honecker32 22.02.08, 00:30 Cos mi sie zdaje ze pierwszy przyjdzie komornik :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: diobel Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.profiline.pl 22.02.08, 08:30 tyle ze dolicza 250 zł kosztow sadowych ... niby nic ale to tak jak 2 mandat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:06 ..jak sprawa przed sądem to koszta sadowe będą może nie 250,,a 70 + mandatowe.trzeba czekać przyjdzie wezwanie wtedy napisać podanie o rozłożenie na raty-jest inflacja więc twój zysk ale też wciąż niedokończona sprawa.p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Koszty sądowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:17 Mialem podobny przypadek ale mnie dodatkowo sad w dabrowie gorniczej do mandatu doliczyl 100 zł kosztow sadowych mimo ze zgodnie z zaleceniem policji prosilem o ich zaniechanie bo przeciez nie z mojej winy sprawe wszczeto dopiero po przeszlo pol roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poodel Re: Koszty sądowe IP: 195.212.79.* 22.02.08, 15:59 I to jest właśnie cały absurd!!! Ja o zdjęciu z fotoradaru dowiedziałam się po 3 miesiącach i oczywiście nie z mojej winy sprawa trafiła do sądu. Mandat wynosił 50 zł, koszty sądowe 120 zł!!! Policja powinna odpowiadać z tytułu niedopełnienia obowiązków służbowych-mają 30 dni na poinformowanie o wykroczeniu. U mnie było wyjątkowo trudno, bo zdjęcie z innego województwa - tak mi tłumaczono. Moja wizyta u pana policjanta trwała godzinę (!!!), nie dziwię się, że nie są w stanie z niczym zdążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "przestępca" Re: Koszty sądowe IP: *.strefa.com 24.02.08, 00:22 ja też mam podobną sytuację. Przyznałem się do winy (a zostałem poinformowany po chyba co najmniej 7 miesiącach od wykroczenia), dostałem punkty+mandat, który przyjąłem. Dostałem z sądu postanowienie o mandacie + KOSZTY SĄDOWE ok.100zł. Czy od tych kosztów można się odwołać? i z jakim skutkiem? czy są umarzane? Przecież "przestępca" stawia się na wezwanie policji i przyznaje się do winy. Polskie prawo to jedna wielka pomyłka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) pogratulować wydajności i efektywności.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:23 529 ustalonych adresów podzielić na 22 dni robocze w miesiącu, to z kolei podzielić na 3 osoby zatrudnione przy tej fusze.. i co wychodzi? otóż wychodzi, że 1 pracownik zdołał ustalić w ciągu swojej dniówki "aż" 8-miu sprawców! niebywale świetna efektywność, szczególnie w dobie komuteryzacji :)) Gratulacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAFI Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 10:14 mnie spotkało to samo ,tez przez niekompetencje policji moja sprawa znalazła się w sądzie.Wyrok po 6 miesiącach i jeszcze nie wiem kiedy i komu zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TEZ KIEROWIEC Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 10:36 zLAPALI MNIE W LISTOPADZIE 2006 R, NA FOTORADAR w innym wojewodztwie. Nawet nie zwrocilem uwagi kiedy lysnal ten radar. Wezwali mnie do komendy chyba w marcu 2007 i wypisano mi mandat + zabrali punkty karne. Mandatu nie wplacilem, bo myslalem ze wzorem czasow komuny mi sie uda a oni zapomna. Po pol roku znalazl mnie NIE KOMORNIK, ale jakis pracownik Urzedu Skarboego, ktory kazal sie zglosic.Nie mam czasu na latanie tam z byle czym, zeby on spisywal jakies protokoly. Zaczalem splacac mandat w ratach.przelewem z konta. Pozostalo mi pare rat i czekalecm co dalej. Okazalo sie ze pracownicy US nie maja co robic tylko latac za nami WIELKIMI PRZESTEPCAMI./znowu odwiedzilmnie w domu nie wiem po co , ale mnie nie zastal/ Doplace brakujace raty i nie mam zamiaru tracic czasu, benzyny na to zeby Pan z UK spisywal sobie protokoly. Splace reszte i finisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: US Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: 83.2.122.* 22.02.08, 22:24 Do kogo pretensje - wystarczyło zapłacić mandat Ale wiadomo - chytry dwa razy traci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwira Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.ghnet.pl 22.02.08, 10:34 Typowo częstochowski stronniczy artykuł. Uczciwy przestępca przeciw nieuczciwym sądom. Pan przekroczył prędkość z tych czy innych przyczyn sprawa trafiła do sądu. Ten orzekł w sprawie i czeka na uprawomocnienie wyroku. Nikt na razie nie popełnił błędu. Przestępca nie wie, czy zostaną doliczone koszty sądowe - więc trudno na ten temat dyskutować. Nie wiem skąd to oburzenie... A co do poziomu częstochowskiej gazety - dno i metr mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do elwiry Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 18:30 A wiesz co to nieprocesowe postępowanie w sądzie. Pana dostał wyrok do domu i sie z nim zgadza. Tyle, że nik go nie ponformował w jakiej formie i gdzie ma uiścić zasądzona grzywnę. Czy dla Elwiry to jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Elwiry kierowca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 21:39 nie z tych czy innych przyczyn. Istotne z jakich przyczyn. Otóż policja "nie zdążyła". Jak to ktoś policzył wcześniej mają niską (żeby nie powiedzieć żenująco niską) wydajność. A tak na marginesie to wiem, że jest takie polskie powiedzonko "nie jednemu psu Burek", ale czyż imię Elwira nie przewijało się w artykule w Gazecie na temat funkcjonariusza policji w jednym z podczęstochowskich powiatów. Może to tylko przypadkowa zbieżność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giza Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 11:29 A NÓZ to się bałwanki pisze przez "O" kreskowane. Ciekawe co to za niedouczony redaktorek pisał ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 12:09 Giza proponuje zakup słwoników- znaczeń wyrazów i ortograficznego, zanim kogolowiek zaczniesz poprawiać! Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Kierowca chce zapłacić mandat i... nie może 22.02.08, 12:04 "W 2007 roku częstochowska drogówka przeanalizowała blisko 5 tys. zdjęć z fotoradarów. W większości przypadków musiała ustalić dane mieszkańców Częstochowy i powiatu, którzy przekroczyli prędkość na drogach gdzieś w Polsce. 529 kierowcom policjanci zdążyli w przepisowym 30-dniowym terminie wręczyć mandaty karne. W 806 przypadkach skierowali wnioski do sądu grodzkiego. Teraz sytuacja się nieco poprawiła, bo przy zdjęciach z fotoradarów pracuje sześciu, a nie jak wcześniej trzech funkcjonariuszy." Czyli policjanci wystawili razem 1335 mandatów(529+806). Jeśli drogówka przeanalizowała 5000 zdjęć, to 1335 wystawionych mandatów to w żadnym wypadku nie jest to większość, ciekawe co z tymi ponad 3600 zdjęciami - nie wystawiono mandatów? PS. Jeśli te zdjęcia analizowało 3 policjantów a 2006 roku przeanalizowali 5000 zdjęć to każdy z nich analizował (ustalał dane właściciela pojazdu) średnio 6,3 zdjęcia (5000zdj/(22dnirobocze/m-c*12m-cy)=18,9 zdj/dzień na trzech funkcjonariuszy) Nie jest to wielkość imponująca ;) A jeszcze gorzej wypada skuteczność - 2 mandaty dziennie (na 3 policjantów) z którymi zdążyli w terminie + 3 z którymi się spóźnili :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Niepoczytalne państwo kretyńskiego "prawa"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 21:21 Ten artykuł jest dokładnym opisem niepoczytalności tzw "demokratycznego państwa prawa" Anno Domini 2008 w granicach między Odrą a Bugiem. Ani to "prawo", ani "demokratyczne", ani "państwo" - tylko jedna wielka TOTALNA LIPA i KPINA z PRAWA i zwykłego ludzkiego ROZSĄDKU!!! Pytam się: KTO ZA TYM STOI, KOMU TO SŁUŻY ???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Niepoczytalne państwo kretyńskiego "prawa"... IP: 83.2.122.* 22.02.08, 22:26 Medalik - napisz o co Ci chodzi - bo jak dla mnie to Twoja wypowiedź to jeden wielki (pijany?) bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Niepoczytalne państwo kretyńskiego "prawa"... IP: 212.87.244.* 23.02.08, 22:44 bylem mundurowym i cos tam mniej wiecej wiem. taki jest kodeks prawa administracyjnego. macie zarzuty? zmieniajcie ustawy lub je nowelizujcie. gwoli inf. mandaty gotowkowe sa tylko takie jak opisane w artykule. od kilku lat. jest jedna rzecz, ktora moze sie nie podobac, a o ktorej wczesniej sam nie myslalem, czyli termin 30 dni na ukaranie sprawcy wykroczenia w tego typu wypadkach. coz przepisy sa jakie sa, jak sie nie mieszcza w terminie to obligatoryjnie kieruja wniosek do sadu. czy to za nadmierna predkosc, czy brak szczepien psa (czarnuchy), czy inne. a sad za darmo nie dziala. a jak juz dziala to sa to wlasnie koszty sadowe bez wzgledu na obecnosc lub nie, sprawcy wykroczenia. co do administracji i jej predkosci - czyt. opieszalosci, dajcie przyklad, gdzie wszystko jest jak trzeba i nie wkurza obywatela w tym kraju? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś