Dodaj do ulubionych

Gimnazjaliści puścili wodze fantazji

15.01.09, 17:29
Jestem zaskoczona formą pracy - mit bowiem jest gatunkiem lit., a
nie formą wypowiedzi uczniowskiej. Po przeczytaniu kryteriów
oceniania stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że to
nieporozumienie i błąd, za który powinien odpowiedzieć autor testu.
Kolejny błąd: skrót - skrótowiec!!! Nie można w tego typu teście
wprowadzać mylnej terminologii. Ciekawa jestem, czy autor testu
odniesie sie do tych kwestii?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość merytoryczne błędy!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 20:41
      W teście znajduje się morze nieprawidłowości:
      a) w zad. 8 jest BĄD MERYTORYCZNY!!!! Rozwiń poniższe skróty , a
      poniżej są wymienione dwa skrótowce!

b)w teście złamane zasady ortograficzne i interpunkcyjne! Jak można
      z taką nonszalancją traktować tak poważną sprawę, jaką jest test?
      Weźmy na przydkład
      Zadanie 3. (0–1)
      W ostatnim zdaniu cytowanego przemówie niapapież zastosował
      A. aliterację.
      B. pytanie retoryczne.
      C. hiperbolę.
      D. metaforę.

POPRAWNA KONSTRUKCJA POWINNA WYGLĄDAĆ NASTĘPUJĄCO:
      Zadanie 3. (0–1)
      W ostatnim zdaniu cytowanego przemówie niapapież zastosował:
      A. Aliterację.
      B. Pytanie retoryczne.
      C. Hiperbolę.
      D. Metaforę.
      bowiem po kropce stawiamy wielką literę!

c) nie wiem czy sentencje łacińskie wchodzą w skład podstawy
      programowej w gimnazjum, na pewno nie z języka polskiego (odnośnie
      zadania 25).

d)Nie rozumiem i uczeń też zapewnie nie co się kryje pod zadaniem
      26 "Wyjaśnij użyty w tekście IV temin demokracja" - co uczeń
      czytając ma zrobić? Napisać notatkę encyklopedyczną? Ale tę
      umiejętność sprawdza zad. 9! Co zatem sprawdza zad. 26?

e) Jaką umiejętność sprawdza zadanie 22? Umiejętność zredagowania
      tekstu reklamowego (promocyjnego) czy też opis? Jak uczeń ma to
      wykonać w formie listu? Najpierw napisać kilka słów, potem zamieścić
      ów tekst, a na końcu opisać jak ma wyglądać ów łam? Polecenia
      absolutnie w żanej mierze nieczytelne dla ucznia!

f) Jaką umiejętność sprawdza zad. 27? Formułowanie celów?

g)I wreszcie jakie umiejętności poza kompozycją, sprawnym
      posługiwaniem się językiem pod względem orografii, interpunkcji i
      gramamtyki sprawdza NA POZIOMIE GIMNAZJUM zadanie 29? Tworzenie
      bajek i mitów, pisanie opowiadań twórczych to główne zadanie w
      szkole podstawowej! Test ma sprawdzać umiejętność konstruowania
      formy a nie gatunku literackiego jako takiego! Rówie dobrze można by
      kazać napisać uczniom balladę i to wierszem!

h) Rzecz najważniejsza nie ma dołączonej do zestawu egzaminacyjnego
      kartoteki (dla niezorientowanych wykaz umiejętności i standardów,
      które bada test) i ten fakt mówi sam rzez się.

Test dla mnie - nauczyciela - jest skandalicznie nieprofesjonalny!
      Nie może być wiarygonym narzędziem do sprawdzania wiedzy i
      umiejętności trzecioklasisty.
      • Gość: mediatorka Re: merytoryczne błędy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 20:54
        Ad. b)

odpowiedzi są dokończeniem treści zadania, więc SKUCHA z tym zarzutem :)
      • Gość: freyjkell Re: merytoryczne błędy!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.09, 17:39
        Co za troll!
        • Gość: mediatorka Re: merytoryczne błędy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 17:56
          gdzie?
    • Gość: ... Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 21:19
      Porażka, przecież myśmy w szkole nigdy MITÓW nie pisali.. szok
    • Gość: samobojca Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 22:56
      Jesli test koncowy bedzie tak samo popie...ny to przechodze na islam biore
      bombe i OPERONu nie bedzie
      • Gość: mamuśka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.realestate.net.pl 15.01.09, 23:08
        W kluczu odpowiedzi:
        "Cała Polska Czyta Dzieciom – oraz wskazanie celu – promocja czytelnictwa."

A nie czytania? Czytelnictwo, to społeczne zjawisko.
        Brak kryterium punktowania uczniów z dysleksją.

Z matematyki dzisiaj do obliczenia objętość stożka, moje dziecko jeszcze w
        szkole nie miało brył obrotowych.
        Do obliczenia pierwiastek z 0,6 !!!

• Gość: ? Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.01.09, 08:42
          a jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie bez umiejętności obliczenia
          pierwiastka z 0,6????
          • Gość: Miś Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:10
            Odnośnie zadania 3 to, ja nie uważam żeby papiez uzył metafory, w/g mnie zbyt to
            wszystko wyolbrzymił i tak tez odpowiedziałem. Niestety
            źle, bo autor testu ma inne poglądy niz ja. Dla niego metafora, a dla mnie
            hiperbola.
            • Gość: Ulka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 14:19
              metafora! proponuję więcej pracować. Pozdrawiam !
              • Gość: metaforka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.wlb.vectranet.pl 19.01.09, 20:28
                A ja uważam, że całe zdanie to hiperbola i tak zaznaczyłem. Z taką też
                odpowiedzią zgadzają się nauczyciele z mojej szkoły i studenci filologii
                polskiej tuż po egzaminie z poetyki :)
          • Gość: Ewa Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:18
            a jak to obliczysz????
          • Gość: Ewa Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:19
            A jak to obliczysz?
        • Gość: Ulka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 14:17
          Ludzie co wy się tak bulwersujecie?! To tylko próbne! Też to pisałam, nie było
          trudne.
    • Gość: gość1 Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: 79.191.97.* 16.01.09, 11:16
      Nie przesadzajmy z tą krytyką. Skróty BN i KEN dzieci poznawały już
      w 6 klasie SP (podręcznik do historii dla klas 6 Nowa Era)
      • Gość: Linerelle Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.satfilm.pl 16.01.09, 16:32
        to mieliście fajnie xP u mnie dopiero skrótowce i skróty pojawiły się w drugim
        semestrze 2 klasy gimnazjum ;) Nie znałam tych skrótów, ale strzelałam i oba
        miałam dobrze xD ogólnie dziwne kryteria oceniania były do mitu. Test
        humanistyczny napisałam dość nieźle, chociaż posiadam bardziej umysł ścisły. Z
        kolei matematyczno-przyrodniczy kiepsko ;p Nie mieliśmy jeszcze stożka :/ A
        zadanie ze spadającym jabłkiem sprawił trudność koleżance z klasy, która jest
        jedną z najlepszych uczennic w szkole ;) Ogółnie tegoroczne próbne testy Operonu
        oceniam na poziom: trudny.
        • Gość: mediatorka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 20:56
          gdybyście oglądali od czasu do czasu wiadomości w telewizji np. na TVN24 to
          zadanie ze skrótowcami nie sprawiłoby wam najmniejszego problemu :) pozdrawiam,
          z krwi polityka zrodzona :)
    • Gość: angrusz Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:42
      poczekam na egzamin z angielskiego .
    • Gość: me Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 13:12
      co to za pomysl z tym mitem... z tym poradzi sobie tylko wybitny
      uczen z poczuciem fantazji a nie przeciętny.
      Poza tym male niedociagnięcia: do mojej szkoly przysłali złe testy z
      języka obcego ;//
    • Gość: Ulka Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 14:13
      napisanie mitu to żadna filozofia. Mi to problemu nie sprawiło. Jak zobaczyłam
      temat pracy to myślałam, że padnę z radości! Wyobraźnia i tyle.. Ilość punktów
      jaką zdobyłam na tym zadaniu to max, a rewelacyjną uczennicą nie jestem. Nie
      wiem o co tyle hałasu. Pozdrawiam !
      • Gość: Miś Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 14:20
        Fantazja to nie wszystko, zero błędów ort. stylistycznych, forma prawidłowa,
        itp. Jesli to wszystko jest ok, to wtedy możesz liczyc na max. Nie dziel skóry
        na niedźwiedziu.
        Ja taki mit strzeliłem, że ho ho, ale mogłem też strzelic byka, że ho ho...
        W kwietniu najbardziej obawiam sie mat-przyr.
        • Gość: Ulka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 14:28
          Zakładam, że uczeń klasy 3gim nie robi błędów. "Nie dziel skóry na niedźwiedziu"
          ? tak nie bardzo rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć? Nasza polonistka już
          sprawdziła testy i stwierdzam tylko jak jest.
          Powodzenia na następnych testach gimnazjaliści ;]
          • Gość: Miś Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 11:00
            Zakładasz? Niestety, uczniowie nawet szkół średnich, studenci robia błędy
            ortograficzne. Jesli myslisz, że nie to jesteś naiwną osóbką.
            "nie dziel skóry na niedzwiedziu" czyli...przyznalas sobie sama punkty, kiedy
            praktycznie nie zostały sprawdzone i ocenione.
          • Gość: adasek Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 18.01.09, 12:31
            wydaje mi sie ze te testy nie beda sprawdzane przez naszch nauczycieli. Mysle ze testy zostana wyslane do innych miast niz te w ktorych jest nasz gimnazjum. Moge sie mylic wiec prosze o sprostowanie jesli tak jest.
            • Gość: Miś Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 12:47
              U nas nasi nauczyciele będą sprawdzać.
              • barb42 Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji 18.01.09, 12:56
                Sprawdzają nauczyciele w szkołach.
                Wyniki wysyłają do Operonu.

Klucze odpowiedzi, jak i arkusze egzaminacyjne, to żenada ze strony organizatora
                próby.
      • Gość: Gosia Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.cust.tele2.pl 16.01.09, 15:11
        uważam z humanistyczny egzamin nie był wcale taki trudny. wypracowanie też
        przypadło mi do gustu. gorzej jednak z częścią mat-przy.
        moim zdaniem była trudna.. :/
    • Gość: gimnazjalista Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.54.174.57.tvksmp.pl 16.01.09, 14:29
      mnie większą trudność sprawił matematyczno-przyrodniczy humanistyczny i język
      był ok...
    • Gość: gość Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 16:35
      Ogólnie jak dla mnie egzamin był trudny . Moje Polonistki stwierdziły, że mit
      się czyta a nie pisze ! 2 część egzaminu również była trudna.Dużo było zadań z
      fizyki. Nie do zrobienia <zadanie z jabłkiem> Suchanki z angielskiego
      beznadziejne a zadanie 4 totalnie .. nie wiem co za idiota układał ten egzamin
      ;\ Mam nadzieję że ten w kwietniu będzie łatwiejszy
    • Gość: paula angileski IP: *.xdsl.centertel.pl 16.01.09, 17:21
      zadnie czwarte co to mialo byc mowil tak szybko ze nie zdazylam
      pozaznaczac a ten tekst o reciklingu ....zal...
      • Gość: ulaaa Re: angileski IP: 217.153.234.* 16.01.09, 18:49
        zgadzam się ... w 4 zadaniu strzelałam bo nie byłam w stanie wyłapać co oni
        mówią i nawet sekundę się zastanowić nad jednym przykładem. Przy piątym
        przykładzie nie zdążyłam przewrócić strony! A 10 zadanie z recyklingiem było do
        bani! Rozumiałam wszystko co było napisane, ale każdy nagłówek właściwie pasował
        praktycznie do każdego przykładu. A co zaznaczyliście w zad. 1? Bo wg. wszystkie
        odpowiedzi był prawdziwe, ale zaznaczyłam A.

A niby zawsze byłam dobra z ang...
        • Gość: angrusz Re: angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:37

No właśnie .
          Jak nie wiem co to strzelam no i wychodzi , że całkiem sporą ilośc
          punktów można zarobic poprzez strzelanie .
          A gdy przychodzi to napisania chociaż kilku linijek jak na maturze
          to ani me ani be
          albo jakias mieszanka polsko niemiecko angielska w wersji jak się
          mówi .
      • Gość: angrusz angielslki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:34

z reguły teksty czytane przez lektora są i stanowczo za trudne i za
        szybko czytane i zbyt duz ilość danych trzeba zapamiętać .
        Ja po polsku tego nie robię np prognoza pogody .
        Po co mi wszystkie wiadomości , skupiam się na mojej okolicy .
        Podobnie winno byc i w tekście angielskim .
        I zwykle warunki odgrywania kiepskie .
    • Gość: R+ Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.xdsl.centertel.pl 16.01.09, 19:10
      Ja pisałam tylko humana, bo w piątek miałam konkurs przedmiotowy z
      historii (II etap). Test aż taki trudny nie był, ale pytanie o
      sformułowanie tekstu polecającego tę książkę zupełnie nie rozumiałam.
      Jeśli chodzi o mit, jestem akurat uczennicą szóstkową (i przy tym
      bardzo skromną... :P) i napisałam dosyć dobrze...

Mam jednak mimo wszystko nadzieję, że zakwalifikuję się do trzeciego
      etapu konkursu z polskiego i będę z humana zwolniona^^ Mat-fiz
      oczywiście też by się przydał... Tego boję się najbardziej :/
      • Gość: adasek Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 19:56
        W części humanistycznej najbardziej dobil mnie mit i to zadanie z łaciną (bez przesady jestesmy dopiro w 3 klasie gimnazjum i nigdy tego (przynajmniej w mojej szkole ) nie przerabialismy), o dziwo zadanie z ogloszeniem o ksiazce napisalem doberze (sprawdzilem w wyborczej :]) choć przez chwilke myslalem ze trzeba cos namalowac. Co do testu matematyczno przyrodniczego jestem niezly z matmy ale zadanie ze stozkiem zrobilem tylko przy odrobinie szczescia bo dzien wczesniej z czystej ciekawosci spojarzalem na podkladke na biorko. W moim podreczniku od matmy pole powirzchni stozka jest gdzies pod koniec.
        I na koniec angielski zadanie na reakcje jezykowe (tj chyba 4) bylo do d... nie zdazywlem machnac kloleczka nad odpowiedzia a on juz byl w polowie 2 przykladu.

Mam nadzieje ze egzaminy regulaminowe zrobi OKE ( albo inna instytucja panstwowa)
        • Gość: mediatorka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 21:10
          to masz pecha, może czas zacząć się interesować?
          łacina to piękny, lecz wymarły język.
          dla mnie i mojej klasy to zadanie było banalne.
          wiadomo, że poprawna odpowiedź była "cogito ergo sum", gdyż "per aspera ad
          astra" znaczy "przez cierpienia do gwiazd" (mieliśmy to na polskim), "non omnis
          moriar" można było zinterpretować m.in. tak, że "mori" to znaczy umierać (też
          było na lekcji). a co do "contra spem spero" to `contra` znaczy mniej więcej w
          przeciwnym kierunku, wiadomo, jak pływasz kajakiem to robisz kontrę, prawda? też
          można było tak skojarzyć.
          więc żadne z trzech ostatnich nie kojarzy się z "czytam, więc jestem" bo ani
          śmierć, ani contra, a już w ogóle gwiazda nie ma nic wspólnego z czytaniem, co?
          więc nie widzę tu najmniejszego problemu :)
          • Gość: adasek Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 17.01.09, 17:24
            piekny nie piekny ale nie wchodzi w zakres gimnazjum wiec raczej nie powinno go byc w tesicie ktory sprawdza wiedze gimnazjalisty ktory nie ma obowiazku nauki jezyka lacinskiego!!
            • Gość: mediatorka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 13:21
              to nie było typowe zadanie sprawdzenia wiedzy z łaciny tylko na SKOJARZENIA.
              jakbyś cwaniaczył to nie miałbyś najmniejszego problemu ze zrobieniem tego zadania
    • Gość: cx Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 19:31
      test był żałosny, trudny jak cholera. zadania niezrozumiałe !!!!!!!! słuchanie z
      angielskiego to jakiś jeden wielki żart. tekst o recyklingu- bez komentarza...
      jeśli w kwietniu dowalą nam coś podobnego, to się załamię.
      • Gość: lilo Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 20:44
        ja się już załamałam -.-' z mitem nie zrozumiałam do końca o co chodzi, więc
        całkiem możliwe, że będę miała 0 pkt. na mat-przyr. też nie poszło mi dobrze.
        angielski był w miarę, ale tekst o recyklingu, to jakaś porażka, żeby na
        podstawie jednego zdania dobrać odpowiedni nagłówek (mi pasowały niekiedy 3
        o.O), więc strzelałam...
        błagam tylko o to, żeby w kwietniu były prostsze testy. >.>
        • Gość: Lilionka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 22:04
          Sorry ale to była jedna wielka żenada. Zauważył ktoś,że rocznik 93 zawsze wystawia się jako kozła ofiarnego? Pierwszy rocznik z testem z języka obcego, z maturą obowiązkową z matematyki, jeszcze nam pewno religię prasną. o.O jestem bardzo dobra uczennica, z pamięcią dobra ale krótką, przecież nawet największy geniusz wszystkiego nie zapamięta, coś mu ucieknie. a państwo z Operonu, nie wiem co sobie wyobrażają. Angielski za szybko, recykling =żal,co do humana - mit?! mit trzeba było napisać na konkursie z języka polskiego! i to na 6 linijek i własny a nie na odgórny TEMAT!! ( pamiętacie tę akcję w tamtym roku,jak protestowali że dali napisać coś tam na podst danej lektury a nie wybrania własnych przykładów? w tym roku zrobili dokładnie to samo. Nie zgadzam się żeby był w kwietniu Test z operonu, chciałabym zauważyć, że NIEKTÓRYM ZALEŻY ŻEBY TO NAPISAĆ BO SIĘ CHCĄ DOSTAĆ DO SZKOŁY, A TO DLA NIE KTÓRYCH JEST SZANSA< PRZYSZŁOŚĆ, A CI CO TO OKŁADAJĄ W OGOLĘ NIE MAJĄ NAS NA MYŚLI!!
          poproszę proste testy w kwietniu. nic więcej. czy to na prawdę takie trudne?

PS. dużo błędów mogłabym wypisać.

Nie bierzcie się za to. OKE ma wprawę, wy nie.
          • Gość: mediatorka Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 15:50
            oo nie! tylko nie religia!
            na religię nie chodzę i mam ją głęboko i szeroko.
            niech się wypchają tą swoją religią - ani śnie mieć ją na maturze
    • chocolate-cocaine Gimnazjaliści puścili wodze fantazji 16.01.09, 19:52
      Przepraszam, ale.. ten test to jakaś jedna wielka pomyłka. oO
      Część humanistyczna w zasadzie ujdzie, gdyby nie mój wyraz twarzy zaraz po tym
      kiedy dostałam kartkę i zaglądnęłam na ostatnią stronę, a tam czekała mnie
      dość przykra niespodzianka. Mit?! To ma być forma długiej wypowiedzi?
      Żenujące. Oczekiwałam rozprawki, charakterystyki, opisu. A tu mit - w dodatku
      własny, gdzie nigdy naszej polonistce nie przyszło na myśl żeby omówić z nami
      jak pisze się mit.
      Matematyczna część -dno dna. Napaprane fizyką aż miło, mnóstwo wzorów których
      nigdy nie miałam, zadania z kosmosu. I ten śnieg w zadaniu o warstwach
      roślinności - brawa dla autorów ;/
      Pisałam dziś Niemiecki - to chyba najłatwiejsza część ze wszystkich trzech.
      Ale zupełnie jak w angielskim - zadanie 4 było nagrane za szybko! Lektor
      bełkotał a i polecenie było niezrozumiałe.
      Całość określam jako - ŚREDNIO NA JEŻA.
      • Gość: adasek Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 19:59
        mysle ze najlepszym komentarzym tych testow sa nasze LICZNE opinie
    • Gość: juta733 Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: 212.244.106.* 16.01.09, 23:58
      Jeśli jakieś komercyjne wydawnictwo zaczyna bawić sie w egzaminy
      próbne, musi z tego wyniknąć zamieszanie. To, co zaprezentowano jako
      klucz odp[owiedzi, nijak się ma do kluczy z OKE, które obowiązują
      przy sprawdzaniu prawdziwych egzaminów. Żenada. Jak to sprawdzić?
      Mam kilkuletni staż egzaminatora i czuję się zagubiona.
      Gimnazjaliści, macie rację!!!
    • Gość: juta733 Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: 212.244.106.* 16.01.09, 23:58
      Jeśli jakieś komercyjne wydawnictwo zaczyna bawić sie w egzaminy
      próbne, musi z tego wyniknąć zamieszanie. To, co zaprezentowano jako
      klucz odp[owiedzi, nijak się ma do kluczy z OKE, które obowiązują
      przy sprawdzaniu prawdziwych egzaminów. Żenada. Jak to sprawdzić?
      Mam kilkuletni staż egzaminatora i czuję się zagubiona.
      Gimnazjaliści, macie rację!!!
    • Gość: Zetaa Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.sukcesnet.pl 17.01.09, 18:48
      Sądziłam, że Operon stanie na wysokości zadania, ale myliłam się. Testy powinni układać ludzie, którzy mają swiadomość, czego uczy się w gimnazjum. Mity omawia się w podstawówce, a w gimnazjum jedynie okazjonalnie, np.mit o Edypie podczas omawiania "Antygony". I nie jest on tam przedmiotem lekcji, a jedynie stanowi pomoc przy wyjaśnianiu przedakcji dramatu. Poza tym w gimnazjum nie ćwiczy się pisania mitu jako formy wypowiedzi.To forma - że tak powiem -archaiczna. To tak jakby ktoś kazał pisać przypowieść biblijną. Jestem nauczycielem z wieloletnim stażem i egzaminatorem; to ja zaproponowałam dyrekcji udział w tym próbnym egzaminie. Szczerze tego żałuję. Pierwszy i ostatni raz taki eksperyment z "Operonem"!!!
    • Gość: ja Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 19:36
      Ja sprawdzałam część humanistyczną i nie wiem do końca, czy zrobiłam to dobrze. Nadmieniam, że jestem egzaminatorem i sprawdzałam wszystkie egzaminy z OKE.W wielu punktach nie zgadzam się z kluczem odpowiedzi, który miał się nijak do poleceń w teście. Gdzie kartoteka testu?
    • Gość: :: Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.54.174.57.tvksmp.pl 18.01.09, 09:12
      a kiedy wyniki?
      • Gość: dupa Re: Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 13:29
        wtedy kiedy nauczyciele sprawdza :P
    • Gość: Sabar Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 00:11
      Tak się zastanawiam czy profesjonaliści z Operonu tworząc test pomyśleli o
      standardach??? Czy może tylko zapomnieli je przedstawić? Chyba to nie jest jakaś
      tajemnica???
      W końcu jak się tworzy tak poważny test i bierze za to pieniądze to chyba plan
      testu (zgodny z zasadami pomiaru dydaktycznego) sporządza się najpierw.
      OKE zawsze załączały standardy do instrukcji oceniania.
      Może ktoś już się "męczył" nad kartoteką, lub choćby samymi standardami? Z
      interpretacją niektórych zadań może być różnie.
    • Gość: Sabar Gdzie standardy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 00:12
      Tak się zastanawiam czy profesjonaliści z Operonu tworząc test pomyśleli o
      standardach??? Czy może tylko zapomnieli je przedstawić? Chyba to nie jest jakaś
      tajemnica???
      W końcu jak się tworzy tak poważny test i bierze za to pieniądze to chyba plan
      testu (zgodny z zasadami pomiaru dydaktycznego) sporządza się najpierw.
      OKE zawsze załączały standardy do instrukcji oceniania.
      Może ktoś już się "męczył" nad kartoteką, lub choćby samymi standardami? Z
      interpretacją niektórych zadań może być różnie.
    • Gość: Klarcia Gimnazjaliści puścili wodze fantazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 20:33
      A ja miałam zero pkt. z wypracowania, gdyż osoba sprawdzająca uznała, że moja
      praca jest nie na temat, w klasie 3/21 osób miało zero. Po waszej krytyce
      podniosłam się na duchu, Chciałam uwzględnić, że nie jestem idiotka, ale i nie
      bardzo wybitną uczennicą. Z polskiego mam 5 więc o co KAMAN??? CO NAS NIE
      ZABIJE, TO NAS WZMOCNI!!! NIE ŁAMCIE SIĘ BĘDZIE DOBRZE POZDRO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka