Dodaj do ulubionych

Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu

05.01.09, 22:21
Po co konkurs ?
1. Największa na świecie 250 tys wiocha.
2. najwięcej wydawanych pieniędzy z miejskiej kasy na kościoły, krzyże,
pomniki papieża.
3. jedyne na świecie miasteczko studenckie z prohibicją.
4. Największa ilośc odesłanych z kwitkiem inwestorów
5. Najgłupsze na świecie urzędasy
6. Jedyne miasto gdzie dróg sie nie robi tylko zakleja łatkami

Same "sukcesy" i rekordy :-(
1000 zł honorarium proszę przekazać dla schroniska dla zwierząt, które w
oczach UM nie istnieje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krakoo Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 22:49
      '4. Największa ilośc odesłanych z kwitkiem inwestorów'
      ROTFL

Ale to ma być rekord, który dopiero będziemy bili, nie taki, który już
      pobiliśmy... ;>
      • Gość: ... Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.tpnet.pl 05.01.09, 23:08
        A co to jest ta księga Guinessa?
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.um.gov.pl 07.01.09, 11:58
          To typowy objaw "częstochowskiego patriotyzmu lokalnego."

Mogę to śmiało powiedzieć, ponieważ urodziłem się w Częstochowie i
          tutaj od urodzenia mieszkam, w przeciwieństwie np. do tych, którzy
          przyjeżdżają do tego miasta do pracy i mają o tym mieście jak
          najgorsze zdanie. Tak jakby ktoś ich do tego zmuszał.

Polega on - ten swoiście rozumiany patriotyzm lokalny - mniej więcej
          na tym, że nie wolno mówić i pisać o Częstochowie dobrze, a
          najfajnie jak sie to miasto o...pluje.

Tak naprawdę jest to pole do popisu dla psychologów. Przenoszą ci
          tzw. "patrioci lokalni" swoje anse, kompleksy prywatne i fobie oraz
          zapiekłość polityczną wobec osób, np. wybranych w wyborach
          powszechnych na Miasto. Swoje fobie i poglądy na osoby, ugrupowania,
          politykę przenoszą na każdy pomysł, czy informację, która może być
          dla miasta dobra.
          To zaczadzenie umysłu powoduje w efekcie, że dobro miasta, lokalnej
          społeczności nie ma żadnego znaczenia. Być może także to pojęcie
          jest dla nich obce. Nie wykluczone.

Dlaczego zawstydzająco bezrefleksyjne wpisy dokonuje w tym przypadku
          pedagog Tomasz Jaskuła mający za zadanie wychowywać młodzież i
          rozbudzać w nich patriotyzm lokalny, trudno zrozumieć.
          Pedagog nie powinien próbowac ośmieszać pomysły i inicjatywy, które
          pomogą przy okazji wielkiej imprezy - zresztą bardzo lokalnie
          patriotycznej i pięknej, przyjadą częstochowianie z całego świata -
          rozpropagować. No, ale byłyby zapewne jakieś informacje w serwisach
          i mówiliby o mieście dobrze... Ta impreza pokazuje, że do
          Częstochowy niektórzy potrafią wrócić z sentymentu nawet przez Ocean.
          A to byłoby źle.
          Potem ci sami którzy prokurują podobne wpisy, będą pisać o tym, że
          nie ma się pomysłu na promocję miasta...

Cytowanie Kapuścińskiego a propo bicia rekordu - który to pomysł ma
          pomóc w wypromowaniu przekazu, że częstochoweianie gdziekolwiek są
          kochają swoje miasto, mogą się zintegrować do bicia rekordu - może
          mieć jedynie związek z pragnieniem pana pedagoga Jaskuły, aby
          zasugerowac, że to wynik megalomanii władzy. Bo jemu się władze nie
          podobają i już.
          I tak to "inne bajki", itp. oplują każdy dobry pomysł, aby tylko z
          powodu ich własnych fobii przypadkiem nie pomógł miastu, w którym
          żyją.
          Bo przecież te teksty nie wnosząc niczego konkretnego i pozytywnego
          oprócz - jak w przypadku "innej bajki" kłamstewek i bzdur - w
          niczym nie pomagają, a mają przeszkodzić prawda?
          • Gość: t Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.01.09, 12:59
            panie rzeczniku
            pieknie pan pisze o patriotach, którzy zza oceanu wracają na zjazd
            częstochowian.
            proszę ich zapytać, dlaczego wyjechali, a co ważniejsze: skoro tak
            tęsknią, dlaczego nie chcą wracac na stałe, a nie tylko na coroczną
            posiadówkę z konsumpcją?

Urządzanie konkursu na bicie rekordu jest wg mojej skromnej osoby (i
            widzę że nie tylko) powielokroć chorym pomysłem. dlaczego?
            - pokazuje to, że urzędnicy zajmujący się promocją miasta i biorą za
            to pieniądze nie mają żadnego pomysłu, jaki rekord pobić. a dlaczego?
            - ... bo bicie rekordu w celu promocji miasta ma sens wtedy, gdy
            równocześnie rozsławia się jakąś lokalną tradycję produkt itp (np
            toruń bije rekord na największy piernik, koniaków na najwiekszą
            koronkę itp). w tym kontekście pomysły na największą komunię
            potraktowałbym poważnie (na ile poważnie można traktować ten konkurs)
            - podobno dzięki temu pojawi się informacja o częstochowie w
            serwisach (zapewne w dziale ciekawostki i dziwy). idąc tym tropem
            roszę nawiązać ścisłą współpracę z p. augustynem - dzięki niemu
            częstochowa jest wspominana w tv coraz częsciej
            - wolałbym, by częstochowa pojawiała się w mediach nie z powodu
            bicia dziwnego rekordu, ale dlatego, że coś się tu dzieje na plus,
            co będzie wzorem dla innych miast (inwestycje, wydarzenia naukowe i
            KULURALNE, nie strongmen i bicie rekordu w niczym)
            - może w kwestii pojawiania się w mediach 'dogadać się' z tv (nie
            wiem jak się to odbywa, z kawą i herbatą się dało). np teraz włączam
            rano tv i widzę, że o pogodzie mówi się z róznych na oko zupełnie
            przypadkowych miejsc. podobnie z krótkimi reportażami na tvp info
            przed 8 - nadawane 'z nikąd'
            - gdy już promować, to miasto i jego atrakcje, a nie jasną górę (ona
            już jest wypromowana)
            - rozbraja też nagroda; o ile tysiak jest jakąś wartością, to hitem
            jest firmowanie tej szopki nazwiskiem. brakuje tylko uścisku prezesa
            jako premii...
            pozdrawiam
            • Gość: ll Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 13:43
              z rekordu komunijnego pasterze by sie cieszyli bo i owieczek bylo by
              wiecej
            • Gość: pbserwator Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:46
              miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,78944,3951197.html
              Takich jak Tomasz Jaskuła jest większość w naszym mieście panie Leśnikowski.
              Wszyscy się mylą? Znów tylko wy się nie mylicie? Cudownie. A Tomek J. już raz
              udowodnił Panu, że nie to Pan pisze bezrefleksyjnie! Zachęcam forumowiczów do
              poczytania z tego linku klasyki tego forum.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=68156937&wv.x=2&v=2&s=0
            • Gość: wek Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 10:14
              Najwieksza ilosc slupow na srodku ulicy.Do wgladu ul.
              Budowlanych.Ps.Wrona ty palancie!!!!
          • Gość: Tomasz Jaskóła Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 15:30
            Panie Rzeczniku szanowny moje nazwisko piszę się "Jaskóła" i skoro tak Pan je
            piszę, to właśnie tyle zrozumiał Pan z wpisu, który Pan komentuje :) no, ale
            przecież skoro czyta Pan ten wątek to może Pan wreszcie odpowiedzieć na pytanie:

Czy prawdą jest, że Koledzy Pana Prezydenta Tadeusza Wrony z listy komitetu
            wyborczego z dwóch ostatnich wyborów samorządowych, SĄ ZATRUDNIENI W SPÓŁKACH
            KOMUNALNYCH MIASTA CZĘSTOCHOWA, MIMO POSIADANYCH PRAWOMOCNYCH WYROKÓW ZA
            MALWERSACJE FINANSOWE??????

Odpowie Pan, czy nadal zatrudnieni są Pan Jerzy Guła i Sławomir S.? Stąd cytat
            ze Staszka Dudki dotyczący cesarza ...

i proszę pisać moje nazwisko prawidłowo ... tzn. czytać ze zrozumieniem i pisać
            ze zrozumieniem ...
            • secesja44 Popieram pytanie Pana Tomasza J. 07.01.09, 16:00
              i dodam, czy jako członkowie rad nadzorczych sa powołane osoby z rodzin naszych
              parlamentarzystów.
            • proczestochowa Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" 10.01.09, 02:08
              > Panie Rzeczniku szanowny moje nazwisko piszę się "Jaskóła" i skoro tak Pan je
              > piszę, to właśnie tyle zrozumiał Pan z wpisu, który Pan komentuje :) no, ale
              > przecież skoro czyta Pan ten wątek to może Pan wreszcie odpowiedzieć na pytanie
              > :
              >
              > Czy prawdą jest, że Koledzy Pana Prezydenta Tadeusza Wrony z listy komitetu
              > wyborczego z dwóch ostatnich wyborów samorządowych, SĄ ZATRUDNIENI W SPÓŁKACH
              > KOMUNALNYCH MIASTA CZĘSTOCHOWA, MIMO POSIADANYCH PRAWOMOCNYCH WYROKÓW ZA
              > MALWERSACJE FINANSOWE??????
              >
              > Odpowie Pan, czy nadal zatrudnieni są Pan Jerzy Guła i Sławomir S.? Stąd cytat
              > ze Staszka Dudki dotyczący cesarza ...
              >
              > i proszę pisać moje nazwisko prawidłowo ... tzn. czytać ze zrozumieniem i pisać
              > ze zrozumieniem ...

www.janpawelii.pl/media/JPII-02.mp3?PHPSESSID=ae3038772cdc987fb57cf7b29ced425c&PHPSESSID=ae3038772cdc987fb57cf7b29ced425c
              świetny link który demaskuje częstochowskie władze
              • Gość: Tomasz Jaskóła Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 17:30
                Proszę wysłuchać minuty słów papieża, którego miałem przyjemność czytać
                wielokrotnie, wy zaś szalbierze polityczni stawiacie mu tylko pomniki dla
                zaspokojenia własnej próżności!

www.janpawelii.pl/media/JPII-02.mp3?PHPSESSID=ae3038772cdc987fb57cf7b29ced425c&PHPSESSID=ae3038772cdc987fb57cf7b29ced425c
          • Gość: Tomasz Jaskóła Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 20:41
            Pluciem w miasto i samorząd jest kolesiostwo, dziadostwo, brak dróg, układziki,
            konkursiki, pomnikowe bałwochwalstwo, które dowodzi, żeście Karola Wojtyły nie
            czytali lub co gorsza czytając nie zrozumieli. I tylko tyle. Jesteście Panowie
            folklorystyczni - tu kadzidełko, tu kosteczka w burku, tam otwarcie lub
            odsłonięcie i suma summarum okazuje się, że w gazetkach z UM Prezydent Wrona
            jest wspomniany 60 krotnie w różnych odsłonach na 8 stronach.

Patriotyzmu lokalnego proszę mnie nie uczyć, a zapytać ludzi z ulic Lwowskiej,
            Huculskiej, Borówkowej, Chabrowej czy jesteście "Patriotami Lokalnymi", kiedy
            REMONTUJĄC ULICĘ DOBRZYŃSKĄ ODCIĘLIŚCIE LUDZI od MPK, dojazdów itd. I ci
            obywatele gminy tak samo reagują na Państwa - jak ja :). Kiedy przez prawie 1,5
            miesiąca 3 km. szutrową drogą pełna wyrw wszyscy dojeżdżali do swoich POSESJI, a
            starsze schorowane osoby chodziły do lekarzy pieszo ... nikt ich podwieź nie
            mógł, ponieważ większość ich dzieci nie mieszka w Częstochowie [będą obecni na
            zjeździe Częstochowian zapewne]. Reasumując niechaj Pan Panie Rzeczniku
            Ireneuszu Leśnikowski przyjedzie na skrzyżowanie Lwowskiej i Dobrzyńskiej
            zbierzcie Państwo ludzi mieszkających wokół i PRZEDSTAWCIE SIĘ WRAZ z Panem
            Prezydentem i Panem Dyrektorem Augustynem jako LOKALNI PATRIOCI, którzy nie
            potrafili przygotować alternatywnej drogi [Lwowskiej] aby dojeżdżać i normalnie
            żyć. Jak się zaczyna remont to inteligentni PATRIOCI LOKALNI winni wiedzieć, że
            mieszkając tam ludzie KTÓRZY NA ZEBRANI Z PREZYDENTEM Wroną w SP nr 13 zgłaszali
            ten problem, podobnie jaki i problem zrobienia drogi Lwowskiej oraz oświetlenia
            [prośba oświetlenia na spotkaniu została spełniona po 2 miesiącach], ale
            PATRIOCI [wie Pan - Ci prawdziwi] chyba jednak ich kolokwialnie pisząc ...
            zbagatelizowli ....

pozdrawiam Pana Rzecznika Irenausza Leśnikowskiego

Patriotę Lokalnego, który wie co dobre, a co nie dobre, któż SWÓJ, a któż WRÓG,
            i tylko tych ludzi z Lwowskiej mi żal ....

Tomasz Jaskóła
            • Gość: ja Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 22:19
              A ja jestem lokalnym patriotą. I krew mnie zalewa jak patrzę i czytam co się
              dzieje w tym mieście. Ale wg. pana Rzecznika lokalny patriota to taki, który
              bezkrytycznie chwali władzę, która została wybrana w demokratycznych wyborach.
              Rozumując tak, to jakby pan Rzecznik przyszedł i dał mi w dziób, to miałbym go
              za to po rękach całować, albo nadstawić drugi policzek. Bo to w końcu swój
              częstochowski chłop, a że jestem lokalnym patriotą to bratanka bić nie przystoi.
              Panie Rzeczniku, ja mieszkam tu od urodzenia, podobnie jak dwa pokolenia wstecz
              w mojej rodzinie. Interesuję się miastem, jego historią, tradycjami, i wolałbym
              stąd nie wyjeżdżać. Dobrze, że udało mi się, po kilku latach poszukiwań, znaleźć
              dobrą pracę tutaj, bo w głowie myśl o wyjeździe zaczęła się pojawiać już coraz
              częściej.

Co do bicia rekordu Guinessa to mój pomysł jest następujący: mamy już dwa
              pomniki papieża. Wybudujmy jeszcze ze 20 (np. na każdej dzielnicy). Wtedy rekord
              mamy pobity, w gazetach też o nas napiszą, a śmiać się będą nie tylko w całym
              województwie śląskim czy w całej Polsce tak jak to teraz jest, ale już na całym
              świecie. O mieście będzie głośno. Moim zdaniem to bardzo dobra promocja.
              Wyobraża sobie pan, jak np. na pierwszej stronie "Times`a" widnieje wizerunek
              pana szefa? Albo jak w konkursie o nagrodę Darwina Częstochowa i jej urzędnicy
              wygrywa? Powie pan, że wybudowanie pomników to dużo czasu. Weźcie zamówienie z
              wolnej ręki, i po kłopocie. Na szybko: 20 projektów, jedna firma-wykonawca i po
              kłopocie. Niezgodnie z ustawą? Nie takie przetargi w Cz-wie były ustawiane.

A wracając do patriotyzmu. Gdyby w Cz-wie były ładne drogi, były nowe miejsca
              pracy, porządne uczelnie i normalna, zdrowa atmosfera bez mieszania się czarnych
              duszpasterzy w publiczne sprawy miasta, i jeszcze kilka innych rzeczy, które
              przez dwie kadencje dałoby radę zrobić, to wychwalałbym Pana szefa codziennie.
              Wtedy zgodnie z pana logiką byłbym lokalnym patriotą. A że teraz nie jestem?
              Trudno się mówi.
              • Gość: fan literatury fan literatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 10:39

Adieu. Przypadki księdza Grosera
                Fragmenty książki

Przez uchylone drzwi widać było pracującego przy komputerze pasterza diecezji.
                Pośpiech okazał się niepotrzebny. Groser czekał na audiencję około dwudziestu
                minut. Biskup powitał gościa raczej chłodnym uśmiechem. - Cóż księdza sprowadza?
                – spytał

Jan Grzegorczyk

Ksiądz biskup raczył mnie wezwać przez swego sekretarza - odparł Wacław z wielką
                powagą, apelując wyraźnie do poczucia humoru rozmówcy.

- Aha... - pokiwał głową biskup, otwierając jednocześnie szeroko usta i masując
                je palcami.

Usiadł i przyglądał się Wacławowi dłuższą chwilę, chcąc go wyraźnie sprowokować
                do pytania. A może zastanawiał się nad jego fryzurą. Groser uśmiechnął się ciepło.

- Czy ksiądz ma świadomość tej krzywdy, którą wyrządził Kościołowi? - rzekł
                wreszcie spokojnie biskup.

- Świadomość mam, tylko nie wiem, o którą krzywdę chodzi.

- Oszczędźmy sobie gierek słownych. Czy ksiądz nie rozumie, że to, co napisał,
                jest gorsze niż paszkwile Urbana?

- Napisałem w życiu parę rzeczy.

- Prosiłbym, aby nie udawać. Chodzi o tekst, w którym ksiądz szydzi ze stawiania
                pomników Papieżowi.

- Ja szydzę? - spytał zdziwiony Wacław. - Zastanawiałem się jedynie, czy
                stawianie pomników Papieżowi jest czynnością ewangeliczną. Obrona Ewangelii nie
                jest chyba działaniem przeciw Kościołowi?

Biskup ściągnął usta i pokiwał głową.

- I ksiądz nie zdawał sobie sprawy, jaki to wywoła odzew w prasie? No to proszę
                spojrzeć: Miedziana mumia... Tu - biskup przysunął gazetę i wskazał palcem
                zakreślony fragment:

"Groser demaskuje powiązania biskupa i biznesmena. Poświadczenie fikcyjnych
                darowizn". Skąd ksiądz brał te informacje?

- To nieporozumienie. Takich spraw nie ma w ogóle w moim tekście. Nie odpowiadam
                za to, co jakiś dziennikarz...

- Proszę czytać dalej. "Pomnik czy pralka do brudnych pieniędzy?" Ja i pan Stoga
                na ławie oskarżonych. A bzdura ta ma swoją medialną lotność dzięki księdzu. To
                ksiądz dopisał jej ideologię. Stał się natchnieniem tych pismaków. Niech ksiądz
                pisze tak dalej ku uciesze SLD-owców. Wykańczają każdego uczciwego prawicowego
                biznesmena. Kolasiński, Modrzewski, Kluska, teraz Stoga. I proszę, znaleźli
                sobie pomocnika.

- Ja pisałem tylko o stawianiu pomników Papieżowi.

- No dobrze. Ma ksiądz inne wzorce?... Komu chce ksiądz stawiać pomniki?

- Jeżeli trzeba, to umarłym. Papieża kocham, dlatego nie chcę, żeby go
                uśmiercano pomnikami, zakuwano w mosiądz. Dopóki żyje, kochajmy go żywego.
                Pomnik to jak lawa w Pompei. Mamy inne drogi, żeby okazać Papieżowi naszą
                miłość. Tym przysparzamy mu tylko wrogów. To jest nieludzkie pochować kogoś za
                życia.

Biskup przerwał mu lekceważącym machnięciem ręki.

- To są jedynie literackie wzruszenia księdza. Ten rozpadający się naród
                potrzebuje takich pomników jak latarni morskich. Czy ksiądz nie rozumie, że to
                nie są czasy na tego typu dyskusje, że SLD, urbanowcy tylko czekają na takie kąski?

- A kiedy wreszcie będzie ten czas? Przez całą komunę obowiązywała mentalność
                okopowa.

- No więc lepiej pisać bzdury w imię wolności, tylko kto ma zbierać fekalia po
                tych księdza eksperymentach?! Ksiądz mi przypomina dzidziusia, który nauczył się
                pisać i tak się zachwycił, że teraz smaruje na murach nieprzyzwoite wyrazy, bo
                coś umie, tylko nie rozumie...

Biskup zrobił się czerwony z emocji. W kącikach ust pojawiły się białe nalociki.
                Misternie ułożona "pożyczka" rozwichrzyła się. Zza lewego ucha dyndał długi
                kosmyk. Biskup Zdzisław nabrał powietrza.

- Przepraszam, nie tak chciałem z księdzem rozmawiać. Gdybym księdza nie cenił,
                w ogóle by nie było tej rozmowy

• Gość: renat achmentow Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 17:04
              Brawo Tomek! Podziwiam i biję brawo!
          • Gość: droga Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 15:53
            Panie Rzeczniku!? Prosimy o odpowiedź na pytanie postawione przez
            bezrefleksyjnego pedagoga! Czy faktycznie tak świetlana postać jak Tadeusz Wrona
            swoich kolesi z listy Wspólnoty umieszcza w częstochowskich spółkach
            komunalnych? Naprawdę skazani prawomocnymi wyrokami ludzie za finansowe
            machinacje i malwersacje są zatrudniani przez prezydenta miasta Częstochowę,
            który jednocześnie modli się często i tak z uwielbieniem stawia pomniki papieża
            Jana Pawła II. Czyż godzi się, aby tak było? Nie wierzę , aby Jerzy Guła oraz
            Sławomir Świerczyński byli zatrudnieni w częstochowskich przedsiębiorstwach
            komunalnych na jakichkolwiek stanowiskach! Tam przecież zatrudnia wyłącznie
            Prezydent miasta - Tadeusz Wrona - on na pewno by takiego czegoś- KOLESIOSTWA
            nie tolerował
          • Gość: kolega Tomka Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 09:19
            Dlaczego nie odpowiada Pan na pytanie? Sam pan napisał o kim źle, a kiedy
            odpowiedział, zadał pytanie to zamilkł Pan! Jest Pan człowiekiem bez honoru,
            skoro potrafisz pan pisać i kategoryzować ludzi i nie dajesz im możliwości
            sprostowania.

Można zadać pytanie: kto jest bardziej uczciwy i zdolny do refleksyjności? Pan,
            czy Jaskóła? Dla odpowiedź jest prosta. Ten kto jest na urzędzie, pisze o
            uczciwości, lokalnym patriotyzmie i jednocześnie wie, że Tadeusz Wrona zatrudnia
            kolegów ze swojej listy wyborczej z wyrokami za finansowe machloje - CZYLI PAN,
            czy też bezrefleksyjny Jaskóła, który raz rozłożył pana na łopatki udowadniając
            nielegalność budowy skrzyżowania, a teraz zadał pytanie o zatrudnianie kolesi,
            na które nie UZYSKAŁ ODPOWIEDZI?

Który z WAS?
            • Gość: aster Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 09:21
              Tu o "reflekcyjności" Leśnikowskiego i "bezrefleksyjności" Jaskóły ...

• Gość: Tomasz Jaskóła Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 21:24
            Proszę posłuchać Szanowny Panie Rzeczniku UM Ireneuszu Leśnikowski - jak papież
            mówi o polityce i politykach.

Olsztyn 1991

www.janpawelii.pl/media/pielgrzymka%201991/05.%20Olsztyn.mp3
            - nadal chcecie Państwo stawiać tylko pomniki temu WIELKIEMU POLAKOWI? Lepiej go
            zrozumieć i stosować ... np. pozbywając się ze politycznego obozu kolesi, którzy
            stracili zaufanie publiczne poprzez np. prawomocne wyroki. O dziwo wielu ludzi
            kościoła tu zupełnie nie przeszkadza.

a tu Częstochowa 1983 rok

www.janpawelii.pl/media/pielgrzymka%201983/02.%20Jasna%20Gora.mp3
            Podpisany Tomasz Jaskóła z wielką prośbą o poświęcenie kilku minut dla słów
            Papieża - Filozofa fenomenologa :) I jak Go zrozumiecie, to daję ZIELONE ŚWIATŁO
            do budowy 100 pomników z zimnego spiżu ...

• Gość: Politycy! Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 10:33
              Politycy! Nie zapominajcie poważnej lekcji historii! Waszym obowiązkiem jest
              służyć ludziom, zapewnić im pokój i równe prawa. Powstrzymajcie się od pokusy
              korzystania z władzy dla własnych korzyści!

Ukraina 2001 rok ... Jan Paweł II
            • Gość: Tomasz Jaskóła Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 10:43

Ksiądz STANISŁAW MUSIAŁ, jezuita, w latach 1986-1995 sekretarz Komisji
              Episkopatu Polski do Spraw Dialogu z Judaizmem, pierwszy laureat przyznanego
              przez miesięcznik „Press" polskiego „Pulitzera", zapytany przez Krzysztofa
              Różyckiego (Angora, 24/99):
              - Mamy w kraju 44 papieskie pomniki oraz setki nazwanych jego imieniem ulic,
              placów i szkół. Czy to nie jest bałwochwalstwo?
              - To mnie też przeraża. Wydaje mi się, że pan grubo zaniżył liczbę papieskich
              pomników, bo jest ich ponad 100. (...) Niedawno biskup Głódź powiedział, że
              pomniki to alfabet narodowy. Cóż nam z alfabetu, gdy stajemy się krajem
              analfabetów (mniej niż 1 procent budżetu na szkolnictwo).
              • Gość: ela Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 23:36
                Panie Leśnikowski ... pytanie ... a gdzie Pana odpowiedź?
          • Gość: V.I.T.R.O.I.L. Re: "częstochowski patriotyzm lokalny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:08
            www.tvp.pl/publicystyka/serwisy/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/samowolna-rozbiorka
            Pan Premier Rzeczpospolitej Polskiej - Donald Tusk

W związku z umorzeniem i zamknięciem naszej sprawy w Katowicach, proszę w
            imieniu swoim oraz pokrzywdzonej rodziny o przeniesienie sprawy karnej
            (oskarżenie wobec Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Częstochowie)
            do Gdańska, jak najdalej od województwa śląskiego, gdzie nie jest ona prowadzona
            obiektywnie i sprawiedliwie ani przez państwowe urzędy, ani przez częstochowską
            prokuraturę. W Gdańsku posiadam rodzinę, gdzie będę mogła się zatrzymać z moim
            dzieckiem i chorą matką, prowadząc sama sprawę karną.

Romualda Szuper
            Toronto, 10.05.2008

Załącznik:
            List do Polonii całego świata o pomoc

Powrót emigranta do Polski, ukochanej Ojczyzny

25 lipca 2007 roku, urząd państwowy, podległy Prezydentowi Miasta Częstochowy,
            wywiózł na częstochowskie śmietnisko całe nasze domostwo (dwurodzinny dom
            mie-szkalny, budynek gospodarczy i garaż), położone w bardzo bliskim sąsiedztwie
            Jasnej Góry. W budynku znajdowały się oryginalne dokumenty całej naszej rodziny,
            pamiątki rodzinne kilku pokoleń, biblioteka i cały mój kanadyjski dom,
            przewieziony dwoma kontenerami z Kanady, po 18 latach emigracji.

Banda urzędowa wydała fałszywą, bezprawną decyzję, nakazującą zniszczenie
            wszystkiego, nie powiadamiając o tym nas, właścicieli. Decyzje otrzymał tylko
            nieznany nam człowiek, któremu nieruchomość nasza bardzo przypadła do gustu.

Niszczono szybko i sprawnie, zanim zdążyłam przyjechać z Mazur, gdzie
            przewoziłam ze szpitala do szpitala chorego ojca. Bandycki napad częstochowskich
            urzędników spowodował natychmiastową śmierć naszego ojca i głęboką depresję
            mojej matki.

Przerażone, 10-letnie dziecko, wysłała, samo za ocean dzień po śmierci ojca.
            Byliśmy wszyscy w strasznym szoku, z którego już nie sposób będzie się uwolnić.

Zniszczono życie moje, moich rodziców i zamknięto drogę powrotu do kraju
            rodzinie mojej siostry (są ciągle zameldowani w swoim domu, do którego planowali
            wrócić w tym roku). Ojca, zasłużonego za pracę na Warmii i Mazurach,
            pochowaliśmy 5 maja 2008 roku na torontońskim cmentarzu. Częstochowscy
            przestępcy przez kilka miesięcy usiłowali sami umorzyć sprawę. Czy gdziekolwiek
            na świecie przestępca prowadzi sam dochodzenie w sprawie swojego bezprawia? Tak
            jest w Częstochowie. Pół roku trwała walka moja i mojego prawnego pełnomocnika o
            odsunięcie od prowadzenia sprawy przestępców. Nareszcie sprawa dotarła do
            Katowic. Radość nasza nie trwała zbyt długo. Śląska władza właśnie umorzyła i
            definitywnie ją zamknęła, pozostawiając niewyrównany rachunek za wyrządzoną nam
            krzywdę.

Mało tego. Oskarżono nas o samowolę budowlaną. Czego? Nie wiemy, ponieważ
            budynki kupiliśmy (są wpisane w nasz akt notarialny), a na wybudowany legalnie
            garaż, posiadam stosowne dokumenty. Mojemu (52 lata) i starszemu pokoleniu,
            znane są metody stawiania ofiar w stan oskarżenia. Nie mamy zamiaru bronić się
            przed częstochowskimi złodziejami i urzędowymi bandytami. Pytamy po raz kolejny
            Pana Prezydenta Miasta Częstochowy i jego śląskich popleczników: gdzie jest nasz
            prawnie zakupiony i użytkowany dom oraz wszystko, co się w nim znajdowało, owoce
            pracy całego naszego życia w Polsce i za granicą?

Proszę pokazać całej Polonii na świecie prawo, wpisane w częstochowską decyzję,
            które mówi, że można zniszczyć obywatelowi polskiemu jego mienie, jeśli przebywa
            za granicą dłużej niż 10 lat. Kto jest autorem takiego prawa i gdzie je można
            znaleźć?

Tysiące, a może miliony polskich emigrantów posiada w swojej ojczyźnie
            nieruchomości. Czy wszystkie zostaną wyburzone, a ziemia przekazana zostanie
            chętnym za darmo? (Szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego nie widzi w naszej
            sprawie żadnej korupcji). Moim patriotycznym i ludzkim obowiązkiem jest ostrzec
            wszystkich naszych rodaków przed powrotem do ojczyzny. Powrót Wasz skończyć się
            może tak jak mój - na jakimś śmietnisku. Potem wykończy się Was psychicznie,
            stawiając w stan oskarżenia. Chroniące urzędowych złodziei prokuratura i sądy,
            zamkną Wam na miejscu zdarzenia wszystkie możliwości dochodzenia Waszych
            obywatelskich i humanitarnych praw.

Częstochowska prokuratura umorzyła naszą sprawę w ciągu kilku dni. Teraz
            przetrzymuje akta naszej sprawy ten sam prokurator, który w bandyckiej samowoli
            niszczenia ludzkiego mienia nie widzi "żadnego czynu niezabronionego" (jaka
            delikatna nazwa dla określenia najbrutalniejszego łamania ludzkich i
            obywatelskich praw człowieka). Czy prawnik ten słyszał o istnieniu takiego
            dokumentu jak Polska Konstytucja?

Drodzy Polacy, ci Uczciwi i sprawiedliwi. Pomóżcie nam wygrać tę bitwę. Proszę o
            listy kierowane do Ministra Sprawiedliwości z prośbą o przeniesienie naszej
            sprawy z Częstochowy do Gdańska. Bo tam "wszystko się zaczęło...".

I tam powinno się zakończyć. Nasza wygrana podniesie na duchu tych, którzy już
            stracili nadzieję na to, że nasza ojczyzna będzie sprawiedliwa i wolna od
            największych śmieci naszego narodu, którzy sprzedają naszą ojczyznę i niszczą
            jej najwartościowszych obywateli, ciągle biednych, bo uczciwych.

Od lutego żyję i mieszkam na kredyt w maleńkim pokoiku z chorą matką i moim
            dzieckiem. Odbudowanie mojego biznesu (całe biuro pogrzebane zostało na
            śmietnisku wraz z kartotekami moich klientów) zabierze mi co najmniej kilka lat.
            Innej alternatywy nie mam - muszę pracować w domu (moja mama już nie może być
            pozostawiona sama, 11-letnie dziecko, również).

Czy znajdzie się na świecie jakiś Polak (może przedstawiciel wrażliwego świata
            artystycznego), który udzieli mi prywatnej pożyczki na przetrwanie i dalszą
            walkę? Pieniądze będę w stanie oddać po zwycięstwie, którego jestem pewna.

Jeśli zginie z rąk "nieznanych" sprawców jakikolwiek członek naszej rodziny,
            żądam tu i teraz, 10 milionów dolarów kanadyjskich odszkodowania za każde nasze
            życie od Państwa Polskiego, Rządu, który toleruje bezprawie swoich urzędników.

21 listopada ubiegłego roku poinformowałam oficjalnie Głowy naszego Państwa
            (Pana Prezydenta i Pana Premiera) o częstochowskim bezprawiu. Efektem jest
            umorzenie i ostateczne zamknięcie naszej sprawy (list został wysłany przez
            Konsulat Generalny RP w Toronto). Panie Premierze, proszę zapraszać Polonię do
            Polski po załatwieniu naszej sprawy, a będziemy Panu w tym gorąco pomagać.

Niniejszy list jest oficjalnym testamentem moim i całej naszej rodziny.

Wykonawcą jego ustanawiam swoich najbliższych (brata i siostrę), spadkobiercami
            - nasze dzieci, a za świadków biorę Polonię i jej media.

Dokument niniejszy składam oficjalnie w Konsulacie Generalnym RP w Toronto, na
            adres: 2603 Lakeshore Blvd. Toronto, ON, M8V1G5.

Zainteresowanym wyślę płytę CD z trzema reportażami "Sprawy dla reportera",
            pokazującymi bezprawie w częstochowskich urzędach, prokuraturach i sądach.
            Jedynym autorytetem w Polsce, jaki chce mi pomóc jest Pani Elżbieta Jaworowicz,
            której nie chciałabym swoim wystąpieniem zaszkodzić (komu naraziła się ta
            odważna, wrażliwa dziennikarka, że od roku Polonia musi oglądać wozy drabiniaste
            i czeskie filmy zamiast jej programów?).

Dziękuję bardzo częstochowskiej policji za dokument, który wskazuje urzędowych
            przestępców, pilnujących na posesji zbrodniczej akcji i zabraniających
            funkcjonariuszom wstrzymania burzenia i równania z ziemią naszego domostwa.

Podaję niżej moje adresy, prosząc Państwa o pomoc w wyrwaniu nas z miasta
            największego w Polsce bezprawia, jakim jest Częstochowa.

Adres e-mail: rszuper@op.pl
            Adres pocztowy:
            Romualda Szuper
            P.O. Box 48580
            3605 Lakeshore Blvd. W.,
            Toronto, ON M8W 1P0.

Źródło: www.gazetagazeta.com/artman/publish/printer_23886.shtml
      • Gość: Demostenes Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.09, 23:20
        Panie Prezydencie Wrona czy wymyślaniem takich bzdur zajmuje się Pan
        siedząc od 8 do 15 w Urzędzie Miasta. Pan w TV Orion opowiadał jak
        ciężko Pan pracuje. Ja proponuje rekord na udeżanie gumowym młotkiem
        w głowę idioty, który wymyślił pomysł z rekordem. Albo zorganizujemy
        konkurs na największą petardę, która wyniesie Wronę na orbitę około
        ziemską . Poprostu "Wystrzelmy Wronę w kosmos".
    • Gość: anansie Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 23:44
      Pomysł iście kretyński. Nie ma to jak promocja miasta przez obciachowe programy "Jaka to melodia", Pudziana i bicie rekordów Guinessa. Wioską zalatuje i to sporą.

Gratulacje!
    • Gość: Stern Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: 212.87.244.* 05.01.09, 23:54
      Pomysł w stylu wiejskiej potańcówki.
      Miasto może powinno zadbać o reklamę w portach lotniczych naszego kraju,za
      granicą natomiast wydrukować kilka folderów,jak to robi Wrocław,Kraków,Gdańsk
      (kolportaż w placówkach dyplomatycznych) a w internecie poprawić wizerunek
      choćby w wikipedii,bo taki jakiś....

• Gość: Tomasz Jaskóła Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 23:58
        Cesarz - kurs literatury dla polityków

Staszek Dutka jest nauczycielem języka polskiego w Warszawskiej SSP nr 26 i w
        Gimnazjum nr 28

Był późny wieczór. Siedziałem w fotelu. Pukanie do drzwi. Otworzyłem i
        zobaczyłem elegancko ubranych mężczyzn. - Belfrze Staszku, mamy propozycję.
        Niech pan wygłosi w parlamencie odczyt o ideale władcy w literaturze. Wie pan,
        niektórzy politycy głównie działają, więc nie starcza im czasu na czytanie.
        Ludzi władzy trzeba oświecać, dawać im dobry przykład. To co, umowa stoi?
        Następnego dnia z mównicy sejmowej rozpocząłem w te słowa: - Szanowni panowie
        posłowie, drogie panie posłanki! Ryszard Kapuściński w powieści-reportażu pt.
        "Cesarz" opisuje pewien przypadek. Oto Hajle Sellasje, cesarz Etiopii, wchodzi
        do salonu jednego ze swych 15 pałaców. Dwór ustawiony sznureczkiem na baczność
        patrzy na władcę z lękiem i uwielbieniem. W tym czasie cesarski piesek biega po
        sali i obsikuje pantofle dostojników. Mocz wsiąka w ich skarpetki. Ci ani drgną.
        To dowód, z jak wielką powagą traktują cesarza. Drodzy państwo, jeśli jest wśród
        nas przyszły władca, z pewnością zadaje sobie pytanie, co czynić, aby osiągnąć
        taki autorytet i taki posłuch?

Przyszły władco, przede wszystkim musisz umiejętnie dobierać współpracowników.
        Niech to będą ludzie o niskim poczuciu własnej wartości. Miernoty, nieudacznicy.
        Dopuszczeni do władzy poczują się nagle kimś. Będą lizać ci stopy, wiedząc, że
        całą swą świetność zawdzięczają tobie. Na ich tle będziesz błyszczał. To rzesza
        statystów, na tyle marnych, że będziesz mógł grać główną rolę bez końca.
        Po drugie - tak podejmuj decyzje, żeby nie musieć brać za nie odpowiedzialności.
        Hajle Sellasje zawsze mamrotał pod nosem i każdy minister słyszał to, co chciał.
        Jeśli działanie odnosiło sukces, jego splendor spływał na cesarza. Jeśli
        porażkę, odpowiedzialny minister spadał ze stołka.

Ponadto płać dobrze współpracownikom. Niech kradną, ile się da. W systemie
        władzy opartym na złodziejstwie obowiązuje braterstwo i lojalność. Wszak proces
        przeciw jednemu rzuca cień na pozostałych. Tu jeden drugiego musi chronić. A
        poza tym ci, którym dobrze płacą, porządnie reprezentują państwo. Ich
        samozadowolenie jest najlepszą wizytówką. Ktoś zapyta, jak to możliwe, że
        ministrowie cesarza z uśmiechem reprezentowali państwo, skoro mieli świadomość,
        że miliony obywateli na nogach jak z drutu umierają z głodu. To proste. Pieniądz
        zmienia nasz punkt widzenia. Przenosi nas w świat konsumpcji, a nie sposób
        konsumować, myśląc o wysuszonych dzieciach Etiopii. Pieniądz pomaga zapomnieć o
        cudzym cierpieniu, jest jak ekran telewizora, z którego największe ludzkie
        nieszczęście nie potrafi przerwać naszego mlaskania podczas spożywanej w
        międzyczasie kolacji.

Przyszły władco, buduj wreszcie własny mit. Nazywaj ulice swoim imieniem,
        stawiaj pomniki i świątynie na własną cześć. Stwórz religię, a sam zostań
        bogiem. Organizuj pielgrzymki do swego pałacu. Specjaliści od kreowania
        wizerunku ci w tym pomogą. Hajle Sellasje zbudował tak wielki mit własnej osoby,
        że nawet gdy był już niedołężnym starcem i stracił kontrolę nad państwem, nikt
        nie śmiał podnieść na niego ręki. Niełatwo zabić boga.

Kończę, drodzy państwo. Przedstawiłem kilka myśli zainspirowanych powieścią
        Kapuścińskiego. Zróbcie z nimi, co chcecie, to wasze prawo - prawo czytelników.

Zszedłem z trybuny, lecz ktoś ukradkiem złapał mnie pod rękę. - Belfrze Staszku!
        - zawołał. - Co pan ludziom mąci w głowach. Podaje pan receptę, jak zostać
        współczesnym tyranem i satrapą. Kapuściński w swej powieści demaskuje tyranię, a
        pan ją promuje.

- Być może - odpowiadam - ale to dla dobra demokracji, ona potrzebuje wyzwań.
        Musi umieć się obronić przed jednostką, która chciałaby ją unicestwić. A jeśli
        nie... to chyba czas o tym pomyśleć. Trzeba stworzyć jakieś święte miejsce,
        którego nie wolno deptać... granice, których bezkarnie nie wolno przekraczać.
        Wtedy sytuacja będzie jasna - jeśli jakiś cham wejdzie z buciorami, to z czystym
        sumieniem i w świetle prawa będzie można - zdecydowanym kopniakiem - wskazać mu
        właściwe miejsce.

Warto zapamiętać:

Ryszard Kapuściński - wybitny twórca literatury faktu. W latach 80. "Cesarz" był
        odczytywany jako alegoria państwa komunistycznego, dzisiaj to ponadczasowa
        opowieść o władzy. Inne książki: "Imperium" "Heban", "Lapidarium"

• isao.tomita Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu 06.01.09, 00:01
          Panie Jaskóła, ad rem, proszę, ad rem!
        • Gość: jablkowy_orange Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 06.01.09, 11:26
          Tomek, odczep sie od Staszka.
          Brak Ci weny?
    • Gość: pomysłodawca Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.2.140.85.tvksmp.pl 06.01.09, 00:44
      Rekord powinien pobić sam Pan Prezydent. Niechaj społeczność częstochowska
      zakopie Go w piasku, a potem zobaczymy, jak długo tam wytrzyma. Zabawa murowana
      (tzn. zakopana).
      • Gość: Moherowy berecik Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 01:35
        Startuje do konkursu i to calkiem powaznie.
        Mam nadzieje, ze otrzymam poparcie wladz swieckich i koscielnycch.
        Proponuje trzy konkursy do wyboru.

1. liczba najwiekszej ilosci uczestnikow mszy w miescie.

2. liczba najwiekszej ilosci przyjecia komunii swietej.
        /zarobia ci co pieka komunie i ludziska sie pozywia cialem/

3. liczba osob posranych i posikanych w gacie z powodu braku miejskich
        szaletow.

Prosze SZANOWNA REDAKCJE i Prezydenta i Biskupa o zapisanie mojej propozycji i
        podanie gdzie sie zglosic po nagrode
    • lekarz62 Konkurs na golenie Prezydentowi brody. 06.01.09, 01:54
      Konkurs na golenie Prezydentowi brody polega na tym, że Prezydent siedzi na
      krześle a chętni( nieograniczona ilość) golą prezydenta. Mają do wyboru:
      nizadowoleni - brzytwę, obojetni- maszynkę do golenia bez pianki a zadowoleni
      maszynkę elektryczną. Wynik opisujemy na tablicy.
    • Gość: MN Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 07:11
      Odebrałeś mi nagrodę, chciałem zaproponować to samo ;-)))
    • Gość: xx Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.icis.pcz.pl 06.01.09, 10:22
      I najwiecej ludzi bez pozytywnych pomyslow na zycie ....
      • Gość: xx Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.icis.pcz.pl 06.01.09, 10:23
        P.S. To do innej-bajki ...
    • Gość: anna n. Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: 94.251.140.* 06.01.09, 16:39
      zgłaszam propozycję bicia rekordu na najdłuższą na świecie kolejkę do spowiedzi
      na JG. Wystarczy odpowiednia propaganda w kościołach i sukces zapewniony.
      PS. kolejka wcale nie musi się poruszać do przodu ;-)
    • Gość: G-22 Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.rev.inds.pl 06.01.09, 16:56
      A ja proponuje jeden z wielu oryginalnych pomysłów naszych radnych.
      Rekord murowany !
    • Gość: drożdżówka Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.gprs.plus.pl 06.01.09, 22:54
      i jeszcze zgosić trzeba do księgi park, do którego z psem nie można
      na spacer chodzić, a z kozą albo kaczką już tak..........

• Gość: Remus Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: 195.205.202.* 06.01.09, 23:03
        ja móglbym na Placu Biegańskiego pobic rekord seksualny, potrzeba tylko dużo ochotniczek
    • Gość: d.maskator Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.acn.waw.pl 07.01.09, 10:50
      Może, droga komiwojażerko, uwiarygodnisz swoje frustracje sprawdzalnymi danymi

Komiwojażerka inna-bajka napisała:

> 2. najwięcej wydawanych pieniędzy z miejskiej kasy na kościoły, krzyże,
      > pomniki papieża.

Ile? Komu? Za co?

> 3. jedyne na świecie miasteczko studenckie z prohibicją.

Na pewno jedyne?

> 4. Największa ilośc odesłanych z kwitkiem inwestorów

Kto? Kiedy? Jaka inwestycja?

> 5. Najgłupsze na świecie urzędasy

Jakieś przykłady - sprawa, rozstrzygnięcie, wykładnia prawa

> 6. Jedyne miasto gdzie dróg sie nie robi tylko zakleja łatkami

Ile tych dróg potrzeba, ile nie zostało zrobionych

Jak się ma 35 lat to nie wypada ferować opinii bez sprawdzenia źródeł ...
    • Gość: maniak Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 16:05
      picia piwa
      • Gość: F. Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.dsl.bell.ca 07.01.09, 17:27
        ...ja mam pomysl...z latwoscia mozna by bylo go zrealizowac...ale
        niecierpie bicia rekordow ktore zostana odnotowane przez Ginesa...to
        jest tak jak z Noblem.....loby przyznaje nagrody...FQ
        • Gość: gosc nagroda darwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 22:24
          A ja bym zgłosił Czwę do nagrody Darwina. Promocja murowana.
    • Gość: Szwagier Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 22:25
      Rekord w ilości kibiców wypinających się tyłem do zawodników.

Przykład jest tutaj: www.bowbelt.za.pl/kibice
      Ale może być nawet 20000-30000 osób chetnych
    • Gość: Olgierd Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 22:52
      Pomysl z petarda jest zacny ! ;-] ... ale jezeli ma juz do takiego
      bicia rekordu dojsc, to zrobmy cos do jedzenia. Czy zimno czy
      cieplo, kazdy z checia cos przekasi ( z pozytkiem mogliby skorzystac
      najubozsi z takiego posilku ). Jezeli chodzi o promocje to pokaza 20
      sek flash w Teleexpresie i na tym sie skonczy.

Z checia bym polemizowal z przedmowcami, ale z racji tezgo ze jest
      juz pozno, nie mam juz sily :) ... niemniej jednak mam nadzieje ( a
      ta podobno umiera ostatnia ) ze w kolejnych wyborach samorzadowych
      wygra ktos z glowa, pomyslami, charakterem i bedzie sprawnie dzialal
      dla miasta i obywateli, a nie dla krzyzy i kultury ( zycie
      kulturalne w miescie i tak kuleje !!! ) ... Czwa jest szmat drogi za
      innymi polskimi miastami io to nie jest tylko i wylacznie moja
      opinia, ale szerokiego grona obywateli tego miasta, nie zadufanych w
      sobie tylko realnie oceniajacych to jak nasze miasto wyglada ... i
      niech nikt nie mowi, ze sie inaczej nie da !!!
      • Gość: W Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.st.vc.shawcable.net 08.01.09, 01:03
        Nie zrzedzcie. Nie ma miasta idealnego. Zdarzylo mi sie niedawno
        objechac kilka duzych miast w Polsce i wszedzie mieszkancy zachowuja
        sie podobnie. Jecza, psiocza i poniewieraja urzednikami.
        Wszedzie jest w zasadzie to samo. Warto jednak samemu odwiedzic
        urzad i przekonac sie.
        Zalatwialem wymiane dowodu osobistego i pare innych spraw w UM
        i ...grzeszylbym, gdybym powiedzial, ze zle mnie obsluzono. Termin
        30 dniowy dal sie skrocic do 10 dni, a w kilku innych pokojach
        uzyskalem potrzebne informacje bez wiekszych klopotow.
        To tyle.. o urzedzie.
        A miasto ...bardziej czyste w centrum, niz za mojej poprzedniej
        wizyty. Dzis juz da sie wejsc na dworzec bez wstretu, co wczesniej
        bylo niemozliwe, aleje i ich zaplecze wygladaja przyzwoiciej, co
        nie znaczy ze wszystko jest Ok, ale jeki w wykonaniu Tomasza J. I
        paru innych uprawiajacych sztuke dla sztuki, to lekka przesada.
        Tomasz J. powinien pamietac, ze jest roznica miedzy miastem z
        przeszloscia, a wiejskim zadupiem w gminie. Wtedy 88-e ligi
        powiatowe inaczej beda mu sie odliczac.
        Inna sprawa, ze spapranie Placu Daszynskiego pokracznym pomnikiem
        splendoru Alejom nie przynioslo. Stan jezdni tez nie... Kladka nad
        JP II tez czeka na Wronie zmilowanie, przedwojenne szkoly jak lic
        Mickiewicza i SP 22 im Narutowicza wymagaja pilnej renowacji, bo
        szkoda, zeby sie zawalily i zniknely jak kilka innych cennych
        budynkow swiadczacych o miejskosci Cz-wy itp.

Najlepszego!
        W.
        • Gość: W Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.st.vc.shawcable.net 08.01.09, 01:10
          A konkurs? czemu nie?
          W jednej z miejscowosci w Cariboo w srodkowej BC wymyslono
          najwieksze narty biegowe swiata i poza tym owa miejscowosc nie ma
          nic, czym moglaby sie pochwalic.
          Jak Czestochowa wymodzi NAJWIEKSZY medalik na swiecie, to tez bedzie
          cos co sie i z miastem bedzie kojarzyc i jakas reklame przyniesie.
          W koncu od bycia medalikiem nie da sie nam uciec ani do Ameryki, ani
          do Australii:)))
          • krzysztof.kasprzyk Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu 08.01.09, 01:25
            A może konkurs na najgłębsze wejście klerowi (w łaski)... hmmm Ciekawe kto by
            wygrał
            • Gość: F. Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.dsl.bell.ca 08.01.09, 06:30
              ...ty krzysiu kasprzyk jestes lekko p.i.e.r.d.o.....
            • pluto37 Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu 08.01.09, 12:35
              krzysztof.kasprzyk napisał:

> A może konkurs na najgłębsze wejście klerowi (w łaski)... hmmm
              Ciekawe kto by
              > wygrał

Zapewne ty! Pomyslodawca ma pierszenstwo. Jesli sie uda, to bedziesz
              mogl wybrac łaskawce:))))
        • Gość: V.I.T.R.O.I.L. Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:10
          Do organizacji polonijnych na świecie

Piszę w imieniu ofiar urzędowego bezprawia w Polsce, którego jestem żywym
          przykładem i które osiągnęło w naszej ojczyźnie apogeum.

Trzy lata temu wróciłam do Polski ze swoją 7-letnią córeczką, po 18 latach
          emigracji w Kanadzie, by zająć się swoimi starymi rodzicami.

Zamieszkałam w Częstochowie, gdzie mieszkałam wraz z rodziną przed wyjazdem do
          Kanady.

25 lipca 2007 roku, podczas mojej kilkudniowej nieobecności w mieście,
          częstochowski urząd państwowy wyburzył całe nasze domostwo (garaż, budynek
          gospodarczy, dwurodzinny dom mieszkalny, budowane 20 lat temu) i wywiózł na
          częstochowskie śmietnisko cały mój ruchomy majątek, znajdujący się w budynkach.
          Był to dorobek mojego całego 52-letniego życia.

Proszę obejrzeć reportaż pani Elżbiety Jaworowicz "Sprawa dla reportera", któ ry
          ukazał się 4 października 2007 r. w telewizji polskiej (www.itvp.pl "Sprawa dla
          reportera" w Internecie). Częstochowska prokuratura poparła bestialskie
          bezprawie (niezgodne z konstytucją naszego państwa), a sąd rejonowy przetrzymuje
          moje odwołanie (bez zaewidencjonowania).

Ja natomiast pozostaję na ulicy bez pracy z 10-letnim dzieckiem i bez szans na
          odszkodowanie za krzywdę.

Dziękuję bardzo za pomoc panu Prokuratorowi Generalnemu - Zbigniewowi Ziobro i
          całemu Ministerstwu Sprawiedliwości za zajęcie się moją sprawą. Proszę
          wszystkich Polaków zza granicy naszej ojczyzny o przyłączenie się do mojej
          prośby o przywrócenie reportażu pani Jaworowicz w programach telewizyjnych,
          emitowanych na całym świecie. Wszyscy Polacy mają prawo wiedzieć, co dzieje się
          w kraju, jaki opuścili, większość z nich musiała wyjechać i wielu chciałoby
          wrócić, tak jak wróciłam ja.

Moje 10-letnie dziecko, zabrane w szoku psychicznym do Kanady przez moją
          siostrę, czeka na mnie, swojego jedynego rodzica, a ja nie mogę do niej
          dołączyć, ponieważ nie ma w Polsce adwokata, który zajmie się obroną
          niepracującej, samotnej matki.

Wielką ironią naszej tragedii jest to, że tak trudne do wyobrażenia, bestialskie
          bezprawie miało miejsce pod samymi murami Jasnej Góry - naszego narodowego
          sanktuarium, źródła odnowy duchowej pielgrzymów, ale nie elity rządzącej naszym
          świętym miastem.

Proszę całą Polonię, mieszkającą w krajach obu Ameryk, o wsparcie dla partii
          pana Jarosława Kaczyńskiego. Przegrana PiS to koniec istnienia naszej ojczyzny,
          o którą walczyli ci, którzy teraz muszą żyć na obczyźnie, to koniec nadziei na
          wolność i sprawiedliwość dla uczciwych obywateli naszego kraju (bez względu na
          ich narodowość).

Rząd pana Kaczyńskiego, to jedyny rząd w powojennej Polsce, który konsekwentnie
          walczy z korupcją w urzędach państwowych, prokuraturze i sądownictwie, ze złem,
          jakie opętało ludzi w naszym kraju.

Wracam do Kanady (kiedy???), ponieważ ciągle czeka na mnie garstka moich
          najwierniejszych klientów. W Polsce pozostaje jednak moja rodzina, a ja
          chciałabym przyjeżdżać ze swoim dzieckiem tu, skąd nigdy nie chciał wyjechać mój
          ojciec.

Proszę o opublikowanie mojego listu.

Z wyrazami głębokiego szacunku -

Romualda Szuper
          - broker ubezpieczeniowy oraz księgowy podatkowy z Kanady

• Gość: Miasto Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:20
            kto to jest eugeniusz kaim?
    • Gość: sd Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 14:12
      na najwieksze miasto bez pomyslu na siebie
    • Gość: pola Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 22:39
      i co?
      • Gość: ajude Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.alfanet24.pl 08.01.09, 22:48
        Panie Leśnikowski, dlaczego Pan tak zamilkł???
        • Gość: t Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.01.09, 12:24
          pan leśnikowski już się raczej naym wątku nie wypowie. Powiedział,
          co wiedział (niewiele), zdefiniował dobrych i złych lokalnych
          patriotów. a jako że na forum są wg niego źli patrioci, to nie
          będzie rozmawiał z wrogami władzy. Bo po co, skoro on wie lepiej?
          chyba, że ktoś z pracowników napisze mu jakiś dobry tekst i będzie
          chciał błysnąć.
          nie pamiętem, żeby pan rzecznik udzielił konkretnej odpowiedzi na
          konkretne pytanie.
          ja uważam to za milczące potwierdzenie stawianych hipotez.
          • Gość: obserwator Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:12
            KAPITALNE! PRZECZYTAJCIE jak Jaskóła słownie "ograł" rzecznika UM! Fenomenalna
            wymiana zdań i zderzenie intelektu z prawie intelektem. Warto przeczytać!
            Istotnie jest to klasyka wymiany ciosów na forum! Polecam.

Pan Leśnikowski istotnie rozpoczął uderzenie w Pana Jaskółę i od razu dostał
            odpowiedź.
            • Gość: obserwator Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:15
              link

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=68156937&wv.x=2&a=68199553
              • Gość: :) Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:55
                Komedia w akcie jednym atoli do tego krótkim, byście się nie znudzili ....

Akt I

(Miejscem jest gmach władzy samorządowej w jednym z byłych miast wojewódzkich w
                Państwie Biurolandia. Owe miasto zwie się Część – swą – schowa, jakich wiele na
                tej szerokości geograficznej. Jesteśmy światkami imienin wiceprezydenta owej
                metropolii Jacka Biuralskiego.)

osoby: Sekretarka, Vice Biuralski, Prezydent Tadeusz Szpak, Petent – Pacjent
                oraz Wróżka ... 

Sekretarka

Boże, Mój Boże! To już dziś ...
                Szefie, Szefie .... już zaczęli się zbierać, o tak ..... jak kondukt. Wreszcie
                przyszli do NAS. [hmmm pomyślała Pani Sekretarka! Dziś u NAS impreza i nie muszę
                nigdzie chodzić, aby się załapać ... )]. O witam, witam!

[zza dzrzwi – glos Vice Biuralskiego] Proszę wpuszczać pojedyńczo ... Nie chcę
                aby mi tu zabrudzili. Władza to władza. Cholera a dywan czysty MUSI BYĆ. Wszyscy
                którzy tu przychodzą we wtorki, gdy mam dyżur, mają wystarczająco brudne buciory
                ....

Vice Biuralski

O zapraszam! Zapraszam. Kwiaty, prezenty .... ups. Ciekawe jaka menda będzie
                mnie targała za wdzięczność. Te prezenty to WYRAZ TEGO ŻE jestem! I cały oddaję
                się społeczeństwu!

Sekretarka

Panie Vice ... przyszedł do Pana Petent ....

Vice Biuralski

Petent – co to za nazwa. Petent, hmm ..... Petent / Pacjent ! Tak to musi być
                jakiś pacjent! Proszę go nie wpuszczać! Przecież to PACJENT i może być chory!
                Może przykładem pomylił MNIE ze Znachory .... Rwetes mam w Głowie! A może ON
                JEST trendowaty! Mój Boże! Zasmrodzi mi pokój cały! A kwiaty swój zapach stracą!
                I nic już nie będzie jak wcześniej! Pozbyć się go natychmiast!!!! Precz! Dziś
                przecież jest dzień moich przyjęć – WTOREK! Zatem proszę powiedzieć, żem
                zmęczony ..... Wtorek dziś! No to ZRÓBCIE ŚRODĘ, czy CZWARTEK chociaż. ....

Sekretarka

Ale On mówi że musi się z Panem zobaczyć!
                Vice Biuralski

Nie! Nie ma mowy! Właśnie przyszedł Tadziu ....
                Witam! Witam!

Prezydent Tadeusz Szpak

Składam Ci najbardziej serdeczne życzenia! Abyś nigdy, przenigdy nie musiał
                przyjmować Petentów, zwykle nie rozumiejących spraw i arkanów polityki ... Abyś
                nigdy jednak nie awansował, gdyż wiesz żem na stałe TU osadzony, a wdzięczność
                elektoratu wymuszam MANDATEM .... hihhhihi

Vice Biuralski

Ale Tadziu! Tu przyszedł jakiś Pacjent i spokój mój mąci. A nuż Gmach Nam
                zarazi, urzędników POKĄSI .... i cóż My zrobimy? Gdy Na trąd Wymrą Nam wszyscy?
                Kim Rządzić Nam przyjdzie i czy w ogóle .... ? Odpowiedz mi Proszę .... ?

Prezydent Tadeusz Szpak

Cóż! Skoro Trędowaty! To wyrzucić! CZEKAJ! CZEKAJ! Ale gdyby tak naprawdę kazać
                mu powłóczyć się po urzędzie – no wiesz, kazać załatwić jakąś sprawę, to kupę
                pokoi by zwiedził. Z 15 ! Od razu zatem 40 ludzi Trądem dopadniętych będzie ....
                A wtedy, ..... [i tu rozmarzył się Prezydent ... ] wtedy MY popierając
                „politykę pro-rodzinną” i uwzględniając „jakość naszych genów” zatrudnimy więcej
                naszych krewnych ..... lub znajomych ....

Vice Biuralski

Jesteś Geniuszem! Ale ten Pacjent – Petent to może być nasz WYBORCA!

Prezydent Tadeusz Szpak

A nie szkodzi! Przecież dziś jest Wtorek – NIE Wtorek! A poza tym! Nie można
                pozwalać ludowi na zbyt wiele. Mam! Mam! Wymyśliłem coś! Jeśli będzie wściekły i
                chcieć będzie skargę składać – wezwiemy z Klasztoru Jaskrawej Górki EGZORCYSTĘ!
                Zrobimy go np. opętanym przez SZATANA!

Warto się zastanowić, czy w ogóle nie zatrudnić u NAS Egzorcysty na stałe! Każdy
                kto będzie fikał jako PETENT – stanie przez Alternatywą: albo będzie Pacjentem,
                albo Opętanym! Tak, czy inaczej możemy wtedy świętować przez cały rok w
                urzędzie, w dni świąteczne ZAŚ w domach NASZYCH, gdzie dziatwa czeka na NASZE
                spracowane Oblicza .....

(głosy z sali ... ) Sto lat, Sto lat Niech Żyje, żyje NAM, ............

Chórek

Już nie długo .... Baleary, Słońce wiecznie świecić będzie  Pod pozorem
                kwarantanny zostaniemy tydzień dłużej ....  A nazajutrz do Brazylii ....
                złapać coś na Sambo – Dromie ....

WRÓŻKA

(Zjawiła się nieoczekiwanie, złożyła życzenia i ...... drzwiami trzaskając
                WYSZŁA, gdyż żadnego TU cudu ni PREZENTU dawać nie potrzeba!)


            • Gość: fred Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 09:20
              Bardzo dobrze napisane!
          • Gość: ala Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:14
            A właśnie, że się wypowie. Zobaczycie.
            • Gość: gość sami zobaczcie i nie czekajcie na odpowiedź! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 12:54
              czpk.czestochowa.bip-gov.pl/bip/;jsessionid=7968B184EEF08FEB4266ADC19FD7A4EC
              sami zobaczcie i nie czekajcie na odpowiedź!
    • profesor_wilczur Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu 09.01.09, 19:59
      Jeśli ma być rekord Guinessa to czegoś musi być dużo tak więc proponuję
      najwięcej skasowanych biletów miesięcznych. Tutaj nie pokona nas żadne miasto.
    • Gość: a Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 00:27
      a
      • Gość: obserwer Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 11:55
        Najbrzydsza i najbardziej dziurawa ulica świata, najgorsza jezdnia w Częstocvhowie
    • Gość: gość Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 19:53
      Co z tym rekordem???
    • Gość: Oi Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: 77.87.120.* 14.01.09, 16:41
      Najwiękrza kolonia Watykanu z debilnym szefem!
      Najwięcej zatrudnionych w UM.
      Najwięcej radnych(bezradnych) w przeliczeniu na mieszkańca.
      Najmniej inwestycji na Śląsku.
      itd...itd...itd
      • Gość: obserwer Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.09, 20:24
        I najwięcej, po Słupsku, bezrobotnych i ludzi bez perspektywy
    • Gość: anka nie ma ważniejszych rzeczy do ogłaszania? IP: *.strefa.com 18.01.09, 11:02
      ja proponuje rekord w najszybszej budowie nowej linii tramwajowej ew najkrotszy czas w dorownaniu innym miastom pod roznymi wzgledami ktorych tu brak.Chyba ze ma to na celu jakas duza promocje miasta.. hehe marzyc dobra rzecz:P
    • Gość: vitroil Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 19:07
      mam pomysł
    • Gość: kokosz Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 22:00
      Nie trzeba nic wymyślać. W częstochowskim magistracie pracuje ponad
      800 osób to prawdziwy rekord na takie miasteczko
    • Gość: ewewrtttttttt Re: Miasto ogłasza konkurs na pomysł rekordu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:56
      żądamy odpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka