne są innego zdania. Widocznie uważają, że ta rzesza pasażerów
            z kamerami (w tym połowa niemieckojęzyczna), która jeździ z Wolsztyna do
            Poznania to po prostu wolsztynianie jadący do pracy.
            • yamaneko Re: a może tak stała linia retro ?! 14.06.07, 13:09
              Gość portalu: lunch napisał(a):

> Przewozy Regionalne są innego zdania. Widocznie uważają, że ta rzesza pasażerów
              >
              > z kamerami (w tym połowa niemieckojęzyczna), która jeździ z Wolsztyna do
              > Poznania to po prostu wolsztynianie jadący do pracy.

taa...
              zgadza się!
              ciekawe czy ktoś może tym ludziom oczy otworzyć!

szkoda też że tylko ta trasa prowadzi NAMIASTKĘ retro !
              przecież istnieje wieeeeleee ładnych tras kolejowych, na których można by
              uruchomić linie wycieczkowe retro !

choćby Szamotuły - Międzyrzecz, którą kiedyś często jeździłem, a która dawno
              temu uległa likwidacji, z powodu "nierentowności"!

linia Piła - Wyrzysk też ma ładne tereny!

nie wspomnę o zlikwidowanej całkowicie linii Oborniki Wlkp. - Wronki Pięękna
              trasa to była !
              no ale mosty by trzeba remontować z tego co wiem, a i części torowiska już nie ma !

Żal, żal i jeszcze raz ŻAL !!!
              • Gość: lunch Re: a może tak stała linia retro ?! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.07, 13:43
                Niestety im się oczu nie da otworzyć, bo oni żyją w poprzedniej epoce i dopóki
                to nie padnie, to lepiej nie będzie. Co prawda wolę już tego przewoźnika niż
                PKP Intercity, który odpierdziela taką samą tandetę, ale wciska kit jaki to on
                nowoczesny i zgarnia dwa razy więcej za bilet, ale jedno i drugie do zaorania.

Oprócz Wolsztyna (codziennie) masz jeszcze:
                www.skansen.hg.pl/1/aktualnosci0607.html
                ale chyba na ten rok zakończyli. A jeszcze w ubiegłym mieli regularne (tzn. co
                miesiąc) kursy Kraków - Wieliczka.
                • Gość: Draco Re: a może tak stała linia retro ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 10:17
                  Nie do końca
                  Chabówka jeździ nadal regularnie www.skansen.hg.pl/1/pociagiretro.html
                  Co weekend organizowane są przejazdy historycznymi pociągami na różnych trasach.

A co do linii retro, zdajecie sobie sprawę jakie są koszty utrzymania parowozu
                  (pomijam naprawy/odbudowę itp.)
                  Dla uświadomienia sobie "wagi" problemu. Tr12 w sobotę pobierze na naszej
                  lokomotywowni około 5-6 m^3 wody (pojemność tendra to 16m^3). Policzcie sobie
                  ile to kosztuje (woda+środki uzdatniające). Ta ilość wystarczy na dojechanie do
                  Tarnowskich Gór i przejazdy na miejscu (Tworóg, Radzionków).

Z pozoru linia retro jest to świetny pomysł, ale nie zapominajmy, że Wolsztyn
                  jeździ ze względu na umowę z Wolsztyn Experience (czyli de facto - za sprawą
                  angielskich miłośników), Chabówka - bo jest sztandarowym skansenem PKP Cargo,
                  Wrocławska TKt48-18 - bo na remont i utrzymanie pieniądze wyłożyli anglicy...
                  Tak to wygląda...

Pozdrowienia
                  www.tpkww.one.pl
                  • Gość: lunch Re: a może tak stała linia retro ?! IP: *.ghnet.pl 23.06.07, 22:55
                    Racja, racja. Siedzę sobie w Krakowie i właśnie rano świsnął mi za oknem. Jutro
                    też jest i muszę zaliczyć.
    • Gość: misiek Panie Haładyj, wytłumacz się z Pana paszkwilu z 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:16
      01 roku, jakoby,
      Częstochowa nigdy nie była celem podróży kolejowych.
      Od siebie tylko dodam, iż nie sra się do własnego gniadza.
    • Gość: lunch Re: Para buch, koła w ruch - w sobotę IP: *.centertel.pl 15.06.07, 21:49
      Tak, tylko ciekaw byłem jak z tych Tarnowskich wrócić w rozsądnej porze, np. na
      15:00 (bo w sumie blisko). Przejrzałem rozkład PKS, PKP-PR boleśnie sobie
      przypomniałem, w jakim kretyńskim kraju żyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka