Dodaj do ulubionych

Co za fuszer ten znak tu postawił?!

27.07.09, 22:11
Dla mnie parodią jest skrzyzowanie Barbay-Kaziemierza.Jadący od dolu (od
stacji Orlen-jedyne moje skojarzenie) musza zatrzymać sie na Stopie(miejsce
gdzie wypadków jest masa) Ostatnio jadąc ulicą Kaziemierza natknąłem się na
kierowce który jechal pod prąd.Jak sie okazalo ustawiony przed stopem smieszny
znak,który gubi kierowców"Droga główna w PRAWO" gdzie jest zakaz wjazdu
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 22:12
      "Na skrzyżowaniu ulic Śląskiej i Focha drogowcy ułożyli zgrabne kółeczko z kostki. Trudno wyczuć, po co; mam wrażenie, że to jakaś forma znaku poziomego. Niestety, zrobili to źle: samochody wyrywają z niego kostki, które fruwają w powietrzu, gdy przejedzie cięższe auto. Tylko czekać, aż kogoś uderzą w głowę i zabiją."

To "kółko" na skrzyżowaniu Śląskiej i Focha zostało wybrukowane wiele lat temu (może ktoś wie z jakiej okazji?). Nie jest to żaden znak poziomy jak sugeruje autor uwagi, tylko wybrukowana data z jakimiś symbolami. Faktem jest, że się zaczęła wykruszać, jednakże usterka będzie usunięta - dziś nawet rozmwiałem na ten temat z drogowcami.
      • wed05 Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 22:58
        A czasem nie jest to zaznaczony geograficzny środek Częstochowy ? Bo to Wyborcza
        chyba właśnie parę lat temu o tym pisała...
        • moskit17 Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 23:04
          wed05 napisał:

> A czasem nie jest to zaznaczony geograficzny środek Częstochowy ? Bo to Wyborcz
          > a
          > chyba właśnie parę lat temu o tym pisała...
          nie srodek czestocowy jest kolo swiatel przy dworcu pks
      • Gość: Barone Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.multimo.pl 28.07.09, 09:00
        To "kółko" jest opisane tutaj:

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,84750,3755239.html?as=2&ias=2&startsz=x

Pozdrawiam
      • Gość: han Tajemniczy krąg IP: *.ovh.net 28.07.09, 09:02
        Portret ulicy Focha
        Tekst
        linka

W budynku przedwojennego starostwa na Sobieskiego Niemcy zorganizowali dla
        naszego miasta zarząd tzw. Stadthauptmanschaftu, którego władze dla swojej
        wygody zażądały od polskiego magistratu przebicia do Sobieskiego ulicy Śląskiej.
        Wcześniej kończyła się bowiem na ul. Focha. - Władze polskie, nie chcąc się
        narażać, postanowiły nie naruszać granic posesji zajmowanych przez okupanta i
        nowo wykonany odcinek ulicy przesunęły o kilka metrów na zachód. Na środku
        nowego skrzyżowania brukarze wykonali wysepkę, na której umieszczono datę
        powstania i skróty nazwy wykonawcy. Dopiero w latach 60. wyprostowano
        niesymetryczny odcinek, pozostawiając wysepkę poza środkiem nowego skrzyżowania
        - mówi Kusiba.

Inicjały SR na wysepce - obok daty - można rozwinąć jako Stanisław Rybicki,
        burmistrz Częstochowy w czasach hitlerowskich. Co znaczy CK?

- Pomysłodawcą kamiennego kręgu był pierwszy powojenny dyrektor dróg miejskich
        Ireneusz Glice - inną wersję powstania kręgu podawał swego czasu na łamach
        "Gazety" Eugeniusz Ryl, w latach 60. szef Zarządu Dróg. - Litery CK oznaczają
        Civitas Kielecenis, bo wówczas Częstochowa była w województwie kieleckim.
    • Gość: Łukasz Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 22:17
      Panie Augustyn - czas odejść z zajmowanego stanowiska! i dać wreszcie szansę
      młodym i ambitnym!
    • skorpionn6688 Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 22:25
      Największą fuszerką jest chyba las znaków w III Alei nakazujących parkowanie
      wzdłuż jezdni którego nikt nie przestrzega
      • Gość: lala Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.07.09, 22:37
        Jadąc przez Antoniów k. Częstochowy ( za Kiedrzynem ) w jedną stronę
        jest teren zabudowany ( 50km/h) a w drugą można jehać 90km/h...
      • ulisses_czwa Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 22:44
        > Największą fuszerką jest chyba las znaków w III Alei

Las znaków w III Alei jest spowodowany błędem projektowym, a mianowicie nie wydzielono części jezdnej i wjazdów bramowych innym odcieniem kostki. Dlatego trzeba teraz ustwiać znaki informujące o początku i końcu parkingu co kilkanaście metrów... Las znaków jest niestety bardzo widoczny i na chwilę obecną nie do zredukowania... Mam nadzieję, że błąd nie zostanie powtórzony podczas remontu I i II Alei...
        • skorpionn6688 Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 22:57
          ulisses_czwa napisał:

> > Największą fuszerką jest chyba las znaków w III Alei
          >
          > Las znaków w III Alei jest spowodowany błędem projektowym, a mianowicie nie wyd
          > zielono części jezdnej i wjazdów bramowych innym odcieniem kostki. Dlatego trze
          > ba teraz ustwiać znaki informujące o początku i końcu parkingu co kilkanaście m
          > etrów... Las znaków jest niestety bardzo widoczny i na chwilę obecną nie
          > do zredukowania... Mam nadzieję, że błąd nie zostanie powtórzony podcza
          > s remontu I i II Alei...
          >
          Ale po co ten las skoro nikt go nie respektuje To jest śmieszne Czy to nie jest
          marnotrawstwo publicznych pieniędzy Czyli naszych podatków Bo po co je tam
          postawiono ,skoro nie są egzekwowane
        • moskit17 Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 27.07.09, 23:01
          tak zgadzam sie jest tam las znakow. fakt, blad w projekcie ale kto za to bierze
          kase ze takie projekty sa przyjmowane? ten dosc smieszny blad mozna bylo
          przewidziec a nawet nalezaloby chocby ze wzgledu zajmowane stanowiska juz
          niewspomne o wyksztalceniu.
          • Gość: mateusz_kierowca Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.09, 00:37
            Ja mam inne pytanie jak długo jeszce autokary będą mogły wjeżdzać w
            ul.klasztorną? Ile jeszcze razy będe musiał cofać,żeby nie zostać
            rozjechanym przez skręcające autokary? Czy nie można zrobić wjazdu
            na parking Jasnej Góry od np. Jadwigii?
    • wildchild84 Co za fuszer ten znak tu postawił?! 28.07.09, 08:43
      "Na ul. Równoległej między DK1 a al. Niepodległości na ok. 300 metrach
      drogowcy ustawili ze sześć znaków zakazu zatrzymywania się. Na chodniku za
      każdym stoją samochody - tyle kierowcy robią sobie z tych znaków. Piesi muszą
      chodzić jezdnią, bo inaczej się nie da."

Na to akurat jest prosty sposób - ja już jednemu gościowi kiedyś powiedziałem,
      że jak jeszcze raz zaparkuje na chodniku (na Racławickiej obok hotelu) to mu
      po prostu dosłownie przejdę po tym samochodzie. I chyba poskutkowało bo go na
      tym chodniku więcej nie widziałem. Wziąć pałkę, powybijać szyby, rozpieprzyć
      lusterka to od razu się nauczy gdzie się parkuje. I wiem, że to drastyczne
      metody, ale jak pokazuje doświadczenie na niektórych ludzie inne metody po
      prostu NIE DZIAŁAJĄ.
      • Gość: vox populi Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.chello.pl 28.07.09, 09:20
        Masz rację! tylko że pałkę nie zawsze w swoich zasobach można znaleźć, ale już
        na przykład jakiś kapsel - szyby i lusterka tym nie rozwalisz, ale ślad po
        parkowaniu na chodniku zostanie! Piesi muszą mieć odwagę upomnieć się o swoje
        prawa!
      • Gość: olo Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 15:08
        ta sama historia jest przy ul.Przechodniej vis a vis pawilonu,chodnik ma 0,5
        metra i na nim parkują samochody,ludzie muszą chodzić po jezdni,a straż miejska
        ma to w d...e.Wystarczy przecież przejechać lub przejść i spisać baranów,którzy
        łamią przepisy
    • bezrobotny55 Co za fuszer ten znak tu postawił?! 28.07.09, 10:37
      W III Alei od Jasnej Góry, prawa jezdnia ma znak zakazu ruchu, z wyjątkiem
      rowerów. Kłopot w tym, że ta jezdnia jest z kostek nieoszlifowanych, po takiej
      kostce jazda rowerem to tortura i rozklekotanie nerwów oraz roweru. Zatem
      wszyscy rowerzyści prują środkiem - gdzie wolno tylko pieszo chodzić, albo po
      chodniku z płytkami, gdzie lepiej jechać rowerem. W I i II Alei, środkiem
      także nie wolno niczym jeździć, tylko pieszo, a tymczasem tabuny rowerów
      ścigają się jak na torze kolarskim, pomiędzy wózkami z dziećmi, staruszkami
      itp. Jeszcze nie widziałem nigdy Strażnika Miejskiego lub policjanta, który by
      komuś mandat wlepił za piratowanie rowerami wzdłuż wszystkich Alei, środkowym
      deptakiem. Na Al. Pokoju wybudowano ścieżkę rowerową, ale nikt nie pilnuje
      porządku, stąd część rowerków jeździ ścieżką, a więcej, zwłaszcza młodych
      rowerzystów jeździ dalej po chodnikach, równolegle do pustej ścieżki
      rowerowej, omijając niedbale przechodniów. Policja, Policja i jeszcze raz
      Policja musi zacząć się pokazywać na mieście i pouczać mandatami piratów
      wszelkiej maści, także ścigających się motocyklistów. Może ktoś wygoni z
      cienia bram i innych schowków drużyny Straży Miejskiej, których widać tylko
      jak Prezydent Wrona organizuje imprezę na Placu Biegańskiego...
      • chudy107 Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! 08.08.09, 15:58
        stary... jaka policja... ?? oni nigdzie nie wyjda, bo maja nie takie buty jak
        trzeba... :)) zobacz sam -
        miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,6907837,Nowe_buty_nie_daja_policjantom_pracowac.html
    • emerytwojsko Co za fuszer ten znak tu postawił?! 28.07.09, 11:39
      Zjeżdżając z Alei Wojska Polskiego w ul. Bór w lewo, w kierunku
      komisariatu, nie widać nadjeżdżających samochodów z lewej strony.
      Skutecznie widoczność zasłania budynek. Kierowcy muszą podjezdżać
      daleko do środka ul. Bór, żeby coś zobaczyć. Przydałoby się lustro.
    • salsazx Co za fuszer ten znak tu postawił?! 28.07.09, 11:58
      Na skrzyżowaniu Śląskiej i Focha na tym przeklętym kółeczku z kostki sam bym
      pięknie wyrżnoł w słupki z łańcuszkami na chodniku, jak mi przód poleciał na
      skręcie w lewo
      • Gość: xenia Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.54.171.210.tvksmp.pl 28.07.09, 16:01
        ulica Rocha na grabówce. Przy szkole i kosciele są swiatła. Przed
        szkołą jest znak ograniczenia do 50 za szkołą skręslone
        ograniczenie. To ile w koncu mozna jechac w miescie 60 ? 70?
        • Gość: pilot Re: Co za fuszer ten znak tu postawił?! IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.07.09, 18:49
          stawianie ogranieczenia do 50 w terenie zabudowanym jest sensowne
          tylko w tych miejscach gdy trzeba ograniczyć prędkość w godzinach
          nocnych (bo wtedy obowiązuje 60) - dlatego dodoatkowe znaki 50 w
          okolicach szkół są ...śmiechu warte.

Ja jeszcze o Ul. 1 maja - tu akurat uważąm że to był znakomity
          pomysł bo ...znacznie poprawiła się przepustowość "ślimaka" w ciągu
          DK43 - i jestem pewenien że o to chodziło drogowcom kiedy zmieniali
          malowanie - tutaj i tak samochody 1 maja jadą jednym pasem i te
          kilka metrów więcej jedengo pasa niczego nie zmienia a jadący z góry
          po ślimaku w tym momencie mogą niemal bez zatrzymywania włączyć się
          w ruch - a jest takich pojazdów bardzo dużo. PS ostatnio widziałem
          że domalowali tam żółte BUS/Taxi na wprost i to już jest głupie! bo
          albo - albo a tak to jest nijak
    • chudy107 Co za fuszer ten znak tu postawił?! 08.08.09, 15:46
      no ten na 1 maja... to jeszcze obleci, bo nawet spory procent kierowcow
      zjezdza z wiaduktu monte... i wlacza sie do ruchu w prawo... wiec ten
      wydzielony pas na cos sie zdal. Mozna szybko sie wlaczyc w kierunku
      Pulaskiego. Mogliby jeszcze tak zrobic po drugiej stronie... dla tych co sie
      wlaczaja do ruchu w lewo niech wymaluja taka wysepke jak dla tych co
      wyjezdzaja z nadrzecznej w lewo - w strone mirowa. Takie wysepki sie u nas
      przydaja, bo kultura jazdy w czewie jest zadna... nie ma mowy zeby Cie jakis
      burak przepuscil, a wiadomo.. na 1 maja jest spory ruch.. no moze teraz troche
      zmalal, bo pozmieniali zasady na rondzie, wiec niektorzy je chwilowo omijaja..
      ale lada moment.. znow tam wszyscy zaczna jezdzic, jak sie tylko przyzwyczaja
      (oczywiscie ci co jezdza na pamiec po miescie, jak zona mojego znajomego
      :):):) ) czasem to dochodze do wniosku, ze w tej naszej wsi nie powinno byc
      skrzyzowan, tylko wiadukty :)) Ja powiem tak... u nas sie jezdzi b. prosto np.
      w porownaniu do katowic czy poznania, a chamstwo... 2 x większe!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka