Gość: Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 23:01 Dobry pomysł :) Taki jarmark świetna sprawa... pełno ludzi, pełno wszystkiego - miasto żyje... tylko nie może być zbyt często, bo się po prostu ludziom znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mobyy Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 23:01 Ucieszył mnie te artykuł, bo kilka dni temu pomyslałem o czymś podobnym. Zauważyłem, że w czasie kiedy III Aleja w ciągu dnia świeci pustkami przez podjasnogórskie stragany przewijąją sie tłumy. Pomyślałem wtedy, że może ustawienie w III Alei uzgodnionych z zabudową straganów byłoby szansą na jej ożywienie. Nie chodzi o to, aby wprost przenosić tylko stragany z dewocjonaliami, można by na nich sprzedawać różne inne rzeczy. Wystarczy wspomnieć jak wielkie zainteresowanie Częstochowian budzi giełda staroci na Starym Rynku. Jeśi w Gdańsku sprawdza się Jarmark Dominikański, to może w Częstochowie też coś takiego by się udało...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladyslaw Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: 195.205.202.* 10.09.07, 23:21 no jasne, najlepiej zrobic jarmark co tydzień, niech okoliczni chłopi przyjadą furmankami i handlują kapuchą, bedzie wiocha na całego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna9977 Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.washdc.fios.verizon.net 11.09.07, 02:33 jesli rolnicy nie zrujnowali Paryza ,Waszyngtonu, Nowego Jorku czy innych metropoli to napewno podniosa poziom Czestochowy Wladziu, jarmarki sa na topie i coraz wiecej ludzi domaga sie zwrocenia centrum miast dla pieszych conajmniej w sobote i niedziele. Z mojego doswiadczenia tylko prymitywni ludzie nazywaja wies wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Bardzo dobry pomysł IP: *.gre.pl 11.09.07, 18:07 rzeczywiście może handel pietruszką w Aleje nie powinien trafić, ale książkami, starociami, różnymi bibelotami, a nawet produkowanymi przez podczęstochowskich rzemieślników butami tak. To przyciągnie ludzi, no i jakieś zyski z tego miasto (opłaty za dzierżawę stoisk) i ci co tam będą sprzedawać, odniosą. A poza tym Częstochowa zawsze była medalikarska i takie klimaty w III Alei naprawdę do nas pasują. Mogą górale handel oscypkami na Krupówkach, mogą handlować w Sopocie na Monciaku, to może i u nas udało by się trochę życia tchnąć w tą szarą, smutną kostkę, jaką Aleje zostały wyłożone. Podpisuję się pod pomysłem obydwoma rękami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix. Re: Bardzo dobry pomysł IP: *.101.inds.pl 17.09.07, 23:16 a ja bym jeszcze dodał: Wesołe Miasteczko, Smażalnie Ryb i Cyrk - ale będzie wesoło...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axl Oczywiście, zwłaszcza zimą..... ale pomysł :-/ IP: 80.48.49.* 11.09.07, 00:13 Zimą zamknijcie jeszcze przejazdy kluczowe przez Aleje i zróbta sobie bazar. Niech jeżdżą wszyscy naookoło tu, gdzie zdążą pługi odwalić śnieg. Jęsli w przyszłości mają być takie objazdy jak teraz były, to lepiej żeby niczego u nas nie było skoro nikt nie potrafi czegoś mądrze zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: 153.19.206.* 11.09.07, 01:17 Szczegolnie popieram pomysl jarmarku przed Bozym Narodzeniem. To cudowna rzecz - w Europie Zachodniej organizuje sie je praktycznie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: 153.19.206.* 11.09.07, 01:17 Szczegolnie popieram pomysl jarmarku przed Bozym Narodzeniem. To cudowna rzecz - w Europie Zachodniej organizuje sie je praktycznie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 06:30 a ja stragany z Barbary przeniosłabym wasnie w Aleje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: 153.19.206.* 11.09.07, 07:36 Tylko nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wresoły Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:44 A co myślicie o targach erotycznych w alejach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andd Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 07:44 To zróbcie też drugi w Polsce rollercoaster - dwa razy większy.... albo taki, w którym zajadę do pracy i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkhgdfag Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:05 A co z funkcjonowaniem pozostałej części miasta, ostatnio po wyczynach "inżyniera ruchu" przejazd przez miasto, nieoznakowany praktycznie zamarł z sparaliżował centrum. Bez sprawnej obsługi drogowo - komunikacyjnej, takie imprezy nie mogą mieć miejsca. Mam na myśli drogi obsługujące cały ciąg Alei od zaplecza po jednej i drugiej strony, które przejęłyby ruch tranzytowy,(wiadukt na Sobieskiego tego nie załatwi). Skądinąd aleje NMP nadal spełnią rolę drogi tranzytowej z uwagi na jedyny wiadukt nad torami. Co by było jak jakiś pasjonat wymyśli imprezę (koncert, dożynki itp.) na pasie ruch autostrady drogi szybkiego ruchu..... Ale wracamy do tego samego tematu, w zasadzie nieśmiertelnego, układ ruch w mieście i ścisłym centrum... żenada, nawet nie chce się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:29 Ja myślę, że Rynek Zawodzie i Ryneczek z Wałów Dwernickiego należało by przenieść w III Aleję, bo tu będzie ładniej i estetyczniej, a i gawiedzi się dogodzi. Jak najwięcej jarmarków, wsiowych koncertów będzie super, a że Ci zdolniejsi wyjadą do W-wy, Wrocławia, Krakowa, Poznania itp. - trudno. Do nas będą przychodzić pielgrzymi i się wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.hcz.com.pl 11.09.07, 08:55 Może nie zauważyłeś, że na rynkach w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu przeróżne jarmarki (przedświąteczne, staroci itp.) odbywają się bardzo często, podobnie jak w wielkich miastach zachodniej Europy i nikomu to nie przeszkadza, a tworzy fajny kilmat miasta. No, ale może ty byś wolał jeździć w kółko po Alejach samochodem tatusia. Wtedy to by mie była "wiocha", tylko po prostu wieśniak w aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol do koko Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:03 Koko nie wiem, czy wiesz, ale w podanych przez Ciebie miastach i tzw. Europie Zachodniej coś oprócz jarmarków się dzieje.Częstochowa tylko jarmarkami i pielgrzymkmi stoi. Oprócz tego jest tam trochę inna infrastruktura. Takie imprezy odbywają się na Rynkach, III Aleja nim na razie nie jest. Jest Rynek Starego Miasta, idealne miejsce do takich imprez. Ja akurat mieszkam w III Alei i mam dość pielgrzymek, jarmarków i innych tego rodzaju imprez.Ty przyjedziesz z Lubojny, TruskolasOw, czy innej wsi, swoją furę zaparkujesz na trawniku przed moim blokiem (bo szkoda 2 zł na kartę) i pojedziesz zadowolona do siebie.Po takich jak Ty zostają zajeżdżone trawniki, kupa śmieci i nic więce A tak a'propos to sam jestem poważnym ojcem i od nikogo samochodu pożyczać nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
erazmi Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej 11.09.07, 08:39 jestem za!!!! uwielbiam takie Jarmarki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:51 ...robcie sobie te swoje jarmarki...gdzie indziej...a nie w alejach...czestochowa jest naprawde malym miastem...i zablokowanie trzech podstawowych ulic jest katastrofa...ale coz was to interesuje...widac ze gminy powinny czesciej organizowac odpusty...to moze aleje zostawicie w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście 11.09.07, 10:11 Podczas tego remontu III Alei jeździłem tam dosyc często i nie widzialem większych korków jak na "1".5 minut czekania to żaden problem.Chyba że nie możesz sie już ścigać,ale to Twój problem. Natomiast jeśli chodzi o jarmarki to bardzo chętnie, rozszerzyłbym je jeszcze o wiosenne ,letnie i zimowe. Frekwencja na tego typu imprezach powinna być najlepszą opinią tych pomysłów. Na razie jest ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uytuiytuiyt Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 12:17 do port 1 człowieku ty chyba nie wiesz gdzie są aleje, codziennie muszę przeprawić się przez centrum jeżdżę opłotkami, żeby ominąć korki i ta przeprawa to min. 20min. Brak układu komunikacyjnego. A pisanie że inni mają gorzej, jeżdżą w korkach dłużej niż my, to objaw niedojrzałości i niechęci do jakichkolwiek zmian (a szczególnie zmian opracowanych w oparciu o analizy stanu istniejącego faktycznego a nie życzeniowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krętlik Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 09:25 Popieram w całej rozciagłosci spostrzezenia i propozycje autora. Denerwują mnie równiez "nietematyczni wystawcy" nie tylko wspomniani obuwnicy ale i sprzedawcy majtek -szczególnie prosto z tekturowych pudeł. Moze niech nasze targi staną sie bardziej tematyczne: np rolnicze juz są ale jeszcze może : "folklor Wyżyny Krakowsko - Czestochowskiej" albo "wszystko co szklane", "zbędne ozdoby domowe" itp Myslę ,że pomysłów może byc mnóstwo. Pozdrawiam - krętlik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 3alei Jarmark Świąteczny przed Bożym Narodzeniem IP: *.srod.spidernet.pl 11.09.07, 10:17 w 3Alei dobra sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TR Robta co chceta tylko nie korkujcie miasta !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 10:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 12:32 a czy pamięta ktoś jeszcze Jarmark Jurajski? był on kiedyś chyba w tym samym terminie co teraz dożynkowy o ile pamiętam... pomysł z targami, jarmarkami tematycznymi jest super :)) sama osobiście CODZIENNIE przebijam się przez aleje a takze DK 1 i niestety ale argumenty na temat korków nie zniechecą mnie, bo dłużej stoje w korkach na trasie tylko i wyłącznie z powodu złej koordynacji swiateł. Pomysł z jarmarkami omawiałam juz kilka razy w ciągu ostatnich kilku lat - w gronie znajomych, wszyscy są jak najbardziej ZA :)) Uważam, że raz w miesiacu to taka akuratna częstotliwosc:) poza tym jarmarki odbywłby się np w weekendy i nie stanowiłby wtedy jakiegoś ogronego problemu komunikacyjnego. a tematów i okazji do ich organizowania jest cała masa:) i przyciągnięcia w ten sposób ludzi w aleje w weekend pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Niech jarmarki przeniesione będą poza miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 13:47 Nic na tym jarmarku nie było ciekawego.Kupa różnych bardzo drogich drobiazgów ,których w różnych sklepach jest pełno i dużo taniej.Ale sprzedaż jarmarkowa staje się modna.Okropny bałagan i zakorkowane przez różnych przybyszów centrum miasta.Ciekawe czy miasto na tym coś zarobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZ-wianin Stary Rynek jest OK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 13:53 Bardzo dobrym miejscem do organizacji różnego rodzaju jarmarków i imprez plenerowych jest Stary Rynek. Jest olbrzymi teren, nie ma paraliżu komunikacyjnego miasta i promuje się ten jakże zapomniany przez władze rejon Cz-wy. Dodam, że z powodzeniem raz w m-cu odbywa się tam jarmark staroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytr Re: Stary Rynek jest OK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:16 Przecież na rynku na zawodziu też jest jarmark,tylko,że zarabiają tam ludzie z Częstochowy i okolic.A nie przybysze z całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Tylko Stary Rynek!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 16:20 budy w III alei co tydzień, no fajnie to będzie wyglądać, brakowac mi będzie tylko stoiska z kiełbasą. W alejach tylko naprawdę okazjonalne imprezy typu jarmark przedświąteczny czy coś w tym stylu - ale już nie dożynki !! Traktory na Stary Rynek a gawiedź w I i II aleję i nie ma paraliżu komunikacyjnego miasta. a redaktorom proponuje pojeździć po mieście w czasie dożynek, zmieni się wam punkt widzenia Czy nikt z was nie zauważył jak zmienia się amta część miasta?? I teksty o hobbystach trafiających sporadycznie na jarmark staroci - no jasne że trafiają sporadycznie jeśli jąsnie państwo dzienikarstwo forsują do zbolenia głowy aleje. Nie samymi alejami powinno żyć miasto - te wyżywią się same Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: countrygirl Martha Stuart lubi i promuje jarmarki i rynki IP: *.washdc.fios.verizon.net 11.09.07, 14:34 Rynki jarmarki sa inkubatorami nowych busnessow . Na zachodzie to sie od dawna wie i bardzo popiera. Po paru latach ten zachwyt czy urok zakupow w samie ludziom minie zywnosc kupiona bezposrednio od rolnika lepiej smakuje niz z lodowki w plastykowym opakowaniu. Produkty robione recznie Orginalne cos nowego kupione bezposrednio od pocztkujacego rzemiesnika czy artysty to naprawde radosc Ja to bardzo popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wafel Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.07, 15:51 Panie Wrona... Jarmarki owszem - ale na promenadzie! w centrum nie da sie jezdzic przez te jarmarki. Albo Pan zamknie aleje na stale i zorganizuje objazdy i wytyczy madry ruch to spoko moga byc . Ale jak to ostatnio bylo wszyscy kierowcy sa Za - nie chca aby zamykac przejazdy z ulicy Śląskiej w Kilińskiego oraz Dąbrowskiego w Nowowiejskiego istna głupota.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: test Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.acn.waw.pl 11.09.07, 19:43 tylko kramy i drobne geschefty uratują Częstochowę! Smiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.strefa.com 11.09.07, 22:10 Więcej jarmarków - OK, ale zróbcie najpierw coś z tymi autami w mieście... Do licha ciężkiego, nie można zamykać centrum miasta, całego placu Biegańskiego, jeśli robią się takie śliczne korki na mieście!! Gdzie się nie ruszyć wszędzie pełno aut. Zorganizujcie jakieś sensowne objazdy i dopiero wtedy zamykajcie. Róbcie takie rzeczy z głową!!! Bo to co czasem pokazuje UM wskazuje, że jeśli nawet urzędasy tam zamieszkujący mają głowy, to nie mają w nich mózgów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Cz-wy Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: 80.51.222.* 14.09.07, 15:28 Jarmark w centrum miasta? O czym wy piszecie? To nierealne. Chcecie,żeby Częstochowa w godzinach szczytu do końca się zapchała. Przecież to był jeden wielki korek, ludzie na spotkania spóźniali się po kilka godzin, bo nie mogli przejechac przez miasto. No i sprawa estetyki, ale ponoć o gustach się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzemieślnik Re: komu potrzebne te jarmarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 16:55 Przecież te drobiazgi można kupić w wielu sklepach dużo taniej.Upada przez to miejscowy handel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.07, 13:52 s1.bitefight.onet.pl/c.php?uid=138950 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka2 Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: 80.51.222.* 17.09.07, 08:14 Czy ten wątek to czasem nie prowokacja? Nie chce mi się wierzyć, że ktoś przy zdrowych zmysłach może być za urządzaniem tanich igrzysk dla gawiedzi w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quix. Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.100.inds.pl 17.09.07, 19:38 ha ha - zdrowy zmysł to jedno, ale "KASA" to już inna sprawa. Jeśli z Aleji zobią targowisko, to na spacer pojdziemy... hmmm! - na peron PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quix. Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: *.100.inds.pl 17.09.07, 17:47 NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE - targowisko mamy już na Zawodziu i chyba wystarczy. Jak znam życie, będzie tam jedynie śmietnik i tania tandeta do kupienia. Nie jestem przeciwny, aby taki jarmark powstał ale nie w Alejach - można go zlokalizować np: przed U.Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka2 Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 21:55 a może przy ul. Piłsudskiego przed redakcją GW, skoro panom redaktorom pomysł się spodobał? Odpowiedz Link Zgłoś
monmiz Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście 02.12.07, 13:45 I co z tym jarmarkiem? Święta za pasem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.icis.pcz.pl 02.12.07, 15:35 Ma byc od 15 grudnia - takie sa zapowiedzi. Zobaczymy bo idea jest warta realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: 212.87.241.* 03.12.07, 19:46 Czy potrzebne napewno ,i nie wyrzucajcie za centrum na peryferia bo cały urok tych jarmarków to Aleje , chyba wchodzimy do Europy a nie do dzungli ,co do ruchu to należałoby wyrzucic z aleji nauke jazdy bo to o pomste do nieba się prośi sa momenty że kilka naraz R zapych Alejie i nie tylko z naszego miasta ale oscienne ,jestem za i do spotkania na jarmarku Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Niech jarmarki w Alejach odbywają się częściej IP: 212.87.241.* 02.12.07, 20:16 Jestem zainteresowany wystawieniem sie na jarmarku świątecznym , czy może mi ktoś coś podpowiedziec gdzie i u kogo mozna załatwic stoisko i jakie opłaty , to jest naprawde fajna rzecz od lat są takie na zachodzie dzis pokażywano w TVN otwarcie w niemczech do zobaczenia pozdrawiam adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Propozycja Re: Niech jarmarki w dogodniejszym miejscu będą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 12:26 Jarmark każdy powinien być na promenadzie.Więcej miejsca,dogodniejszy dojazd dla ludzi,więcej miejsc do parkowania,nie będzie zniszczona III Aleja-zadeptana zieleń- rozjeżdżone chodniki przez większe samochody.Jest większa przestrzeń i nie będzie takiego ścisku i bałaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Niech jarmarki w dogodniejszym miejscu będą IP: 213.25.14.* 03.12.07, 14:06 Nie wiem czy pomysł jest dobry ale jak czytam wypowiedzi samochodziarzy to od razu wiadomo że spalinki im mózg wypaliły. Załóżmy że te jarmarki byłyby raz na kwartał w weekend, to pisanie że korki zablokuję miasto i nie można będzie dojechać do pracy to debilizm. Miasto korkuje się dlatego że każdy nawet 20 letnim strupem musi pojechać do pracy nawet jak ma 2-3 km. I to jest właśnie 'częstochowska wiocha'. Mam nadzieję że niedługo litr benzynki będzie kosztował 20 zł to załatwi sprawę o rozładuje korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do aa Re: Niech jarmarki w dogodniejszym miejscu będą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 21:15 Dość ciekawa wypowiedż i prawdziwa.Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Niech jarmarki w dogodniejszym miejscu będą IP: 213.25.14.* 04.12.07, 07:44 Dziękuję ale z drugiej strony to smutne że taka jest prawda. Przeczytaj ile tu jest nie przemyślanych wypowiedzi, nie ma się co dziwić że nasi politycy też tacy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMONIT Re: Niech jarmarki w Alejach odbywają się częście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 09:44 Witam Jarmark odbedzie się w III Aleji w dniach od 15-23 grudnia amonit1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś