stef63 19.08.08, 21:44 Gdzie w Cz-wie można zrobić badania na boleriozę, jak się nazywa i ile kosztuje takie badanie. Bardzo proszę o odpowiedź to dla mnie bardzo ważne i pilne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hex Re: Badania na boleriozę IP: 80.54.170.* 19.08.08, 22:03 Takie badania wykonuje sanepid,ale i też niektóre przychodnie rejonowe.Koszt to powyżej 100zł Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Choroba nazywa się boRelioza 19.08.08, 22:26 a badania możesz zrobić w kazdym labie. Ale z własnego doświadczenia nie polecam testów najtańszych, bo sa niemiarodajne. Polecam test Western Blott w labie Diagnostyka na Mickiewicza, koszt badania w 2 klasach IgG i IgM ok. 200zł. Lub badanie genetyczne - bardzo czułe PRC Real Time wysyłkowo 190 zł, więcej o tym badaniu na www.cbdna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Choroba nazywa się boRelioza IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.08, 22:42 Czy to laboratorium jest czynne codziennie?? i w jakich godzinach. Trzeba sie wczesniej zarejestrowac?? . ile sie czeka na wynik? I czy dostaje sie odpowiedz czy jest sie chorym badz nie czy trzeba z tym wynikiem isc do lekarza rodzinnego??. Dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: Choroba nazywa się boRelioza 20.08.08, 10:44 Nie rób chłopie w Sanepidzie, bo zrobia ci zwykły test i mimo, ze byc moze jesteś chory, wynik będziesz miał ujemny. Zrób tego Western Blotta w Diagnostyce, punkty pobrań widze maa juz w innych miejscach nawet. Wklejam Ci linka, zadzwoń, dopytaj. www.diag.pl/subpage.php?id_cat=140 Poza tym więcej info o boreliozie i testach na forum BOrelioza forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140 Choruję na to dziadostwo 10 lat, dlatego jeśli jesteś na poczatku choroby, lecz ją kolego, bo potem będziesz miał problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz pytanie do wawana IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.08, 15:55 Mnie kleszcz ukasil 2,5 roku temu na przelomie sierpnia/wrzesnia. W pazdzierniku zaczalem miec stany podgoraczkowe (37,7) temp utrzymywala sie przez kilka dni do tego doszedl silny bol w karku jakbym mial zesztywniony i nie moglem poruszac mocno szyja. Oczywiscie wizyta u lek rodzinnego zakonczyla sie przepisaniem lekow na gryp. Po tyg gdy stan sie nie poprawial zrobiono mi badanie krwi i dano skierowanie do neurologa ktory tez nic nie stwierdzil. Pozniej przez 10 dni mialem silny bol w stawach w kolanach co u mnie rzadko bylo spotykane a juz napewno nie przez taki okres. Lecz pozniej jakos wszystko sie uspokoilo juz nie bylem u zadnego lekarza ale czuje jakby cos bylo nie tak z sercem. Raz na jakis czas tak dziwnie zaczyna bic jakby stracilo swoj rytm lecz po wyciszeniu sie i spokojnym oddychaniu wraca do normy. Czy mozliwe ze moge miec borelioze?. W sumie nic innego mi nie dolega oprocz piszczenia czasem w uszach. Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: pytanie do wawana 20.08.08, 16:15 :) Ja nie lekarz, diagnozy nie postawię. Ale skoro ukasiłcię kleszcz, kto wie... Tym bardziej, że wszystkie objawy które opisujesz, też miałam niestety. Bez wyników nikt ci nie da leczenia. Wejdź na forum o boreliozie i poczytaj na spokojnie FAQ, dużo zrozumiesz. Ta choroba dla wielu lekarzy w zasadzie nie istnieje, tylko szkoda, że jest coraz wieksza rzesza chorych bardzo cierpiących:( Polecam jeszcze raz test Western Blott lub PCR real Time, odżałuj kaskę i zrób porządne badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zowik_nieporadek Re: Choroba nazywa się boRelioza IP: *.centertel.pl 20.08.08, 10:12 Hmm raczej w Sanepidzie. Mnie tego badania nie chciało zrobić żadne "każde" laboratorium. Odsyłali do Sanepidu. Kosztowało około 50-60zł. btw. do Autora tematu: taki temat był ze dwa tyg temu poruszany na forum. Może warto poszukać w archiwum, zanim się coś napisze? Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: Choroba nazywa się boRelioza 20.08.08, 19:25 Dziękuję za odpowiedzi. Wątek wcześniejszy odnalazłam i przeczytałam. Boreliozą zainteresowałam się dopiero wczoraj. Przez przypadek przeczytałam na innym forum post osoby, która ma podobne objawy do moich. Stąd zainteresowanie boreliozą. Przepraszam za błąd w nazwie choroby. Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kawelczyk Re: Badania na boleriozę 10.09.08, 21:27 my robiliśmy synowi Blotta i IGM, IGG w przychodni zakaznej w szpitalu na tysiacleciu, na skierowanie od lekarz prowadzacej Pawlus Odpowiedz Link Zgłoś