Gość: ;) IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.07, 21:42 Zaraz pewnie odezwie sie angrusz ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 22:08 Jednym słowem Uczelnie pedagogiczne powinny zamknąć swoje wydziały jak również a może nawet w szczególności wydział edukacji artystycznej, bo jak widać produkuje tylko bezrobotnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 08:25 Po to są takie wydziały różnego typu , wtedy masz możliwość wyboru. Idząc na wydział pedagogiczny nie koniecznie musisz uczyć. Po drugie przecież Ty wybrałaś studia ( studia sama wybrałaś i czy będziesz mieć pracę czy też nie to już inna spraw). Nie jest konieczne zamykanie , jak zamkną wydział to z innego zupełnie powodu. Pozdrawiam Ps. Miłego szukania pracy , można zawsze fach zmienić :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do magdy Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 11:41 Niestety coraz mniej potrzeba nauczycieli.A tu myśli się o Uniwersytecie w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.07, 22:40 wlasnie powinien byc jakis wydzial w MEN do spraw nadprodukcji ciala pedagogicznego majacego sklonnosci do przechodzenia w stan bezrobocia... bardziej by to bylo uzyteczne niz jakies CBA itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nauczyciele bez pracy IP: 82.177.124.* 10.09.07, 09:12 problem polega też na tym, że w niektórych szkołach nauczyciele, którzy, mimo że przeszli już na emeryturę, nadal pracują np. na pół etatu, zajmując tym samym miejsce innym. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Nauczyciele bez pracy 15.09.07, 20:27 Wiesz, to nie do końca tak jest, że ci emeryci blokują miejsca innym. W technikach jest na przykład tak, że nikt przy zdrowym umyśle nie chce przyjść pracować i uczyc przedmiotów zawodowych, więc dyrektorzy pod koniec wakacji nerwowo zbierają emerytów, by jakoś zapewnić prowadzenie zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.sti.net.pl 10.09.07, 11:20 Oczywiście , Żaden emerytowany nauczyciel nie powinien uczyc w Częstochowie . żaden etotowiec nie powinien miec nadgodzi w częstochowskiej szkole .Wszystko to może wymóc Urząd Miasta wydz. Edukacji czyli pan prezydent gdyby chciał . A czy chce ?? Są radni mozna pisać do nich pisma a oni interpelacje w Radzie Miasta składać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nmo Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 11:38 Wszystkich problem bezrobocia dotyka.To problem demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Re: Nauczyciele bez pracy 10.09.07, 13:51 Chyba niżu demograficznego?Ale 32 osoby w klasie to "troszeczke" za dużo.Takiej rzeszy ani nie nauczysz ,ani wychowasz.Natomiast uczelnie wydają tylu nauczycieli ilu jest chętnych(tu się liczy kasa).Moze ministerstwo ,czy samorzady powinny sugerować uczelniom jakie jest zapotrzebowanie na konkretne zawody w przyszlości ,aby mogły sie one przygotować do nauczania tychże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do por1 Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 19:27 Masz 100% racji, taka sytuacja jest w Kanadzie, tam uczelnie nie produkują bezrobotnych, wiedza dokladnie ( tu dam przykład ze studiów medycznych- co roku na studia medyczne uczelnie przyjmuja tylu kandydatów ile za 5 lat lekarzy odejdzie na emeryture, ale potrafią takze uczelnie zamknac na kilka lat rowniez niepotrzebne wydziały , reaktywuja je wtedy jak jest zapotrzebowanie na danych specjalistow pracownikow, dzięki temu nie produkują bezrobotnych absolwentów). Merowi miast współpracuja tam z uczelniami i bardzo dokładne maja dane ilu i jakich pracowników beda potrzebowac. Kanada wygrywa tym ze wypuszcza po studiach ludzi specjalistow, a Polska przegrywa tym ze wypuszcza masowke. Pozdrawiam wszystkich jeszcze dwa tygodnie jestem na wakacjach w Polsce, Czestochowa bardzo pozytywnie sie zmienia wyglada coraz lepiej:::))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:36 Do por 1 : Pieprzysz a nie solisz . Ty mi próbujesz wmówic , że ludzie tam , w kanadzie nie moga studiowac czego chcą . A chca to studiować co lubią - są bogatym państwem - no i oczywiście studiją kierując się perspektywa pracy . I jedni i drudzy moaja prawo swobodnie wybierać . I wybieraja mysląc o swojej przyszłości - równiez mysląc o pracy . Poza tym przeciez też moga studiowac w USA . Mówiąc o perspektywie 5 letniej chyba nie zdajesz sobie sprawy z niepewności przewidywań i nie sądzę aby mozna było tak " precyzyjnie "obliczać . Ciemnote wciskasz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:03 Byłeś mądralo w Kanadzie, widziałeś, znasz realia szkolnictwa w Kanadzie , jeśli nie to się głupio nie mądruj, i jeszcze jedno z taka wiedzą jaką reprezentujesz tam nie miałbyś żadnych szans! a tak na marginesie to o tobie te ciekawostki: www.senat.gov.pl/K6/DOK/DIAR/26/2606b.htm angrusz zapamiętaj sobie że podróże kształcą, może lepiej zamiast pierdzieć w stołek to rusz 4 litery i jedź zobacz jak świat wygląda, jak wolni ludzie żyją, jak specjaliści wyglądają, oj dużo czeka cie nauki lepiej ruszaj już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:51 Do poprzednika z kanady ; Nie , nie byłem w kanadzie ale z mojej wiedzy od wiarygodnych osób wynika , że ciemnoty nie nalezy dac sobie wciskac . Troche , ale naprawde trochę pojeździłem , gdy ty może byłeś jeszcze plemnikiem,. Teraz juz i nie chce mi sie no i kasy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 18:20 Ciemnote to ty chlopie ludziom wciskasz!! a nawet powiem więcej ludzi na forum obrażasz! więc kim ty jesteś? Uchroń Panie w Polsce przed takimi jak ty nauczycielami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 23:08 Do poprzednika : Ciemnotę mówisz ? A tak konkrety ? Czy obrażam ?? Konkrety . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Angrusza osla Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 13:45 I uwazasz, ze z etatu na konkraktowym da sie wyzyc bez nadgodzin? Ciekawe jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie osioł Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 20:07 ja wyżywam i co?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nie osla Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 20:26 i pewnie jeszcze nie mieszkasz na swoim i dzieci nie masz. Zobaczymy za kilka lat, jak bedziesz konczyl kontraktowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie osioł Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 21:43 no cóż, niezupełnie, bardzo niezupełnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:55 Wyżyć się da tzn nie umrzeć z głodu .( dobrze jest mieć jeszcze inne zajęcie ) A młodzi jeszcze muszą urządzić się i wychować swoje dzieci . Dlatego od dawna postulowałem : obniżyć , ba obciąć dotacje do ZUS a zwiększyć na naukę i oświatę . No ale zaraz mnie zakraczą , że biednym emerytom chcę zabrać . No cóż komuś trzeba . Na wszystko nie wystarczy. Już i tak słyszałem postulat by najwyższa emerytura była góra 2000 zł . Tak obniżać , zaczynając od najwyższych aż ZUS będzie się finansował bez dotacji budżetowych . A co powiedzieć a " samorządowcach " , którzy wyjeżdżali za granicę , tam chlali na umór aż afery ( rozporkowe ) wynikły ale nie znaleźli pieniędzy na dofinansowanie nauczania z podziałem na grupy mimo iż liczebność klasy spadła poniżej regulaminowej 25 osób . Na imprezy było na oświatę i zachowanie miejsc pracy dla nauczycieli nie było . Powiem temu ch .... chudzielcowi spieprzaj dziadu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.iplus.com.pl 12.09.07, 13:41 Nie zauważyłęs ,ze nauczyciele powinni się przekwalifikowac bo pracy dla nich nie będzie .młode pokolenie wjechało na saxy i tam się rodzą dzieci .... A tY zostanieSZ w gronie zninawidzonych emerytów . A zpomniAłeś ..... punkt widzenia zależy od punktu siedzeinia . ILE LAT DO NORMALNEJ EMERYTURY CI ZOSTAŁO ??? ,BO NA WCZESNIEJSZĄ NIE BĘDZIE KASY JAK PAŃSTWO WSZYSTKO NA OŚWIATĘ PRZEZNACZY CHA CHA CHA CHA CHA ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 21:57 Do JO : to też zamierzam pracowac jak najdłużej byle praca i zdrowie było . Spróbuje przekwalifikowac się . Póki co chociaż dojeżdżam daleko to siedzę w branzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:56 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > Oczywiście , > > Żaden emerytowany nauczyciel nie powinien uczyc w Częstochowie . > żaden etotowiec nie powinien miec nadgodzi w częstochowskiej szkole > .Wszystko to może wymóc Urząd Miasta wydz. Edukacji czyli pan > prezydent gdyby chciał . > A czy chce ?? > Są radni mozna pisać do nich pisma a oni interpelacje w Radzie > Miasta składać -1.Ty podszywasz się nickiem pod "angrusza" A.G to głupie. Dla formy forum należy zachować tożsamość lub nazwać się " ." . Nie podoba mnie się takie podpisywanie podobnym nickiem/dawno znanym/ by jeszcze IP szukać by myśli pisane odczytać. -2.Sam nie wiesz o czym piszesz/!otóz zaden etatowiec nie ma nadgodzin ponad normę(nadgodziny2-3 godz.moga wynikać z tego by prowadzić cały czas tą sama klasę od poczatku do końca-co jest teraz sporadyczne-/.Emeryci sa zatrudniani tylko wtedy gdy brakuje nauczyciela/na godz.-bo tez trudno zatrudnić kogoś na 2-3 godz./,nie mieszać zatrudnienia emerytów w szkołach prywatnych bo to inna "broszka". 3.-to nie sprawa radnych i p.prez.Cz-wy by plany zatrudnienia robić w szkołach,ale sprawą prez.jest finansowanie i mniejszych klas robienie tym samym większe zatrudnienie nauczycieli i może lepsze,na wyższym poziomie wykształcenie uczniów.P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:44 Do : ... Skoro tak świetnie to dlaczego tak źle . Proszę sprawdzic ile ofert pracy pojawiło sie na odpowiedniej stronie internetowej miasta i Kuratorium w Katowicach ze regionu częstochowskiego ? Czyli oznacza to , że nie było żadnego ruchu kadrowego ( a wcześniejsze emerytury , a macierzńskie urlopy a wyjazdy za granice a porzucanie pracy w szkole a zmiana miejsca zamieszkania ) , chyba , ze prace załatwiano po cichu wśród znajomych . Przypominam , ze prace inwestycyjne np remoty drug załatwia się poprze przetargi czyli publicznie zgłasza się zapotrzebowanie no i jest procedura przyznawania takiej inwestycji. Podobnie może byc w szkole , jest wakat to najpierw powiadamia się wydzial edukacji a ten zamieszcza ogłoszenie w internecie . A potem dyrektor może przyjmowac kogo chce nawet tego " najlepszego " . Cyz prezydent wysyłal jakies pisma do parlamentarzystów w sprawie zwiększenia dofinansowania szkół , zmiany liczebności klas ?? Tak czy nie . Jak nikt nie naciska to jest bez zmian - czyli najbardziej bije to w nauczycieli , mlodych nauczycieli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.vf.shawcable.net 11.09.07, 01:34 angrusz. ty nie jestes mlodym nauczycielem. Ty sie zblizasz do wieku rentowego, wiec to co dotyczy "mlodych nauczycieli", to nie jest twoj problem. To moze byc ew. problemem twojego potomstwa, o ile takowe posiadasz:)))) I jak juz to temat jest o wykwalifikowanych NAUCZYCIELACH, a nie o takich co przekwalifikowali po kursach na doksztalcie dla dozorcow wieziennych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victor Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.realestate.net.pl 12.09.07, 22:56 Ludzie coś widzę, że piszecie o sprawach na których nie bardzo się znacie albo jesteście przynajmniej o rok opóźnieni. Oto w tym roku szkolnym pierwszy raz od kilku lat w szkołach brakuje nauczycieli i to w kilku przedmiotach. W szkołach były wakaty a dyrekcje stawały na głowach skąd wziąść ludzi albo komu dołożyć godzin aby zamknąć arkusz. Niedotyczy to przedmiotów ścisłych bo nadal mamy nadprodukcję polonistów, historyków, fizyków czy matematyków ale w językach obcych już cieniutko nie wspominając o informatykach czy tzw. zawodowcach. A jeśli pojawiali się jacyś chętni to po usłyszeniu ile zarobią i co się od nich wymaga dość szybko znikali. Gorsza sytuacja jest w małych miejscowościach i wioskach, tam niestety niż jest najbardziej odczuwalny a mało uczniów to mało godzin i nauczyciele często aby mieć cały etat wędruja od szkoły do szkoły i klepią po trzy godzinki. Piszesz: > Proszę sprawdzic ile ofert pracy pojawiło sie na odpowiedniej > stronie internetowej miasta i Kuratorium w Katowicach ze regionu > częstochowskiego ? i co z tego? Na tych stronach z reguły brakuje ważnych informacji a jeśli ktoś szuka pracy to długo jeszcze będzie jej szukał siedząc tylko przy komputerze i czekając na cud(zwłaszcza w tym mieście). Trzeba ruszyć cztery litery odwiedzić parę szkół złożyć podania, wykazać się odpowiednimi kwalifikacjami(ewentualnie je zdobyć lub poszerzyć) a nie tylko lamentować. Angrusz piszesz też: Cyz prezydent wysyłal jakies pisma do parlamentarzystów w sprawie > zwiększenia dofinansowania szkół , zmiany liczebności klas ?? Napewno nie a wręcz przeciwnie, nasze miasto maksymalnie ogranicza wydatki na oświatę. Magistrat może je zwiększyć ale nie u nas, a wręcz przeciwnie np. przepisy oświatowe mówią, że jeśli klasa liczy poniżej 30 osób to na niektórych przedmiotach może być podział na grupy ale nie musi w zależności od decyzji organu prowadzącego i oczywiście w innych miastach jest podział a u nas nie i tyle.Cierpią uczniowie i nauczyciele a prezydent się cieszy ile zostało im w kieszeni np. na tzw."promocję miasta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.sti.net.pl 13.09.07, 10:43 Do wiktora : Co rozumiesz pod " ale w językach obcych już cieniutko " . Czy to ma oznaczać , że jest dużo pracy dla nauczycieli języków czy mało . Bo ja twierdzę , że jest bardzo mało . Sa cztery uczelnie produkujące językowców a pracy ubywa. Więc coć z twoją orientacją bardzo źle . A szukać pracy jeżdżąc po szkołach to tak jaby wyjść na ulicę i pytac się czy jest praca dla mnie . Od tego jest odpowiednie miejsce na stronie kuratorium gdzie dyrektorzy - uczciwu - powinni najpierw zgłosić wakat , podobnie powinno tak być ze stroną miasta . Potem można sobie wydzwaniać do setek szkół w okolicy i pytać a jeździc to już gdy dyrektor wyrazi ochotę . Coś z praktyka poszukiwania pracy u ciebie kiepsko. A owszem dzielenie na grupy nie jest obowiążkowe gdy klasa liczy mało ucznióew . Dlatego w kolejnym wyborach będę skreślał każdego kandydata , który będzie głosił potrzebe dotowania ZUS=u a nie oświaty . To jest moja praca , ale i przyszłość Polski - wykształcenie - dobre , choćby trochę lepsze , młodego pokolenia . Starsi już mieli swój czas - za Gierka teraz po tym szaleństwie zostały długi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka do Angrusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 11:04 Angrusz! My jesteśmy rówieśnikami i ja już jestem na emeryturze. Zazdrościsz? Też mam bardzo dobre wykształcenie, a na emeryturę musiałam iść, bo brakło dla mnie etatu:( A Ty moze zdaj ten egzamin ustny, to szkoły będą się o Ciebie zabijać. Jak na razie, to nie masz kwalifikacji, więc nie dziw się, ze nie masz pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: do Angrusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 23:17 Do emerytki : Coś przeczytałaś , coś wiesz ale w sumie to bzdury jednak pleciesz . Egzaminu ustnego TSE już nie ma od prawie dwóch lat . Egzamin iBT zdałem w czerwcu jak należy ale w przepisach ministerialnych o nim ani słowa ( oni śpią ) . A mimo to że mam zdany egzamin ( na odpowiednią ilość punktów ) nikt się nie zabija , mimo wysyłanych ofert , nawet nie ma podziękowania ( potwierdzenia )za zgłoszoną ofertę a pracę znalazłem bardzo daleko stąd . Ot teoretyzujesz ( jak wielu w tym poscie ) co często jest bardzo odległe od rzeczywistości . Chyba , że tu w Częstochowie są takie " układy " , które mi nie sprzyjają . W co jestem w stanie uwierzyć - ot nie biorę . I wszystko jasne .( też nie daję ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: do Angrusza IP: *.iplus.com.pl 14.09.07, 14:52 ŻAL MI CI ANGRUSZ .zA CHLEBEM TAK DALEKO MUSISZ JECHAC . WEDŁUG CIEBIE W CZĘSTOCHOWIE W SZKOLNICTWIE NIC TYLKO KORUPCJA "w Częstochowie są takie " układy " , które mi nie > sprzyjają . W co jestem w stanie uwierzyć - ot nie biorę . " jAK TO MOŻLIWE ,ZE W CZ-WIE SA TAKIE UKŁADY ,ZE NIE MOŻESZ MIEĆ PRACY .i TO W CZASACH KIEDY RZĄDZI PiS . UKŁADY .......... TO BYŁO DAWNO TEMU i TWORZYŁA JE OPOZYCJA ..... TO STARSZNE ZA RZĄDÓW TWOJEJ PARTII PiS SĄ UKŁADY W KURATORIUM I SZKOŁACH aNGRUSZ DO DZIEŁA WEŻ ŁOPATE I ROZBIJE TE UKŁADY ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JO Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.iplus.com.pl 13.09.07, 18:27 "A szukać pracy jeżdżąc po szkołach to tak jaby wyjść na ulicę i > pytac się czy jest praca dla mnie " TO NIC DZIWNEGO ,ŻE JESTEŚ BEROBOTNY .PRACA NIE MA NÓZEK SAMA NIE PRZYJDZIE ....WIĘCJ INICJATYWY ,a MOŻE ZATŁUMACZEIA BYŚ SIĘ ZABRAŁ ? wYKSZTAŁCENIE TECHNICZNE I ZANAJOMOŚC JĘZYKA TO DOBRE POŁĄCZNIE !!! > Dlatego w kolejnym wyborach będę skreślał każdego kandydata , który > będzie głosił potrzebe dotowania ZUS=u a A BIEDAKU JEZELI ZUS NIE BEDZIE DOTOWANY TO SKĄD WĘZMĄ KASĘ NA TWOJĄ EMERYTURĘ .JAKO BEZROBOTNY SKŁADEK NIE PŁACIŚZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Nauczyciele bez pracy IP: *.dclient.hispeed.ch 10.09.07, 14:35 Po co w kraju 3 swiata nauka?????Wystarczy dobrze krasc i byc Cadikiem z Torunia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:33 gorąco apeluje z całego serca i rozumu do tegorocznych zaczynających studia - nie kształćcie się na nauczycieli bo nie będziecie mieli pracy. wiem, że to tak jakby mówic dziecku, żeby nie wkładało gwoździa do kontaktu WSP to fabryka bezrobotnych a potem zdziwionych nibypedagogów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 22:17 Rzecz w tym, ze wg artykuli w 1912 ma byc wyz w szkolach. Cykl ksztalcenia n-li wynosi 5 lat. A wiec jak najbardziej studiowac. No i nie na WSP, bo jej juz nie ma, ale w Akademii Jana Dlugosza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstynentios Re: Nauczyciele bez pracy IP: 212.87.241.* 10.09.07, 22:53 józef ty nie pij tyle!!! pogoda sprzyja rozgrzewce, ale cóś data ci się pochrzaniła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 15:49 serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51505,4473896.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Nauczyciele bez pracy IP: 88.156.63.* 13.09.07, 17:39 W tej sytuacji studenci kierunków pedagogicznych powinni teraz pomyśleć o innym kierunku studiów niepedagogicznym, który bardziej od nauczycielskiego zapewni im w przyszłości pracę, będzie to pewnego rodzaju koło ratunkowe. Przykład: obecny kierunek- polonistyka, a przyszły- prawo lub administracja, geodezja itp. Jak widać wraca renesans i trzeba być człowiekiem wszechstronnym i o wszechstronnej wiedzy oraz zainteresowaniach innej rady na to nie ma. Chyba, że ktoś się oparł być nauczycielem ale bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Nauczyciele bez pracy IP: 88.156.63.* 13.09.07, 18:09 Powinni dany kierunek np: polonistykę tak zmienić żeby osoba mogła robić też coś innego, być przygotowana do czegoś innego niż nauczycielstwo np: mogła pracować w bibliotecę, księgarni, wydawnictwach, radiu lub zajmować się edytorstwem a nie student kończy dany kierunek i jest przygotowany tylko do jedenego zawodu. Studia powinny być urozmaicone powinny dawać ogólną wiedzę, powinny lepiej przygotować kandydata do pracy wtedy uniknęło by się zastoju zawodowego. Są osoby, które uważają, że specjalność biblioteczna jest niepotrzebna, zbedna na filologii polskiej, rosyjskiej lub angielskiej uważam, że to ciemne i zacofane myslenie ludzi, którzy nie mają pojęcia o życiu. Teraz są czasy niestety, że trzeba być zorientowanym we wszystkim nawet znać się na prawie, ekonomii, podatkach, rachunkach, ponieważ życie lubi płatać figle. Odpowiedz Link Zgłoś
elizqaa Re: Nauczyciele bez pracy 13.09.07, 22:28 > Wielu przekwalifikowuje się, ucząc kilku przedmiotów, czasami w kilku szkołach. Na pewno większe szanse na zatrudnienie w szkolnictwie mają osoby, które ukończyły więcej niż jeden kierunek. Dlatego dobrze jest zdecydować się na kolejne studia podyplomowe lub kurs (trzeba dobrze zorientować się, czy jest to kurs kwalifikacyjny z odpowiednią liczbą godzin i właściwymi przedmiotami, bo może później nie zostać uznany).Całkowita likwidacja kierunków pedagogicznych to absurd, natomiast ograniczenie liczby studentów to niezły pomysł (obecnie liczba ta jest za duża). > Powinni dany kierunek np: polonistykę tak zmienić żeby osoba mogła > robić też coś innego, być przygotowana do czegoś innego niż > nauczycielstwo np: mogła pracować w bibliotecę, księgarni, > wydawnictwach, radiu lub zajmować się edytorstwem a nie student > kończy dany kierunek i jest przygotowany tylko do jedenego zawodu. Żeby taka sytuacja miała miejsce, trzeba by zmienić system kształcenia studentów i oczywiście listę przedmiotów. AJD przede wszystkim przygotowuje do pracy w szkolnictwie (a robi to naprawdę dobrze).Po polonistyce można bez większego problemu pracować w księgarniach, natomiast w bibliotece już nie, bo wymagane są dodatkowe kwalifikacje (dlatego w artykule wspomniano, iż poszukuje się teraz bibliotekarzy). Są to najczęściej niepełne etaty. A w przyszłości przekwalifikowanie może czekać każdego, bez względu na to, jaki kierunek ukończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Nauczyciele bez pracy IP: 83.2.141.* 14.09.07, 23:25 Po ilu latach od ukończenia studiów tracę prawo wykonywania zawodu nauczyciela?? Proszę o prawne zapisy regulujące ten przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Nauczyciele bez pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.07, 13:51 s1.bitefight.onet.pl/c.php?uid=138950 Odpowiedz Link Zgłoś