coco61 12.11.07, 17:23 Chce sobie kupic mieszkanie nowe w Czestochowie . Jakiego developera mi polecicicie ? Wymiencie wady i zalety .Na pewno ktos moze cos z własnego doswiadczenia napisac. Bede bardzo wdzięczna i czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ajax Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:04 Z tego co sie orientuje to buduje dalej Bajda , sprzedaje Kobex , Edilgi , Chiaromonte i Gold Home . Najwiecej moich znajomych kupuje u Bajdy, ale to kawał drogi od centrum . Dowiem sie cos wiecej to napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.icis.pcz.pl 13.11.07, 09:43 Nowa inwestycja na Wysockiego jest juz bliska centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.zim.pcz.czest.pl 13.11.07, 16:28 Tam juz z tego co wiem sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 12:50 wprowadzasz w błąd - mozna sprawdzić na bajda.pl że są jeszcze wolne lokale przy wysockiego - kwestia jakie duze ma byc i w której części - bloki budowane są etapami więc częsc bedzie szybciej czesc wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 12:52 polecam Edilgi - buduja przy mościckiego na parkitce - te ktore buduja juz sprzedane, ale po nowym roku maja sprzedawac jeszcze mieszkania w 2 częsciach bloku (ok. 50-60 mieszkan jesli sie nie myle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:25 A czy te mieszkania sa juz odebrane przez INSpekcje Budowlana i mozna założyc ksiege wieczystą? Interesuje mnie to ze wzgledu na kredyt hipoteczny , który bierze sie na mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 12:32 na mościckiego poki co stoi zamieszkana 1 część bloku - oddany do uzytku, ludzie juz tam mieszkaja od ponad roku bodajze, każdy lokal ma założoną księgę wieczystą, pod te mieszkania w budowie i te "przyszłe" można brać kredyt hipoteczny, grunt nie jest obciazony zobowiazaniami ktore blokowaly by takie kredyty. U bajdy tez jest podobnie z tego co wiem - czyli każdy lokal będzie miał księgę, można brać kredyt. Mieszkania będą zarządzane przez wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 12:22 Napewno nie polecam KOBEXU. Trzymaj sie od nich z daleka. Może to i firma z tradycjami i dość znana itd. ale chyba im się w głowach popierdzieliło od sytuacji na rynku. Takiej ignorancji i poziomu niewiedzy jak u nich, to dawno nie widziałem. Wolę chodzić do urzędu skarbowego niż do tych pacjentów. I to począwszy od kierowników budowy, poprzez obsługę klientów a na prawnikach skończywszy. Nawet nie chce mi się wymieniać szczegółowo bo szkoda klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:25 również nie polecam Kobexu.Banda ignorantów.Opóźnienie w oddaniu mieszkań wynosi juz 7 miesięcy, oczywiście ta wspaniała firma zgania winę na innych,a to ona zawaliła terminy.Rewelacyjni są tylko we wciskaniu kitów i przesuwaniu terminów - w tym nikt ich nie pobije.Żeby uniknąć płacenia karnych odsetek oddają mieszkania do robó wykończeniowych bez podłączonego np gazu,a potem okazuje sie ze ciekną rury,albo są np całkiem zapchane i trzeba w wykończonych mieszkaniach kuć ściany lub podłogi.Nie można negocjować umów,choć na końcu podpisuje się, że każda umowa jest indywidualnie negocjowana.KAżda uwaga co do umowy kwitowana jest"nie ,musi pan kupować".Zastanówcie się dwa razy zanim rozpoczniecie z nimi współpracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władzik Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 212.87.241.* 27.11.07, 22:05 Miałem do czynienia z Kobexem. Żadnego zainteresowania klientem, który chce im wpłacić dorobek swego całego życia. Zwodzenie, brak skrupułów, krętactwa, kłamstwa. Wyrolowali mnie bez mrugnięcia okiem. Znalazłem mieszkanie na wtórnym rynku i super na tym wyszedłem. Gdyby nie to, mogłem przeżyć wielki osobisty dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cien Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 05:53 Ciekawe , czy wszystkiem firmy sprzedaja mieszkania bez odbioru budynku? A czy to jest zgodnie z prawem? I to oddawanie kluczy, jak nie ma tam jeszcze nic , prócz zimnych scian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:48 To wszystko ma związek z rynkiem nieruchomości i tym co się na nim obecnie dzieje. Developer robi co chce, bo ludzie i tak wezmą. I to właśnie świadczy o developerze. Wciskają renomę, doświadczenie i uczciwość a dostajemy złodziei, którzy nie zawahają się wykorzystać i oskubać ludzi z dorobku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:53 spoko, szoł już był, sami pędziliście w owczym pędzie. stopy w górę, zobaczymy co się będzie działo, dziury w ziemi się juz nie sprzeda :-) Partacze odpadną hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: problemy Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:52 Niestety ceny spadły.Nie wszystkie nieruchomości już sa tak szybko sprzedawalne. Na pewno nie pójdzie chłam . Znajomi kupili mieszkanie od Kobexu w ubiegłych latach i do dnia dzisiejszego nie mają wykupionego od nich mieszkania. Nic nie dziala , choc to niby nowe. To jakby sie miało do czynienie z firmą widmo , w której nigdy nic nie wiadomo . Niezłe. Bardzo zachwalane sa natomiast mieszkania budowane przez Edilgi kolo Parkitki gotowe i wszystko maja załatwione kompleksowo , przed przejęciem . Nowe bloki buduje TBS. Mozna tez skorzystac z ofery HUTNIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tańczący_z_M3 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:34 Nie wiem gdzie spadły niby te ceny, ale według mnie dalej jest tak jak było. Może tylko już nie rosną. Co do Kobexu, to pytałem mieszkańców na Skłodowskiej, przy okazji poszukiwań. Tam jest naprawdę czysta rozpacz. Np. wchodzę, a tam drzwi do bloku otwarte, syf na klatce a wszystko nówka. Jeden gość powiedział mi, że ten budynek nie nadaje się do zamieszkania bo zamontowali im piece w łazienkach ale zapomnieli o wentylacji do tak dużych pieców :D Albo coś tam o drzwiach wejściowych co się blokują bo są źle osadzone. To żałosne, a ludzie już wykańczają mieszkania, ładują pieniądze. Znowu do Częstochowy przyjedzie Pod napięciem albo Interwencja :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atena12345 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 88.220.79.* 28.01.08, 16:00 tak, zgodne z prawem. A jak sobie to wyobrażasz inaczej. deweloper ma Ci wykończyć mieszkanie ? W niektórych miastach do odbioru budynku (zgłoszenia do użytkowania) konieczne jest wykonanie przyborów sanitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rubio1977 Bajda? 23.01.08, 17:08 Czy mogę zaufać temu deweloperowi? Jak mieszka się w mieszkaniach wybudowanych przez tę firmę? Odpowiedz Link Zgłoś
rubio1977 Piec dwufunkcyjny... 25.01.08, 10:52 Czy korzystanie z pieca dwufunkcyjnego do ogrzewania mieszkania to droga sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:05 Rubio , jeszcze nie wiem czy to sprawa kosztowna , ale chyba nie polecam Ci takiego jak ja mam w swoim domu.Kiedy sie uruchamia słychac w calym mieszkaniu . I słychac wode splywajaca do kaloryferów.Nie mam pojecia czy taki jest bezpieczny, Poza tym aby ciepla woda sie ustawiła trzeba troche czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:56 a ja polecam, w zależności od wielkości mieszkania - nagrzewa się wolniej lub szybciej ale u mnie nie ma żadnych odgłosów napełnianych kaloryferów. Grzejesz wg własnych upodobań i płacisz stricte za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:58 aha - i najlepiej jak jest z zamknieta komora spalania - wtedy nie ma zadnego praktycznie ryzyka jakichs zaczadzen czy innych spalin, w tych z otwarta komora tez sa zabezpieczenia przed wypływem spalin itd ale jakos nie do końca im ufam - lepiej jak spaliny wydalane sa na zewnatrz i nie ma możliwości wyziewów do mieszkania. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rubio1977 Xbox - dziękuję 28.01.08, 10:23 to będzie piec z zamkniętą komorą spalania, a co do kosztów to rzeczywiście się zobaczy w praktyce (mieszkanko około 50m2). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Xbox - dziękuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:01 nie ma sprawy - ja mam teraz mieszkanie 40 metrów, nie mam termostatu na mieszkaniu, wiec ustawiam temperature na piecu, przez wiekszosc dnia mnie nie ma, wiec włączam wieczorem - koszt miesieczny zuzycia gazu u mnie to jakies 50-60zl (z piekarnikami i kuchnia gazowa of course) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atena12345 Re: Piec dwufunkcyjny... IP: 88.220.79.* 29.01.08, 09:05 piec dwufunkcyjny nowoczesty z zamkniętą komorą spalania, jest bardzo bezpieczny i dość ekonomiczny. Oczywiście gaz nie jest tani, ale lepiej płacić za swoje grzanie niż sąsiada :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poszkodowaniprzezurzad Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety 23.01.08, 17:11 Jesteś poszkodowany przez urząd miasta częstochowa wydział planowania przestrzennego? zgłoś to na poszkodowaniprzezurzad@wp.pl, nie jesteś sam, "RAZEM SIŁA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 17:20 Bajda ma fajne mieszkania i jesli kiedys sie kupiło po 2 z hakiem , to mysle ze to niezła cena .. Moi przyjaciele sa bardzo zadowoleni. Maja dobre piece i nawet fajne kontakty plus porzadne drzwi, które zamykaja sie , a nie wiszą w powietrzu. Facet zbyt duzo wybudował i nma renome . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do piszących powyż Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 17:32 Co drugi spejalista od pisania głupot na forum.Ogrzewanie domu to nie to samo co picie piwa w pubie. Odpowiedz Link Zgłoś
rubio1977 Deweloper i kredyt na zakup ziemi 28.01.08, 17:53 Mój deweloper wziął kredyt na zakup ziemi, na której buduje bloki mieszkalne. Czego wymagać od niego, by w przyszłości ustrzec się problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atena12345 Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: 88.220.79.* 29.01.08, 09:11 No, branie kredytu na budowę pod zastaw ziemi, na której stoi to dość podejrzane. Kupujesz właściwie mieszkanie zadłużone. Myślę, że przed ostatnią wpłatą należy wymóc na deweloperze wykreślenie hipoteki. Ale i tak wystrzegałabym sie takich sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xbox Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 10:47 Nie wiem czy będziesz zainteresowany wzięciem kredytu na taki zakup - jeśli tak musisz dokładnie dowiedzieć się czy bank da Ci kredyt na mieszkanie które budowane jest na gruncie zadłużonym. Czasem jest tak że na takie mieszkanie nie można wziąć kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 12:10 nie ma wiekszych problemów, kupuje mieszkanie wlasnie od developera ktory ma dzialke kupiona kredytem, dostajesz od banku w ktorym developer ma kredyt pismo o bezciezarowym wydzieleniu lokalu.... i dostajesz kredyt na swoje mieszkanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
mar.28 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety 28.01.08, 17:55 DWVELOPERZY RZADNYCH ZALET SAME WADY . UNIKAJCIE JAK MOZECIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.trustnet.pl 28.01.08, 23:46 czy jesteś Prezesem spółdzielni mieszkaniowej??? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 195.47.201.* 06.02.08, 13:38 Czy Metalurg buduje coś przy ul.Poleskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 08:19 miec dobry piec z zamkniętą komora spalania to tylko Viessmann albo Buderus, ewentualnie z wyższej klasy Junkers-Bosch. U Bajdy zazwyczaj montowano włoskie badziewie Immergas, o wiele głośniejsze, mniej wydajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awa Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 09:19 Znajomi +maja piec jakiejs franacuskiej firmy , wlasnie wymieniaja im na zamknieta komore , bo jakos bylo brak ustalen pomiedzy projektem a wykonawcami ;:) .Granda.Najlepsze jest to , ze jak wczoraj siedzielismy u nich mieszkaniu to miało sie wrazenie ze siedzi sie wsród wichury i zaraz okna powyrywa. Ale to juz zasługa dobrych szybow wentykacyjnych. Nazwy dewolopwra nie wymieniam , bo za czesto sie tu pojawia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: 89.174.23.* 02.03.08, 09:56 Mieszkam u Bajdy i nie zgadzam się z Tobą, piec jest Beretta i nie jest wcale głośny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harmonia Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 10:12 Podobaja mi sie mieszkania Bajdy , szkoda ze tak juz daleko budowane , a wiec trzeba miec zawsze samochód aby sie wydostac. Ale są ładne okna , swietnie zrobiona klatka schodowa i nie ma sie problemów z developerem .To co obecali dotrzymuja , a nie zwodzą człowieka , jak już wyciągną forsę za mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatalys Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz 12.03.08, 11:02 czesc, prosze napisz mi ile kosztuje miesieczna oplata za gaz u Bajdy w zimowym okresie, tak mniej wiecej (ok 50 mkw), Ile to wychodzi dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbata Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 17:18 Nie mieszkam u Bajdy , ale w Kobexie i przyszedł mi rachunek na 40 metrów 600zł za 2 mce. Nie grezje cały czas , ale wyłaczamy na dzien i pół nocy . W domu zbyt goraco nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feel_ka Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:46 Kto z Państwa mieszka w nowym bloku przy ulicy Gajowej wybudowanym przez firmę Siulczyński i Wspólnicy? Jak się mieszka? Czy mieszkania są dobre? Jakie ogrzewanie? Proszę o info i z góry za nie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.trustnet.pl 12.03.08, 23:44 Witam W tym bloku jeszcze nikt nie mieszka - pierwsi lokatorzy dopiero wykańczają mieszkania, a część lokali w ogóle jeszcze nie została oddana nowym właścicielom. Z resztą, w budynku cały czas trwają prace wykończeniowe. Mieszkania są oddawane w tzw. stanie "developerskim" i jakość ich wykończenie chyba nie odbiega zbytnio od przyjętych standardów. Osobiście nie zauważyłem rażących "fuszerek". Ogrzewanie jest indywidualne dla każdego lokalu - tzn. dwufunkcyjny piec z zamkniętą komorą spalania. pozdrawiam - przyszły mieszkaniec ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feel_ka Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:33 Dzięki za info, ja wprawdzie czekam na swoje M. nie w bloku przy ulicy Gajowej, ale w budowanym również przez tego dewelopera. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok z mieszkaniami, ich terminem odbioru, stanem i całą resztą :-) Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie, skoro nie wszystkie mieszkania na Gajowej są oddane właścicielom to znaczy, że deweloper oddaje je w jakiejś kolejności czy po prostu ludzie nie spieszą się z ich odbiorem i wykańczaniem?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:13 Ile w tych wypowiedziach nieścisłości,bzdurnych wypowiedzi i nie fachowych rad.Dlaczego jeden dezorganizuje drugiego jak nie ma pojęcia o budowie czy wykończeniu.Nie kompromitujmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 21:39 To sprostuj i udziel fachowej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 212.87.244.* 19.03.08, 11:29 Na parkitce obok budowanych obecnie ( Eldigi ) mają być budowane ( chyba 5 bloków ) przez Transwoj z siedzibą na Zaciszańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.icis.pcz.pl 19.03.08, 14:56 To chyba juz dalej - na Lodzkiej za Obi ? Tam rozpoczela sie nowa budowa. Odpowiedz Link Zgłoś