herminatorr 08.11.07, 22:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Mundurki także w liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 23:16 i to mi sie podoba bo bachory sa teraz bardzo wredne Odpowiedz Link Zgłoś
kkap Re: Mundurki także w liceach 09.11.07, 12:48 Gość portalu: tomek napisał(a): > i to mi sie podoba bo bachory sa teraz bardzo wredne Sam jesteś bardzo dojrzałym człowiekiem. Dojrzały człowiek stawia całą młodzież w wieku licealnym pod jedną kreską nazywając ogół uczniów "bahorami". Obojętne czy jest to dobry uczeń z 5 i sukcesami, czy nieuk stwarzający problemy wychowawcze. I jeden i drugi to bahor, tak? Gratuluję filozofii. Przez 2 i pół roku cały czas utwierdzam się w przekonaniu, że mój wybór (Traugutt) był bardzo dobry. U nas ta dziwna inicjatywa upadła bez większej dyskusji. Mundurki poprawią bezpieczeństwo? Przepraszam, jak coś takiego czytam to aż przepona pęka. W JAKI NIBY SPOSÓB? A jeśli chodzi o niwelowanie różnic... Ktoś słusznie wcześniej zauważył, że niestety, ale ludzie nie rodzą się ekonomicznie równi. Taki jest ten świat i jak dla mnie takie ujednolicanie na siłę to tylko próba ucieczki od realiów. Jeśli człowiek jest dobrze wychowany to nie będzie szpanował drogim ubraniem (czy czymkolwiek innym). A jeśli zachowuje się jak ostatni bus? To chyba nie warto zwracać uwagi na takiego człowieka. pozdrowienia dla grona pedagogicznego II LO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Mundurki także w liceach IP: 212.87.241.* 09.11.07, 15:56 byłem ostatnio w Traugucie to ujednolicenie stroju o którym mówiła pani dyrektor wymienionej szkoły wygląda jak paleta barw jednym słowem pstrokacizna nie wiadomo kto jest uczniem tej szkoły a kto tak jak ja tylko gościem i na tym polega bezpieczeństwo w szkole gdy są stroje jednakowe , ale trudno to zrozumieć komuś kto się dostał tylko do T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 17:17 Mylisz się, żeby wejść do Traugutta musiałeś się zarejestrować się na portierni, widziało Cię 12 kamer, i musisz poruszać się z identyfikatorem "GOŚĆ". Nie rozumiem po co licytować się czy lepszy jest "Norwid", czy "Traugutt" - może najlepiej posłuchać uczniów, zobaczyć osiągnięcia maturalne itd. Świat jest pełen zdolnych - nieudolnych, a bywa, że młodzież "przełamuje" się dopiero na studiach. Siłą Traugutta jest głęboka identyfikacja jego absolwentów - i to zarówno na poziomie oficjalnym, jak i tym nieoficjalnym. Nasi absolwenci to ludzi nie sztampowi, radzący sobie w różnych sytuacjach, a nade wszystko "SZUKAJĄCY". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekkimalec Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:07 Wiesz co jest fajne w Traugucie? To, że wszyscy się znają. Nasza szkoła nie jest molochem. Nawet jeśli jakiś nauczyciel Cię nie uczy, to często zatrzymuje się na korytarzu i rozmawia o rzeczach codziennych. Takie rozmowy zacieśniają więź między uczniami a nauczycielami, a jednocześnie wszyscy dobrze się znają. Jeśli przypadkiem w szkole pojawia się np. jakaś osoba (noszą one przypięte plakietki "gość" - często niżej, więc nie widać od razu) - to każdy wie, że to nie jest uczeń, czy nauczyciel z naszej szkoły. Zaufanie - to jest podstawowa wartość! Nie chore NAKAZY I ZAKAZY, które potem ciężko wyegzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:25 zupełnie jak kraina mlekiem i miodem płynąca... nie rozśmieszaj mnie... nie masz szkoły do której uczeń wraca z przyjemnością... chyba, że ty jestes jakiś INNY :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryptofan Re: Mundurki także w liceach IP: 212.87.240.* 09.11.07, 00:10 Niweluje różnice materialne... to jeszcze niech wszyscy podjezdzaja pod szkole polonezami i niech kazdy w sklepiku ma nakaz kupic mineralna a nie cole, i prazynki zamiast lays'ow. Chore myslenie. Ale przyznaje ze fajnie wyglada, tylko bez tych chorych argumentow prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NorwidemKieruje0 Norwid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 00:29 Norwid postapil bardzo zle wprowadzajac mundurki. Material, z ktorego beda wykonane jest bardzo cienki, zapewne po 2 dniach bedzie sie lepil i przecieral. A jesli chodzi o to aby innym nie bylo zal, ze ktos ma lepsze ubranie. To obalam ten argument na + poniewaz sam zaraz po ostatecznym przymusie kupuje lepsza polowke i nadrukuje logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Norwid IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 07:40 >Podkreśla, że to tendencja światowa i szkoły z tradycjami dbają o >estetykę ubioru uczniów. - wypowiedź dyrektora Norwida A to inne szkoły tradycji już nie mają, tylko Norwid ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Norwid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:27 tak tylko Norwid... bo to najlepsza szkoła w Częstochowie i nie tylko (pod każdym względem) pogódźcie się z tym w końcu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wva1 Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 08:23 Dobry pomysł. Ma nie tylko wychowawczy aspekt, ale na pewno poprawi bezpieczeństwo uczniów w szkole jak i kulturę zachowania się po lekcjach. Uczeń powinien być dumny ze swojej szkoły chyba , że szkoła na to nie zasługuje. Tylko po co do takiej szkoły uczęszczac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NorwidemKieruje0 Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:57 Dobry pomysl ? Poprawi bezpieczenstwo i zachowanie na lekcji ? Szkoda, ze mundurki sa wprowadzene w liceach, w ktorych nie ma z tym problemow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: si Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:28 Tylko Ci się tak wydaje...AGRESJA atakuje z kazdej strony nawet od góry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek K Mundurki także w liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 11:50 hihi dobrze że skończyłem tę chorą szkołę lata temu. Wypałuj się panie dyrektorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:30 ambitna wypowiedź... aż nie mogę uwierzyć w to że skończyłes Norwida... to wstyd i hańba dla tej szkoły mieć takiego absolwenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Mundurki także w liceach IP: *.132.inds.pl 09.11.07, 17:41 "do końca września konsultowano z uczniami" Ciekawe panie Wu. Ze mną jako uczniem IX LO jakoś nikt nic nie konsultował. Nikt się nie pytał uczniów co sądzą o tym pomyśle, ani też jak miałyby takowe 'mundurki' wyglądać. Cena 'mundurko-polówki' za 1 sztukę wynosi ok. 30zł. Za tą cene można kupić markową koszulkę z porządnej bawełny, natomiast proponowane pomimo metki "100% cotton. made in china" z bawełną nie mają nic wspólnego. Chyba zrywka z TESCO jest bardziej przewiewna. Ktoś na tym zrobił niezły interes... Co do poprawy bezpieczeństwa i likwidacji jakichkolwiek patologi. Nie wiem jak taka szmata może coś zmienić w zachowaniu uczniów w elitarnych, częstochowskich szkołach, w których problemy wychowawcze są raczej marginalną sprawą. Identyfikacja ze szkoła. Nikt w takim stroju nie 'wyjdzie na miasto', a po wyjściu ze szkoły zaraz zdejmie takową polówkę, żeby nawet w tramwaju czy autobusie i nie nosić się z tym jakiej to szkoły jest się uczniem. Jeśli ktoś ma dużo pieniedzy to taka polówka wiele nie zdziała. Przecież wciąż noszone będą spodnie i buty, którymi i tak można "szpanować" Reasumując: Pomysł dobry dla placówek z problemami wychowaczymi, ale nie dla Norwida czy Słowackiego (nie mam nic przeciwko przyczepianym do ubrania tzw. tarczom). Big Wuu! You too! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 18:28 Umundurować! Odmaszerować ... polo „wdziać” – umieć stać. Cytat: „ Bardzo mi przykro, ale w wojsku byłem poddany superarbitracji z powodu idiotyzmu i urzędowo zostałem przez nadzwyczajną komisję lekarską uznany za idiotę. Ja jestem idiota z urzędu ...” - dobry wojak Szwejk wypowiedział te słowa ... wojsko zamienić proszę na szkołę i już ... - po prostu nie przychodźcie w tym polo ... gdzie w was młodość, gdzie bunt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opan Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:33 Kochanie...konsultowano się z rodzicami ale jak widać Ty ich chyba nie masz... albo nie potrafią wypełnić swoich obowiązków... 75% wypowiedziała się pozytywnie na temat mundurków... jeśli masz jakiś problem to zmień szkołę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 19:10 Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Chyba, że uczniowie potrzebują gadżetów jako "dopalacza", aby nabrać chęci do nauki w danej szkole. Gimnazjaliści nienawidzą narzuconych im w tym roku strojów, rodzice są zrozpaczeni jakością wciśniętych im ubrań. Pomysłodawca ujednolicenia wyglądu uczniów w polskich szkołach ośmieszył siebie w kraju i za granicą. Dał tym pomysłem wolną rękę innym, którzy jego realizacją ośmieszają oświatę. O szacunku do stroju szkolnego trudno w obecnych warunkach mówić. Jeżeli rodzice wybrali takie szmaty, to znaczy, że sami szacunku do niego nie mają. Z nadgorliwości we wprowadzaniu rozporządzenia ministra w życie lub nie potrafiąc go zinterpretować, wybrali ciuchy w miarę tanie, łatwe w praniu. A może dyrektorzy w obawie o swoje stanowiska wywierali nacisk na Rady Rodziców? Wiadomo, że w RR udzielają się rodzice dzieciaków z problemami w szkole. Dyrektorzy powinni zadbać o bezpieczeństwo dzieci w szkole - bo o nie nie dbają; o lepszą a nie tylko "tanią" kadrę - o fatalnym poziomie przygotowania do matury choćby z j. angielskiego w Częstochowie szkoda mówić; o lepsze przygotowanie pedagogiczne - kursiki w ROD WOM przy Jana Pawła II są na żenująco niskim poziomie. Szkoła jest obecnie polem bitwy o przetrwanie w zawodzie nauczyciela - niestety kosztem ucznia i rodzica. Zniesmaczony rodzic i nauczyciel w jednej osobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcz Re: Mundurki także w liceach IP: 195.47.201.* 09.11.07, 20:19 Rodzicu nauczycielu czy nie widzisz co wyprawiają uczniowie w szkołach. Uczniów za wszelką cenę trzeba spróbować zdyscyplinować bo za kilka lat będzie jeszcze gorzj. Jednym z pierwszych kroków może być umundurowanie uczniów. Trzeba uczniów przekonąć do szkolnego stroju, wpoićim szcunek do szkoły do której uczęszczją i szacunek do nauczycieli. Należałoby mówić jednym głosem w sprawach dyscypliny w domu i szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 22:59 Szacunek do szkoły można wprowadzać niekoniecznie poprzez beznadziejne mundurki. Ostatnio w Traugucie był dzień patrona. Tego dnia odwiedził szkołę najstarszy jej absolwent, prof. Antoni Rosikoń, który w tym roku obchodził 100 rocznicę urodzin! Z pełną werwą opowiadał o szkole. Cały czas ją odwiedza i chętnie spotyka się z młodzieżą i jest gotowy cały czas z nią rozmawiać, bez względu na to jak ci młodzi ludzie są ubrani. Widać było radość na jego twarzy gdy mógł z kolejny raz obcować z młodzieżą, wspominając dawnych profesorów i czasy swojej młodości - często żartując i opowiadając ciekawe anegdoty. Takie właśnie spotkania z absolwentami Traugutta - czy to młodymi (jak np. aktor Sambor Czarnota), czy też starszymi, jak prof. Rosikoń powodują, że w młodych ludziach rodzi się pasja, chęć zdobywania wiedzy. Po co jeszcze dokładać kolejne obostrzenie w formie mundurków. Jestem zdziwiony, że nauczyciele dokładają sobie jeszcze, choć i tak mają ciężko. Nie dość, że muszą wyegzekwować od uczniów noszenie zmiennego obuwia, zakaz palenia, to jeszcze będą ich zachowanie oceniać negatywnie jak któryś przyjdzie w złym stroju. Nie trudno sobie wyobrazić taką sytuację w Norwidzie, że jakaś wybitna jednostka, których jest w tej szkole ogromna ilość, zbuntuje się przeciwko nakazowi noszenia mundurka. I co ci biedni nauczyciele mu zrobią? Przecież nie ukarzą olimpijczyka. Jeśli notorycznie będzie przychodził ubrany po swojemu - przecież nie usuną go ze szkoły !! Myślę, że młodzi ludzie w Norwidzie mogli spokojnie takich uczniów poprosić o to, by pokazali ogłupiałemu gronu pedagogicznemu, że nie liczy się to co "na ciele", a to co "w głowie". Powodzenia w walce o normalność. A Wam nauczyciele Norwida życzę by udało się wzbudzić szacunek do szkoły nie kolejnymi NAKAZAMI i ZAKAZAMI, ale może większym zaangażowaniem i sercem oraz zaufaniem do swoich uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzz Re: Mundurki także w liceach IP: 195.47.201.* 10.11.07, 09:07 a uczniowie Liceum Norwida mają coraz mniej w głowach. W Norwidzię marnowani są najlepsi uczniowie z Częstochowy i okolin. NORWID schodzi na PSY> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk XiI Re: A kiedy obowiązkowe mundurki w zawodówkach ? IP: *.profiline.pl 10.11.07, 15:33 Tu dla uczniów zawodówek to pewna możliwość wyboru. Albo zmienia się w "romka" i chodzi w mundurku, albo przymierza się do założenia wojskowego uniformu, bo już przyszedł czas by wreszcie dostał szkołę życia. Dewiantów zamiast do Orzysza wysłać na misję np. do Afganistanu dając im zwykły sprzęt bez osłony. Wrócą bez jaj lub w woreczlu "na śmieci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuu Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:35 zazdrość...aż bije :]bo Traugutt nigdy nie będzie tak elitarną szkołą... no szkoda... wam by nawet mundurki nie pomogły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:06 Do XYZ : W pełni się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:11 Do rodzica : jakżeś taki zaniepokojony to sprawdź jak twoja pociecha zachowuje sie gdy ty tego nie widzisz . A słabe wyniki z angielskiego to jeszcze nic .Gorsze są z egzaminów zawodowych w technikach . Jacy to specjaliści ??!!. A będzie jeszcze gorzej bo pora usunąc z egzaminu maturalnego takie zadania gdzie mechanicznie , losowo ustawia się odpowiedzi typu : prawda fałsz . Bez ciężkiej pracy nie ma dobrych rezultatów . No ale młodzi chcą wysztko i szybko i wygodnie i bez wysiłku Jak w reklamie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 13:14 Chciałbym Tobie Angruszu przedstawić szkołę, której pragniesz, w której ja uczę – nie uczę .... gdyż chwał Bogu nie istnieje. Kiedy wchodzę do Traugutta, rozglądam się ostrożnie ... śledzę każdy ruch uczniów, którzy czyhają na moją słabość, aby mnie zaatakować... Ostrożnie, bardzo ostrożnie wchodzę do pokoju nauczycielskiego – tam widok znajomych twarzy – Koleżanek i Kolegów, którzy uzbrojeni „po zęby” wychodzą edukować młodzież. Przelotne spojrzenie na arsenał Koleżanek i Kolegów – Nauczycieli nie pozostawia mi żadnych złudzeń – każdy jest uzbrojony w różnokalibrową broń. Jedni mają cztery „spluwy” – „Chłopów” Reymota, inni zaś trzymają w dłoniach zbiory matematyczne – owe Magnum, gdzie m.in. oblicza się trajektorię lotu pocisków – celnej uwagi, sytuacyjnego żartu, wreszcie nieliczni w dłoniach dzierżą kilkadziesiąt wyroków – ostatnich kartkówek ... Ostatnie spojrzenia, chrzęst broni, dla niepoznaki chowanej do przepastnych toreb, ostatnie poprawki, zbieramy dzienniki – tak właśnie tam wpisujemy tematy tortur, które zastosujemy dziś wobec uczniów. Dzwonek ... niektórzy schodzą pospiesznie z dyżurów, na których w czeluściach naszej szkoły pilnujemy porządku – jest nas dużo, każdy w zasięgu wzroku, ubezpieczamy się wzajemnie i nie tracimy wzrokowego kontaktu. Każdy w przyswojonej procedurze widzi swój ratunek i pomoc innych pedagogów. Idziemy tyralierą, powoli tonąc w szeregach wroga – Uczniów, których warkot i pomruk słychać gdzieniegdzie, tu i ówdzie dźwięk klucza wkładanego do zamka zwiastuje informację, że pierwsze okopy mamy za sobą – bez strat doszliśmy do pola bitwy, gdzie trzydziestu kilku uczniów czai się, aby dokonać tygrysiego skoku na majestat stanu nauczycielskiego ... Ogarnia mnie strach, czy kosz nie stoi zbyt blisko, czy dziś łudząco ubrani i podobni do siebie – moi wrogowie – uczniowie wygrają bitwę? Czy sparuję wszystkie ataki, wszelkie ciosy zadawane przez czający się za ławkami „układ”? Niemalże jak harcownik, wypowiadam pierwsze zdanie – Dzień Dobry ukochanej klasie [to dla niepoznaki, by uśpić ich czujność, czekam], przekazuję temat i sprawdzam listę obecności, aby wiedzieć kto nie zada mi dziś ciosu między oczy. Kiedy kończę, wstaję, nie siadam przez całą lekcję i staram się koniecznie kontrolować wzrokiem, czy nikt nie sięga po jakąś „nową broń” w postaci książki, może zeszytu. Oswajam się z polem bitwy, stają się coraz bardziej pewny siebie, wiem, że w tym morzu przetrwam. Dzwonek! Pośpiesznie moi wrogowie wychodzą z sali, zostawiając mnie sam na sam z kredą i tablicą która pyli jeszcze niby colt z westernu „W samo południe ...”, ostrożnie przesuwam się w kierunku drzwi, wychodzę na korytarz i przebywam długą drogę do pokoju nauczycieli – tam odliczamy się i sumujemy straty. Niektórych ogarnia zniechęcenie. Mamy tylko 7 – 8 minut na decyzję, czy wrócić, walczyć i pokonać wroga, czy zrejterować. Zwykle widzę, że na nowym ksero ktoś „dobija” magazynek swojego „Nagana”, po czym widzę kolegę Fizyka, który za pazuchę wkłada „Glocka”. Jesteśmy gotowi ... ułamek spojrzeń i wyczekiwania. Nasz generał wchodzi do pokoju i zachęca Nas do walki. Kilku kolegów nie wróciło z dyżuru, widocznie odcięto im powrót. Stajemy przed dylematem, który staje się osobistym wyzwaniem – morale upada, ale przecież eks Naczelny Marszałek Polny Radosny – gier – tych skąd innąd nie lubiąc zagrzewa nas nowym systemem monitoringu. ITD. .... nie chce mi się pisać dalej .... Ja lubię uczniów, szanuję ich i tyle ... mam również swoją spluwę - "Pogawędki Woltera" z pierwszą - szczególną - "O Upiększaniu miasta Kaszmiru ..." A prawda jest taka, że wchodząc do Traugutta – żyję ... i jedyne „Polo”, które preferuję to Ascot z księciem Walii JKW Karolem Sachsen – Coburg – Gotha vel Windsor .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Brawo Traugutt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 20:22 Tak trzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomb dołączam się i gratuluje prof Malickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 21:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Mundurki także w liceach IP: *.132.inds.pl 09.11.07, 20:56 Ja nie mówie mundurką NIE. Mówie Nie stylowi ich wprowadzenia. Gdyby były to mundurki na styl brytyjski, z klasa i gustownie- OK. Jednak teraz sprawa wygląda tak: ktoś zbija kokosy na mundurka ustawiając przetargi i wprowadzając byle szmaty do szkół. Temu większość uczniów mówi NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Mundurki także w liceach IP: 89.174.23.* 09.11.07, 21:19 Traugutt rlz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:45 Traugutt szkoła lansiarzy!!!! Wszyscy oceniają się po ubiorze, jeśli koleżanka ma buty z czterema paskami to już jest bee... gdyby do Waszej szkoły wprowadzili mundurki to nie wiem według jakieś hierarchii oceniano by ludzi.. chyba bo wysokości głupoty... Robicie tyle problemu o te mundurki jakbyście tracili całych siebie... mało kto teraz pamięta, że tak na prawdę liczy się wnętrze człowieka... a nie kolorowe opakowanie które zazwyczaj jest zbędne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Mundurki w Wachadłowie IP: *.cust.tele2.pl 09.11.07, 22:01 I jak tu się dziwić, że nam do Norwida wprowadzają mundurki skoro dyrektorem został WFista? I to jeszcze nie wiem jakim cudem... a obecny dyrektor Traugutta btw uczył co najmniej kilkanaście lat w Norwidzie (przez rok był moim wychowawcą :P), dlaczego nie został dyrektorem Norwida? Coś czuję, że tu były niezłe układziki - podobnie jak z tymi mundurkami, hali też nam coś nie mogą skończyć... pieniędzy zabrakło. :/ Po za tym, że (w pewnej części) są w tej szkole fajni ludzie, i nauczyciele całkiem dużo wymagają (z samym uczeniem to już jest różnie) to ta szkoła zmierza powoli na dno... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NorwidemKieruje0 Re: Mundurki w Wachadłowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 22:49 Niestety sie zgadzam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasco Re: Mundurki w Wachadłowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 16:48 Ano, ponoć nawet nauczyciele narzekają na dyrektora. Oko Mordoru czuwa. ;-) Tak czy inaczej, do mundurków jakoś bardzo negatywnie nastawiony nie jestem - materiał nie jest zły (to, co było do mierzenia, to nie to samo, co ma być później) i wyglądają całkiem znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Mundurki w Wachadłowie IP: *.centertel.pl 16.11.07, 13:35 A ja sie z moi drodzy z Wami wogóle nie zgadzam:) Nie wiem skąd ta zawiść w Waszych wypowiedziach i niejako przejawiająca się zazdrość... A propos mundurków, to z tego co wiem, to decyzja została pozostawiona Radzie Rodziców, a więc samym rodzicom uczniów... A jeśli chodzi o dyrekcję to uważam, że jest najlepsza od kilkunastu lat (ukończyłem tą szkołe prawie 15 lat temu, a chodzili tam jeszcze mój brat i siostra). I nie jest to tylko moje zdanie. Nauczyciele zawsze będą narzekać wtedy kiedy nie mają tzw. "samowolki" a i tak uważam, że są to wyjątki. Hala przez przypadek też sie nie buduje, więc to też warto zauważyć i zapisać na plus. A jeśli chodzi o opóźnienia to nie wierzę, że chodzi o finanse. Prędzej sa to sprawy związane z podwykonawcami ale jak ktoś szuka jakiś głupot i nie może znaleźć to zawsze może coś wymysleć:) Pozdrawiam wszystkich anty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Mundurki w Wachadłowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:48 do hehe: zgadzam się z Tobą w 100% proc. to jedyny człowiek który coś w tej szkole robi i wkłada w to wielkie serce...jednak niektórzy nie potrafią tego docenić... jak się nie podoba... szkołę zawsze możesz zmienić... jak widać nie zasługujesz na to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:03 Cieszę się , że w Słowackim . Tu zawsze była większa dyscyplina , choc teraz i tak to nie to co dawniej . Nalezy zlekceważyć różne durne opinie . Dobrze by było , gdyby mundurek też był i elegancki i dobrej jakości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekażdyjestbogaty Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:11 ale przy okazji kosztował 30 zł - NIE KAŻDEGO NIESTETY STAĆ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundek Re: Mundurki także w liceach IP: 80.48.49.* 09.11.07, 23:10 na kolana plebs! NORWID idzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awe Re: Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 23:12 w jednolitych łachmanach - na ulicę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzz Re: Mundurki także w liceach IP: 195.47.201.* 10.11.07, 09:12 Auczniowie Liceum Norwida mają coraz mniej w głowach. W Norwidzię marnowani są najlepsi uczniowie z Częstochowy i okolic. NORWID schodzi na PSY. Nie wysłał bym już dziecka do tei szkoły.DNO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbb Re: Mundurki także w liceach IP: 195.47.201.* 10.11.07, 09:58 Mundek ty masz pstro w głowie Kto na ciebie zwróci uwagę ????? !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacol Mundurki także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 11:32 Oj zjada was zazdrość!!!Bo to wyniki mówią same za siebie. To nie gdzie indziej ale w tym właśnie Norwidzie najlepiej z wszystkich lo wypadła tegoroczna matura, to nie traugut ale właśnie norwid ma najwięcej sukcesów w olimpiadach no i wreszcie widać, że to szkoła z jasnogórskiej unowocześnia bazę szkoły. A, że wprowadza strój szkolny to bardzo dobrze bo buduję swoją tradycję oraz ucieka od klasyfikowania uczniów np. na podstawie ubiorów czy zamożności. Trochę z przykrością o tym piszę bo jestem absolwentem II lo ( tego starego dobrego)natomiast syn kończył trauguta a córka norwida i niestety to porównanie wypada zdecydowanie na korzyśc tej drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
kkap Re: Mundurki także w liceach 10.11.07, 13:04 I po co ta licytacja? Istnieje jeszcze coś takiego jak klimat, taki duch szkoły. Szkoła to nie tylko mury budynku i kucie do olimpiad. To także (a w zasadzie przede wszystkim) przyjaźnie, różnorakie relacje między ludźmi, spotkania pozaszkolne... Bo każdy (no prawie każdy ;) ) po tych 3 latach opuści szkołę i ważne jest co będzie potem. Prof. Jaskóła słusznie zauważył, że absolwenci mocno identyfikują się ze szkołą, z wieloma utrzymuję kontakt mimo, że mieszkają już w innych miastach. A jeśli chodzi o monitoring i wejście do szkoły... Obecnie panuje trend chuchania na zimne. Mój rocznik ('89) pamięta jeszcze czasy dyr. Kołodziejskiego. I pamiętam, że uczniowi można było robić wszystko co nie wykracza poza granicę kultury. To podejście sprawdzało się w 100% w takiej szkole jak Trg. Nie uważam aby kamery były nam do szczęścia potrzebne. Także ten cały cyrk z plakietkami dla absolwentów, czy wyjściem ze szkoły jest całkowicie zbędny. Klimat tej szkoły polega m.in. na tym, że uczniowie ufają nauczycielom i vice versa. Przenoszenie tej relacji na papier nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Re: Mundurki także w liceach IP: 212.87.241.* 14.11.07, 16:15 brawo jacol zazdrość i to wielka.jak tylko ukaże się w prasie artykuł o Norwidzie to na forum jest gorąco,jaka to słaba szkoła kiepscy uczniowie itd tylko to ta szkoła w rankingu zajmuje czołowe miejca w Polsce i na śląsku a nie Traugutt który łapie się w Polsce w drugiej setce a może dalej a jeśli chodzi o korki to w każdej szkole jest tak samo kogo stać to bierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora25 Mundurki będą także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 21:56 i bardzo dobrze,oby były we wszystkich szkołach szczególnie ponadgimnazjalnych,te uczennice poubierane a raczej porozbierane,aż robi się niedobrze: dekold do pasa,brzuch na wierzchu,wychodzące z tyłu stringi...brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Mundurki będą także w liceach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 22:29 A ja wlasnie chetnie sobie poogladam takie dziewczyny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lyzkov Re: Mundurki będą także w liceach IP: *.cust.tele2.pl 29.11.07, 15:58 Gdzie? Gdzie? W Norwidzie tego (nie)stety nie uświadczysz. :P Niech sobie wprowadzają mundurki ale nie do porządnych szkół gdzie jest to zupełnie zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Kilka słów IP: *.realestate.net.pl 11.11.07, 01:07 Do angrusz: a wiesz ile procent trzeba zdobyc na egzaminie zawodowym w technikum zeby zdac? minimum 75%! wiec sie nie wychylaj i nie porównuj tego do matury gdzie wiesz ile marne minimum w % wynosi Do zzzzz: to ty wybierasz swojemu dziecku gdzie ma isc do szkoly sredniej? pod kloszem jest czy jak? do konca zycia bedziesz dokonywac za niego wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Kilka słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 07:32 Do Dan : Tak masz racje egzamin zawodowy jest trudny . No ale fachowiec ma byc fachowcem - to wiedza zawodowa . I masz racje pogardliwie myśląc o procentach wymaganych na maturze . Np z języka 30 procent a sa zadania gdzie punt mozna zdobyc na zasadzie statystyki : prawda / fałsz . Toz to 50 % szans na poprawną odpowiedź a inne zadania tez da się jakos zrobic na zasadzie kombinowania bez znajomości języka angielskiego . Schody zaczynają się gdu trzeba sklecic kilka zdań w zadaniach otwartych - i tu jest tragedia . Przy poprawianiu matur - pisemnych w tym roku - trafiło mi się ( może to wyjątek ) na 50 prac 17 nie nadawało się do sprawdzania - mieszanina polsko niemicko angielska ( w wersji fonetycznej ) albo kompletnie nic albo tyle wyrazów , ze nie wolno mi to oceniać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: Kilka słów IP: *.realestate.net.pl 12.11.07, 18:23 Zgadza sie fachowiec musi miec wiedze na poziomie, tylko widzisz to jest tak, ze technicy pisza i mature i egzamin zawodowy to teraz sobie zlacz o tym co ja mowie i o tym co ty mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_mi mundrurki czy norwid? IP: *.ghnet.pl 15.11.07, 15:22 Zastanawia mnie jaka byłaby ilość komentarzy gdyby artykuł traktował np. o Słowackim? Odnosze wrażenie, że forumowicze nienawidza Norwida z zasady. Bo jest najlepszą szkołą w mieście? Teraz posypią się komentarze, że nie jest, a tak naprawdę poziom jest żenująco niski... Tylko kiedy było zestawienie wyników matur, osiągnięć uczniów, przyznanych stypendiów - to okazywało się, że Norwid jest najlepszy. Osiągnięcia uczniów - kroki i praca własna? Być może i pewnie w ogromnej części tak jest. Ale przecież w innych szkołach też można brać korki i pracować - a tylu olimpijczyków nie ma... Przyznane stypendia - co rusz piszą w gazecie, że o stypendia starała się jedna, lub kilka szkół. Zawsze miedzy nimi wymieniany jest Norwid. Jeśli dyrekcja i nauczyciele starają się pozyskać stypendia dla swoich uczniów to tylko chwalić. Większość szkół nawet nie składa wniosków. A wyniki matury... No cóż nad faktami się nie dyskutuje. Widziałam zestawienie (także w Gazecie) bodajże zeszłoroczne [lub z 1. nowej matury] i Norwid bił na głowę inne szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: mundrurki czy norwid? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:28 Skoro tacy są najlepsi (bo przecież wszystkie wyniki o tym świadczą) to wbić ich w mundury - poczują się na pewno duuuuużo lepiej... ..do jakiego szczęścia im jeszcze te cholerne mundury potrzebne.. (jakie by nie były) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: mundrurki czy norwid? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 18:38 Do mala-mi Rzeczywiscie wydaje mi się , że Norwid jest najlepszy ale jesli przytoczysz dokladnie wyniki matur to przekonam sie o tym " biciu na glowę " . W przeciwnym razie to taki chwyt retoryczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: mundrurki czy norwid? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 19:33 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: mundrurki czy norwid? IP: *.apus-net.pl 18.11.07, 15:30 Tak Norwid wg. statystyk jest najlepszą szkołą w Częstochowie. Tylko co potem? - Gdzie są Ci najlepsi, Ci finaliści Olimpiad. Giną bo w Norwidzie się wkuwa, z wykorzystaniem tej wiedzy jest już znacznie gorzej. Jakoś nie spotkałem wybitnego profesora rodem z Norwida. Nie ma też jakiejś wielkiej osobowości rodem z Norwida. Norwid jest modny, przyciąga najzdolniejszych z gimnazjum. Niestety później Ci zdolni są tylko automatami dobrymi na Olimpiadę i niewiele więcej bo ta szkoła nie dopuszcza indywidualności. Szkoła cieszy się z tabelek, rankingów. Nigdy nie potrafiła zbudować atmosfery tej szkoły. Większość absolwentów poprostu ją zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica I LO Mundurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:57 MUNDURKI TO OKROPNIŚĆ- unicestwienie czyjegos stylu, dodatkowe koszty ktore nikomu nie sa potrzebne. Nie zlikwiduja rożnic między uczniami "z bogatszych" domow od biedniejszych, oczym wszyscy dobrze wiedza lecz upieraja sie BEZSENSOWNIE przy dobroci mundurkow. 1 osoba na 1000 chcialabym chodzic w takim PASKUDZTWIE !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiekowy Mundurki będą także w liceach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:21 Liceum ukończyłem dawno, ale mundurki kojarzą mi się z socjalizmem w wydaniu azjatyckim. Szkoły, które je wprowadzają uważam za zacofane. Pani dyrektor nie wstyd pani tak ulegac poprzedniej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś