Dodaj do ulubionych

przedszkole

09.02.08, 20:24
Witam:)
Mam pytanie do rodziców dzieci uczęszczających do przedszkoli..
Od jakiego wieku dzieci przyjmowane są do przedszkoli, czy wszędzie sa
wymagania dotyczące samodzielności dziecka - tj. korzystanie z nocnika,
samodzielne jedzenie?
Ile kosztuje m- czy pobyt dziecka w przedszkolu..
Z jakim wyprzedzeniem trzeba dziecko zapisać do przedszkola?
No i oczywiście jakie przedszkole polecacie?
Jestem przed podjęciem tej ważnej decyzji, stąd taka liczba pytań:)
Obserwuj wątek
    • Gość: mrófka Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 20:44
      Do przedszkola przyjmują dzieci od 3 lat, wyjątkowo można 2,5 roku.
      Całkowita samodzielność nie jest wymagana, w grupach maluszków
      zawsze jest niania, która pomaga przy takich czynnościach.
      W większości przedszkoli zapisy na przyszły rok szkolny już się
      zaczynają. Koszt jest zależny od przedszkola, czesne ok 60zł,
      jedzenie ok. 5,50 zł za dzień. W sumie wychodzi ok 200zł, za dni
      nieobecne nie płaci się za jedzenie. Do tej kwoty dochodzą jeszcze
      zajęcia dodatkowe, ale maluszki zazwyczaj nie bardzo się na takie
      nadają.
      A jeśli chodzi o najlepsze przedszkole to musisz wybrać sama. Dobrze
      jest jeśli jest blisko domu i nie trzeba dojeżdżać.
      Pozdrawiam
      • Gość: winko Re: przedszkole IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 23:15
        Szczerze powiedxziawszy to nie widze roznicy miedzy przedszkolem, a punktem przedszkolnym. Porownujac warunki i programy zasadniczych roznic nie dostrzegam. Wiem ze punkty nie moga byc za duze, ale to chyba lepiej dla dzieci. Trzeba obczaic kto to prowadzi i tyle. W przedszkolu np. na Gwiezdnej mojego brata nauczycielka szarpala dzieci. przeciez to od ludzi zalezy komu dac dziecko a nie czy to klub czy co. Ma byc program, warunki i czlowiek. I TYLE
    • 31anna Re: przedszkole 10.02.08, 18:05
      podbijam temat, bo czekam na dalsze opinie...
      a może znacie jakieś domowe przedszkole albo żłobek prywatny? a może jest ktoś
      kto mając własne dzieci zaopiekowałby sie także moją córcią?
      • Gość: gosia hej Aniu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 19:12
        Sluchaj dzieci mozna zapisac do przedszkola od 2.5 roczku , no moze w
        wyjatkowych sytuacjach od 2 roku ale zalezy od przedszkola.
        Jednak zapisy duzo wczesniej:( Zapisalam Milka jak nie mial skonczonego nawet
        roku..i byl ostatni na liscie!
        • aha123 ...mama... 10.02.08, 20:46
          Mam 4 letniego synka i 2 letnią córkę.
          Mieszkam na północy. Chciałam pójść do pracy od września, ale niestety odmówiono
          mi przyjęcia córki do przedszkola :-(((
          Dwa latka kończy 5 maja...
          Zapisałam ją więc na następny rok. Okazało sie, że rodzice zapisywali już dzieci
          które właśnie się.... urodziły!!!
          SZALEŃSTWO!

W takim przypadku radzę popytać w "starszych" dzielnicach może 3 wieszczów? Tam
          zazwyczaj nie ma takiego obłożenia, bo u nas jest koszmarnie...

Co do opieki w żłobku nie mam zastrzeżeń i podobno dzieciaczki są przyjmowane
          "na bieżąco", ale wolałabym jednak przedszkole....

Pozdrawiam i powodzenia życzę....
          • 31anna Re: ...mama... 10.02.08, 20:56
            podbijam temat
            • Gość: olka Re: ...mama... IP: *.centertel.pl 10.02.08, 22:24
              mi pani w przedszkolu od razu powiedziala ze raczej szans na
              przyjecie mojej corki nie ma po pierwsze za mala - koncyz w marcu 2
              latka (chcialam ja zapisac od wrzesnia 2008)a po drugie
              pierwszenstwo maja dzieci pracujacych rodzicow (ja dopiero bede
              szukac pracy) wiec zapisalam ja do prywatnego koszta 2x wiekszy niz
              panstwowe ale jakos przeboleje
              w panstwowym na wyczerpac rekrutacja od 1 marca
              • Gość: atena12345 Re: ...mama... IP: 88.220.79.* 11.02.08, 09:35
                Mieszkam na północy, swoją córkę zapisałam do przedszkola gdy nie
                miała jeszcze 2,5 lat i nosiła pampersa. Nie było problemów. Nie
                wiem dlaczego są teraz takie problemy z zapisaniem dzieciaczka do
                przedszkola...wyż demograficzny ?
                Moja córka chodzi do przedszkola na Kukuczki i mogę je z czystym
                sumieniem polecić. Odradzam przedszkole na Starzyńskiego.
                • ancymonka Re: ...mama... 11.02.08, 11:27
                  > Odradzam przedszkole na Starzyńskiego.

Czemu? Moje dziecko tam chodzi i jesteśmy b.zadowoleni.
                  • Gość: atena12345 Re: ...mama... IP: 88.220.79.* 11.02.08, 12:00
                    Już kiedyś wałkowałyśmy ten temat: pani jest zadowolona, ja - nie.
                    Mam bardzo przykre doświadczenia związane z tym przedszkolem i
                    zabrałam z niego dziedzko jak szybko sie dało. Nie wiem..może teraz
                    jest lepiej, ale jeśli są te same panie, to wątpie
              • 31anna Re: ...mama... 11.02.08, 17:41
                a gdzie są w częstochowie prywatne przedszkola i jaki jest koszt?
                • Gość: szukaj Re: ...mama... IP: 85.202.144.* 08.11.11, 12:46
                  google.pl
          • Gość: carmen26 Re: ...mama... IP: *.silesia-region.pl 18.03.09, 07:47
            Faktycznie ,przedszkola w mieście są zapełnione-jeśli ktoś ma trochę czasu i
            chęci można probówać w przedszkolach podmiejskich lub wiejskich. Np. w Szarlejce
            jest bardzo mało dzieci w przedszkolu a to zaledwie kilka km od centrum.
          • Gość: Nina Re: ...mama... IP: *.trustnet.pl 28.11.09, 10:04
            Proszę nie pisać bzdur ,na północy w żadnym przedszkolu nie zapisuje
            się dzieci które dopiero sie urodziły.Jest wyż demograficzny ,dzieci
            jest bardzo dużo i dlatego przyjmowane są tylko 3 latki, a nie 2
            latki ,w kazdej grupie moze być tylko 25 dzieci,i niech pani uwierzy
            że naprawdę nie jest to dobre dla dziecka ze grupy sa tak
            przeładowane,ale niektórzy rodzice nie zdają sobie z tego sprawy i
            nawet jesliby sie dało to zgodzilby się zeby w grupie było nawet
            30,czy 40 dzieciaków byle by tylko jego dziecko chodziło, a co z
            tego ze nie mam miesca na zwykłe zabawy samochodami , lalkami bo nie
            ma miejsca,co z tego ze nauczyciel nie może porozmawiać codziennie z
            kazdy dzieckiem indywidualnie ,bo jest to nie możliwe, itp.o takich
            sytuacjach można pisać wiele.wszystkie przedszkola na północy są
            godne polecenia,są bardzo nowoczesne i mają dobrą kadrę pedagogiczną.
          • Gość: maja Re: ...mama... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 19:42
            od dwóch lat a nawet mniej przyjmowane są dzieciaczki w przedszkolu wesołe gapcie na
            traugutta.Mam tam synka od maja.jestem b. zadowolona
          • Gość: mama79 Re: ...mama... IP: *.netcominternet.pl 10.09.10, 00:20
            i czemu ludzie nie staraja sie o wiecej dzieci 2+1 w wiekszosci rodzin i tak brakuje miejsc w pszedszkolach.
        • Gość: anulka Re: hej Aniu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 20:46
          a co byś powiedziała na temat że w wręczycy wielkiej na rok2010 przyjęli jednego trzylatka
      • branda --------------------> Do 31anna 21.02.08, 12:26
        Witam serdecznie, wychowuję córeczkę i czy pani zapytanie jest nadal
        aktualne ad. opieki nad pani córką?
        Proszę o kontakt branda@gazeta.pl
        Pozdrawiam
      • magdalenaisebas Re: przedszkole 09.03.09, 13:14
        Jest żłobek przyjmują od 1 roczku. tel. do nich 508 091 855. Pozdrawiam Mgda.
      • Gość: Anitka Re: przedszkole IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 23:54
        Pani przedszkolanka zaczela strzelac focha coraz czesciej, az sie dowiedzialam, ze synek nie dosyc ze zostal przyjety poza terminowo to jest ciagle zbyt klopotliwy. Owszem jest, ale do cholery przedszkole wykreca sie bo im sie nie chce czy nie potrafia sobie radzic? Nie potrafie sie wyklocac. Sprobowalam w panstwowym i w klubie, ale na razie mi tylko obiecano. Trafil mi sie telefon do pani opiekunki. Zdesperowana zadzwonilam. Okazalo sie ze kobitka opiekuje sie dziecmi u siebie w domu. Warunki ma jak w przedszkolu. Z wyzywieniem z wycieczkami angielskim, programem przedszkolakowym,. Atmosfera i dogladanie dziecka lepsza niz jak u babci jednej i drugiej. Pani z powolania. To widac. Chce jej sie tak jak czasem mnie sie juz nawet nie chce do tego mojego nieznosnika. Tylko ze to Lisiniec to troche mam daleko ale jak bym juz dostala miejsce w przedszkolu to watpie czy chcialby sie rozstac ze swoja pania. Zreszta ja tez sie juz przyzwyczailam dowozic a do tej babeczki warto
        • Gość: anitka Re: przedszkole IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.11, 11:25
          Telefon tam 530980909
          • Gość: ale ale Re: przedszkole IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 12:07
            za reklamę się płaci
            • Gość: malwina Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 14:34
              Co sądzicie o przdszkolu przy ul Focha bo pani dyr jakaś taka staro świecka , proszę o odpowiedzi
    • mallwia Re: przedszkole 11.02.08, 11:58
      Ja polecam przedszkole przy ul.Czecha,jest to przedszkole integracyjne,grupy wiekowe mieszane od 2-2,5 lat przyjęcia(tak mi się wydaje,bo w grupie mojej córci takie maluszki były).W każdej grupie są dzieciaczki niepełnosprawne,co uważam za wspaniały pomysł,żadne dziecko nie jest traktowane inaczej,wszyscy się razem bawią,wzajemnie uczą tolerancji i pomocy.Jeżeli chodzi o sprawy pedagogiczne to jak w każdym przedszkolu są panie bardziej przygotowane i mniej do pracy z dziećmi,ale przecież ze wszystkiego nie można być zadowolonym.Ważne aby Twojemu dziecku się spodobało,bo jak nie to go nie zmuszaj.Jeszcze dodam,że nie polecam przedszkola przy ul.Michałowskiego.
      • Gość: amam Re: przedszkole IP: 80.48.49.* 11.02.08, 17:51
        A co myślicie o przedszkolu na parkitce? mam półtora roczną córę i
        czy dam radę ją teraz zapisać, żeby dostała się tam później (teraz
        jestem na wychowawczym).
        Pozdrawiam wszystkie Mamy :)
        • Gość: mama Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 07:50
          przedszkola na parkitce nie polecam....
          • Gość: jola Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 08:49
            ja również nie polecam przedszkola na parkitce. tylko kase na wszystko trzeba
            dawać, jedzenie takie sobie (podwieczorki koszmar), podejście personelu średnio
            zaawansowane, dyrektorka .... może już wystarczy...
          • Gość: mama Re: przedszkole IP: *.54.174.57.tvksmp.pl 11.01.09, 18:56
            ja również...przeniosłam dziecko na Kwiatkowskiego
        • Gość: xy Re: przedszkole IP: *.prenet.pl 12.01.09, 13:33
          a ja przedszkole na parkitce na okulickiego bardzo sobie chwale, moj synek jest
          bardzo zadowolony, chodzi do grupy mieszanej, panie sa przemile, atmosfera w
          przedszkolu rowniez
    • Gość: R. Re: przedszkole IP: 89.174.23.* 11.02.08, 20:00
      Kochane mamy, w przedszkolach zapisy rozpoczynają się od 1 marca. Normalne jest,
      że w pierwszej kolejności przyjmowane są dzieci chodzące już do przedszkola a
      dalej zależy to od warunków, jakie określa statut przedszkola i zasad
      rekrutacji. W wielu przedszkolach przyjmuje się najpierw dzieci matek samotnych,
      pracujących, potem dzieci, których oboje rodziców pracuje, itd. Niemożliwe jest
      zapisanie dziecka na kilka lat wcześniej. To byłoby śmieszne! W wielu
      przedszkolach przyjmuje się dzieci 2,5 letnie, jeśli są w miarę samodzielne,
      oczywiście dzieci są karmione i dopilnowane. Trzeba po prostu próbować. A
      odpowiedź na pytanie, które przedszkole? Najlepiej, jeśli to możliwe, najbliższe
      miejsca zamieszkania. ( nie wiem, w jakiej dzielnicy mieszkasz ).
      Oczywiście nie ma złych przedszkoli, tylko złe doświadczenia. Życzę dobrego
      samopoczucia mamom, które tak lekko wystawiają złe opinie wszelkim placówkom
      oświatowym. Czy próbowały wszelkie problemy i niezadowolenie rozwiązać na
      terenie tejże placówki? Wątpię, bo najłatwiej jest osądzać. A zainteresowanej
      mamie życzę powodzenia w wyborze miejsca dla swego dziecka.
      • aha123 ...do R. 11.02.08, 20:38
        Piszesz "Niemożliwe jest zapisanie dziecka na kilka lat wcześniej. To byłoby
        śmieszne!"- a jednak jest możliwe...

Wiem co piszę - sama poszłam zapytać o miejsce(dla mojej 2 letniej córci) w
        przedszkolu do którego chodzi mój starszy 5l. synek i okazało się że jestem
        kolejna w ogonku(udało mi się zapisać ją na 2009r.)a zapisywano już dzieci
        urodzone w 2007...

Mnie to jakoś nie śmieszy...
        • Gość: g Re: ...do R. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:00
          Zgadza sie! teraz to i matki w ciazy zapisuja juz swoje pociechy do przedszkola!
          Zapisalam dziecko jak mialo niecaly rok!
          • 31anna Re: ...do R. 17.02.08, 21:14
            a może zdecydowac sie na prywatne??
            tylko które dobre???
            kiedy trzeba zapisywać?
            ile one kosztują?
            • 31anna Re: ...do R. 19.02.08, 21:39
              podbijam temat
              rodzice, a które przedszkole prywatne,. bądx jak kto woli - niepubliczne -
              polecacie? i jakie sa warunki???
              • eljanio Re: ...do R. 20.02.08, 00:36
                400-500 tyle kosztują prywatne
                • Gość: gocha Re: ...do R. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 22:35
                  Witam! Rodzice zapisują dziecko z wyprzedzeniem, ja też byłam taka mądra i moja
                  córcia ( rocznikowo kończyła 3 latka ) nie dostała się, mimo ponad dwuletniego
                  wyprzedzenia. Z uwagi na zasady przyjmowania i czas zapisu nie miał kompletnie
                  znaczenia, tylko teraz jak zapiszę dziecko z adn. , ze się nie dostała w
                  poprzednim roku to ma pierwszeństwo. Pozdrawiam , zbieram opinie na temat
                  przedszkola na Wierzbowej, Sosnowej i Sportowej , na Sportowej jest Montessori,
                  moze macie jakieś opinie na ten temat ?
                  • Gość: ala Re: ...do R. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 18:07
                    witam polecam przedszkole na wierzbowej,moja corka chodzi tam trzeci rok i obie
                    jestesmy zadowolone.odradzam sosnowa
                    • Gość: Aśka Re: ...do R. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 18:28
                      Piszecie o zapisywanie dziecka do przedszkola z wyprzedzeniem, od
                      dawna jest to praktykowane- mam dwóch synów i starszego zapisałam do
                      przedszkola jak miał rok- to było... 13 lat temu. Fakt- przedszkole
                      prywatne z dobrą opinią i wiedziałam ,że przyjmują młodsze dzieci
                      niż 3-letnie. Drugiego syna zapisałam jak byłam z nim w ciązy - 9
                      lat temu- "wszedł" w ostatnie wolne miejsce w swoim roczniku!
                      Podejrzewam,że za moment do przedszkola zapisywane będą dzieci ,
                      które są dopiero w planach.I to dalekich.
                      • Gość: Albert Re: ...do R. IP: 89.174.23.* 15.04.08, 20:46
                        Nie polecam przedszkola 13 na Tysiącleciu chociaż są tam miejsca.
                        • barb42 przedszkole na Wierzbowej 15.04.08, 22:09
                          Polecam.
                          Zadowolona jestem, a pani Bożenka to skarb!!!
                          • Gość: ania Re: przedszkole na Wierzbowej IP: *.realestate.net.pl 16.04.08, 08:09
                            tylko, że trzeba "cudu", by tam dziecko przyjęli!
                            • Gość: sister Re: przedszkole na Wierzbowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 19:57
                              Witam. Ja również zapisywałam syna do przedszkola dwa lata temu.
                              Dokładnie w marcu 2006. We wrześniu już się uczył. Jednak muszę z
                              nim jechać dwa przystanki autobusem z Rakowa na Dębie. Przedszkole
                              jest nieduże. Grupy dziecięce do 12-14 dzieci. Mimo to nie narzekam
                              bo synowi się podoba. Koszt to 200zł (maksymalnie) na miesiąc.
                              Przypominam mamą pracującym że niektóre przedszkola NIE PRACUJĄ W
                              WAKACJE!! Wtedy trzeba szukać dyżurujących placówek w całej
                              Częstochowie. Dopiero wtedy zaczynają się problemy. Pozdrawiam
                              • Gość: Ala Re: przedszkole na Wierzbowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 21:21
                                Albert, a dlaczego nie polecasz przedszkola nr 13 na Tysiącleciu? czy to jest to
                                przedszkole na ul. PCK?
                                • Gość: rodzic Re: przedszkole na Wierzbowej IP: 80.54.174.* 18.04.08, 19:08
                                  moje dziecko chodzi do przedszkola na Kwiatkowskiego ..mimo że w bloku jest
                                  wspaniale zrezygnowałam z Parkitki i z Kwiatkowskiego jestem
                                  bardzo!!!!zadowolona , młodszą córkę też tam zapiszę.Pozdrawiam.
                                  • Gość: mama Re: przedszkole na Wierzbowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.08, 22:19
                                    Ja jestem bardzo zadowolona z przedszkola na Sosnowej . Z tego co wiem zawsze
                                    mają tam dużo więcej chętnych niż miejsc .
                                    • Gość: Ina Re: przedszkole na Wierzbowej IP: 89.174.23.* 04.05.08, 10:38
                                      przedszkole nr 13 jest na ul.Gwiezdnej...
                              • Gość: ja Re: przedszkole na Wierzbowej IP: 193.138.242.* 12.01.09, 11:56
                                przedszkole rzeczywiście super. Grupy dziecięce po ok 20 dzieci :)
                                • Gość: ja chodziło o przedszkole na Dąbiu IP: 193.138.242.* 12.01.09, 11:57
            • Gość: k-t-o-s-6 Re: ...do R. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 08:19
              Najlepsze są Babcie.
    • Gość: nina Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:01
      Czy ktoś wie co stało sie z wczorajszym wątkiem skierowanym do rodziców
      przedszkolaków, w którym proszono o wpisywanie się na stronie:
      www.ratujmaluchy.pl
      Jest to forma protestu przeciwko wprowadzeniu reformy w szkolnictwie, która
      zakłada, że w 2009 roku do pierwszej klasy pójdą razem sześciolatki i
      siedmiolatki. Dotyczy szczególnie rodziców dzieci z rocznika 2002 i 2003.
    • Gość: GOSC Re: przedszkole IP: *.tktelekom.pl 05.05.08, 22:08
      JA PO DZISIEJSZYM DNIU MAM WRAZENIE ZE TYLKO I WYLACZNIE ZNAJOMOSCI
      POMOGA DOSTAC SIE DZIECKU DO PRZEDSZKOLA JA ZAPISYWALAM MOJE DZIECKO
      W PIERSZYM MOZLIWYM DNIU ZAPISOW DO 4 PRZEDSZKOLI NIESTETY NIE
      DOSTALISMY SIE DO RZADNEGO A DODAM ZE OBYDWOJE Z MEZEM PRACUJEMY
      • czerwonykapturek.info Re: przedszkole 14.01.09, 19:53
        Witam,
        zapraszamy do nowego przedszkola niepublicznego w Częstochowie.
        www.czerwonykapturek.info ZAPRASZAMY.
        • beru7 Re: przedszkole 24.01.09, 22:26
    • czerem Re: przedszkole 06.05.08, 08:54
      kolejność zapisów nie ma już znaczenia - usłyszałam to w kilku przedszkolach.
      Więc zapisy 2 lata wcześniej niczego nie gwarantują. ja złożyłam kartę w jednym
      z przedszkoli juz w styczniu - zaraz na początku rekrutacji i moje dziecko (3
      latka) nie dostało się. Teraz przedszkola patrzą na coś innego - pierwszeństwo
      maja samotne matki, dzieci, których rodzeństwo już chodzi do przedszkola itd.
      moje dziecko dostało się do przedszkola nr 26 im. Hałabały, ulica Dunikowskiego
      10.czy wiecie coś na temat tego przedszkola???
      • Gość: Gia Re: przedszkole IP: 83.17.130.* 06.05.08, 09:33
        Tak jest , to ze zapiszecie dziecko pare lat wczesniej to nie ma
        znaczenia .
        • Gość: Klara Re: przedszkole IP: *.realestate.net.pl 06.05.08, 09:38
          Tak, tak...! Chcąc załatwić miejsce w przedszkolu dla dziecka,
          musiałam poruszyć góry- wykorzystałam wszelkie znajomości, bo oboje
          z mężem jesteśmy zwykłymi ludźmi, spełnialiśmy wszystkie wymogi, ale
          dziecko na pewno nie przyjęli by tak bez niczego. Trzeba cudu, by
          dziecko sie dostało!
    • Gość: Andziajaw Re: przedszkole IP: *.profiline.pl 06.05.08, 13:23
      Ja mam takie doświadczenie z którym się chętnie podzielę. I tak...
      Mój syn jest z grudnia więc nie miał szans na przedszkole od
      września. A dlaczego ? Bo 75 punktów jest za to że dziecko
      skończyło 3 lata. Pozostałe kryteria to rodzice pracujący itp.
      Złożyłam wniosek o przyjęcie do przedszkola jako jedna z pierwszych
      i poinformowano mni w maju że jest na liście rezerwowych i jak by
      jakieś dziecko we wrześniu się nie zjawiło to wówczas zadzwonią, ale
      nie zadzwonili oczywiście. Ja jak się dowiedziałam, że się nie
      dostał zapisałam go do "Klubu Puchatka". Jest strona internetowa
      www.klub-puchatka.pl i jestem bardzo zadowolona. Zdarzało mu sie
      zrobić kupkę, ale to nie był problem. Płacę 380 zł plus stawka
      wyżywieniowa chyba 7,50 zł za dzień (cztery posiłki) To jest ok. 520
      zł miesięcznie. Dziecko moje bardzo aktywnie spędza tam czas. Rozwój
      intelektualny jest szokujący, a ciocie wymagają od dzieci, ale w
      bardzo dobrym kierunku. Polecam. Są dzieci nawet 1,5 roczne.Nowy
      oddział otwierają na Bór.
    • Gość: gyt Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:48
      Mój syn tez sie nie dostał
    • Gość: Ojciec Re: przedszkole IP: 83.17.130.* 14.08.08, 09:55
      NIE POLECAM !!!!
      Witam jestem ojcem byłego już przedszkolaka i osobiście nie polecam przedszkola
      nr 25 na ulicy Wittiga 1 ponieważ w trakcie uczęszczania mojego syna do tego
      przedszkola, blisko 3 lata praktycznie mało czego się tam nauczył ze względu na
      podejście personelu, który bardziej ceni sobie rozmowy między sobą niż
      zajmowanie się dziećmi. Miałem przed tym przedszkolem mozliwość zaobserwowania
      pracy innego przedszkola gdzie moje 3 letnie dziecko już po 2 tygodniach umiało
      jedną piosenkę i jeden wierszyk a po miesiącu z powodzeniem uczestniczyło w
      akademii i z chęcią do takiego przedszkola uczęszczało, niestety było trochę za
      daleko i nie po drodze. Po za kwestią edukacyjną i opiekuńczą w pszedszkolu nr
      25 należy uważać na kwestię finansową ponieważ pani intendentka wydaje jedynie
      zaświadczenia o wpłatach na czesne i wyżywienie, inne opłaty są odnotowywane na
      kartkach lub wcale, bez żadnych potwierdzeń. UWAGA NA KASĘ !!! oraz nagminnie
      przyjmowane są pieniądze przez nawet sprzątaczki do podania pani księgowej -
      KARYGODNE. Jednym słowem nie polecam przedszkola nr 25.
      • Gość: czerwony kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:17
        Zapraszamy do nowego pzedszkola prywatnego w Częstochowie
        www.czerwonykapturek.info
        • olga11119 Re: przedszkole 11.01.09, 21:39
          Moje dziecko chodzi do przedszkola na ul. Focha "Bajkowa Kraina" i jestem
          naprawde zadowolona, nie mam zadnych zastrzezen. Polecam!
          I dodam ze dostał sie bez zadnego problemu.
          Ale mam pytanie co sądzicie o żłobku na Armii Krajowej??
          I czy ktoś zna inny żłobek po za tym??
          • Gość: mama Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 15:02
            Witam. Moja córka 3.5 letnia chodzi od stycznia 2008 do kubusia puchatka na
            sabinowskiej. Jesteśmy z tego przedszkola bardzo zadowoleni i polecam go
            wszystkim rodzicom. Chodzą tam dzieci niespełna 2 lletnie w pampersach i są pod
            bardzo dobrą opieką. Wszystko wiem o dziecku, z czym mam problem z czym nie nad
            czym musimy popracować dzięki ciociom. Rozwija się w niesamowitym tempie i
            dzień bez przedszkola to dla niej pełne niezadowolenie.
            • olga11119 Re: przedszkole 12.01.09, 15:30
              W jakim wieku są przyjmowane dzieci do Kubusia Puchatka?
              I czy jest możliwośc przyprowadzenia dziecka tylko od czasu do czasu czyli nie
              codziennie?
              I czy to przedszkole mieści sie tylko na ul Sabinowskiej czy sa tez inne siedziby??
              • 31anna Re: przedszkole 12.01.09, 19:41
                mam pytanie do mamy dzieciątka, które chodzi na focha do przedszkola... kiedy
                zapisac dzeicko do tego przedszkola??? w jakich godzinach jest czynne? mam
                zapisac tam moją córcię...
              • Gość: gośc Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:11
                Dzieciaki sa przyjmowane na ogół od 3 lat!Ja zapisałam moja córcie i od wrzesnia
                idzie do Kubusia Puchatka!Jest mozliwosc przyprowadzenia dziecka nie codziennie
                ale to koszt ok 20zł. dziennie.Wiem,że przedszkole jest na ul.Średniej i
                Sabinowskiej pozdrawiam!!!!
          • Gość: anna31 Re: przedszkole IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 19:38
            Witam:0 Moja córcia chodzi teraz do żlobka na Armii Krajowej. Jestem bardzo
            zadowolona, zero zastrzeżeń, dziecko dopilnowane, najedzone, wybawione,
            wyspane... odradzam drugi w cz - wie żlobek na ul. Sportowerj - smród, zero
            zainteresowania dziećmi, panie nie wiedza nawet co dziecko przez cały dzień robiło:)
        • 31anna Re: przedszkole 12.01.09, 19:44
          tej strony w ogóle nie ma:)
          • olga11119 Re: przedszkole 12.01.09, 22:08
            Przedszkole przy ul Focha Bajkowa Kraina jest czynne chyba od 6-17. Ja
            zaprowadzam dziecko na śniadanie które jest o godz 9. dlatego nie wiem dokladnie
            od ktorej godziny jest otwarte. W przedszkolu należy pobrac karte , wypełnic i
            zlożyc u dyrekcji. Termin składania jest chyba do końca maja. Ale z tego co wiem
            karte można żlozyć wcześniej. Podaje numer tel do przedszkola można sie
            wszystkiego dowiedzieć 34 3245641. A przedszkole godne polecenia, panie naprawde
            super!
            • czerwonykapturek.info Re: przedszkole 14.01.09, 19:54
              Przedszkole Czerwony Kapturek zaprasza wszyskie dzieci od 2,5 lat.
            • Gość: kwiatek Re: przedszkole IP: *.kopernika.trustnet.pl 19.03.12, 22:38
              Niestety, ale ja mam calkowicie odmienne zdanie. Zapisalam tam dziecko, niby wszystko ok na poczatku, zajecia adaptacyjne itd., ale trafilismy na wychowawczynie, ktora nie nadaje sie do pracy z malutkimi dziecmi, juz od pierwszego dnia (1 wrzesnia), kiedy dziecko zostalo samo, zaczely sie problemy ... tzn. dziecku bylo smutno i tesknilo za mama - reakcja pani - karne krzeselko, na sniadanko żurek (o 9 godzinie), zmuszanie dziecka do jedzenia, krzyki, szarpanie, a potem (11.30) obiad i obowiazkowe dwugodzinne spanie, zeby sobie pani mogla znowu odpoczac, pani sie z dziecmi nie bawila, siedziala za biurkiem, dzieci nigdy na spacerki nie wychodzily, bo wg pani ubieranie trwa zbyt dlugo; wyprawke musielismy kupic, a dzieci bardzo rzadko malowaly, ale za to ciagle telewizje ogladaly (te same bajki). Moze akurat my trafilismy na TAKA wychowawczynie, ze dziecko na jej widok plakalo, balo sie jej, i widac bylo strach w jego oczach, ale jesli chodzi o nas to NIE POLECAMY tego przedszkola, i przestrzegamy rodzicow, nie chce tu wymieniac tej pani z imienia i nazwiska, ale niestety minela sie z zawodem ...
              • Gość: kasiulakc Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 08:38
                Kwiatku, a o jakim przedszkolu pisałaś?
              • Gość: natura Re: przedszkole IP: *.prenet.pl 12.04.12, 15:14
                Kwiatku,

Czy piszesz o Pani K??? Ja mam dziecko wlasnie w jej grupie i jestem zalamana. Nie odpowiada mi ta Pani i jezeli tylko pojawi sie szansa to zabiore dzieciaka z Focha. Nie polecam nikomu tego przedszkola (a moze powinnam napisac tej Pani-gdyz przedszkole zostalo nam polecone a to co sie tam dzieje mocno odbiega od moich oczekiwan wobec tego typu placowki)Poziom żenujący-chociaz moze ja zbyt wymagajaca jestem. Dziecko codziennie tylko koloruje, nie maluje farbami nie lepi z plasteliny ale za to ...prawie codziennie oglada bajki-super...na pytanie co Pani robi w tym czasie-rozmawia sobie z inna Pania-hehehehe smiac sie chce. Niestety to wszystko chyba dzieje sie za przyzwoleniem Dyrekcji ale jak sie mowi "ryba psuje się od glowy". Tak więc "GLOWO" wez się za swoich pracownikow w koncu bo zle sie dzieje w tym miejscu!!!!
          • czerwonykapturek.info Re: przedszkole 14.01.09, 19:55
            • amelia248 Re: przedszkole 14.01.09, 20:30
              Witam, mieszkam w Częstochowie od trzech lat i moje dziecko zostało przyjęte do
              przedszkola na ul. Sułkowskiego bez żadnych problemów. Razem z mężem zapisaliśmy
              synka pod koniec sierpnia 2006 roku . Przedszkole jest małe ale bardzo czyste i
              miłe. Panie dużą wymagają od dzieci / starszaki umieją czytać i pisać / .Mój
              synek uwielbiał panią Basię , która w tym roku szkolnym przeszła na emeryturę .
              Była świetnym nauczycielem , pedagogiem i etc. Pozdrowienia dla p. Basi :-)
              Myślę , że do Przedszkola na Sułkowskiego jest wielu chętnych ale nie ma też
              takiej selekcji o jakiej piszecie we wcześniejszych postach . Pozdrawiam
              wszystkie mamy i polecam przedszkole nr 2 na Sułkowskiego .
              • Gość: mama Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 10:22
                Masz rację, przedszkole miłe, czyste i przytulne. Co do pani Basi, to szkoda, ze
                już odeszła, ale przecież została jeszcze pani Anetka i też się dziećmi nieźle
                zajmuje.
        • Gość: marcel Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 09:27
          to jest jedna wielka kpina
    • Gość: Tigressa Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 23:29
      Wkleję wam coś. Tam to mają repertuar. Warszawski szyk nie ma co.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=90019030&a=90315858
      • Gość: czerwony kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 10:48
        Zapraszamy www.czerwonykapturek.info
    • Gość: anna Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.09, 16:00
      Witam. Bardzo proszę o opinie na temat przedszkoli przy Sułkowskiego, Czecha,
      Kukuczki, Michałowskiego, Starzyńskiego. Z góry dziękuję za wyczerpujacą odpowiedz
      • Gość: 28latka Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 16:05
        Czyli rozumiem,że zapisałaś dziecko do wszystkich tych przedszkoli, a później
        wybierzesz sobie najlepsze.
        • dorota.skupa Re: przedszkole 08.03.09, 18:27
          W państwowych przedszkolach przecież nie wiadomo jeszcze które
          dziecko jest przyjęte a które nie...przecież listy będa dopiero po
          15 kwietnia, a zapisy były raczej od 1 marca (publicznych
          oczywiście).Ciężko a wręcz niemożliwe było zapisać dziecko wcześniej
          no i tak samo dowiedzieć się czy JUŻ jest przyjęte.
          Ja byłam 2.03 tuz po 8, zapisy były od 8 i byłam chyba 15.Natomiast
          poszłam drugiego dnia (3.03.) do innego i tam byłam już na liście
          77 - na 25 miejsc.
          Pozdrawiam wszystkich rodziców, przedszkole to jeszcze nie problem -
          ale co będzie dalej - szkoła dwuzmianowa?
          • Gość: Tata Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 12:14
            Ja szukam informacji na temat przedszkola na Rakowie. Interesują
            mnie wszystkie jakie polecacie ale jak ktoś wie coś na temat
            przedszkola na Sosnowej i na Tetmajera bo byłoby super.

pozdrawiam
        • Gość: anna Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 17:37
          NIe. Nie zapisałam do wszystkich i mam zamiar zapisać dopiero za rok i
          zastanawiam się do którego
    • magdalenaisebas Re: przedszkole 09.03.09, 13:13
      Sprawdz sobie na www.klub-przedszkolaka.com.pl tel.508 091 855. Pozdrawiam.
      • Gość: Czerwony Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 14:01
        Witamy, zapraszamy do nowego przedszkola niepublicznego w
        Częstochowie - więcej informacji na www.czerwonykapturek.info
        Rekrutacja w drugej połowie kwietnia. Zapraszamy
      • Gość: mama Re: przedszkole IP: 77.87.124.* 17.03.09, 14:12
        Zastanawiam się jak to jest w tej naszej Częstochowie. W artykule gazety o
        rekrutacji do przedszkoli w naszym mieście pani kurator jasno stwierdza ,że w
        Cz-wie istnieje tylko jedno niepubliczne przedszkole i jego filie i nikt nie
        starał się o pozwolenie na prowadzenie przedszkola w mieście a tu nagle jak
        grzyby po deszczu wyrastają nowe niepubliczne przedszkola. A może to tylko tzw.
        kluby dla dzieci reklamują się jako przedszkola? Albo mamy źle poinformowaną
        kurator(co też jest możliwe) albo ktoś robi rodziców w "balona"
        • Gość: Czerwony Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:38
          Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą. Jestesmy PRZEDSZKOLEM
          NIEPUBLICZNYM nie klubem dla dzieci. Działanosc edukacyjną
          rozpoczynamy we wrześniu, rekrutacja podkoniec kwietnia. Zapraszamy
          serdecznie
      • Gość: mama Re: przedszkole IP: 77.87.124.* 17.03.09, 14:14
        Chce dodać ,że nie mam nic przeciwko klubom dla dzieci czy przedszkolaków ale
        nazywanie ich przedszkolem to chyba drobne nadużycie i wprowadzanie rodziców w błąd
        • Gość: Czerwony Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:47
          Chciałbym rówiez dodać że najbardziej rzetelne informacje w tym
          zakresie posiada wydział edukacji. Według informacji jakie tam
          zdobyłem w Częstochowie jest około 9 placówek niepublicznych. Nasze
          przedszkole będzie figurowało w ewidencji w lipcu 2009. Jestesmy na
          etapie adaptacji budynku do wszytskich wymogów bezpieczeństwa
          glównie pożarowych oraz sanepidowskich. Postawilismy na wysoki
          standard i wszechstronny rozwój naszych poopiecznych. Zapraszamy!
          • Gość: aga Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:03
            Czy ten czerwony kapturek, nie może reklamować się gdzieś indziej. co jakiś
            post, i wyskakuje ten kapturek i tak w kółko macieju. Drażniące. I tak, i tak są
            drodzy, założe się ,że połowę mam co tu piszą nie stać na opłatę tegoż przedszkola.
            • Gość: ola Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 18:51
              Czerwony kapturek, 380 plus wyzywienie miesięcznie
              to juz wolę prywatne przedszkole

a do "czerwonego kapturka" zapłac uczciwie za reklamę a nie zasmiecaj wątek

pociesze was mamy z forum
              uruchomiłam wszystkie znajomosci, złożyłam podania do 5 przedszkoli i boje sie,
              ze to nie wystarczy

ktos pytał wczesniej o przedszkola na rakowie, to na sportowej cieszy sie bardzo
              dobra opinia ale dostać sie do niego graniczy z cudem, no chyba ze macie znajomości
              pozdrawiam
              • Gość: aaanka Re: przedszkole IP: 195.88.28.* 17.03.09, 19:06
                niepubliczne to właśnie prywatne
                • Gość: ola Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 20:40
                  masz racje, ale ten czerwony kapturek cos mi pod klub podchodzi, może sie nie
                  znam, moze się mylę, ale jak się ktos tak uparcie non stop reklamuje to mi
                  troche podpada
                  • Gość: aaanka Re: przedszkole IP: 195.88.28.* 17.03.09, 21:05
                    nowa placówka to się reklamuje. Zwłaszcza tu gdzie rodzice szukają opieki dla
                    swoich dzieci. Ci co się nie dostaną to jeszcze staną w kolejce do Kapturka i
                    innych prywatnych przedszkoli.Moim zdaniem oferta jest niezła
                    • Gość: ola Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 21:43
                      niezła z tego wzgledu, ze jest z kim dziecko zostawic
                      ceny troszke wysokie
                      ale masz racje, jak przyjdzie co do czego to pewnie i ja zacznę wydzwaniac do
                      tych placówek - oby nie
                • Gość: Czerwony Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 23:35
                  Drogie mamy, naszą intencją jest zaoferowanie Wam naszych usług jako
                  Przedszkola Niepublicznego realizującego program Ministerstwa
                  Edukacji Narodowej i Sportu oraz oferującego paletę zajęć
                  dodatkowych w ramach pobieranego czesnego. Warto przeliczyć jakie
                  koszty ponosi sie chcąc zaproponowac dziecku wszystkie te zajęcia
                  poza podstawowym programem dydaktyczno-wychowawczym oferowanym przez
                  przedszkola publiczne. Stymulujemy tym samym dzici do rozwoju i
                  pozwalamy im odkrywać coraz więcej. Odsyłamy Państwa do obszernych
                  publikacji naukowych traktujących o rozwoju dzieci w wieku
                  przedszkolnym. Zapewniemy, iz korzyści z tego wynikłe sa
                  niewspółmierne do poniesionych kosztów. Chcemy dotrzeć do jak
                  największej ilości potencjalnych klientów poprzez różne media, nie
                  tylko internet ale również prasę i radio. raz jeszcze zapraszamy do
                  odwiedzin naszej strony www.czerwonykapturek.info. Pozdrawiamy
                • Gość: ania Re: przedszkole jezykowe siostr Corek Mar. IP: 212.87.240.* 24.09.09, 15:23
                  przy ulicy Jana Pawła II w Czestochowie

Przedszkole ladne, czysto, zadbanie. Wielki minus to połozenie przy tak ruchliwej ulicy i brak normalnego placu. Uwaga na siostre dyrektor - z zakonnica mało wspolnego - takie wrarzenie ze to wcale nie zakonnica. Wszedzie widzi tylko kase i jak ja sprytniej od rodzicow wyciagnac. Wprowadza jakies okresy adoptacyjne w maju czerwcu i lipcu i zmusza rodzicow prowadzic dzieci zapisane faktycznie od wrzesnia do przedszkola juz od maja przez 3 miesiace - i oczywiscie pobiera pieniadze bez wypisywania kwitow. Zastrzega sobie ze ten kto nie bedzie chodzil a bedzie plakal we wrzesniu - wypisze z przedszkola. Przeciez to absurd! Czy to jest legalne??? Nie zwraca wszystkich pieniedzy za wyzywienie jak to praktykowane jest w innych placowkach nawet wtedy, kiedy nieobecność jest zapowiadana. Jesli chodzi o jadlospis to czesto nie zgadza sie on z tym co faktycznie jedza dzieci. a na sniadanie najczesciej jest kawaleczek chleba z maslem i herbata. Rodzice czytaja jadlospis i cieszą sie z tego co dostaja dzieci i nie wiedza ze to czesto fikcja.
                  Rodzicom nawet nie wolno przekraczac progu sali a tylko (jak uczy siostra dyrektor) uchylic drzwi i pokazac twarz ( aby za duzo nie zobaczyc.
                  Ze wzgledu na dyrektorke nie polecam - niech nie kryje pod wartosciami chrzescijanskimi prawdziwego oblicza i nie kompromituje kosciola i inne siostry które sumiennie prowadza przedszkola.
                  Nie daj cie sie oszukac!

• Gość: nina Re: przedszkole jezykowe siostr Corek Mar. IP: *.54.175.46.tvksmp.pl 15.08.10, 13:37
                    Piszesz kompletne bzdury, moje dziecko uczęszczało do tego przedszkola trzy lata
                    i będzie je wspominać do końca życia. Z całego serca mogę polecić to przedszkole
                    wszystkim dzieciom, bo niektórzy rodzice zapominają chyba, że najważniejsze jest
                    tutaj dziecko i jego zadowolenie, a dzieci nie chcą z tego przedszkola
                    wychodzić, nawet po ośmiu godzinach pobytu. Mają świetnie zorganizowany czas,
                    jest czas na naukę i zabawę.
                    Co do jedzenia, wiem, że moje dziecko nigdy nie było tam głodne, są świetne
                    kucharki, które przygotowują świeże jedzenie, pieką ciasta, co w porównaniu z
                    kateringiem dowożonym do innych przedszkoli stanowi wielką różnicę. Dzieci,
                    którym nie wystarczają ich porcje zawsze dostawały dokładki.
                    Siostra Dyrektor świetnie przekazuje wiedzę, umie zainteresować maluchy, które
                    słuchają jej opowieści z otwartymi buźkami.I nie dziwię się, że nie pozwala
                    wtarabaniać się ważnym mamuśkom, ma na celu dobro innych dzieci. Sala jest dla
                    nich, a nie dla rodziców którzy robią zamieszanie i rozpraszają inne dzieci.
                    Jest doświadczonym nauczycielem, a jednocześnie bardzo kocha dzieci.
                    Co do opłat są na pewno niższe niż w przedszkolach prywatnych i nigdy nie miałam
                    poczucia, że ktoś chce tam ode mnie wydębić kasę i zawsze otrzymywałam
                    pokwitowanie.
                    Dlatego cały twój post uważam za kompletnie nieprawdziwy.
                    My chętnie wracamy do tego przedszkola, nawet, żeby się przywitać i żałuję
                    tylko, że nie ma w Częstochowie szkoły prowadzonej przez te siostry.
    • Gość: zez Re: przedszkole IP: 195.242.90.* 18.03.09, 07:37
      Obejrzałam info - tygodniowy plan zajęć powalił mnie z nóg.
      Nauczycielki wychowania przedszkolnego zajrzyjcie tam, będziecie w
      szoku tak jak ja, a jeszcze lepiej wizytatorzy delegatury kuratorium
      w Częstochowie.
      • Gość: eeeeewkaaa Re: przedszkole IP: 195.88.28.* 18.03.09, 16:06
        plan w sumie niewiele się różni od tego:akademia-smerfow.win.pl/plan_dnia.html
      • Gość: Gość Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 02:27
        Jestem matka 2 latka. Dzwoniłam z ciekawości do Kapturka choć mam już miejsce od
        przyszłego roku w Kubusiu na Grabówce. Pan bardzo ładnie opowiadał, ale nic
        konkretnego się nie dowiedziałam. Dużo zajęć dodatkowych, ale jakie okaże się we
        wrześniu, tylko 3 posiłki na 10 godz. , no i ten CATERING. Ja nie dałabym
        dziecku odgrzewanego jedzenia. A w dodatku stawka żywieniowa 9,5 zł za 1 dzień
        pobytu dziecka w przedszkolu. Wychodzi na to, że mają drożej niż Puchatki, a
        doświadczenia na pewno DUŻO, DUŻO mniejsze.
      • Gość: !!!!!???Które. Re: przedszkole IP: *.play-internet.pl 10.09.12, 13:39
        Które najlepsze?
    • Gość: do kapturka Re: przedszkole IP: 77.87.124.* 18.03.09, 16:04
      Z tego co przeczytałam będą Państwo figurować w spisie dopiero w lipcu a teraz
      trwają prace adaptacyjne. Czyli po pierwsze do czego nabór będzie prowadzony od
      kwietnia skoro obecnie przedszkole nie figuruje nigdzie, a po drugie jaka jest
      Państwa pewność , że do września skończą się wszystkie prace adaptacyjne i
      uzyskają Państwo potrzebne zezwolenia? Myślę ,że oprócz wielu ciekawych rzeczy i
      takie informację powinny się znaleźć na stronie Państwa przedszkola aby każdy
      rodzic miał jasność i pewność gdzie zostawia swoje dziecko.Pozdrawiam
      • Gość: Czerwony Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 16:52
        Witamy,
        Podchodzimy do sprawy profesjonalnie. Nie sądzi Pani, iż istnieją
        widocznie realne przesłanki ku temu, by móc ogłaszac nabór od
        kwietnia? Zainteresowanych rodziców prosimy o kontakt telefoniczny.
        Wyjaśniamy wówczas wszystko dokładnie i klarownie.
        Niezainteresowanych prosimy o zainteresowanie sie ofertą innych
        placówek.
        Łączymy gorace pozdrowienia
        • Gość: Żabka Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 18:22
          Pocieszające jest to że Czerwony Kapturek ma wreszcie adres, bo do
          tej pory hasło Sabinów nie wiele mi mówiło i również wtedy było to
          przedszkole, ale bez adresu. Czasami sam e-mail i numer komórki nie
          wystarczają i raczej nie wzbudza to zaufania
          Pozdrawiam
    • Gość: zez Re: przedszkole IP: 195.242.90.* 18.03.09, 18:48
      Plan dnia od rana 18.03.09 został diametrialnie zmieniony. To co
      czytałam wcześniej nijak się miało do zachowania zasad
      uwzględniających możliwości psychofizyczne dziecka w wieku
      przedszkolnym. Mnogość i różnorodność zajęć dydaktycznych
      przewyższała możliwości dzieci - 1 godz. 45 min. zajęć dydaktycznych
      prowadzonych cięgiem nie jest możliwa. Za to w planie dnia na
      swobodną zabawę przeznaczono 0,5 godziny jak dobrze pamiętam.
      Dobrze, że właściciele kapturka zwrócili uwagę na te nonsensy, które
      powypisywali wcześniej. Chcieli, sądzę, zaimponować rodzicom ofertą
      programową, nie biorąc pod uwagę tego, że przedszkole to nie wyższa
      uczelnia. Teraz jest to ramowy rozkład dnia jak w każdym przedszkolu
      publicznym uwzględniający możliwości dzieci. Nie mam nic przeciwko
      rozszerzonej ofercie edukacyjnej dla chętnych dzieci, ale bez
      nacisków ze strony właścicieli. Teraz to w miarę pasuje do planu
      dnia Akademii Smerfów.
      • Gość: Kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 12:31
        Nie został zmieniony tylko wkradł sie błąd ponieważ przepływ
        informacji nosi ryzyko szumu komunikacyjnego nawet podczas aktów
        werbalnych. Ponadto nie został zmieniony tylko przedstawiony w innej
        formie. Pozdrawiamy
    • Gość: do kapturka Re: przedszkole IP: 77.87.124.* 18.03.09, 19:07
      Nie mam nic przeciwko Państwa przedszkolu. Dobrze ,że otwiera się nowa placówka.
      Będzie w mieście jakaś konkurencja co być może będzie z korzyścią dla dzieci bo
      trzeba będzie powalczyć o klienta. Że są przesłanki to widać i na stronie(którą
      odwiedziłam) i na forum. Tylko nasze przepisy i urzędnicy są raczej nie
      przewidywalni i w momencie posiadania wszystkich zezwoleń powinno się ogłaszać
      nabór bo wtedy chyba prawnie dostaje się wszelkie wpisy i w UM i w oświacie i
      wiadomo, że nasze dziecko od września na pewno pójdzie do wybranego przez
      rodziców przedszkola.
    • Gość: inez Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: *.chello.pl 19.03.09, 15:53
      czy ktoreś z waszych pociech chodzi lub chodzilo do ktoregos z tych
      przedszkoli,jakie macie doświadczenia,jakie sa kryteria przyjec.moj synek ma
      teraz dwa latka,ale w obu miejscach panie poinformowaly mnie ze pierwszenstwo
      maja te dzieci ktore juz ukonczyly trzy latka,przy czym nie prowadzi sie tam
      zadnych zapisow na nastepne lata,obawiam sie ze bede musiala poczekac do
      wrzesnia 2010r,gdyz synek urodzil sie w grudniu,czyli w polowie roku przedszkolnego
      • Gość: inna Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 16:10
        a jak jest z przedszkolem nr 5 w czestochowie na Groszu?prosze o opinie.
        • Gość: gość Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: 212.87.244.* 20.03.09, 06:02
          Dwójkę dzieci mam w tym przedszkolu i jestem bardzo zadowolona. Bardzo miłe
          Panie nauczycielki, wiele organizowanych zajęć, wyjść - ogólnie fajnie,
          przyjemnie i życzliwie. Polecam
          • Gość: inna Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 07:04
            dzieki :)juz mam lepszy humor :)pozdrawiam
            • Gość: cccr Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.07.10, 18:35
              Do Olka Klepacza.
          • Gość: Krasinskiego Re: przedszkole na Krasińskiego i Dunikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.12, 22:14
            Polecam przedszkole na ulicy Krasinskiego 1
            - dobre,cieple posilki
            -mila obsluga
            -duzą troske nauczyciele poswiecająca dziecią
            -oraz mila i wspianiala dyrekcja dbajaca o wszystko
            Polecam !!! :)
    • Gość: tata Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 09:32
      nr 15 przy Michałowskiego , to raczej szkoła przetrwania dla
      maluchów.Jeśli bedziesz sponsorem /DOBRYM/ to Twoje dziecko bedzie
      miało jak w bajce. W przeciwnym razie nie spodaziewaj się , aby było
      chronione przed agresją silniejszych.W tym przedszkolu obowiązuje
      zasada , że które się poskarży wychowawczyni - jest ukarane za
      donosicielstwo. NIE WOLNO PRZESZKADZAĆ WYCHOWAWCZYNIOM. !!!
      • Gość: Mamaprzedszkolaka Re: przedszkole nr15 na Michalowskiego IP: *.range86-141.btcentralplus.com 26.03.09, 14:03
        Potwierdzam. W tym przedszkolu moje dziecko jest tyklo popychane i
        karane. Jak dzieci po raz pierwszy zaczely pisac literki a mojmu
        dziecku od razu nie wychodzilo to zostalismy wezwani do szklot, ze
        dziecko jest niezdolne.
        Trzymajceie sie z dala.
        • Gość: Slou Re: przedszkole nr15 na Michalowskiego IP: *.com.pl 26.03.09, 14:25
          Co to jest "wezwani do szklot"?
        • Gość: Karina Re: przedszkole nr15 na Michalowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 16:35
          potwierdzam wypowiedz "tata" i "mamy przedszkolaka" na szczęście
          moje dziecko już tam nie chodzi.Tylko jedzenie mają dobre.Pod tym
          względem mój syn , chociaż dość wybredny nie narzekał.
        • Gość: też tata Re: przedszkole nr15 na Michalowskiego IP: *.96.239.158.tvksmp.pl 21.11.12, 18:28
          radzę uważać też na panią księgową , strasznie chachmenci
      • Gość: axna Re: przedszkole IP: *.54.171.214.tvksmp.pl 24.11.09, 20:39
        Co do przedszkola nr 15

Nie prawda! To z pewnością nie jest reguła. Wasze dziecko było popychane przez
        kogo? Na pewno nauczyciele reagowali. Moje dziecko tam chodzi i jest ok, dużo
        się uczy, wspaniały klimat tam jest, zawsze można porozmawiać z wychowawcą,
        dyrektorką. Nigdy nic przykrego się nie wydarzyło, nigdy nic przykrego nie
        usłyszałam nawet jak moje dziecko coś nabroiło! A nie sponsoruję przedszkola bo
        nie mam na to kasy. Mimo to dziecko jest dobrze traktowane i jestem zadowolona
        że chodzi do tego przedszkola.
      • Gość: Grażynka Re: przedszkole Wesołe GAPCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 07:33
        Do przedszkola przyjmują raczej od 3 lat.ja mam młodsze dziecko ale
        ponieważ musze wrocic do pracy szukałam miejsca gdzie mi mojego
        malucha przyjmą.dotarłam dzięki koleżance do Wesołych Gapci na ul.
        Traugutta.oferują nawet opieke nocną. synciu jest zachwycony.Kontakt
        do nich 604117486.
      • Gość: DOrota Re: przedszkole IP: *.prenet.pl 07.05.10, 18:16
        Poszukuję opinii o przedszkolu nr 17 na Garncarskiej. BArdzo proszę
        o informację.
    • Gość: Kasia Re: przedszkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 18:54
      Witam. Mam pytanie o przedszkola na Wyczerpach i nr 42 na Tysiącleciu za
      Blaszakiem. Co możecie powiedzieć o tych przedszkolach? i czy warto tam posłać
      swoje dziecko? Bardzo proszę o opinię.
      • Gość: czerwony kapturek Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 21:43
        Witamy,
        zapraszamy wszystkich rodziców do odwiedzin nowego przedszkola
        niepublicznego w Częstochowie. Niebawem kończymy rekruatcję.
        ZAPRASZAMY. www.czerwonykapturek.info
      • Gość: Mama Maxa Puchatek Wyczerpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 02:15
        Witam,
        mam dziecko w Puchatku na Wyczerpach ( już drugie )i jestem bardzo zadowolona.
        Małe grupy,kameralnie, domowa atmosfera, a przede wszystkim przepyszne jedzonko.
        Mój niejadek zajada już
        "prawie"wszystko.Nawet najbardziej "egzotyczne" ( jak dla dzieci ) potrawy -
        np.: krem z selera.POLECAM!!!
        • Gość: Iga Re: Puchatek Wyczerpy IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.09, 13:08
          Witam, czy ktoś może udzielić mi jakichkolwiek informacji o nowym przedszkolu na
          Wyczerpach? Na ul. Naruszewicza. Będę bardzo wdzięczna.
      • Gość: tata Re: przedszkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 20:13
        www.kolorowaciuchcia.pl/
    • Gość: Jola Re: przedszkola Kubusia Puchatka? IP: *.cust.bredband2.com 09.08.09, 04:59
      Prosze o opinie na temat przedszkoli Kubusia Puchatka.Koszt ok. 560
      zl/mies.Chcę tam poslac swojego dwulatka(jest taka mozliwosc,
      dzwonilam i pytalam).Prosze o komentarze, jesli ktos posylala juz
      tam swoje pociechy.Bede wdzieczna.
      • Gość: gość Witam:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 12:18
        Mam pytanie, czy ktoś z was posyłał dziecko do żłobka na ul.
        Sportowej??? Muszę posłać od września córeczkę 1,5 roczną. Chyba, że
        jest miejsce gdzie przyjmą młodsze dziecko - może znacie???
        Z góry dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam, Karolina.
        • Gość: mis44 Re: Witam:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 10:34
          hej
          wie ktos cos wiecej nt. tej Kolorowej Ciuchci (adres ktos dal u gory)? Bo
          slyszalam juz pochlebne opinie, a przedszkole jest nowe. a nigdzie indziej juz
          miejsc nie ma :(
          • Gość: Kapturek Re: Witam:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 17:31
          • Gość: gosia Re: Witam:))) Zielona Ciuchcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 20:33
            Witam,
            to nie jest przedszkole,tylko Punkt przedszkolny. A to zasadnicza różnica.
            Ciekawe czy realizują podstawę programową MEN i czy kadra ma odpowiednie
            kwalifikacje do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym. Z tego co się
            dowiedziałam nie, ponieważ w Punktach to nie jest wymagane.Ja miałam szczęście,
            bo jeszcze w tym tygodniu znalazłam miejsce w Przedszkolu Klub Kubusia Puchatka
            na Wyczerpach.Cena ta sama co w Kolorowej Ciuchci, a różnica ogromna. No i
            posiłki są przygotowywane na miejscu. Dla mnie osobiście Catering to nie jest
            odpowiednie jedzenie dla małych dzieci. Nie wspomnę, że moje dziecko ma Alergię,
            a firma Cateringowa nie weżmie odpowiedzialności na swoje barki.I wcale się nie
            dziwię.
            Pozdrawiam
            • Gość: mela Re: Witam:))) Zielona Ciuchcia IP: *.rev.masterkom.pl 12.09.09, 08:58
              Wypisuje Pani bzdury ale rozumiem Kubusia też zareklamować trzeba. Proszę
              poczytać ustawę na temat punktów przedszkolnych i nie pisać bzdur ,że nie
              prowadzą zajęć według podstawy programowej MEN ( bo przecież w tym roku takiej
              nie ma ), każdy nauczyciel sam wybiera program dla dzieci nawet w Kubusiu do
              którego uczęszcza Pani dziecko. Co do kadry to w ustawie stoi jak byk , że
              zajęcia musi prowadzić nauczyciel z odpowiednim wykształceniem. Więc jeśli już
              chce Pani kogoś "obgadać" to najpierw proszę wiedzieć o czym się pisze a nie
              wypisywać głupoty.Pozdrawiam
              • Gość: nauczyciel Re: Witam:))) Zielona Ciuchcia IP: 212.87.241.* 12.09.09, 17:15
                hm... jak to nie ma podstawy? Jest i obowiązuje, i nnie nauczyciel wybiera
                program tylko rada pedagogiczna wybiera w kwietniu zestaw podrĘczników i program
                na których będą pracować przez co najmniej 3 lata.Dodatkowo można opracować
                program własny oparty na podstawie programowej...
                • Gość: mela Re: Witam:))) Zielona Ciuchcia IP: *.rev.masterkom.pl 13.09.09, 11:51
                  Tak jest podstawa ale nie ma już programów zatwierdzanych przez MEN . Każdy
                  nauczyciel ( i tu słowa pani kurator) może napisać program sam lub poszukać w
                  internecie , może już jest jakiś dostępny... Dzieci nie muszą mieć podręczników
                  , chyba że nauczyciel będzie tego wymagał itd itp. "To nauczyciel jest
                  prawdziwym autorem realizowanego programu nauczania i on najlepiej wie, jak
                  zorganizować proces nauczania w swojej klasie."
              • Gość: mania Re: Witam:))) Zielona Ciuchcia IP: *.net.stream.pl 03.05.10, 15:42
                Jak to nie ma podstawy programowej? Co Ty za głupstwa wypisujesz. Na każdym
                etapie kształcenia MUSI BYĆ i JEST podstawa programowa zatwierdzona przez MEN.
                To program wybiera nauczyciel.
      • Gość: kapturek Re: przedszkola Kubusia Puchatka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 17:32
        www.czerwonykapturek.pl
        • Gość: PUCHATEK Klub Kubusia Puchatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 21:38
          Witam serdecznie,
          Klub Kubusia Puchatka zaprasza wszystkich zainteresowanych do swojego oddziału
          przy ul. Wypalanki 44/46 ( tel. 034 344 00 11, 0 604 570 170 ) WOLNE MIEJSCA : 5
          miejsc w grupie DWULATKÓW, 4 miejsca w grupie TRZYLATKÓW oraz 4 miejsca w grupie
          PIĘCIOLATKÓW. Do końca wrześnie przy podpisaniu umowy nie będzie pobierane
          wpisowe!!! Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony internetowej:
          www.klub-puchatka.pl ( W Galerii do obejrzenia zdjęcia z Inauguracji roku
          przedszkolnego 2009/2010. )
          Zapraszamy!!!
      • Gość: zażenowany Re: przedszkola Kubusia Puchatka? IP: *.rev.masterkom.pl 08.03.12, 22:51
        początkowo pozytywne wrażenie - ostateczne skończyło się tak, że dziecko zaczęło chodzić w domu do do kąta i płakało, co było zachowaniem wcześniej nie spotykanym. Ponadto zaczęło sprawiać wrażenie wystraszonego i musieliśmy się mocno napracować żeby wszystko wróciło do normy. Wnioski proszę wyciągnąć samemu. .....
      • Gość: kasiulakc Re: przedszkola Kubusia Puchatka?