Dodaj do ulubionych

Nawigacja-pomocy!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 21:55
Witam:}Od nastepnego tygodnia rozpoczynam prace w ktorej bede
musiala bezproblemowo znac wszystkie ulice w Czestochowie.Wiem,ze z
takiego cuda korzystaja taxowkarze,wiec do nich moja goraca prosba o
namiary sklepow,gdzie cos takiego kupie z aktualna mapa Czewy i
okolic.Oczywiscie chcialabym zrobic zakup w przystepnej cenie,bo nie
ukrywam,ze z kasa cieniutko.
Obserwuj wątek
    • Gość: JARO Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: 217.98.38.* 07.09.07, 22:32
      Witam
      Wiec co polecam to nawigacje firmy tomtom lub garmin, w miare prosta obsługa i dobre mapy. Co do miejsca gdzie mozna kupic tanio to napewno na necie, a tak w sklepie w Cz-wie to cen nieporównywałem. Kupić da sie w media markt i z tego co kojaze to na olsztynskiej jest znany sklep ze sprzetem car audio i chyba tez powinni miec nawigacje.
      • Gość: Marcelina Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 22:38
        Wielkie dzieki,co do neta to raczej odpada-korzystam z kompa
        znajomych,ktorzy nie maja konta na allegro-...
        • Gość: rafallski Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 07.09.07, 22:56
          Taka mała sugestia przy wyborze nawigacji: zwróć uwagę na mapy jakie są zainstalowane i pytaj jak wygląda sprawa ich aktualizacji, bo z tego co wiem, niektóre firmy robią to za opłatą. Więcej nie pomogę.
          Chyba że rozważysz zakup CB-radia - cena dobrego sprzętu (President Johnny II ASC + jakaś antenka, np. Sirio Omega to ok 550-600zł).
          Dzięki niemu ktoś z użytkowników na pewno pomoże Ci znaleźć ulicę, firmę, a poza tym taki zestaw w aucie robi za pomoc drogową, antyradar (niestety niektórzy tylko po to wykorzystują CB), informacje o korkach i Bóg wie co jeszcze :)
          Ja ostatnio przez miesiąc jeździłem po całym województwie śląskim i wszędzie poprowadzili mnie koledzy z CB, nie kupowałem żadnej mapy. Poza tym ominąłem wiele korków i zaoszczędziłem parę groszy na mandatach.
          Pozdrawiam i udanego zakupu życzę
          rafallski
          • Gość: Marcelina Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 23:09
            mam cb,ale przyznam szczerze,ze nie lubie go wlaczac.Lepsza
            alternatywa dla mnie jest latwa w obsludze i dobra nawigacja:}
            pozdrawiam
            • 42-200czestochowa Re: Nawigacja-pomocy!!! 08.09.07, 00:14
              dla bieżącej lektury dobre jest targeo zawierajace podstawowy rozkład numeracji domów w Naszym Mieście ( www.targeo.pl )

zamiast drogiego TomToma - osobiście sugeruję zakup Navigo2 (za: najniższa bodaj cena na rynku, duża częstotliwośc aktualizacji)

powodzenia

• Gość: Marcelina Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:34
                gdzie pytac o ta nawigacje:)
                • 42-200czestochowa Re: Nawigacja-pomocy!!! 08.09.07, 00:43
                  www.navigo.pl
                  ja kupiłem przez MediaMarkt - pytałem również w Empiku - moga sprowadzić - 2-3 dni,

dodatkowo możesz na forum www.pdaclub.pl poczytać informacje nt różnych systemów nawigacji -
                  preferuję Navigo z jeszcze jednego powodu - oprócz częstych aktualizacji są one darmowe -
                  pozdr,
                  • Gość: Navigo Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 20:10
                    ja proponuję rozejrzeć się za jakimś produktem z serii Mio Digiwalker. mapy są
                    ostatnio bardzo mocno aktualizowane i na początku przyszłego roku zarówno Polska
                    jak i nasi najbliżsi sąsiedzi z południa i wschodu mają być opisani w formie
                    porządnych wektorów ;)

no i warto wspomnieć, że Mio jest zazwyczaj o 10-20% tańsze od konkurencji przy
                    tej samej właściwie funkcjonalności.
    • Gość: sprzedawca Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 17:21
      Na Polskę polecam, w dobrej cenie: Garmin 200 (bardzo dobry
      algormtm wyliczania - troszkę słabsze pokrycie)cena 999; Navigon3100
      Region (3,5 calowy wyświetlacz) pookrycie Polski 99% ale za za to
      nie da się wyłaczyć drog gruntowych to cena 1099; Opcjonalnie ten
      sam Navigon tylko wyświetlacz 4,3 cala - cena 1299. Może jeszcze być
      Mio C250 cena 969; chyba że z Europą Zachodnią. W dobrej cenie
      jeszcze też jest Blaupunkt3.3 ( z nowszą wersją Polski) 899, jeżeli
      Ci zależy na kasce to możesz spróbować Blaupunkta - chociaż wiadomo
      nie jest to Navigon (co ma pokrycia 99%), ale Blaupunkt ma bardzo
      dobry algorytm wyliczania , tak jak Garmin 200.

Pozdrawiam .
      Ps. Jak chcesz więcej informacji to podaj mi maila.
      • Gość: piotrek Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.auchan.pl 08.09.07, 18:43
        Witam
        ja rzucilem sie w troche inna strone zakpupilem sobie pda z gsm i na
        chwile obecna testuje tomtom Igo i autopilota
        odradzam tomtom a gubi sie czasami w miescie (czestochowa) w
        warszawie prowadzi bezblednie (ale u nas kawalek za cz wa poczesna
        itp. juz nie widzi drogi tylko same pola) calkiem fajnie
        prowadzi "I GO" i "auto pilot". aktualizacje do znalezienia na
        necie
        • Gość: sprzedawca Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 19:06
          Hej.

Jak mówimy o pda - to najlepsza podobno to Automapa jest .
          Autopilot też bardzo dobry.
          MobileNavigator - Navigony.
          GPMapa - Garmin

Pozdrawiam.
    • Gość: Marcin Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.07, 22:32
      Nie polecam GPS !!! one robia sobie droge taka ze szkjoda gadac to dobrze dziala
      ale jak narazie w warszawie. GPS zawsze wybiera dluzsza droge niz normalnie
      jezdzac po Czestochowie i testujac MIO okazalo sie ze np na ulicy nadrzecznej
      czy malej (specjalnie chcialem go zmylic jezdzac po takich uliczkach) kazal mi
      non stop zawracac na Jana Pawla do trasy powiem ze chcialem sie dostaac pod
      stadion CKM. takze zwykla mapa albo CB nic wiecej nie kupuj bo szkoda kasy
      • Gość: gość Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 06:38
        Kazał ci nawracać bo taką zaznaczyłeś mu opcje zmień w ustwieniach i będzie dobrze prowadził (odznacz zawracanie wredy bedzie obliczał noiwa trase). Częstochowa i tak jest stosunkowo słabo rozrysowana na mapach brakuje wiele ulic i numerów jeźdze z mapami już długo po Polsce w dużych miastach spisuje się rewelacyjnie na samą Częstochowe nie polecam na razie, nie miło się zaskoczysz jak kupisz!!! Ja używam map IGO z programem Mio Map. Testowałem wiele te narazie były najlepsze jak już się ewentualnie zdecydujesz to nie bierz Tom Toma to porażka. Na tą chwilę najlepsza moim zdaniem na samą Częstochowe jest zwykłą mapa papierowa!! POzdrawiam
        • Gość: Marcin Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 23:21
          Mowisz o tej mapie ???

iGO 2006 Plus All newest maps
          zajmuj\e ona lekko poad 3GB
        • Gość: JR Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.hcz.com.pl 10.09.07, 06:58
          Akurat jeżeli chodzi o Tom-Tom to ma dość dokładne mapy Częstochowy
          oraz większych miast w Polsce, które zawierają nazwy ulic oraz
          numerację domów. Sam byłem wielokrotnie, miło zaskoczony, kiedy Tom-
          Tom wyszukiwał mi objazdy lub przejazdy, których do tej pory nie
          znałem.
          Gorzej jest z małymi miejscowościami takim jak Kłobuck, . Tu
          faktycznie często brakuje nawet nazw ulic.
          Co zaś się tyczy mapy papierowej - hmmmm.... ? Jak by to
          powiedzieć ... ? Nie ten komfort.
    • Gość: JR Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.hcz.com.pl 10.09.07, 07:01
      W Częstochowie możesz kupić nawigację w marketach: Media Markt,
      Makro, Auchan i chyba w Tesco także. Ponad to w chyba każdym
      większym sklepie komputerowym. Jednak najtaniej klupisz na Allegro
      oraz w sklepach internetowych.
    • Gość: Jarek Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.129.inds.pl 10.09.07, 07:28
      Witam.

W Częstochowie kupisz, ale będzie drogo.
      Ja kupiłem palmtopa w Radomsku w sklepie Apollo (www.apollo.pl), w porównaniu z
      Częstochową na tym samym modelu zaoszczędziłem 150 zł.
      Proponuję zakup palmtopa, też posiada gps, a dodatkowo jest to taki mały
      podręczny komputerek w którym możesz trzymać zdjęcia, pliki mp3 i inne rzeczy. A
      co najważniejsze zainstalujesz na nim dowolną mapę do nawigacji. Może to być
      choćby Automapa, Tomtom, Mapamap i inne.

Program do nawigacji Tomtom zainstalujesz tylko na nawigacjach firmy Tomtom na
      żadnym urządzeniu innej firmy, przykładowo mio już nie pójdzie (nie te sterowniki).
      Palmtop w tym zakresie jest uniwersalny, zainstalujesz na nim dowolną mapę.

I ważne.
      Ja robiąc rozeznanie po sklepach w Częstochowie, spotkałem się z sytuacją gdzie
      po zakupie nawigatora gps (typowej nawigacji nie palmtopa) okazywało się iż miał
      on wgraną wersje 30-dniową oprogramowania. Po miesiącu od pierwszego użycia mapa
      przestawała działać i należało zakupić wtedy pełną wersje programu, która
      działała by już bez ograniczeń. Ale wtedy jest to dodatkowy koszt rzędu 200-300
      zł. A sprzedawca w sklepie zapewniał, że jest to w pełni sprawne urządzenie do
      nawigacji, szkoda tylko, że nie wspomniał iż ta sprawność wynosi 30 dni i
      dopiero "przyciśnięty do muru" wyznał prawdę...
      • Gość: Marcelina Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:12
        Dzieki za wszystkie podpowiedzi,od znajomych dowiedzialam sie,ze w
        Lasku jest tez sklep z cb i nawigacjami w dobrych cenach:)
    • Gość: Killer Re: Nawigacja-pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:49
      jak z kasą cienko, to przede wszystkim Mio. Jeśli chcesz klasowe urządzenie o
      przystępnej cenie to tylko produkty tej firmy. Mapki też są niczego sobie. Za
      podstawowy Mio P350 z mapą zapłacisz nawet koło 800 zł. Jak na dobry produkt, to
      jest opłacalna cena wg mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka