Dodaj do ulubionych

A propos hańby posłów PO

21.12.07, 23:30
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam emocjonalny wpis "michzumi" dotyczący niby hańby posłów PO, w związku z głosowaniem w Sejmie. Otóż jako osoba publiczna i poseł PO pragnę sprostować, co nastepuje:
1. zasadą przyjęcia tegorocznego budżetu (przypominam przygotowanego przez rząd PIS-u) było,z racji bardzo krótkiego terminu jego uchwalenia, nie wprowadzanie żadnych zmian - oprócz wynagrodzeń dla nauczycieli i zmniejszenia deficytu.Tak postanowił rząd koalicyjny PO-PSL.
2. posłowie są wybierani tylko z list partyjnych ( nie ma innej mozliwości) i muszą się dostosować do postanowień czy to koalicji rządzącej, czy opozycji). To jest zasada niezmienna,każdy poseł o tym wie, jeśli rzeczywiście coś chce zrobić dla regionu ( a to może tylko w klubie, a nie jako wolny singiel)
3.nasi wspaniali częstochowscy posłowie z PIS-u mogli te, rzeczywiscie ważne poprawki dotyczące naszego subregionu, wprowadzić wprost do budżetu, wtedy, gdy był on konstruowany (jeszcze wtedy rządziło PIS!)
4. wczoraj poprawki podobne do moich( w poprzedniej kadencji) składali posłowie PIS-u, chociaż w głosowaniu w poprzednim Sejmie zupełnie inaczej reagowali (załączam głosowanie)Żelisławice
Poprawka 164 – Sejm (budżet na 2007 rok)

Giżyński Szymon przeciw
Karasiewicz Lucjan za
Wiśniewska Jadwiga przeciw

4.w Sejmie się mówi tak: cyt. "zbójeckim prawem opozycji jest mieszanie w koalicji". To jest racja, bo i ja, jako poseł opozycji składałam takie poprawki(wspólnie z posłem Maniurą) w poprzedniej kadencji i większość z nich została przyjęta,ku mojej radości (Politechnika Częstochowska, obwodnica Lublińca i Krzepic)
5.w poprzedniej kadencji Sejmu koalicja rządowa była dość płynna i wiele poprawek opozycji przeszło (w tym moje częstochowskie)
6. w obecnej kadencji koalicja jest trwała i realizuje jasno wyznaczony program, do którego musimy sie dostosować
7. wiele poprawek zgłoszonych przez posłów PIS-u (a wcześniej przeze mnie) zostanie zrealizowanych nie wprost z budżetu państwa, tylko z innych zapisów budżetowych (Krajowy Fundusz Dróg, Fundusz Kolejowy, dotacje Ministra Kultury, Fundusz Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad)
8. o niczym, jako posłowie PO nie zapomnimy, zapewniam częstochowian
9.a żeby "michzumi" było lżej to ja głosowałam za trzema naszymi poprawkami (kolejową, Gaude Mater i drogą S-46)chociaż wiedziałam, że nie przejdą, a twoje załączone glosowania są nieprawdą, ponieważ głosowania nie pokrywają się z poprawkami (np. poprawka 88 była w głosowaniu 113). Nie siej więc złej propagandy tylko operuj faktami.

A na koniec się spytam forumowicza "michzumi" - co PIS w ciągu dwóch lat rządów zrobiło dla Częstochowy i subregionu??? Pozdrawiam - Halina Rozpondek
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 23:37
      co Pani w czasie iluś tam kadencji sejmu zrobiła dla Częstochowy, bo jakoś nie
      za bardzo mogę sobie przypomnieć
      • Gość: halinar Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 23:46
        Ja nie byłam posłem iluś tam kadencji - tylko dotychczas jednej- V, która trwala tylko dwa lata. Teraz jestem posłem VI kadencji- mam nadzieję czteroletniej - pozdrawiam - Halina Rozpondek
        • Gość: racja Re: A propos hańby posłów PO IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.08, 17:51
          no i dzięki Bogu, mam nadzieję, że na tym się i skończy, bo techore ambicje do
          dobrego pani nie doprowadzą
          • Gość: rada Re: A propos hańby posłów PO IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.08, 20:43
            niech pani przestanie się ośmieszać na tym forum i pani koledzy też, wstyd, naprawdę pani Rozpondkowa wstyd
    • Gość: powiec Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 00:08
      A czy był na głosowaniach pan poseł Giżyński??? Nie! I jak to skomentujecie. Jego w sejmie w góle nie ma od czsu ślubowania. I co na to częstochowscy PISowcy???a
      • Gość: car Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 01:09
        jako zwolennik PiS uważam że P. Giżyński w ogóle nie reprezentuje
        Cz-wy ani PiS w Sejmie.Ani wczesniej ani teraz.Smutne ale to prawda.
        To zle głównie dla PiS
        • Gość: Józek Re: A propos hańby posłów PO IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.07, 03:52
          to prawda, niestety niewesoła. to wstyd że takie są wyniki wyborów
        • Gość: Ja Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 18:17
          Ale nigdy nie było i nie będzie lepszego lidera PIS, niż Giżyński
      • Gość: Ja Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.08, 22:56
        Giżyński zrobił w sejmie tyle, ile mógł, natomiast mało kto głośno
        chce powiedzieć, że zrobił dla naszego okręgu najwięcej ze
        wszystkich parlamentarzystów w historii.Pieniądze dla AJD na budowę
        Akademickiego Centrum Sportu,uratował ZUS i KRUS, pozostały w
        Częstochowie.Podobnie z ARiMR.Uruchomił wszystkie siły, aby powstała
        delegatura IPN, i powstanie, już w najbliższych dniach.Dzięki niemu
        wiele osób nie zostało pozbawionych dachu nad głową, a tak wogóle to
        jest dobrym i nieobłudnym człowiekiem. Jego zmysł polityczny wkurza
        słabych, stąd te idiotyczne wpisy na forum.Zapytajcie pani
        Rozpondek, czy nie jest to prawdą.Myślę, że i Ona , mimo, że w
        opozycji , musi to potwierdzić. I jeszcze jedno: Giżyński stworzył
        alternatywę dla tego miasta w czasie wyborów samorządowych.Startował
        w wyborach, i przegrał z Wroną, ale jego start potwierdził, że Wrona
        musi się z kimś liczyć.ze nie będzie już uprawiał samowolki.
        • Gość: rada Re: A propos hańby posłów PO IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.08, 12:15
          alternatywa ? co mu więcej pozostaje, niech jeszcze będzie dobrym człowiekiem
      • Gość: Ja Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.08, 23:09
        Giżyński zrobił więcej dla Częstochowy, niż wszyscy dotychczasowi
        parlamentarzyści. Pieniądze dla AJD na budowę centrum sportu ok.50
        mln, obronił przed likwidacją ARiMR, ZUS, KRUS, WODR. Pomógł
        najbiedniejszym, by nie stracili dachu nad głową.Cegielnia
        Wienerberger dzięki jego interwencji w Prokuraturze przestała truć
        mieszkańców Gnaszyna. Starania o uruchomienie delegatury IPN w
        Częstochowie powiodły się.Delegatura lada dzień będzie.Zrobił to sam.
        Pomógl w Szpitalu na Parkitce, był świetnym mediatorem w rozmowach z
        ówczesnym ministrem, doszło wtedy do porozumienia, a "wisiała'
        grożba ewakuacji. Wiele jeszcze przykładów można by wymienić, ale
        jest jedna najważniejsza rzecz: nie ma lepszego polityka w tym
        regionie / i nie tylko/ od Giżyńskiego.To muszą przyznać / bijąc się
        w piersi/ wszyscy.
        • Gość: on Re: A propos hańby posłów PO IP: 80.48.204.* 04.02.08, 08:15
          Tak. Na pewno. A świstak siedzi i zawija w sreberka.

P.S. Powinieneś pisać powieści sciene - fiction.
    • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 08:32

Do halinar :

dzięki za rzeczowe wyjaśnienia .
      Może posłowie częściej będą tak się komunikować z wyborcami !!
      pozdrawiam
    • michzumi Re: A propos hańby posłów PO 22.12.07, 11:13
      Przepraszam Panią Poseł za niedopatrzenie (numery głosowań są rózne niż numery
      poprawek). Nie jestem dziennikarzem, prawnikiem, czy jakimś tak urzędnikiem. Nie
      należę do żadnej partii. Jestem zwykłym Częstochowianinem i Zależy mi na moim
      regionie. Oglądałem w TV obrady sejmu w czwartek i te głosowania. Później
      przejrzałem scenogram i z nerw nie zwróciłem uwagi na numery głosowań.
      Szlak mnie trafia (za przeproszeniem) jak nasi posłowie wybrani głosami regionu
      częstochowskiego, głosują przeciwko interesom miasta i regionu - nie ważne z
      której partii wywodzą się. Faktycznie tutaj Pani głosowała 'za'. Chciałbym, aby
      ordynacja do sejmu była inna, by głosować na ludzi, którzy chcą coś zrobić dla
      regionu, a nie na durne partie, gdzie poseł jest maszynką do głosowania na rzecz
      partii. Defakto rządzi tylko wodzu partii.

Wczoraj też mnie trafiło coś, jak prawie pól godziny stałem w korku na Jana
      Pawła II od linii tramwajowej by wjechać na trasę DK1. Chyba, że inni mieszańcy
      lubią stać w korku? Była okazja wyrwać z budżetu parę groszy na wiadukt i
      nici... No cóż postoimy sobie w korkach dłuzszych bo samochodów przybywa z rok
      na rok.

Żadna partia będąca dotychczas przy władzy (w sejmie) niewiele zrobiła dla
      Częstochowy. Również nie sądzę, ze uda się zrobić PO teraz. Trzeba było
      porozmawiać z kolegami z partii i osiągnąć coś dla regionu. Bo jeden głos to za
      mało...

Jeszcze raz przepraszam, za niedopatrzenie.
      millersoap.com/Desktops/RoseClHandelDESK.jpg
      • Gość: halinar Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 14:31
        Nawet gdyby wszyscy posłowie regionu głosowali za poprawkami na rzecz miasta- to i tak nic by to nie dało, bo poprawki nie przechodziły różnicą około 50 głosów. Łamaliśmy dyscyplinę klubową bez efektów.
        Dyscyplina klubowa była, jest i będzie. Bo jak pan sobie wyobraża rządzenie krajem, kiedy każdy poseł myśli tylko o swoim mieście, chce wyrwać z budżetu dla niego jak najwięcej ( dotyczy to kikuset dużych i mniejszych miast).
        W tym roku, jak pisałam, ze względu na szybkość uchwalania budżetu i konieczności znalezienia pieniędzy dla nauczycieli i lekarzy, z dodatkowych poprawek regionalnych zrezygnowano. Nie oznacza to, że w tym budżecie nie ma inwestycji - są . Z naszego okręgu są to obwodnice Krzepic, Lublińca i droga S-46.
        Na początku stycznia jestem umówiona z ministrem infrastruktury i będę starała się wprowadzić do funduszu Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad właśnie to fatalne skrzyżowanie koło Tesco oraz do Funduszu Kolejowego remont odcinka Żelisławice - Częstochowa Stradom.
        Pozdrawiam - Halina Rozpondek
        • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 19:41

Do Halinar :

Czy pani sama tam pójdzie ?
          A inni posłowie ?? Nawet z pani partii !!
    • iza_leszczyna Re: A propos hańby posłów PO 22.12.07, 12:01
      www.leszczyna.info/content/blogsection/2/9/
      • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 18:24

Do posłanski Leszczyny :

Cieszę się , że mysli pani kategoriami całego kraju a nie tylko
        regionu oraz że martwi się pani o równowage budżetową a zwłaszcza o
        zastopowanie zadłużania państwa na koszt przyszłych pokoleń .
        Ale proszę zobaczyć ile dopłaca się do ZUS .
        A tych ludzi jakoś każdy się boi ruszyć ba nawet powiedziec : takie
        emerytury jakie składki i ani trochę więcej .
        Kazdy o emerytach to tylko mówi : najbiedniejsi .
        A skąd się oni wzięli ? Przeciez mieli szanse pracowac i zarabiac na
        swoją przyszłość tyle lat .
        Ja tez pracuje i tylko " tyle " zarabiam i tylko " takiej "
        emerytury się spodziewam .
        Nie do wszystkich emerytów to dociera : budżet to nie kapelusz
        prestigitatora ( zrozumieją )
        • angrusz1 Re: A propos hańby posłów PO 22.12.07, 21:28

Budżet to nie kapelusz prestidigitatora
      • Gość: abc Re: A propos hańby posłów PO IP: *.MIT.EDU 22.12.07, 23:17
        Pani Izabelo

Czy moze sie Pani w osobnym watku ustosunkowac sie do pomyslu minister edukacji
        co do sposobu rozdzielania podwyzki dla nauczycieli. Osobiscie jestem
        zbulwersowany, bo wychodzi na to, ze uczenie schodzi na dalszy plan (licza sie
        wycieczki, zajecia dla uczniow - czesto organizowane kosztem zdezorganiozowanego
        procesu dydaktycznego), a dyrektor bedzie mogl w jeszcze wiekszym stopniu
        promowac swoje kolo rozancowe. Pomysly minister nie zasypuja kolosalnej roznicy
        w placy pomiedzy nauczycielami stazystami/kontraktowymi, a dyplomowanymi, a
        wrecz wyglada na to, ze jeszcze ja poglebia - czyzyby dyplomowani mieli
        dodatkowe i dodatkowo platne szczegolne zajecia, osiagniecia, ktorych nie maja
        ich mlodsi koledzy? Skoro wywodzi sie Pani ze srodowiska nauczycielskiego (choc
        trudno powiedziec aby RODN WOM przez ostatnie kilka lat zaproponowal cos
        ciekawego w ofercie szkolen - z wiekszosci nauczyciele wychodza rozczarowani
        brakiem profesjonalizmu) czy rozumie Pani sens takiego sposobu wynagradzania,
        ktory premiuje jedynie staz - a teraz widzi Pani sens zamiany tego sposobu na
        uznaniowosc, ktora juz dzis wzbudza kontrowersje przy rozdzielaniu dodatkow
        motywacyjnych w mysl zasady ten jest moj, to mu damy wiecej? Czy nie lepiej
        dokonac zroznicowania placy w stosunku do odpowiedzialnosci - przeciez to nie
        jest normalne, ze nauczyciel licealny uczacy przedmiotu maturalnego 32 osoby w
        klasie ma ta sama pensje i pensum jak nauczyciel uczacy 12 dzieci w szkole
        podstawowej poza miastem (de facto nauczyciel wiejski ma ~200 zl wiecej z
        dodatkiem wiejskim)?

Mam nadzieje, ze mozna liczyc na Pani zainteresowanie unormowaniem plac
        nauczycieli, bo poki co malo jest to zabawne gdy licealista w markecie
        wykladajac towar dostaje na reke kilkaset zl. wiecej niz jego wychowawca.
        • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 09:44

Do abc:

W pełni się zgadzam.
          To świetnie brzmi : premiować za pracę ( czyli osiągnięcia ,
          dodatkowe zajęcia i wyniki !! jakie osiągnięcia , jakie wyniki -
          chyba nie stopnie ) a praktyka mówi jak w wątku " własne kółko
          różańcowe " ( nie obrażając ludzi wierzących ) .

Tak jest nie tylko w szkole ale w innych miejscach pracy też .
    • Gość: xx Re: A propos hańby posłów PO IP: *.icis.pcz.pl 22.12.07, 14:27
      Dziekuje za zabranie glosu na forum.

Warto zachowac zdrowy rozsadek w kazdej sytuacji.

Trzymam kciuki za dzialania Pani Posel w sprawie Spolki Operator -
      jest juz nowy rozsadny Prezes, jest szansa na przeniesienie centrali
      Spolki do Czestochowy. Zbyt wazna to sprawa z punktu widzenia szans
      na powazne inwestycje n atym terenie - chociazby budowe II Huty
      przez Zlomrex.

Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat,
      • Gość: halinar Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 14:38
        Dziękuję Panu za miłe słowa. Rzeczywiście sprawa z Operatorem ruszyła i prawdopodobnie będzie w przysłym roku przeniesiony do Częstochowy. Najważniejsze jednak, że odblokujemy wreszcie częstochowską strefę gospodarczą, a na tym nam wszystkm zainteresowanym rozwojem miasta bardzo zależy. Pozdrawiam i także życzę Wesołych Świąt - Halina Rozpondek
    • mateusz572 Re: A propos hańby posłów PO 22.12.07, 15:17
      Pani Halino!
      Z zadowoleniem obserwuję pierwszy miesiąc działań PO.Wreszcie wraca normalność.
      Tnijcie rozbuchane państwo,ratujcie służbę zdrowia,inwestujcie w edukację bo
      zgodnie ze słowami kanclerza Rzeczypospolitej Obojga Narodów Jana Zamojskiego”
      takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie” .Zyczę samych sukcesów
      w służbie dla dobra Polaków .
      • Gość: miś Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 15:22
        > Tnijcie rozbuchane państwo,
        po pierwsze, obetnijcie o 50% diety poselskie (5 tys na rękę też by wam wystarczyło)
        • mateusz572 Re: A propos hańby posłów PO 22.12.07, 15:27
          Gość portalu: miś napisał(a):

> > Tnijcie rozbuchane państwo,
          > po pierwsze, obetnijcie o 50% diety poselskie (5 tys na rękę też by wam wystarc
          > zyło)
          Niech te diety będą o 200% wyższe byle było normalnie ,a Polakom żyło się lepiej.
          • Gość: miś Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 16:07
            a dlaczego nauczyciel zarabia 10% diety posła?

Jestem szczęśliwszy niż nie jeden poseł.
            I żyje mi się dobrze, nie ganiam za luksusem, za zakupami mimo, że zarabiam 1000zł
        • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 19:36

Do misia :

Masz tak mało rozumu jak miś uszatek
          Znam lepsze i efektywniejsze sposoby zmniejszenia deficytu
          budżetowego .
          Pozycja 24 mld zł w tegorocznym budżecie - dopłaty do ZUS to ok 870
          razy większe oszczedności niż zmniejszenie diet posłom
        • Gość: xzz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 18:13
          Na rękę to każdy poseł bierze ok.6000 zł, to, o czym piszą
          gazety,tj.ok.1000zł, to jest kwota przed opodatkowaniem i
          potrąceniem ZUS-u , czyli prościej mówiąc brutto!
      • Gość: angrusz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 19:39

Do mateusza :

Ale liberałowie jak tna po po wydatkach , ktore ty uznałeś za
        priorytetowe : ochrona zdrowia i oświata .
        Toż to liberałowie chcą ich sprywatyzowania .
        ( nb i zapewne mają częściową rację tak jak częściowo pacjent winien
        dopłacac już ze soich osobistych dochodów - wtedy zastanowi się czy
        chodzić i truć d ... lekarzowi , bo mu tu czy tam strzyka )
        • Gość: kokos Re: A propos hańby posłów PO IP: *.as.kn.pl 22.12.07, 19:45
          angrusz, idz zwalic konia bo ci sperma oczy zaslania.

gdzie sie tacy idioci rodza??
    • Gość: walus Re: A propos hańby posłów PO IP: *.sfc.pl 03.01.08, 13:42
      Giżyński,Gmitruka forsuje na dyr.ARiMR,wspaniałomyślnie umieszczał przed
      wyborami jego reklamę w G.Cz.
      • Gość: xxz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 18:16
        Bardzo się mylisz, oj nawet nie wiesz jak bardzo. Przecież to PO
        jest partią rządzącą, a nie PIS.
      • Gość: mmm Re: A propos hańby posłów PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 13:59
        Gdy już niedługo dyr ARIMR zostanie Gmitruk,to kierownicy bp,którzy są z
        psl,będą mieli już głowę spokojną i ciepłe posadki. a czy nadają się do
        kierowania to już inna bajka. Każdy przecież wie, że to stanowiska polityczne...
        • Gość: zzz Re: A propos hańby posłów PO IP: *.sfc.pl 03.02.08, 13:26
          up
    • Gość: paweł Re: A propos hańby posłów PO IP: 217.98.38.* 12.02.08, 00:22
      Znana jest pani głownie z swego rodzinnego Zawodzia to przykre ze neguje pani
      jakiekolwiek dokonania PiSu. Od kilku lat próbuje pani tylko ,,dorwać" się do
      stanowiska miejmy nadzieje ze po raz ostatni.Skutecznie zablokujecie powstanie
      uniwersytetu w Częstochowie :/może to i dobrze bo gdy to miasto opustoszeje
      nareszcie ktos sie opamieta
      • Gość: powiec ona jest dumą PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:52
        Ty d............. nie wiem skąd. Nie zdajesz sobie sprawy, ze nasza pani poseł zdobyła pierwsze miejsce wśrod wszystkich kobiet w Polsce w wynikach wyborów parlamentarnych i 16 miejsce w Polsce w ogóle ,ósme w PO Sprawdż sobie! Powinieneś być dumny , a nie oczerniać. To są wyniki wyborów, a nie twoje wymysły. Bo na takie stanowiska nikt nikogo nie mianuje = tylko wyniki wyborów o tym świadczą- sprawdź jak nie wierzysz www.politologia.wsb-nlu.edu.
        I jeszcze mam nadzieję długo bedzie miała poparcie - takie jak mało kto w Polsce
        • Gość: ja Re: ona jest dumą PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:58
          A kto w to powątpiewa powcu?
        • Gość: ty, powiecyku - Re: ona jest dumą PO IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 11:23
          kto może tak pisać, pytanie, sama Rozpondkowa lub jej "dzieciaki", nic dziwnego.
          Wierzę, że to rzeczywiście jej ostatni popis i PO-wców częstochowskich też, no,
          chyba, że się przemalują i stworzą inne ugrupowanie, przecież nic więcej nie
          umieją, jak tylko paszcze otwierać i się zajmować politykierstwem.
          Ludzie opamiętajcie się i nie głosujcie więcej na tych, którzy nic nie potrafią
          i nie umieją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka