Dodaj do ulubionych

Uciążliwa karta miejska.

18.01.08, 22:38
Czy starsze osoby, które mogą już jeździć bez biletu muszą kasować nową kartę
miejską?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sawa Re: Uciążliwa karta miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 23:29
      Muszą i tego przepisu nie jestem w stanie w ogóle zrozumieć.
      Idiotyzm. Za moment okaże się,że dzieci do lat 4, które jeżdżą
      również za darmo, będą musiały mieć też wyrobioną kartę.
    • Gość: lego1112 Karta miejska. IP: 212.87.244.* 19.01.08, 10:52
      A jaka jest kara za nie skasowanie karty miejskiej?
      • Gość: jolka fiolka Re: Karta miejska. IP: 83.17.150.* 19.01.08, 11:47
        za pierwsze nie skasowanie jest zapisanie do rejestru natomiast za każde
        następne 10 zł. Osoby jeżdżące bezpłatnie muszą kasować, po co? dla statystyk.
        Nie zależnie czy ma rok, czy 100 lat, czy jest niepełnosprawny itd...
        • Gość: hmmm Re: Karta miejska. IP: 212.87.241.* 19.01.08, 11:54
          Kasowanie jest uzasadnione poniewaz rejestruje ile ludzi na danej linii jezdzi i
          w jakich godzinach.To wszystko pozwala MPK dostosowac wielkosc autobusów oraz
          czestotliwosc ich wysylania o konkretnych godzinach.
          Jednakze jest to uciazliwe :/ sam wiem bo denerwuje sie gdy musze kasowac tą
          karte, wyjmowac ja z portfela itd itp. Tym bardziej iz wczesniej mialo sie
          papierkowy bilet i trzymalo sie go gleboko w portfelu okazujac jedynie przy
          kontroli.
          Ale co zrobic jak kasowac trzeba.

Oby nam to kasowanie wszystkim na korzyść wyszło ;)
          • Gość: HAHA Re: Karta miejska. IP: 80.54.168.* 19.01.08, 13:49
            Wydaje mi się, że to kasowanie pozwoli jedynie określić czy na trasę ma wyjechać
            autobus przegubowy czy tez nie, bo w żadnym wypadku nie zgodzę się, że MPK
            potrafiło by zmienić rozkłady wg czego ??? godziny odjazdu opóźnionych autobusów
            czy też ich przyjazdu o 5-10 min wcześniej a może codziennie o innej porze
            bedzie dany autobus przyjeżdżał na przystanek bo jak innaczej to sprawdzić czy
            np odjazd 19 potrzebny jest wiekszej cześci ludzi o 7,10 (nie znam rozkładu wiec
            teoretyczna to godzina) 7,15 7,20 itp. A i jeszcze jedno czy skoro w danej
            przykładowej 19 o 7,10 jest ststystycznie duża liczba rejestrowan karty
            miejskiej to czy nie wynika to z tego ze innego polączenia po prostu nie ma?? I
            czy system rozpoznaje np bawienie sie karta przez młodzież i kasowanie jej po
            3-4 razy w tym samym kasowniku albo w każdym osobno gdy przemieszczeja sie na
            tył pojazdu?? albo wsiadanie i wysiadanie przez takie osoby i kasowanie na
            każdym przystanku???
          • taki_i_owaki Re: Karta miejska. 19.01.08, 13:56

> Kasowanie jest uzasadnione poniewaz rejestruje ile ludzi na danej linii jezdzi
            > i
            > w jakich godzinach.To wszystko pozwala MPK dostosowac wielkosc autobusów oraz
            > czestotliwosc ich wysylania o konkretnych godzinach.

tak? a kto rejestruje i rejestrowal tych co mieli bilety papierowe miesieczne ??

Jak dla mnie to wprowadzili glupote i proboja czyms jeszcze glupszym to
            wytlumaczyc, po co kasowac "miesieczny bilet", a nie da sie na karte nabijac
            powiedzmy 10 przejazdow i wtedy to obligowaloby do kasowania. LIPA
            • Gość: Jerzyk Re: Karta miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 02:09
              Macie Państwo zupełną rację,lecz z tą uciążliwością to nieco
              przesadzacie. MPK stwarzając bezsensowne utrudnienia systematycznie
              traci klientów. Coraz łatwiej skasować sieciówkę,coraz łatwiej o
              miejsce siedzące. Ważność biletu, czy raczej uiszczenie opłaty za
              przejazd może swobodnie stwierdzić kontroler za pomocą swojego
              czytnika bez potrzeby uciążliwego kasowania. Jeśli wszystkie bilety
              jednorazowe nie są rejestrowane, podobnie jak wszystkie darmowe
              przejazdy osób mieszkających poza granicami administracyjnymi
              Częstochowy to wyniki rejestracji nie odzwierciedlają w żaden sposób
              rzeczywistej ilości pasażerów na danej linii. Dokąd pasażer dojechał
              nie wie nikt. Dobrze, że te analizy to zwykłe pierdoły. Gdyby były
              naprawdę to dalsze pieniądze by szły w błoto. Jeśli analizy nie mają
              sensu, jeśli do stwierdzenia ważnośći karty o określonym czasie
              ważności (w dniach a nie ilości przejazdów) wystarczy sprzęt
              kontrolera to jedynym powodem utrudnienia życia pasażerom jest
              potrzeba wykazania celowości zakupu praktycznie zbędnych kasowników.
              W tzw. "republikach bananowych" za zakup zbędnego sprzętu dostaje
              się "odsyp" zwany gdzieniegdzie bakszyszem. Ale w naszych warunkach
              to chyba nieszczęśliwa pomyłka. Władze są aż do bólu uczciwe. Szkoda
              tylko, że uważają się czasem za nieomylne. Przewiduję taką kolejność
              rzeczy:ilość pasażerów zniechęconych zbędnymi szykanami będzie się
              zmniejszać- maleć będą wpływy- dotacje ukrywane pod nazwą refundacji
              ulg będą szybko rosnąć i pochłoną lwią część budżetu miasta - brak
              środków na dotacje spowoduje drastyczną podwyżkę opłat- nowe ceny
              biletów z łatwością przebije konkurencja- masę upadłościową po MPK
              kupią wybrane przez władze osoby w drodze "ustawionego" przetargu.
              Ponieważ nieomylna jest tylko władza ja bardzo chcę się mylić i mam
              ogromną nadzieję, że się pomyliłem naprawdę. A jeśli ktoś ma
              możliwość taką jak ja,że mogę załatwienie wszystkich swoich spraw w
              Częstochowie zgrupować w 6-10 dniach w miesiącu to zamiast sieciówki
              kupię sobie 6-10 biletów jednodniowych. I będę patrzył z góry na
              tych,którzy pozwolą sobą poniewierać za własne pieniądze. Niestety
              dojeżdżający do pracy lub szkoły takiej możliwości nie mają.
              Szczerze współczuję i wybaczcie drobnemu złośliwcowi. Pozdrawiam.
              • Gość: xyz Re: Karta miejska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.08, 10:41
                Rejestrowanie czyli kasowanie biletów miesięcznych ma na celu
                uświadomienie / czytaj: policzenie / MPK kto i ile razy dziennie
                korzysta z autobusów lub tramwaju, aby w niedalekiej , sądzę,
                przyszłości wprowadzić bilet miesieczny tylko na daną trasę, od
                przystanku do przystanku ! Tak było kiedyś i każdy kto był zmuszony
                korzystać z usług MPK był musiał "takowy" bilet posiadać. Jeśli
                dojeżdżałam do szkoły / Lic. im. J. Słowackiego/,a mieszkałam przy
                Al.Wolności, to na moim miesięcznym bilecie było napisane : T /czyli
                tramwaj/ od przystanku Mickiewicza do przystanku II Aleja. Jeśli
                chciałam jechać dalej np. na Tysiąclecie, musiałam kasować
                dodatkowy bilet. Były też bilety łączone na 2 linie autobusowe lub
                na tramwaj i autobus, ale te były odpowiednio droższe. Istniała też
                wtedy tzw. "sieciówka" na wszystkie linie miejskie, ale na taką
                sieciówkę nie każdy wówczas mógł sobie pozwolić z uwagi na wysoka
                cenę !
                Sadzę, że nasze "kochane" MPK zmierza do tego samego czyli do
                wprowadzenia biletów miesięcznych na określone trasy i za określoną
                zróżnicowaną cenę! Mydlenie ludziom oczu, że rejestracja czyli
                kasowanie biletów miesięcznych tzw. "karty miejskiej" ma służyć
                usprawnieniu pracy tego przewoźnika - szkoda, że brak im
                konkurencji... - to Z W Y K Ł A B Z D U R A !
                Klaniam się nisko i... byle do.. wiosny !
                A wiosną bedziemy uskuteczniać spacerki, piesze wycieczki, a MPK
                niechaj wozi powietrze !
                Pozdrawiam
                • taki_i_owaki Re: Karta miejska. 20.01.08, 10:51
                  ja ostatnio tak sie wlansie przespacerowalem, co prawda zamiast 7 minut jazdy
                  dreptalem ze 20, ale za to jak dotarlem do roboty to bylem juz rozruszany i w
                  pelni obudzony - polecam
                  • Gość: wacek Re: Karta miejska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.08, 21:39
                    ups:)
          • Gość: ja Re: Karta miejska. IP: 80.54.169.* 20.01.08, 21:48
            jak możliwe jest rejestrowanie osób
            jeżdżących na papierowy miesięczny?
          • Gość: lunch Re: Karta miejska. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.08, 08:55
            > Kasowanie jest uzasadnione poniewaz rejestruje ile ludzi na danej
            linii jezdzi
            > i
            > w jakich godzinach.To wszystko pozwala MPK dostosowac wielkosc
            autobusów oraz
            > czestotliwosc ich wysylania o konkretnych godzinach.

Nie no, nie rozśmieszaj ludzi. Przez kilkanaście lat nie zauważyli
            rzeczy oczywistych dla przedszkolaków, jak choćby rynek na Zawodziu
            i cała masa innych, a nagle im to oczy otworzy tak? Ale to nie
            wystarczy mieć dane, trzeba je jeszcze umieć interpretować. Bo jak
            wyjdzie że 31 jeździ puste, to co - zlikwidować? Może wystarczy nie
            puszczać go minutę po 26?
            • Gość: ? Re: Karta miejska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 11:06
              >>>autor: Gość: lunch IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.08, 08:55
              Dodaj do ulubionych Skasujcie
              Odpowiedz

> Kasowanie jest uzasadnione poniewaz rejestruje ile ludzi na danej
              linii jezdzi
              > i
              > w jakich godzinach.To wszystko pozwala MPK dostosowac wielkosc
              autobusów oraz
              > czestotliwosc ich wysylania o konkretnych godzinach.<<<<

...to do liczenia ile pasażerów wsiadło ile wysiadło na danym przystanku w danej
              godzinie --SĄ NIEZBĘDNE DOKŁADNE DANE OSOBOWE PASAŻERÓW???????????????? TO JEST
              PARSZYWA INWIGILACJA!!!!!!POSIADACZY KARTY!!!.-bo przecież jednorazówki nie są
              tak inwigilowani(czy są liczeni gdzie wsiadają -wysiadają?),a gdzie równość
              wobec konstytucji? i praw obywatelskich?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka