Dodaj do ulubionych

Skandal w MPK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 21:04
Dlaczego pasażerowie z miast przyległych do Częstochowy traktowani są przez
MPK skandalicznie ?
Pomimo tego że w zarządzeniu MPK pisze, że gdy tylko wypuszczą pasażerów z
końcowego przystanku powinni podjechać na przystanek początkowy ,a tymczasem
kierowcy podstawiają autobus w ostatniej chwili i w dodatku otwierają tylko
przednie drzwi ?
Dlaczego mieszkańcy peryferii traktowani są jak potęcjalni złodzieje i
wpuszczani tylko przednimi dzrzwiami - a mieszkańcy Częstochowy (pomimo tego
że większość nigdy nie kupiło biletu) mogą wsiadać wszystkimi drzwiami.
Dlaczego nikt nie bierze pod uwagę że wpuszczanie tylko przednimi drzwiami
wydłuża niektórym podróż o ponad 10 min. i powoduje przepychanki ?
Dlaczego przyciski są tak wysoko że dzieci i osoby niższe nie mogą do nich
dostać ?
Dlaczego gdy kierowca widzi matkę z wózkiem nie chce otworzyć jej drzwi tylko
każe pokazać jej najpierw bilet ?
Dlaczego autobusy nie są ogrzewane ?
Kiedyś linia Częstochowa-Blachownia była obsługiwana przez prywatnego
przewoźnika "Biesy" i wtedy też trzebabyło pokazać bilet, a jednak nie było
takiego chamstwa wśród kierowców jak w MPK.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: XKX Re: Skandal w MPK IP: *.org.pl 15.11.03, 16:53
      Bo MPK jest monopolista i ma w d... wszystich i wszystko.
      • ka-8 Re: Skandal w MPK 15.11.03, 17:34
        O patrz, monopolista. A jeżeli nie ma chętnych na prowadzenie przewozów, to co
        poradzisz? Póki co jedynie Mazan-Bus (chyba tak się nazywa) wozi ludzi po
        Częstochowie według rozkładu i widocznie mu się to opłaca.
        Ciekawi za to dlaczego nikt nie kwapi się do konkurowania z MPK?
        Kiedyś słyszałem że miasto miało oddać obsługę kilku linii innym firmom, ale
        wygląda na to że nic z tych planów nie wyszło.
        • Gość: kreska Re: Skandal w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 17:57
          mnie to tez zastanawia ...wsiadłam do autobusu linii 27 o godzinie 15.20 koło
          merkurego i co?......wysiadłam na najbliższym przystanku ,gdyż jak okazało się
          ścisk był przeokropny a kasownika w tyle autobusu jak na lekarstwo...więc
          szczerze mowiąc bałam się przepychać przez tłum (w torbie miałam pół pensji)i
          zaryzykowałam jazdę na gapę jeden przystanek po czym przesiadłam się do 58 i tu
          total zdziwko!!!! wpuszczają przednimi dzrzwiami..no do tego się już
          przyzwyczaiłam i spoko pokazałam bilet i nawet usiadłam....nikt nie robił
          kłopotu.
          MOJA PROŚBA JEST TAKA :DROGIE MPK , JEŚLI ZMIENIACIE DECYZJĘ I NA MIEJSKICH
          LINIACH WPUSZCZACIE KAZDYMI DRZWIAMI TO INSTALUJCIE W TYŁĄCH AUTOBUSÓW
          KASOWNIKI...BO WYDAJE MI SIĘ ,ŻE POPADAMY W ABSURD!!!!
          • Gość: lunch Re: Skandal w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 12:03
            A w granicach miasta na podmiejskim też powinni drzwi otwierać.
        • Gość: XKX Re: Skandal w MPK IP: *.org.pl 15.11.03, 18:31
          Bo proponowanio nie na zasadach partnerskich a na bardzo specyficznych zasadach
          bo jedynie Mazan -Buś miał siłe chec sprostac batali przez meke i zostal
          dopuszczony jedynie dlatego iz MPk nie uwaza go za konkurencje. A co do
          prywatnych firm w Cz*wie to podam Ci taką Ciekawostke. W roku 2002 powołano na
          Miejscu Miejskiego Zarządu Dóg i Mostów - Miejski Zarząd Dróg i komunikacji
          który miał sie zając prywatyzacją i urynkowieniem komunikacji w Częstochowie i
          okolicy. Projekt proponował aby MPk zostało zredukowanie do roli jednego z
          kilku przewożników. Rozkałdami, biletami, kontolą ołacenia za przejazdy miał
          sie zając własnie MZD I T. Miłały być na wiekszość lini (tras) po prostu
          ogłaszane przetargi i kto wygr bedzie obsługiwal linie Wymagania dotyczące
          standaru taboru okreslały by warunki przetargu. To spowodowałoby koniecznośc
          konkurowania ze sobą Firm przewozowych na równych zasadach a nie jak w tej
          chwili kiedy mamy sytuacje iż rokałady linni Marketowych obsługiwanych oprzez
          Biesy jakoś nie moga zaistniec na przystankch podobnie rozklad Mazana. Niestety
          nowa ekipa pod naciskiem MPK wrociła do strych sprawdzonych rozwiazan czyli do
          monopolu i tyle. Nastepnym razem jak napiszesz o konkurencji w Cz-wie poczytaj
          o faktach - bo u nas zaprasza sie do robienia konkurencji a potem a potem
          okazuje sie ze konkurencja konkurecja ale lepiej aby jej nie bylo.
          • Gość: Rafał Lamch Re: Skandal w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 12:11
            Właśnie - kiedy ogłaszali tę niby otwartość na firmy, które miałyby jeździć na
            peryferyjnych liniach, to miałem nadzieję, że się żadna po te ochłapy nie
            zgłosi. Ochłapy - bo przez wiele lat blokowano konkurencję, udaremniono
            unowowcześnienie i urynkowienie komunikacji, aż tu nagle łaskę się robi, lecz
            jakże ograniczoną. I nikt się nie zgłosił. Ale teraz rozumiem, po co rzucano te
            ochłapy. Właśnie po to, by osoby mniej zorientowane w temacie (a za takie MPK
            zawsze uważało nas wszystkich), zapamiętały, że nikt konkurować nie chce.
    • Gość: sufler Re: Skandal w MPK IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 16:15
      Podobno jest w poniedziałek Sesja Rady Miasta na ten temat - przyjdzmy i im to
      powiedzmy. Ja będe.
      • Gość: Zola frajerzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 21:22
        jak zwykle.. o komunikacji i jej organizacji najwięcej mają do powiedzenia
        ci,którzy nic się na organizacji takowej w mieście nie oriętują... :))))))))
        ..jakie o typowe..
        • Gość: zul Re: frajerzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 19:41
          ja Cię zolu nie rozumiem co chciałes powiedziec?
        • Gość: kanar Re: frajerzy... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 15:20
          Gość portalu: Zola napisał(a):

> jak zwykle.. o komunikacji i jej organizacji najwięcej mają do powiedzenia
          > ci,którzy nic się na organizacji takowej w mieście nie oriętują... :))))))))
          > ..jakie o typowe..

Odsłoń twarz i podyskutuj z podniesiona przyłbicą - uczony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka