Dodaj do ulubionych

Developerzy w Częstochowie -wady i zalety

12.11.07, 17:23
Chce sobie kupic mieszkanie nowe w Czestochowie .
Jakiego developera mi polecicicie ?

Wymiencie wady i zalety .Na pewno ktos moze cos z własnego
doswiadczenia napisac.
Bede bardzo wdzięczna i czekam na opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: Ajax Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:04
      Z tego co sie orientuje to buduje dalej Bajda , sprzedaje Kobex ,
      Edilgi , Chiaromonte i Gold Home . Najwiecej moich znajomych kupuje
      u Bajdy, ale to kawał drogi od centrum . Dowiem sie cos wiecej to
      napisze.
      • Gość: xx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.icis.pcz.pl 13.11.07, 09:43
        Nowa inwestycja na Wysockiego jest juz bliska centrum.
        • Gość: kiki Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.zim.pcz.czest.pl 13.11.07, 16:28
          Tam juz z tego co wiem sprzedane.
          • Gość: kinio Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 12:50
            wprowadzasz w błąd - mozna sprawdzić na bajda.pl że są jeszcze wolne
            lokale przy wysockiego - kwestia jakie duze ma byc i w której
            części - bloki budowane są etapami więc częsc bedzie szybciej czesc
            wolniej
          • Gość: xbox Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 12:52
            polecam Edilgi - buduja przy mościckiego na parkitce - te ktore
            buduja juz sprzedane, ale po nowym roku maja sprzedawac jeszcze
            mieszkania w 2 częsciach bloku (ok. 50-60 mieszkan jesli sie nie
            myle).
            • Gość: lala Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:25
              A czy te mieszkania sa juz odebrane przez INSpekcje Budowlana i
              mozna założyc ksiege wieczystą? Interesuje mnie to ze wzgledu na
              kredyt hipoteczny , który bierze sie na mieszkanie
              • Gość: xbox Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 12:32
                na mościckiego poki co stoi zamieszkana 1 część bloku - oddany do
                uzytku, ludzie juz tam mieszkaja od ponad roku bodajze, każdy lokal
                ma założoną księgę wieczystą, pod te mieszkania w budowie i
                te "przyszłe" można brać kredyt hipoteczny, grunt nie jest obciazony
                zobowiazaniami ktore blokowaly by takie kredyty. U bajdy tez jest
                podobnie z tego co wiem - czyli każdy lokal będzie miał księgę,
                można brać kredyt. Mieszkania będą zarządzane przez wspólnoty.
    • Gość: Lol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 12:22
      Napewno nie polecam KOBEXU. Trzymaj sie od nich z daleka. Może to i firma z
      tradycjami i dość znana itd. ale chyba im się w głowach popierdzieliło od
      sytuacji na rynku.
      Takiej ignorancji i poziomu niewiedzy jak u nich, to dawno nie widziałem. Wolę
      chodzić do urzędu skarbowego niż do tych pacjentów. I to począwszy od
      kierowników budowy, poprzez obsługę klientów a na prawnikach skończywszy. Nawet
      nie chce mi się wymieniać szczegółowo bo szkoda klawiatury.
      • Gość: gość Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:25
        również nie polecam Kobexu.Banda ignorantów.Opóźnienie w oddaniu
        mieszkań wynosi juz 7 miesięcy, oczywiście ta wspaniała firma zgania
        winę na innych,a to ona zawaliła terminy.Rewelacyjni są tylko we
        wciskaniu kitów i przesuwaniu terminów - w tym nikt ich nie
        pobije.Żeby uniknąć płacenia karnych odsetek oddają mieszkania do
        robó wykończeniowych bez podłączonego np gazu,a potem okazuje sie ze
        ciekną rury,albo są np całkiem zapchane i trzeba w wykończonych
        mieszkaniach kuć ściany lub podłogi.Nie można negocjować umów,choć
        na końcu podpisuje się, że każda umowa jest indywidualnie
        negocjowana.KAżda uwaga co do umowy kwitowana jest"nie ,musi pan
        kupować".Zastanówcie się dwa razy zanim rozpoczniecie z nimi
        współpracę.
        • Gość: Władzik Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 212.87.241.* 27.11.07, 22:05
          Miałem do czynienia z Kobexem. Żadnego zainteresowania klientem,
          który chce im wpłacić dorobek swego całego życia. Zwodzenie, brak
          skrupułów, krętactwa, kłamstwa. Wyrolowali mnie bez mrugnięcia
          okiem. Znalazłem mieszkanie na wtórnym rynku i super na tym
          wyszedłem. Gdyby nie to, mogłem przeżyć wielki osobisty dramat.
          • Gość: cien Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 05:53
            Ciekawe , czy wszystkiem firmy sprzedaja mieszkania bez odbioru
            budynku? A czy to jest zgodnie z prawem? I to oddawanie kluczy, jak
            nie ma tam jeszcze nic , prócz zimnych scian.
            • Gość: Lol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:48
              To wszystko ma związek z rynkiem nieruchomości i tym co się na nim obecnie
              dzieje. Developer robi co chce, bo ludzie i tak wezmą. I to właśnie świadczy o
              developerze. Wciskają renomę, doświadczenie i uczciwość a dostajemy złodziei,
              którzy nie zawahają się wykorzystać i oskubać ludzi z dorobku życia.
              • Gość: frogman Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 12:53
                spoko, szoł już był, sami pędziliście w owczym pędzie.
                stopy w górę, zobaczymy co się będzie działo, dziury w ziemi się
                juz nie sprzeda :-)
                Partacze odpadną hehehe
              • Gość: problemy Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:52
                Niestety ceny spadły.Nie wszystkie nieruchomości już sa tak szybko
                sprzedawalne. Na pewno nie pójdzie chłam .
                Znajomi kupili mieszkanie od Kobexu w ubiegłych latach i do dnia
                dzisiejszego nie mają wykupionego od nich mieszkania.
                Nic nie dziala , choc to niby nowe. To jakby sie miało do czynienie
                z firmą widmo , w której nigdy nic nie wiadomo .
                Niezłe.
                Bardzo zachwalane sa natomiast mieszkania budowane przez Edilgi kolo
                Parkitki gotowe i wszystko maja załatwione kompleksowo , przed
                przejęciem .
                Nowe bloki buduje TBS.
                Mozna tez skorzystac z ofery HUTNIK
                • Gość: Tańczący_z_M3 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:34
                  Nie wiem gdzie spadły niby te ceny, ale według mnie dalej jest tak jak było.
                  Może tylko już nie rosną.
                  Co do Kobexu, to pytałem mieszkańców na Skłodowskiej, przy okazji poszukiwań.
                  Tam jest naprawdę czysta rozpacz.
                  Np. wchodzę, a tam drzwi do bloku otwarte, syf na klatce a wszystko nówka.
                  Jeden gość powiedział mi, że ten budynek nie nadaje się do zamieszkania bo
                  zamontowali im piece w łazienkach ale zapomnieli o wentylacji do tak dużych
                  pieców :D
                  Albo coś tam o drzwiach wejściowych co się blokują bo są źle osadzone.
                  To żałosne, a ludzie już wykańczają mieszkania, ładują pieniądze.
                  Znowu do Częstochowy przyjedzie Pod napięciem albo Interwencja :D
            • Gość: atena12345 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 88.220.79.* 28.01.08, 16:00
              tak, zgodne z prawem. A jak sobie to wyobrażasz inaczej. deweloper
              ma Ci wykończyć mieszkanie ? W niektórych miastach do odbioru
              budynku (zgłoszenia do użytkowania) konieczne jest wykonanie
              przyborów sanitarnych.
    • rubio1977 Bajda? 23.01.08, 17:08
      Czy mogę zaufać temu deweloperowi? Jak mieszka się w mieszkaniach wybudowanych przez tę firmę?
      • rubio1977 Piec dwufunkcyjny... 25.01.08, 10:52
        Czy korzystanie z pieca dwufunkcyjnego do ogrzewania mieszkania to droga sprawa?
        • Gość: monika Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:05
          Rubio , jeszcze nie wiem czy to sprawa kosztowna , ale chyba nie
          polecam Ci takiego jak ja mam w swoim domu.Kiedy sie uruchamia
          słychac w calym mieszkaniu . I słychac wode splywajaca do
          kaloryferów.Nie mam pojecia czy taki jest bezpieczny, Poza tym aby
          ciepla woda sie ustawiła trzeba troche czasu
          • Gość: xbox Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:56
            a ja polecam, w zależności od wielkości mieszkania - nagrzewa się
            wolniej lub szybciej ale u mnie nie ma żadnych odgłosów napełnianych
            kaloryferów. Grzejesz wg własnych upodobań i płacisz stricte za
            siebie.
            • Gość: xbox Re: Piec dwufunkcyjny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:58
              aha - i najlepiej jak jest z zamknieta komora spalania - wtedy nie
              ma zadnego praktycznie ryzyka jakichs zaczadzen czy innych spalin, w
              tych z otwarta komora tez sa zabezpieczenia przed wypływem spalin
              itd ale jakos nie do końca im ufam - lepiej jak spaliny wydalane sa
              na zewnatrz i nie ma możliwości wyziewów do mieszkania. pozdr
              • rubio1977 Xbox - dziękuję 28.01.08, 10:23
                to będzie piec z zamkniętą komorą spalania, a co do kosztów to rzeczywiście się zobaczy w praktyce (mieszkanko około 50m2).
                • Gość: xbox Re: Xbox - dziękuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:01
                  nie ma sprawy - ja mam teraz mieszkanie 40 metrów, nie mam
                  termostatu na mieszkaniu, wiec ustawiam temperature na piecu, przez
                  wiekszosc dnia mnie nie ma, wiec włączam wieczorem - koszt
                  miesieczny zuzycia gazu u mnie to jakies 50-60zl (z piekarnikami i
                  kuchnia gazowa of course)
        • Gość: atena12345 Re: Piec dwufunkcyjny... IP: 88.220.79.* 29.01.08, 09:05
          piec dwufunkcyjny nowoczesty z zamkniętą komorą spalania, jest
          bardzo bezpieczny i dość ekonomiczny. Oczywiście gaz nie jest tani,
          ale lepiej płacić za swoje grzanie niż sąsiada :-)
    • poszkodowaniprzezurzad Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety 23.01.08, 17:11
      Jesteś poszkodowany przez urząd miasta częstochowa wydział
      planowania przestrzennego? zgłoś to na poszkodowaniprzezurzad@wp.pl,
      nie jesteś sam, "RAZEM SIŁA"
      • Gość: iga Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 17:20
        Bajda ma fajne mieszkania i jesli kiedys sie kupiło po 2 z hakiem ,
        to mysle ze to niezła cena .. Moi przyjaciele sa bardzo zadowoleni.
        Maja dobre piece i nawet fajne kontakty plus porzadne drzwi, które
        zamykaja sie , a nie wiszą w powietrzu. Facet zbyt duzo wybudował i
        nma renome .
        • Gość: do piszących powyż Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 17:32
          Co drugi spejalista od pisania głupot na forum.Ogrzewanie domu to
          nie to samo co picie piwa w pubie.
          • rubio1977 Deweloper i kredyt na zakup ziemi 28.01.08, 17:53
            Mój deweloper wziął kredyt na zakup ziemi, na której buduje bloki mieszkalne.
            Czego wymagać od niego, by w przyszłości ustrzec się problemów?
            • Gość: atena12345 Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: 88.220.79.* 29.01.08, 09:11
              No, branie kredytu na budowę pod zastaw ziemi, na której stoi to
              dość podejrzane. Kupujesz właściwie mieszkanie zadłużone. Myślę, że
              przed ostatnią wpłatą należy wymóc na deweloperze wykreślenie
              hipoteki. Ale i tak wystrzegałabym sie takich sytuacji.
              • Gość: xbox Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 10:47
                Nie wiem czy będziesz zainteresowany wzięciem kredytu na taki zakup -
                jeśli tak musisz dokładnie dowiedzieć się czy bank da Ci kredyt na
                mieszkanie które budowane jest na gruncie zadłużonym. Czasem jest
                tak że na takie mieszkanie nie można wziąć kredytu.
                • Gość: m Re: Deweloper i kredyt na zakup ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 12:10
                  nie ma wiekszych problemów, kupuje mieszkanie wlasnie od developera
                  ktory ma dzialke kupiona kredytem, dostajesz od banku w ktorym
                  developer ma kredyt pismo o bezciezarowym wydzieleniu lokalu.... i
                  dostajesz kredyt na swoje mieszkanie :D
          • mar.28 Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety 28.01.08, 17:55
            DWVELOPERZY RZADNYCH ZALET SAME WADY . UNIKAJCIE JAK MOZECIE
            • Gość: Michol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.trustnet.pl 28.01.08, 23:46
              czy jesteś Prezesem spółdzielni mieszkaniowej??? ;-)))
              • Gość: xxx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 195.47.201.* 06.02.08, 13:38
                Czy Metalurg buduje coś przy ul.Poleskiej
        • Gość: andre Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 08:19
          miec dobry piec z zamkniętą komora spalania to tylko Viessmann albo
          Buderus, ewentualnie z wyższej klasy Junkers-Bosch. U Bajdy
          zazwyczaj montowano włoskie badziewie Immergas, o wiele głośniejsze,
          mniej wydajne.
          • Gość: awa Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 09:19
            Znajomi +maja piec jakiejs franacuskiej firmy , wlasnie wymieniaja
            im na zamknieta komore , bo jakos bylo brak ustalen pomiedzy
            projektem a wykonawcami ;:) .Granda.Najlepsze jest to , ze jak
            wczoraj siedzielismy u nich mieszkaniu to miało sie wrazenie ze
            siedzi sie wsród wichury i zaraz okna powyrywa. Ale to juz zasługa
            dobrych szybow wentykacyjnych.
            Nazwy dewolopwra nie wymieniam , bo za czesto sie tu pojawia :)
          • Gość: ja Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: 89.174.23.* 02.03.08, 09:56
            Mieszkam u Bajdy i nie zgadzam się z Tobą, piec jest Beretta i nie jest wcale
            głośny.
            • Gość: harmonia Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 10:12
              Podobaja mi sie mieszkania Bajdy , szkoda ze tak juz daleko
              budowane , a wiec trzeba miec zawsze samochód aby sie wydostac. Ale
              są ładne okna , swietnie zrobiona klatka schodowa i nie ma sie
              problemów z developerem .To co obecali dotrzymuja , a nie zwodzą
              człowieka , jak już wyciągną forsę za mieszkanie.
            • beatalys Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz 12.03.08, 11:02
              czesc, prosze napisz mi ile kosztuje miesieczna oplata za gaz u
              Bajdy w zimowym okresie, tak mniej wiecej (ok 50 mkw), Ile to
              wychodzi
              dzieki
              • Gość: herbata Re: Piece u Bajdy są z niższej półki! Jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 17:18
                Nie mieszkam u Bajdy , ale w Kobexie i przyszedł mi rachunek na 40
                metrów 600zł za 2 mce. Nie grezje cały czas , ale wyłaczamy na dzien
                i pół nocy . W domu zbyt goraco nie jest.
    • Gość: feel_ka Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:46
      Kto z Państwa mieszka w nowym bloku przy ulicy Gajowej wybudowanym przez firmę
      Siulczyński i Wspólnicy? Jak się mieszka? Czy mieszkania są dobre? Jakie
      ogrzewanie? Proszę o info i z góry za nie dziękuję.
      • Gość: Michol Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.trustnet.pl 12.03.08, 23:44
        Witam
        W tym bloku jeszcze nikt nie mieszka - pierwsi lokatorzy dopiero wykańczają
        mieszkania, a część lokali w ogóle jeszcze nie została oddana nowym
        właścicielom. Z resztą, w budynku cały czas trwają prace wykończeniowe.
        Mieszkania są oddawane w tzw. stanie "developerskim" i jakość ich wykończenie
        chyba nie odbiega zbytnio od przyjętych standardów. Osobiście nie zauważyłem
        rażących "fuszerek".
        Ogrzewanie jest indywidualne dla każdego lokalu - tzn. dwufunkcyjny piec z
        zamkniętą komorą spalania.

pozdrawiam - przyszły mieszkaniec ;-)
        • Gość: feel_ka Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:33
          Dzięki za info, ja wprawdzie czekam na swoje M. nie w bloku przy ulicy Gajowej,
          ale w budowanym również przez tego dewelopera. Mam nadzieję, że będzie wszystko
          ok z mieszkaniami, ich terminem odbioru, stanem i całą resztą :-)
          Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie, skoro nie wszystkie mieszkania na
          Gajowej są oddane właścicielom to znaczy, że deweloper oddaje je w jakiejś
          kolejności czy po prostu ludzie nie spieszą się z ich odbiorem i wykańczaniem??
          Pozdrawiam!
          • Gość: kola Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:13
            Ile w tych wypowiedziach nieścisłości,bzdurnych wypowiedzi i nie
            fachowych rad.Dlaczego jeden dezorganizuje drugiego jak nie ma
            pojęcia o budowie czy wykończeniu.Nie kompromitujmy się.
            • Gość: m Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 21:39
              To sprostuj i udziel fachowej rady.
              • Gość: zorientowany Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: 212.87.244.* 19.03.08, 11:29
                Na parkitce obok budowanych obecnie ( Eldigi ) mają być budowane (
                chyba 5 bloków ) przez Transwoj z siedzibą na Zaciszańskiej
                • Gość: xx Re: Developerzy w Częstochowie -wady i zalety IP: *.icis.pcz.pl 19.03.08, 14:56
                  To chyba juz dalej - na Lodzkiej za Obi ?

Tam rozpoczela sie nowa budowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka