Gość: genia IP: 212.87.241.* 29.06.07, 07:54 Wczoraj Rolat i jego goście zwiedzili miasto oraz Jasną Górę. czy JG to już nie miasto....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brajn Tzn.,że miasto dalej utrzymuje kamienicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 09:16 przy Racławickiej? Jezeli tak to po co zakup BGŻ? I nic nie mam do społeczności żydowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przdżoua [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 09:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyan75 Re: ciekawe IP: 62.29.160.* 29.06.07, 14:07 A co ma piernik do wiatraka? Czy to wina siedzących spokojnie żydków, że rodziny AKowców nie miały co do garnka włożyć? Bardzo dziwna z Ciebie przdżoua :-) Taka lekko oszołomiona, w biało-czerwone paski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojony Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.streamcn.pl 29.06.07, 14:21 Pewnie i tak wyborcza nie puści tej opini ,ale piszę: Krzywe nosy zaczynają się coraz bardziej panoszyć. Polacy wyjeżdżają za chlebem z Polski a oni przyjeżdżają w coraz większej bandzie .Ciekawe dlaczego??????? hmmm Nie to że jestem antysemitą ale aż za bardzo to widać że oni coraz bardziej są aktywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 29.06.07, 15:24 Zydzi wniesli bardzo duzy wklad w rozwoj Czestochowy - nasze miasto duzo starcilo w momencie gdy Zydow "nie stalo" w Czestochowie. Dobrze ze znow moga byc z nami - chociaz na chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:52 Patrz Pan jaka durnota ze mnie a ja myslałem że rozwój miasto zawdzieczamy Jasnej Górze! i Paulinom którzy jako Zakon Międzynarodowy maja bardzo bogata historię i przyczynili się do rozwoju wsi Częstochówki. Przeciwny jestem przebarwianiu prawdziwych archiwów historycznych!. Żydzi owszem w niezbyt imponującej liczbie zamieszkiwali Częstochowę, niewielu z nich było bogatymi kupcami, natomiast biedni kupcy żydowscy starali się zasymilować z ludnościa polską poprzez małżeństwa za punkt honoru stawiali sobie przeniesienie się z Rynku Wieluńskiego do Aleji, mieszkanie w kamienicy w Alejach to była dla nich nobilitacja. Nie zapominajmy że w Czestochowie szczególnie w XVII/XVIII wieku gdzie rozwój miasta był największy, zamieszkiwali to miasto i przyczynili sie do jego rozwoju ludzie innych narodowości niż polska, czy zydowska, nie zapominajmy o włochach zamieszkujących nasze miasto, francuzach, niemcach, rosjanach. Bardzo gajnie że Żydzi są w Częstochowie ale nie koloryzujmy i nie przebarwiajmy historii, dokumenty sa dostepne w AJD i w Archiwum Miasta, historycy więcej rzetelności merytorycznej w pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 29.06.07, 16:06 Ludzie roznych narodowosci przyczynili sie do rozwoju Czestochowy. Udzial Zydow z pewnoscia byl duzy z dwoch powodow: 1. Przed wojna stanowili okolo 1/3 ludnosci miasta. 2. Wsrod wlascicieli fabryk itd. udzial kapitalu zydowskiego byl jeszcze wiekszy. Jasna Gora dawala rozwoj duchowy i mogla doprowadzic do tego ze miasto bylo znane, ale miasto rozwija sie dzieki czynnikom materialnym takim jak np. powstanie kolei a potem inwestycje przemyslowe. Pielgrzymki jak pokazuje terazniejszosc moga dac dochod, ktory choc istotny, nie jest w stanie zadecydowac o rozwoju miasta. Widzimy to na wlasne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:20 przepraszam zaszła pomyłka w tekscie napisałem w AJD a powinno być AJG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherman Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:01 przeprosić powinneś również za inne podane fakty - generalnie to co napisałeś się kupy nie trzyma (z małymi wyjątkami) mianowicie: "Żydzi owszem w niezbyt imponującej liczbie zamieszkiwali Częstochowę..." Jak wyżej zostało napisane przed wojną Żydzi stanowili znaczną część miasta, chyba ok. 25 %. "Nie zapominajmy że w Czestochowie szczególnie w XVII/XVIII wieku gdzie rozwój miasta był największy..." Każdy, kto choć trochę interesuje się historią Częstochowy wie, że w XVII wieku Częstochowa znacznie podupadła, czy to poprzez zarazy które ją wyludniły, czy przez potop szwedzki. W wieku XVIII z wilkim trudem zaczęła się dobudowywać, chociaż też utrudniały to różne wydarzenia, np.: wielkie pożary. Wieli boom w rozwoju Częstochowy tak naprawdę nastąpił dopiero na przełomie XIX i XX wieku. "nie zapominajmy o włochach zamieszkujących nasze miasto, francuzach, niemcach, rosjanach" Rosjanach??? O ile mi wiadomo (a mogę się mylić) to jedyni znani mi zasłużeni dla Częstochowy Rosjanie (przy całym szacunku dla tego narodu) leżą na Kulach. Zasłuzyli się wyzwoleniem Częstochowy w 1945 a także dokonanym przy tej okazji rabunkiem. "historycy więcej rzetelności merytorycznej w pisaniu." W kontekście tego co napisałem powyżej, rozumiem, że apel ten odnosisz również (a może przede wszystkim) do siebie :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do anatherman Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:34 ucz się historii i sięgnij do źródeł a jak już się z nimi zapoznasz to wtedy pisz moze merytorycznie z toba podyskutuje ale jak widze bardzo dużo ci bakuje wiedzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherman Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 01:12 Hmmm, no tak - Twój post jest pięknym przykładem merytorycznej odpowiedzi. Z pewnością wiedzy mi brakuje i cały czas staram się ją pogłębiać. Tymczasem z niecierpliwością oczekuję, że mnie oświecisz i wskażesz w którym miejscu się mylę wraz z powołaniem się na źródła z których czepałeś, a do których każesz mi sięgnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 02.07.07, 18:53 Co do Rosjan jednak sie mylisz :)) Pradoksalnie ale to dzieki decyzji carskich wladz rosyjskich dwa rozne organizmy miejskie zostaly w roku 1825 scalone w jedno miasto - Czestochowe. Inzynier ktory projektowal Aleje byl na carskiej sluzbie i wypelnial carski ukaz. Inna sprawa, a z pewnoscia bylo takich dzialan wiecej (nie wiem kto tworzyl kolej warszawsko-wiedenska, ktora w wielkiej mierze zadecydowala o rozwoj Czestochowy) - kolej do Herb byla dzielem rosyjskiej spolki z Petersburga. Budynek banku w Alejach (Slaski) to budynek banku rosyjskiego itd. Skoro Czestochowa byla w Rosji w okresie swojego najbardziej dynamicznego rozwoju, to sila rzeczy wiele rzeczy w tym okresie - dobrych i zlych - musialo byc dzielem Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anotherman Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 01:02 O ile mi wiadomo, to inicjatywa połączenia Starej i Nowej Częstochowy jak również wytyczenia Alei NMP, zagospodarowania parceli znajdujących się przy niej była dziełem Polaków. Oczywiście zjednoczenie miasta zostało przyklepane przez ówczesnego Króla Polskiego a zarazem Cesarza Rosji Mikołaja I. Skoro Polska była pod zaborem rosyjskim, to siłą rzeczy większość istotnych decyzji dotyczących Częstochowy musiała być z Rosjanami związana. Niemniej, faktycznie masz rację, że wrzucanie wszystkich Rosjan do jednego wora jako zaborców jest błędem - na pewno w czasie zaborów byli tacy którzy tu zyli i przesłużyli się temu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
bohgdan Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie 09.02.18, 21:48 I tak jest do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 18:45 I co o tym myslicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.man.czest.pl 29.06.07, 22:11 Szacunek dla Czlowieka ktory wraca po latach do korzeni i daje tyle dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubinowicz Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.tktelekom.pl 29.06.07, 22:24 Może on i wraca, ale czy daje? Wraca by dać czy zabrać, takie sobie pytanie retoryczne. A czemu On wraca? Źle mu tam było? A co da w zamian, jeżeli da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:12 Tak kochacie żydów? Szkoda że nie widzicie co młodzi żydzi wyprawiają podczas zwiedzania na krakowskim Kazimierzu( bo w oficjalnych broszurach mają napisane:,,jedziecie do kraju wroga,,):biją po twarzy Polki,plują na po Polaków a przy tym mają taką ochronę która poczyna sobie tak jak w kraju podbitym (pisał o tym niedawno ,,Przekrój").No ale żydzi mają ,,kłonicę moralną'' w postaci holokaustu-wszystko im wolno(nawet ewidentne zbrodnie w Palestynie).A cały świat krzyczy:Kochajcie żydów, bo oni tacy doświadczeni i biedni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:20 I co na to powie pan xx? Moze to, ze wszystko jest w porzadku? he? Odpowiedz Link Zgłoś
krzepice.city wracamy :P 30.06.07, 22:39 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4277611.html :D :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 30.06.07, 22:40 Na tym poziomie trudno prowadzic dyskusje. Tym bardziej ze to nie jest dyskusja o Izraelu - bo Izrael to zreszta inna sprawa. Ja widze jak bardzo Krakow zyskal na tym ze Krakowski Kazimierz wrocil do swoich Zydowskich korzeni. Wystarczy zobaczyc jak bawia sie Krakowianie i goscie w trakcie dorocznych festiwali. Uprzedzenia i fobie zaczynaja znikac. A w Czestochowie o Czestochowianach-Zydach mozna powiedziec bardzo duzo dobrego - zreszta o Czestochowie wypwiadaja sie jako o swojej malej ojczyznie. Dzialaja tez w miare mozliwosci dla niej - chociazby sponsorem Zachety w budynku Konduktorowni bedzie wlasnie Pan Rolat (tak chyba brzmi jego nazwisko, bo nie jestem pewien). Zydzi w Czestochowie mieszkali setki lat i byli czescia tego miasta. Jako patriocie Czestochowy to jest dla mnie najwazniejsze. Nie lubie tez dzielenia ludzi wedlug narodowosci - Polak czy Zyd, bialy czy czarny - wszyscy jestesmy ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Co myślą o innowiercach żydzi 30.06.07, 23:06 Chrześcijanin w Talmudzie żydowskim, Ks. Justyn B.Pranajtis www.naszawitryna.pl/ksiazki_105.html Talmud o gojach a kwestia żydowska w Polsce, Ks. prof. Stanisław Trzeciak www.naszawitryna.pl/ksiazki_125.html Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Co myślą o innowiercach żydzi 30.06.07, 23:06 www.naszawitryna.pl/ksiazki_105.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał K Idiota Kubiss IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.07.07, 12:38 znowu tyn idiota Kubiss, nie zapiłeś się jeszcze Okocimiem mocnym na śmierć - szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Idiota Kubiss 01.07.07, 13:06 Gość portalu: Michał K napisał(a): > znowu tyn idiota Kubiss, nie zapiłeś się jeszcze Okocimiem mocnym na śmierć - s > zkoda Ja wiem że pseudoniemcy chcieliby żeby wszyscy Polacy się zapili lub popełnili zbiorowe samobójstwo . Aber das ist unmöglich . Viele gruse aus Polen ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 13:52 xx napisal: "Ja widze jak bardzo Krakow zyskal na tym ze Krakowski Kazimierz wrocil do swoich Zydowskich korzeni. Wystarczy zobaczyc jak bawia sie Krakowianie i goscie w trakcie dorocznych festiwali. Uprzedzenia i fobie zaczynaja znikac." Przecież pielgrzymki z Izraela nadal są ochraniane przez uzbrojonych Izraelczyków (chyba że juz sie w tej kwestii cos zmieniło) wiec o jakich znikających uprzedzeniach i fobiach xx-ie piszesz? Chyba ze strony polskiej, to tak; zastanawiam sie przed kim są chronieni turyści z Izraela w Krakowie? Kto im zagraża, że obstawa musi być uzbrojona po zęby? xx napisał: "Nie lubie tez dzielenia ludzi wedlug narodowosci - Polak czy Zyd, bialy czy czarny - wszyscy jestesmy ludzmi." Zgadza sie, wszyscy jesteśmy równi, Jezus Chrystus oddał życie za nas wszystkich bez wyjątku; jeżeli już mówimy o dzieleniu, to pragnę zwrócić uwagę na pewną rzecz; kiedy mowimy o ofiarach II WŚ to (prawie) zawsze mówi się: zginęło ok. 6mln Polaków w tym 3 mlm Żydów. Według mnie w tym stwierdzeniu jest pewien przejaw antysemityzmu, zgineło 3 mln (lepszych) Polaków (głównie katolików) oraz 3 mlm (gorszych) Polaków - Zydów... co oczywiscie jest wierutną bzdurą, wszyscy Polacy są równi... nie ma lepszych i gorszych... natomiast kiedy mówi się: podczas II WŚ zycie straciło ok 6mln Zydów, to już nie dodaje się nic wiecej a dokladnie nie dodaje sie ze 3 mln z nich było Polakami! To pewnego rodzaju zakłamanie historii, że nie wspomne juz o wyrażeniu "polskie obozy", ktore nieraz pojawia sie w zachodniej prasie, jakos wtedy środowiska żydowskie słabo protestują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 01.07.07, 17:53 Przede wszystkim podane przez Ciebie liczby ofiar II wojny nie maja nic wspolnego z rzeczywitoscia - zostaly juz zweryfikowane - rzeczywiste liczby sa duzo mniejsze. Tak jest z wieloma mitami, ktore wiecej maja wspolnego z propaganda i mitami niz rzeczywistym zyciem. Problem ochrony mieszkancow Izraela wynika z czego innego, nie ma nic wspolnego z Polska - to niestety rezulat kwestii izraelsko-arabskiego i terroryzmu. To nie jest ochrona przed Polakami, ale przed potencjalnymi aktami terroryzmu ze strony arabskiej. Kwestia tego konfliktu to temat na inna rozmowe i na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubinowicz Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.tktelekom.pl 01.07.07, 18:16 Panie xx ja Pana rozumiem, a jak Pana Mamusia de domo? Ja Pana nawet popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:46 "Przede wszystkim podane przez Ciebie liczby ofiar II wojny nie maja nic wspolnego z rzeczywitoscia - zostaly juz zweryfikowane - rzeczywiste liczby sa duzo mniejsze." To proszę podać jakie są według pana liczby ofiar II WŚ? Ja moge sie powołać choćby na to: pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust#_note-1 "Problem ochrony mieszkancow Izraela wynika z czego innego, nie ma nic wspolnego z Polska - to niestety rezulat kwestii izraelsko-arabskiego i terroryzmu. To nie jest ochrona przed Polakami, ale przed potencjalnymi aktami terroryzmu ze strony arabskiej. Kwestia tego konfliktu to temat na inna rozmowe i na inne forum." To ja zacytuje: "Krakowscy radni wystąpili do prezydenta miasta i małopolskiej policji z oficjalnym wnioskiem o dokładne przyjrzenie się zachowaniu ochrony wycieczek z Izraela. Do przewodniczącego komisji sprawiedliwości Rady Miasta Krakowa, Jerzego Wożniakiewicza dotarły sygnały o skandalicznym, niezgodnym z prawem zachowaniu służb ochrony wycieczek młodzieży z Izraela. Ze strony tych funkcjonariuszy dochodziło już wielokrotnie do incydentów zatrzymywania, naruszania nietykalności osobistej i skuwania kajdankami obywateli polskich. Krakowska Rada Miasta będzie wnioskować do prezydenta Jacka Majchrowskiego o przeprowadzenie specjalnej akcji, informującej turystów z Izraela o obowiązującym w Polsce prawie. O izraelskich wycieczkach pisał niedawno tygodnik "Przekrój". "Lista strat po masowych wizytach izraelskiej młodzieży w Polsce jest długa i kosztowna. Rozpoczynają ją wypalone dywany w polskich hotelach, kończy trauma żydowskich nastolatków. I coraz częściej trauma tubylców"- pisze "Przekrój" Izraelskie wycieczki jeszcze przed przyjazdem do Polski są instruowane, że jjest u nas niebezpiecznie, więc muszą trzymać się w grupie, nie rozglądać i słuchać ochrony. A ochronę ponoszą emocje. " Zrodlo: www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead01&layout=0&news_id=158995&news_cat_id=259&page=text Tak wiec walka w Polsce z terroryzmem arabskim polega wedlug xx na m.in naruszania nietykalności osobistej i skuwania kajdankami obywateli polskich...ciekawe podejcie do otaczającej nas rzeczywistosci, nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.icis.pcz.pl 02.07.07, 15:25 Najlatwiej jest robic z igly widly - ktos kogos pobil - jak Polak pobije Polaka - takich przypadkow mamy na kopy i nikt z tego nie robi problemu. Jak taki wypadek dotyczy roznych narodow - bo Zyd byl arogancki w stosunku do Polaka albo zydowska ochrona postapila brutalnie - niektorzy usiluja robic z tego skandal miedzynarodowy. Podobna proba miala miejsce nie tak juz dawno w Rosji - po tm jak polska policja poturbowala Rosjan czy ktos tam pobil Rosjan - tez usilowano z tego zrobic wielki skandal. Tak to juz bylo historii nie raz - incydenty tego typu byly wykozrystywane do rozpoczynania wasni i nieprzyjazni miedzy roznymi narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abramowicz Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.tktelekom.pl 01.07.07, 13:46 a ja tak sobie siedzę i tak czytam te wpisy i tak sobie myślę, że pięknie by to było jakby Częstochowę podzielili między sobą po równo, ci z Jasnej Góry i ci co "wracają z sentymentu na swoje", bo reszta to tylko tło potrzebne do dojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calla Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.44.inds.pl 02.07.07, 10:17 Miejmy nadzieję, że wrócą, może odnowią Stare Miasto jak w Krakowie odnawiają Kazimierz. Ale wątpię, do kogo wrócą, do kubisow albo innych za przeproszeniem janosikow .... Odpowiedz Link Zgłoś
krzepice.city Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie 02.07.07, 11:28 wrócimy, wrócimy a ty zacznij lepiej odkładać na jakieś lokum bo w obecnym już nie mieszkasz, to nasze domy, tereny etc. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:41 RACHELA MA RACJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sama to widziałam!!!! Jak pobili młodego Polaka.To znaczy ochrona.I wiecie co ? Moi rodzice mieli wśród przyjaciół Żydów.Antysemityzm był mi obcy. Ale po tym co dzieje się w Krakowie,ja przyznaję się głośno....Tak,rozumiem antysemitów.I będę się cieszyć ,jak nasi skini ich skopią na Kazimierzu. No ,może nie w galerii Kazimierz,której właściciel mieszka w Tel -Aviwie.:)))) Srał ich pies,jak tak się zachowują.Coś musi być w tym narodzie,że zawsze byli przeganiani i tępieni.Widocznie jak im tyłek odżyje,to stają się nie do wytrzymania i czują się jak w swojej Ziemi Obiecanej.. Sorry,przepraszam tych ,ktorych uraziłam.Nie wszyscy są jednakowi.Wszak Kwiaty polskie napisał Tuwim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.07, 18:29 Gość portalu: anka napisał(a): > RACHELA MA RACJĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > > Sama to widziałam!!!! Jak pobili młodego Polaka.To znaczy ochrona.I wiecie co ? > > Moi rodzice mieli wśród przyjaciół Żydów.Antysemityzm był mi obcy. > Ale po tym co dzieje się w Krakowie,ja przyznaję się głośno....Tak,rozumiem > antysemitów.I będę się cieszyć ,jak nasi skini ich skopią na Kazimierzu A ja uwazam inaczej.To co proponujesz to zemsta.A kara ma nie byc zemsta,tylko powinna uczyc.Dlatego powinno poprowadzic sie sledztwo w tej sprawie. Pokazmy po raz kolejny Zydom,ze jestesmy bardziej w porzadku od nich i mamy zasady i obyczaje duzo fajniejsze niz oni i ze oni nam nigdy nie dorwonaja-ale wszystko droga prawna Odpowiedz Link Zgłoś
krzepice.city Re: Żydzi sentymentalni 02.07.07, 20:01 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4280753.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: True Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 10:28 pl.wikipedia.org/wiki/Protoko%C5%82y_M%C4%99drc%C3%B3w_Syjonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Rachela ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:56 Nie będzie żyd pluł nam w twarz !! Młodzi żydzi mówią o nas polakach ze my to podludzie , gorszy gatunek A co niektórzy z Was w dupę im wchodzą. Zapytajcie mieszkańców Lelowa. Na co dzień widok policjanta na rynku to prawie jak święto - taj dla złodziei ale jak jest spęd żydostwa to aż niebiesko sie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Rachela ma rację IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.07.07, 07:39 Jesli nawet tak jest to znaczy sie,ze Zydzi w Polsce nie czuja sie bezpiecznie.Czyli sa jakies podstawy. We wszystkim widze jakis sens,naweyt jak mi sie cos nie podoba,to staram sie byc obiektywny. Mlody Zyd mysli tak:"Tutaj w Polsce zginelo najwiecej Zydow"...no i jest niepewny. Pogadajcie z Zydami,ale nie jakas elita,tylko przecietnymi.Np bardziej cenia Niemcow,zreszta Niemcy Zydom zawsze imponowali,jak Polakow,chociaz procentowo wiecej zycia uratowali im Polacy. Nawet na ten przyklad;do Niemiec przybylo przez ostatnie kilka lat setki tysiecy Zydow z Rosji i Ukrainy.Ja np gadalem z kolesiem z Ukrainy i go pyatm dlaczego nie emigruje do Izraela. To mi powiedzial,ze musialby byc glupi.Zydzi z Rosji wola Niemcy,USA i Kanade. Dlatego jak ktos mowi,ze oni tak chetnie wracaja do Polski albo Izraela to smiac mi sie chce,bo tak nie jest. Moim zdaniem trzeba tez odrozniac historie.Ja nie dlatego krytykuje bylego pracownika UB,ze jest Zydem.Tylko dlatego,ze byl pracownikiem UB,a ze akurat tak sie sklada,ze procentowo bylo tam duzo Zydow,to nic na to nie poradze i jak ktos mi zarzuca antysemtyzm,to swiadczy o jego etyce nie za pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matthew Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.autocom.pl 04.07.07, 10:17 Ludzie,skąd w was tyle antysemityzmu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Częstochowscy Żydzi w nowej siedzibie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:22 do drivera.. Jakie śledztwo ???? Co Ty pleciesz ???? Jedż do Krakowa,idź na Rynek i spytaj się ludzi.Policja nie reaguje,bo jest umowa z władzami,że Żydzi korzystają z własnej ochrony. A chcesz się przekonac ? To stań tylko w pobliżu jakiejś grupy,to Ci zaraz ktoś ręce wykręci i wyprowadzi.. Poczujesz się Polakiem w najbardziej polskim mieście... I zapewniam Cię,że będzie Cię kusiło aby sprać intruza po mordzie. Odpowiedz Link Zgłoś