halinar
21.12.07, 23:30
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam emocjonalny wpis "michzumi" dotyczący niby hańby posłów PO, w związku z głosowaniem w Sejmie. Otóż jako osoba publiczna i poseł PO pragnę sprostować, co nastepuje:
1. zasadą przyjęcia tegorocznego budżetu (przypominam przygotowanego przez rząd PIS-u) było,z racji bardzo krótkiego terminu jego uchwalenia, nie wprowadzanie żadnych zmian - oprócz wynagrodzeń dla nauczycieli i zmniejszenia deficytu.Tak postanowił rząd koalicyjny PO-PSL.
2. posłowie są wybierani tylko z list partyjnych ( nie ma innej mozliwości) i muszą się dostosować do postanowień czy to koalicji rządzącej, czy opozycji). To jest zasada niezmienna,każdy poseł o tym wie, jeśli rzeczywiście coś chce zrobić dla regionu ( a to może tylko w klubie, a nie jako wolny singiel)
3.nasi wspaniali częstochowscy posłowie z PIS-u mogli te, rzeczywiscie ważne poprawki dotyczące naszego subregionu, wprowadzić wprost do budżetu, wtedy, gdy był on konstruowany (jeszcze wtedy rządziło PIS!)
4. wczoraj poprawki podobne do moich( w poprzedniej kadencji) składali posłowie PIS-u, chociaż w głosowaniu w poprzednim Sejmie zupełnie inaczej reagowali (załączam głosowanie)Żelisławice
Poprawka 164 – Sejm (budżet na 2007 rok)
Giżyński Szymon przeciw
Karasiewicz Lucjan za
Wiśniewska Jadwiga przeciw
4.w Sejmie się mówi tak: cyt. "zbójeckim prawem opozycji jest mieszanie w koalicji". To jest racja, bo i ja, jako poseł opozycji składałam takie poprawki(wspólnie z posłem Maniurą) w poprzedniej kadencji i większość z nich została przyjęta,ku mojej radości (Politechnika Częstochowska, obwodnica Lublińca i Krzepic)
5.w poprzedniej kadencji Sejmu koalicja rządowa była dość płynna i wiele poprawek opozycji przeszło (w tym moje częstochowskie)
6. w obecnej kadencji koalicja jest trwała i realizuje jasno wyznaczony program, do którego musimy sie dostosować
7. wiele poprawek zgłoszonych przez posłów PIS-u (a wcześniej przeze mnie) zostanie zrealizowanych nie wprost z budżetu państwa, tylko z innych zapisów budżetowych (Krajowy Fundusz Dróg, Fundusz Kolejowy, dotacje Ministra Kultury, Fundusz Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad)
8. o niczym, jako posłowie PO nie zapomnimy, zapewniam częstochowian
9.a żeby "michzumi" było lżej to ja głosowałam za trzema naszymi poprawkami (kolejową, Gaude Mater i drogą S-46)chociaż wiedziałam, że nie przejdą, a twoje załączone glosowania są nieprawdą, ponieważ głosowania nie pokrywają się z poprawkami (np. poprawka 88 była w głosowaniu 113). Nie siej więc złej propagandy tylko operuj faktami.
A na koniec się spytam forumowicza "michzumi" - co PIS w ciągu dwóch lat rządów zrobiło dla Częstochowy i subregionu??? Pozdrawiam - Halina Rozpondek