smewa 25.12.08, 23:12 Moze ktos wie jak to sie dokładnie robi.Wiem ze trzeba chleb najpierw zamrozic a potem do piekarnika.Tylko jaka temp. i na ile czasu??? Z gory dziekuje za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
segel Re: odswiezanie chleba 26.12.08, 11:04 Najlepiej zamrażaj chleb w niewielkich kawałkach, takich, jakie zje się od razu. Bardzo dobrze zamrażać chleb pokrojony w kromki. Kiedy potrzebujesz chleb, wyjmujesz kromkę lub dwie, wystarczy żeby kilkanaście minut poleżał na talerzu. Niecierpliwi mogą go na momencik włożyć do mikrofalówki (naprawdę momencik - kilka sekund). Oczywiście zamrażany chleb musi być świeży. Jeśli już odmrozisz chleb, zjedz go od razu, bo będzie się kruszył, jeśli poleży. Zamrażałam kiedyś pączki, których dostałam dużo, świeżo upieczonych. Wystarczyło potem rozmrozić w mikrofalówce i były takie jak przed chwilą upieczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: odswiezanie chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 11:33 Masz " segelku " rację; - jednak chciał bym zaprotestować w sprawie tego kruszenia się. Podejrzewam bowiem, że spowodowane to jest jakością zamrażanego pieczywa a nie formą jego "obróbki". Ja często zamrażam połówki okrągłego chleba po czym wyjmuję je na dwie-trzy godziny przed " użyciem" by rozmarzły i bez problemu dwa dni a nawet trzy wytrzymują bez żadnych efektów ubocznych. Nazwy piekarni nie podaję jako że była by to krypto reklama a to już kosztuje. Pozdrawiam Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: odswiezanie chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 11:38 .....był bym zapomniał: - pieczywo zamrażam owinięte w woreczkach foliowych. Proces zamrażania powoduje częściowe wysuszenie każdego produktu zamrażanego. Może z tąd owo kruszenie?! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: odswiezanie chleba 26.12.08, 23:30 To, że chleb trzeba zamrozić w woreczku foliowym, to oczywiste, a co do jakości pieczywa, to niestety masz rację. Ostatnio nawet pieczywo kiedyś rewelacyjne, od jak to się mówi w reklamach "wiodącego producenta" niestety dzisiaj nie rzuca na kolana ani smakiem, ani jakością. Zamrażanie chleba jest moim zdaniem bardzo wygodne, bo chleb ma to do siebie, że ciężko przewidzieć ile go potrzeba, bo albo zostanie, albo braknie. Lubię więc mieć taką rezerwę taktyczną w zamrażalniku, bo jeśli już braknie, to zwykle w takim momencie, kiedy albo sklepy już zamknięte, albo pora taka, że nikomu iść się po ten chleb nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś