Dodaj do ulubionych

Refleksje o nas

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:13
''to czego pojąć nie mogę - nigdy nie jest złudzeniem''
ks. Jan Twardowski Słowo ponad słowem

Obserwuj wątek
    • Gość: : Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:10
      • Gość: As Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 12:50
        Nie czyń złego nikomu co tobie nie miłe.
        • Gość: ? Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:37

'' Choćbyśmy uczniami byli
          najtępszymi w szkole świata
          nie będziemy repetować
          żadnej zimy ani lata.''
          (Wisława Szymborska)
          • Gość: marta Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: 83.2.141.* 26.07.07, 17:17
            "Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara [...]. #
            Każde życie ludzkie, każda nasza przygoda jest trochę niejasna i tajemnicza"
            Witold Gombrowicz

• Gość: marta Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: 83.2.141.* 26.07.07, 17:24
          # Moja zasada: Lepiej doznać [ samemu] krzywdy, niż wyrządzić krzywdę.
        • Gość: joki Re: Refleksje o nas - o człowieku. IP: *.realestate.net.pl 26.07.07, 18:57
          ...i nie czyń nikomu co tobie nie miłe
    • Gość: joki Re: Refleksje o nas IP: *.realestate.net.pl 26.07.07, 19:01
      sorry As to był niezamierzony plagiat,już się poprawiam: człowiek człowiekowi
      człowiekiem.
      • Gość: <<< Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:59
        ''Uczę się ciebie, człowieku.
        Powoli się uczę, powoli.
        Od tego uczenia trudnego
        Raduje się serce i boli.
        Uczę się ciebie i uczę
        I wciąż cię jeszcze nie umiem.
        ( Jerzy Liebert)
        • Gość: magda m. Re: Refleksje o nas IP: 83.2.141.* 28.07.07, 11:04
          "Ile pytań we mnie a ile
          Pustych miejsc przy słowie odpowiedź
          W ilu drogach zanurzyłam się w # pyle
          By i tak nie móc trafić ku sobie"
          • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 17:54
            '' Jeden jest tylko rodzaj spokoju
            godny postawienia na czele dążeń -
            spokój sumienia.'' ( Tadeusz Kotarbiński)
      • Gość: * Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:50
        '' Modlitwa jest azylem dla wszelkich trosk.''( Jan Złotousty)

'' Głośniej niżli w rozmowach Bóg przemawia w ciszy,
        I kto w sercu ucichnie, zaraz Go usłyszy.''( Adam Mickiewicz)
        • Gość: x... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:01
          '' Zazdrość jest strachem przed porównaniem.'' (Max Friesch)
          • Gość: aśka Re: Refleksje o człowieku IP: 83.2.141.* 28.07.07, 11:26
            Porównywanie ludzi to przekreślanie ich osobowości.
            • Gość: x... Re: Refleksje o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 15:14
              '' Ludzi niszczy pieniądz,
              zabija chęć kariery,
              truje zazdrość,
              ściska żelazna obręcz konkurencji,
              dusi żądza zemsty.''( Phil Bosmans)
              • Gość: * Re: Refleksje o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 09:11
                ''' Szukać prawdy, kochać piękno, chcieć dobra, czynić najlepsze -
                to zadanie i cel człowieka.
                (Moses Mendelssohn)
              • Gość: eda Re: Refleksje o człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 09:23
                To człowiek jest człowiekowi najbardziej potrzebny do szczęscia.P.A Holbach.
              • Gość: eda Re: Refleksje o człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 09:25
                Najeiększa wina jest w tym ,kto nie chce wysłuchać prawdy. Cyceron.
              • Gość: eda Re: Refleksje o człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 09:30
                Kłamiesz i masz do tego wstręt ,i to cię niszczy,a każdy dzień jest coraz
                niebezpieczniejszy,ale żyjesz z dnia na dzień jak na wojnie.E.Hemingway.
                • Gość: ja Re: Refleksje o człowieku IP: 212.87.241.* 29.07.07, 11:15
                  nie szukaj błedów-szukaj rozwiązan,ja
    • Gość: sono.io Re: Refleksje o nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:33
      Bije zegar godziny, my wtedy mawiamy:
      "Jak ten czas szybko mija" - a to my mijamy.
      • Gość: aśka Re: Refleksja z humorem IP: 83.2.141.* 30.07.07, 11:17
        Wybaczcie, bo wszystkie posty są takie poważne, a ja tu piszę taki wierszyk,
        potraktujcie go jako przerywnik.
        Refleksją zwą głębsze rozmyślanie
        Dokładne wypowiedzi analizowanie
        A to nie takie łatwe zadanie bo:
        Słowa się pogubiły
        >>Posty> się pomyliły
        Gaf popełniło się nie raz jeden
        Winić można tylko samego siebie
        Myśli rozbiegły się w cztery strony świata
        Chol.... kto to poskłada?
        Nawet 50 grubych ksiąg nie da tu rady
        Elementarz z tej wiedzy jest zupełnie marny
        I skłamali ci mędrcy, co tak głosili
        Wszem i wobec od wieczora do rana
        Że komunikowanie się to taka prosta sprawa.

• Gość: *** Re: Refleksja o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 15:19
          Boże, daj mi wewnętrzny spokój, abym przyjął rzeczy,
          których nie potrafię zmienić; daj mi odwagę, aby
          zmienił rzeczy, które mogę zmienić; i daj mi mądrość,
          abym rozóżnił pierwsze od drugich. ( Christoph Oetinger)
        • Gość: ... Re: Refleksja z humorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:08
          ''[...]lubię humor dostrzegam w nim
          świadectwo pokory, wewnętrzne ciepło, próbuję
          dystansu. Nieraz wydobywa go staroświecki rym.
          ''[...]Boimy się, że nas ośmiesza,
          czasem jednak właśnie ta śmieszność
          nas uczłowiecza.''
          ''[...]Lubię humor dyskretnego uśmiechu,
          który rodzi się na przykład z zestawienia
          rzeczy nieoczekiwanych.''
          ( ks.Jan Twardowski)
    • Gość: bezwiersznie Re: Refleksje o nas IP: 212.87.241.* 31.07.07, 10:40
      generalnie nie jest dobrze, szczególnie dosyć nawet zawodnie, ogólnie kalectwo
      mentalne i takie tam smętne refleksje o nas...
      • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 10:38
        '' Największym cudem na świecie jest wiara człowieka w cud''
        (Jean Paul)
        • Gość: : Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 13:28
          '' Życie jest jedyną rzeczą, której warto chcieć''( Luise Risner)
      • Gość: tak Re: Refleksje o nas IP: 212.87.241.* 04.08.07, 13:35
        masz racje całkowicie, słowa zbedne.
        • Gość: Gość Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 04.08.07, 17:56
          Człowiek to istota zdumiewająca, jedną ręką buduje, by drugą zaraz niszczyć.
          • Gość: misio Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 18:24
            W końcu wiem co odróżnia człowieka od zwierzęcia:
            kłopoty finansowe!
            Jules Renard
            • Gość: Gość Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 05.08.07, 02:06
              "Człowiekiem jestem i nic , co ludzkie , nie jest mi obce" :)
              • Gość: Znowu ja Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 05.08.07, 02:07
                "Człowiek człowiekowi wilkiem" niestety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:37
                  '' Ani ambicja, ani sztuka,
                  ani podróże, ani bogactwo -
                  uśmiech jest niezbędny do życia.
                  Taki uśmiech, który z sytego serca płynie.''
                  ( Maria Kuncewicz)
                  • Gość: nudysta Re: Refleksje o nas IP: 212.87.241.* 05.08.07, 21:49
                    już nie ma dzikich plaż
                    • Gość: Gośc Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 05.08.07, 22:32
                      Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś
                      całym światem. ( G.G. Marquez)
                    • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 22:35
                      '' Potrzebny jest czyjś uśmiech,
                      aby samemu też się uśmiechnąć.''
                      ( Pola Gojawiczyńska)
                      • Gość: * Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 11:51
                        ''[...] króla najłatwiej uwieść ale trudno się do niego dopchać.''
                        ( ks. Jan Twardowski)
                        • Gość: Gość Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 06.08.07, 14:29
                          Nie płacz, że coś sie skonczyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło
                          (G.G. Marquez)
    • Gość: milka Re: Refleksje o nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:53
      ... policzona jest każda chwila, nie możemy żadnej zmarnować...
    • Gość: sdm Re: Refleksje o nas IP: 212.87.241.* 06.08.07, 18:50
      Ruszaj się, Bruno, idziemy na piwo;
      Niechybnie brakuje tam nas!
      Od stania w miejscu niejeden już zginął,
      Niejeden zginął już kwiat!
      • Gość: Gość Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 06.08.07, 19:42
        Miłosierdzie zaczynamy od nas samych, sprawiedliwośc-od innych ( K.
        Dickens)
        • Gość: G... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 12:39
          ''Sprawiedliwość jest prawdą w akcji.''(Benjamin Disareli)
          • Gość: Gość>E Re: Refleksje o nas IP: 80.54.174.* 07.08.07, 15:04
            Szczęśliwy nie fantazjuje nigdy, czyni to jedynie niezadowolony ( Z.
            Freud) :)
            • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:06
              '' Dla miłosierdzia nikt przymusu nie ma;
              Ono, jak kropla niebieskiego deszczu
              Spływa na ziemię, dwakroć błogosławi
              Tego, co daje i tego, co bierze.''
              ( W.Szekspir)
              • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:58
                ''Życzliwe słowo nic nie kosztuje, a jest przecież
                najpiękniejszym podarkiem.''
                • Gość: * Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 21:32
                  '' Wszystkie kłamstwa
                  są żródłem
                  zamętu i nieufności (...)''
                  ( Phil Bosmans)
                  • Gość: y Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 13:17
                    Spójrz inaczej...

• Gość: Gość Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:06
                      ''Wspomnienia to skarb,
                      ale trzeba je umieć odkurzać.'' ( Stefan Kisielewski)
                      • Gość: ... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:07
                        ''Trud człowieka uczciwego zawsze zaowocuje.''( Menander )
                        • Gość: *** Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:32
                          '' Śmiejemy się aż do łez
                          nie uśmiechamy się aż tak daleko.''

'' Do niemiłego też trzeba się uśmiechnąć.''

'' Najważniejsze w życiu to nie przeszkadzać
                          Bogu działać przez siebie.''
                          ( ks. Jan Twardowski )
                          • Gość: ... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 14:22
                            '' Ten, który cię stworzył, wie również, co ma z tobą zrobić.''
                            ( św. Augustyn)
                            • Gość: ... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 19:43
                              '' Czas to najlepsza cenzura,
                              a cierpliwosć -
                              najdoskonalszy nauczyciel.''
                              ( Fryderyk Chopin )
                              • Gość: król Salomon Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 17.08.07, 20:26
                                wszystko to g....,oprócz moczu.
                                • Gość: Ola Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 22:39
                                  '' Życie, życie jest nowelą...''
                                  • Gość: Ela Refleksje o nas - o człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 07:57
                                    "Bywają ludzie,
                                    którzy pojawiają się w naszym życiu
                                    choćby "na chwilę",
                                    często jednak taka chwila wystarczy,
                                    by pozostali w naszym sercu na zawsze.
                                    Tęsknimy do nich, mając nadzieję,
                                    że kiedyś znów ich zobaczymy.
                                    A jeśli pociągi w ich stronę już nie odchodzą,
                                    zostają nam wspomnienia."
                                    • Gość: Teresa Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 10:00
                                      '' Trzymaj się z dala od ludzi,
                                      którzy tłamszą twoje marzenia.
                                      Jednak naprawdę wielcy sprawiają,
                                      że Ty także możesz stać się wielki.''
                                      ( Mark Twain )
                                      • Gość: / Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 13:35
                                        '' Jesteś jeden ale tylko, jeden,
                                        jeżeli nie możesz zrobić wiele -
                                        zawsze możesz zrobic coś...
                                        dla bliskich,
                                        dla domu,
                                        dla siebie.''
                                        • Gość: ... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 11:36
                                          ''[...]jeśli nie wiesz dokąd iść
                                          sama cię droga poprowadzi''

''To o czym jeszcze nie wie
                                          wszystko darowane.'
                                          ( ks. Jan Twardowski )
                                          • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 19:24
                                            '' Czym jest plotka ?
                                            Łatwością przyswajania i wypowiadania wiadomości na temat
                                            wybranej osoby...

Czym jest zło?
                                            Dobrocią ubraną w fałszywy uśmiech...

Czym jest prawda?
                                            Wiarą, że Ktoś to jednak gdzieś zapisuje...

Czym jest życie?
                                            Najwyższa wartością i refleksją nad czasem, człowiekiem i sobą

• Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 20.08.07, 20:02
                                              zycie jest takie samo jak jego sens,pył kosmiczny nic wiecej
                                              • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 20:40

W tysiącach ujęć, spojrzeń ludzkich,
                                                W tysiącach słów, wypowiedzianych-
                                                I tych, które nigdy nie zostaną powiedziane-
                                                Jesteś...
                                                Ale, czy tak naprawdę Sobą?
                                                Deklinacja...

• Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 20.08.07, 21:20
                                                Zycie mnie smieszy,nie zachwycam sie byle czym.
                                                • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 21:40
                                                  '' W zagubionym świecie trwa poszukiwanie Boga.''
                                                  '' Jestem bo Jesteś
                                                  na tym stoi wiara.''
                                                  (ks.Jan Twardowski)
                                                  • Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 20.08.07, 21:57
                                                    nie moge napisac wszystkiego co mysle, wybacz.
                                                  • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 22:09
                                                    Słowa jak motyle-
                                                    pofruną i tyle...

To tylko słowo.

• Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 20.08.07, 22:13
                                                    oczywiście,
                                                  • Gość: ... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 22:52
                                                    ''Potrzeba 2 lat, by nauczyć się mówić, 50 -by nauczyć się milczeć.''
                                                    ( Ernest Hemingway)
                                                  • Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 21.08.07, 10:44
                                                    Przeżyc tysiąc lat, aby być mądrym człowiekiem.
                                                  • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:39
                                                    Sto lat, sto lat nich żyje, żyje nam... - magiczna data.
                                    • Gość: * Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:46
                                      Najpiękniejsze są w życiu wspomnienia.
                                      • Gość: to Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 11:36
                                        Zachowaj Boże od tych, którzy wiedzą wszystko najlepiej... -

Pozwól mi być sobą w każdej sytuacji,

Uchroń przed złem i podłością,

Nie pozwól zmarnować czasu , który mi dałeś.

• Gość: ?! Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 15:12
                                      '' Gdzie Bóg nas posial tam mamy rosnąć.''
                                      • Gość: król Salomon Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 25.08.07, 16:15
                                        Boooożże !! Jak ja kocham Twoją miłość do mnie !!!
                                        • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:22
                                          '' Dobre słowo leczy smutek.'' ( Meander)
                                          • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:34
                                            Stu lat...
                                            w miłości i zdrowiu,
                                            niech towarzyszy Ci szczęście.
                                            Twój bagaż życiowy - mądrość -
                                            przykładem dla innych niech będzie.
                                            • Gość: ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: 212.87.241.* 27.08.07, 22:26
                                              Wszystkie piekne slowa nic nie kosztują, i nic nie znaczą. wierszyk.
                                              • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 19:00
                                                ''Dobrych ludzi nikt nie zapomina.'' ( Safona )
                                                • Gość: * Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 17:54
                                                  ''Życie to najbardziej zdumiewajaca bajka.''
                                                  ( Hans Christian Andersen )
                                                  • Gość: Ja Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:21
                                                    Dobre słowa i życzliwych ludzi pamiętamy.
                                                  • Gość: to Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 23:14
                                                    ''Jak lustro jest tym co odbija kształty,
                                                    tak przeszłość jest środkiem do poznania terażniejszości.''
                                                    ( Sima Qian )
                                    • Gość: ?... Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 22:34
                                      '' Nic się nie dzieje bez przyczyny.''
                                      • Gość: JO Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.iplus.com.pl 16.09.07, 13:44
                                        "i dlatego ,z tej przyczyny
                                        urodziliśmy się bez wprawy
                                        i umrzemy bez rutyny''
    • Gość: ... Re: Refleksje o nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 17:38
      '' Niezbadane sa wyroki Boskie. ''
      • Gość: po co? Re: Refleksje o nas - o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 21:53
        Krzycz głośno by zaistnieć,
        ale po co, przecież istnieję...
        To za mało by przeżyć,
        ale po co, przecież żyję...
        Trwaj w pokoju,
        ale po co, by zawsze być sobą.

• Gość: po co ? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 22:05
        Potęga czasu nad nami, której nikt nie pokonał...
        Do przodu, coraz mniej i krócej...
        I po co ?
        Dyplomy zostaną, garsonki i garnitury
        Zostaniesz sam - bez czasu na cokolwiek...
        Oczekiwanie,
        Cud się nie stanie,
        Bo po co ?
        • Gość: po co Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 01.09.07, 23:56
          A po co to, po co? Post wyżej wyjaśnia że ten ktoś jest własnie sobą, i robi wszystko, aby być zauważony,bo samotność mu dokucza.Szkoda że nie znam się na poezji,jest piekna jak kwiat, ale jest bardzo trudna, i niewiem jaką spełnie role.
          • Gość: po co? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 07:33
            Być sobą tzn być ponad...

• Gość: po co Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 02.09.07, 10:51
              Po co kochać ludzi i to co nas otacza? Najlepiej to jest kochać wiarę, nadzieje,marzenia i inne rzeczy nie istniejące, bo one nie mają wad.Odkryta prawda cz-wa dn 2-09-07 ( wpisze do złotych mysli)
              • Gość: a po co? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 11:11
                Stój mocno ''nogami'' na ziemi, czerp z Ducha...

• Gość: po co? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 11:14
                  Stój mocno ''nogami'' na ziemi a siłę czerp z Ducha...(uzupełnienie)
                  • Gość: to Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 15:36
                    Niektóre koguty myślą, że słońce wschodzi z ich powodu.
                    ( Thornton Wilder )
                    • Gość: * Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 10:49
                      'I śmiech może być nauką kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa.'
                      ( Ignacy Krasicki )

• Gość: Ja Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 14:34
                        ''Bóg jest radością dlatego przed swój dom wystawił słońce.''
                        ( Franciszek z Asyżu )
                        • Gość: G... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 15:04
                          ''Nie chowaj nienawiści po wsze czasy, ty,
                          który sam nie jesteś wieczny.'' ( Arystoteles )
                    • Gość: jo Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.iplus.com.pl 04.09.07, 15:12
                      a niektóre kaczki są tego pewne
                      • Gość: czyż nie tak? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 10:57
                        Kto pod kim dołki kopie,sam w nie wpada.
                        • Gość: ... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 11:00
                          Życie polega na stawianiu tez i ich bronieniu.
                          • Gość: * Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 19:29
                            Niekoniecznie. Wewnętrzny spokój.
                            • Gość: ... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 12:28
                              '' Wielkie sprawy powstają w ciszy i skupieniu.
                              Musimy uczyć się sztuki milczenia i skupienia.''
                              ( Stefan Wyszyński )
                              • Gość: zlote myśli: Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 09.09.07, 15:22
                                1) Kura zniosła jajko,a inna kura gdacze.
                                • Gość: krol Salomon Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 09.09.07, 16:31
                                  do postu wyżej) pytanie " czyje to jajko" co z nim zrobic?
                                  • Gość: TO Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 10:11
                                    Piękne,żywe słowo zawierające mądrą myśl pomaga w życiu.
                                    Nie musi przekonać wszystkich.
                                    • Gość: ... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 11:05
                                      Słowo, motylem wyleci, wołem wraca...
                                      • Gość: ? Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:04
                                        '' Trzeba być wariatem,
                                        Aby chcieć świat przerobić, walczyć z całym światem.''
                                        ( Aleksander Fredro )
                                        • Gość: < Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:10
                                          '' Niektóre koguty myślą,że słońce wschodzi z ich powodu.''
                                          ( Theodor Fontane)
                                          • Gość: ... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:24
                                            ''Jak często słowa dobre i mądre nie docierają do tych, którzy
                                            powinni słuchać.''
                                            • Gość: ... Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 12:34
                                              '' Wiara jest skałą, na której człowiek może się oprzeć.
                                              Wiara jest zaufaniem położonym w niewidzialnym Bogu.
                                              Nie jestem bezpański.''
                                              ( ks. Jan Twardowski )
                                      • Gość: (...) Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 14:03
                                        ''Jak lustro jest tym co odbija kształty,
                                        tak przeszłość jest środkiem do poznania terażniejszości.''
                                        ( Sima Qian )
                                        • Gość: plus i minus Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 14.09.07, 14:42
                                          Zycie to walka przeciwności,król salomon o tym wiedział
                                          • Gość: lubie tu przychodz Re: Refleksje o nas o człowieku IP: 212.87.241.* 15.09.07, 11:03
                                            Ten wątek przypomina mi taki górski mruczący strumyk,a może zostane poetą,kto wie? Napisz kim jesteś? ile masz lat? skąd czerpiesz inspiracje? tak między wierszami.
                                            • Gość: to Re: Refleksje o nas o człowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.07, 11:57
                                              Piękne,żywe, mądre słowo pomaga.
                                            • Gość: ... Lubię tu przychodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 10:15
                                              ''Ten wątek przypomina mi mruczący strumyk górski...''

Ciekawe zestawienie, porównanie - słowo, myśl i piękno górskiej
                                              przyrody.
                                              Piękno świata przyrody skłania do refleksji o człowieku
                                              podobnie, jak wsłuchanie się w słowo.
                                              • elizqaa Re: Lubię tu przychodzić 17.09.07, 22:43
                                                "Lękamy się utracić to, co już posiadamy – nasze życie! [...] Jednak obawa
                                                znika, gdy tylko zaczynamy pojmować, że nasze # losy, tak jak
                                                i losy świata, spisane zostały tą samą Ręką".
                                                Paulo Coelho, Alchemik
                                                "Cud :) jest najukochańszym dzieckiem wiary"
                                                J. W. Goethe
                                                "Aniołem # człowieka jest czas"
                                                F. Schiller
                                                • Gość: w kręgu słowa Re: Lubię tu przychodzić IP: 83.2.141.* 18.09.07, 22:35
                                                  "Słowo jest także samoistnym życiem, które toczy sie na przestrzeniach wielu
                                                  setek lat, ma swoje wzniesienia i upadki, # rozkwita albo zamiera.(...) Słowo
                                                  jest najbardziej osobistym uczestnikiem człowieka
                                                  w świecie i najżywszym świadectwem życia"
                                                  K. Wierzyński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka