Dodaj do ulubionych

--> żulerskie ulice naszego miasta

09.08.09, 14:05
Bór i okolice (zwłaszcza Bardowskiego :)), krótka, mała, garibaldiego, po
częśći warszawska, ogrodowa i okolice a poza tym fragmenty rakowa - jak to
możliwe ze takie miejsca istnieją, są utrzymywane przez miasto, żule tańczą na
chodnikach, opalają się w kufajach, bezrobotne gó...arstwo w wieku
produkcyjnym szwęda się i nic nie robi. Wszystko oczywiście śmierdzące i nawalone.

dlaczego jeszcze nikt tego nie wytruł???
Obserwuj wątek
    • Gość: wek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: kass Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.09, 15:08
        autor nie wziął pod uwage, że na tych jak określiła żulerskich dzielnicach też
        mieszkają normalni ludzie, którzy ciężko pracują,nie piją itd. ale niestety nie
        mieli z różnych przyczyn takiego szczęścia w życiu i kasy żeby wybudować sobie
        wille czy kupić M4 w centrum miasta. Jeżeli Ci to przeszkadza to po prostu tam
        nie przebywaj, nie przechodz. Masz naprawde nas... w garach
        • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.09, 15:18
          dokładnie podpisuje sie pod wypowiedziami wyżej a jesli chodzi o wytrucie to sami sie wytrują niedługo...
    • Gość: nik Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.net.stream.pl 09.08.09, 19:38
      Oooo, czyżby wnuczka Gienka emeryta się na forum pojawiła? Witaaamy, witaaaamy.
      Muszę przyznać, że jestem wielkim idolem dziadka, a Jego motto "należy zgładzić
      gadów" wyryłem na suficie aby codziennie, zaraz po przebudzeniu, je sobie
      przypominać. Chciałbym z tego miejsca gorąco pozdrowić Monikę i Gienka emeryta.
    • Gość: 31anna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.09, 19:44
      monika a znak swastyki znasz??? a może ci ojciec rydzyk zaimponował??? w każdym
      mieście sa tzw meliniarskie ulice i tyle. jak ci się one nie podobają to po
      prostu tak nie chodź. a co do ostatniego pomysłu: wytruć - to już był w XX wieku
      fan takich rozwiązań... i może starczy...
    • Gość: pan Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.09, 20:16
      Dokłaaadnie - meliniarnia tańczy na chodnikach, całe rodzinki nawalone jakimiś
      tanimi substancjami, impreza codziennie.

Taki jest niestety wizerunek tego miasta.
      • Gość: częstochowianin Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.net.stream.pl 09.08.09, 23:41
        to prawda ze w kazdym miescie sa takie ulice, u nas jednak jest ich chyba
        proporcjonalnie najwiecej. miasto nic nie robi dla tych ludzi i tak mamy taka
        dziadowska czestochowe. tak nas postrzegaja inni ze to miasto zulikow
    • Gość: aaa Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: 212.59.230.* 10.08.09, 01:06
      co niektórzy piszą ze w kazdym miescie są takie ulicy i tyle. Ale
      nie kazde państwo utrzymuje takich nierobów tylko w panstwach z
      wysoko rozwiniętą socjalką jak Polska tak wielki poziom tego
      dziadostwa się utrzymuje. Nie mieli by MOPSów i innych darczynców to
      by się wzieli za robote a nie na koszt panstwa czyli de facto nasz
      pili, balangowali, bachorów robili(każdy z nas musi na takiego
      gnojka z rodzinki patologicznej płacic w cholernych wysokich
      podatkach). Z mieszkania takiego nie wywalą bo to zima bo to coś tam
      i coś tam a nawet jak się wypieprzy takiego to nie na ulice tylko do
      komunalnego mieszkanka. Polska raj dla nierobów!
    • destylarka Re: --> żulerskie ulice naszego miasta 10.08.09, 01:18
      Wszyscy utrzymujemy tą patologie a oni co zarobią (ukradną) to zaraz
      na alkohol a młoda patologia na narkotyki. Domy dziecka pękają w
      szwach od dzieci z patologicznych rodzin, często takie dzieci juz na
      starcie są spalone przez np. syndrom alkoholowy. 80% dzieci z domów
      dziecka kończy jak ich rodzice!
      • sweet_sensi Re: --> żulerskie ulice naszego miasta 10.08.09, 08:26
        destylarka napisał:

> Wszyscy utrzymujemy tą patologie a oni co zarobią (ukradną) to zaraz
        > na alkohol a młoda patologia na narkotyki. Domy dziecka pękają w
        > szwach od dzieci z patologicznych rodzin, często takie dzieci juz na
        > starcie są spalone przez np. syndrom alkoholowy. 80% dzieci z domów
        > dziecka kończy jak ich rodzice!

a alkohol nie jest narkotykiem...? tak samo powoduje uzależnienie fizyczne jak
        heroina, więc nie wiem skąd ten dziwny podział na: alkohol, papierosy i narkotyki
        • Gość: rulas Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.21.pl 10.08.09, 10:08
          no dobrze dla ciebie specialnie trzeba napisac zebyś zrozumiał
          starzy chleją alkohol etylowy(czasami i nawet metanol) natomiast
          młodzież począwszy od dostępnego w każdej aptece bez recepty DXM-a
          (Dekstrometorfan) i darmowego ziarna bielunia, porzez amfe, kwas,
          skończywszy na opiatach!
    • Gość: 2 Skrzyżowanie Piastowskiej i Sabinowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 07:56
      Skrzyżowanie Piastowskiej i Sabinowskiej.
    • Gość: viki Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 09:39
      zgadza się Bardowskiego, Krakowska, Mała, Warszawska, Katedralna,Garncarska,
      Nadrzeczna, Limanowskiego,Okrzei, Łukasińskiego, św.Barbary, Plac Walecznych w
      Dźbowie,skrzyżowanie Piastowskiej i Sabinowskiej, Filomatów, Hoene-
      Wrońskiego,1Maja, Rynek Wieluński,Dom Księcia oczywiście te wszystkie miejsca
      fragmentarycznie.Ale 90% tych ulic to łajdactwo i smykarstwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: micha Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 13:17
        Kto biedotę tu chce wytruć
        (niewiadomo czy ma powód),
        zanim zamiar swój w czyn wcieli
        niech zajrzy sobie w swój dowód.
        Kto ma w główce pusto
        może spojrzeć w lustro.:-)
    • Gość: justyna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.xdsl.centertel.pl 10.08.09, 13:43
      ja mieszkam na Rakowie i zgadzam się z autorką postu.Większość ludzi którzy
      mieszkają w tych okolicach to margines w dodatku bezczelny i totalnie
      bezmyślny,natomiast ta częsć mieszkańców która ma wątpliwą przyjemność z nimi
      nadal sąsiadować ma po prostu horror i tyle.Bo zwracanie uwagi Panią i Panom
      imprezującym do 3 w nocy pod oknem gdzie śpi małe dziecko może się skończyć
      np.wybiciem szyby,bo jak mnie uświadomił łaskawie mój bezrobotny ,zdrowy i
      wychuchany przez mamusię 26 letni narąbany w sztok sąsiad-jest czlowiekiem i ma
      do tego prawo.Więc ja się was pytam szlachetni i wyrozumiali internauci,a gdzie
      jest moje prawo do godnego i spokojnego snu,żebym wychodząc do pracy nie musiała
      mijać na moich własnych schodach,pijanych chamskich nierobów-których sponsoruje
      miejscowy Karitas-zupką co dnia.Ja na moją zupę pracuję na trzy zmiany w
      ciężkich warunkach mimo iż mam wyższe wykształcenie,a muszę znosić nocne tyrady
      i monologii balangowiczów spod moich okien.Gdy przychodzi lato w takich
      dzielnicach po prostu pije się codziennie i wszystko centralnie a co przecież i
      tak nikt się nie odezwie.Więc moi drodzy może i moglabym tu nie chodzić i ich
      nie ogladać gdyby nie to że tu mieszkami nie mam wyboru i najgorszemu wrogowi
      nie życzę wychowywać tu dziecka
      • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.09, 16:15
        mam identyczna sytuacje.codziennie 2 w nocy pod oknami bełkotanie zresztą w dzień tak samo,jedyny cel to skolowac na szklaneczke tego świństwa które piją.(dziwi mnie tylko ,że te meliny sie tak długo utrzymuja i nikt nie zrobi z tym porządku)
        • Gość: tomasz Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.09, 18:10
          I MILICJA NIC Z TYM NIE ROBI??

NIE DZWONICIE PO INTERWENCJĘ??

paradoksalnie w kłobucku, z którego tak się śmiejecie, takie sytuacje się nie
          zdarzają :) i gdzie jest większa wiocha? :)
          • Gość: aaa Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.21.pl 10.08.09, 19:19
            tak tam jest czysto i porządek za psa 100zł za butelke tłuszczu 50zł
            • Gość: tomasz Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.09, 19:30
              Gość portalu: aaa napisał(a):

> tak tam jest czysto i porządek za psa 100zł za butelke tłuszczu 50zł

Sie odezwał te, który kupuję "świeże kurczaki" i żarcie z logo TIP w marketach
              :D Żresz padline i odpadki zbieane łopatą z brudnej podłogi ciołku :)
              • Gość: jjj Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.21.pl 10.08.09, 22:25
                Tomaszku własnie uswiadomiłeś co niektorych jak wiele pozostaje ci
                aby zostac człowiekiem. Przykre ale prawdziwe.
          • Gość: metropolia Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.08.09, 20:06
            Buhaha bo w Kłobucku co najwyżej Was wywiozą taczkami,albo przetopią psy na
            smalec a i brony z kosą wbiją:D

Wątek założył/a chyba jakaś wsióra...

Miasto,dokładnie MIASTO ma tzw. złe i dobre dzielnice i to jest
            naturalne,świadczy to o jego rozwoju bądź degradacji.
            Pytanie tylko co lepsze wychodek za stodołą czy wspólny kibel w ruderze(choć
            niby z kanalizacją) a nie szambem w wodach gruntowych..

• Gość: aaa Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.09, 20:33
              Gość portalu: metropolia napisał(a):

> Buhaha bo w Kłobucku co najwyżej Was wywiozą taczkami,albo przetopią psy na
              > smalec a i brony z kosą wbiją:D
              >
              > Wątek założył/a chyba jakaś wsióra...
              >
              > Miasto,dokładnie MIASTO ma tzw. złe i dobre dzielnice i to jest
              > naturalne,świadczy to o jego rozwoju bądź degradacji.
              > Pytanie tylko co lepsze wychodek za stodołą czy wspólny kibel w ruderze(choć
              > niby z kanalizacją) a nie szambem w wodach gruntowych..
              >

Widać korzenie robotnicze i wiejską krew :) Wspólny kibel masz powiadasz? :D No
              comment :)
              Powiedz w jakiej dzielnicy mieszkają takie buraki.
              • Gość: metropolia Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.08.09, 00:51
                Dziecko naucz się czytać a później na pole,tylko uważaj,żeby Cię nie
                wpier..stonka,podobno jakaś zmutowana,więc takiego buca łyka w całości :D
      • Gość: s Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:06
        Mieszkam na Rakowie-Zachód (na nowym osiedlu) i też tak mam. Siedzą na ławkach
        pod oknami z jakimś tanim piwem i drą się do białego rana. Zimą jako tako, ale
        latem koszmar. Mieszkam na ostatnim piętrze i u mnie latem w mieszkaniu jest jak
        w piekarniku, spac przy otwartym oknie się nie da, bo słychac wszystko. Jak
        zamknę okno to można się udusic. Lato jest dla mnie koszmarem. Całe lato chodzę
        niewyspana do pracy. Najgorzej że nie ma rady na nich. Kiedyś zadzwoniłam na
        policję (strasznie się darli i niszczyli plac zabaw). Policja przyjechała,
        łobuzów zabrała, ale później się okazało, że oni mają wszystkie prawa, a ja nie
        mam żadnych. Od tej pory nie dzwonię na policję - myślę o sprzedaży mieszkania i
        wyprowadzeniu się do innej dzielnicy.
      • Gość: do justyny-aneta Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.xdsl.centertel.pl 16.08.09, 20:47
        Wiesz,ja myślę że takiego społeczeństwa będzie niesty przybywać w
        naszym kraju.To jedynie stereotyp,że tu są a tu ich nie ma.Ja też
        mieszkam w dzielnicy Raków-Zachód w obrębie Lechonia-Lipowa-Gajowa i
        na szczęście nie mam powodów do narzekań,odpukać.Może akurat pod
        Twoim blokiem się lokalizują.U mnie jest spokojnie.Mase aut parkuje
        pod blokiem i nic nie słyszałam,żeby ktoś je np.porysował,jak ktoś
        tu pisał.No chyba,że ja nie słyszałam.(Ja mam na szczęście garaż
        podziemny).Dać tym ludziom pracę przymusową,nic za darmo.Ale to jest
        odpowiedzialny już nasz rząd nie my.Pozdrawiam
        • Gość: s Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 14:14
          Mieszkam przy Gajowej, w bloku obok którego jest stół do ping-ponga.
          Oprócz stołu są ławki bo jest plac zabaw. Wszystko jest w porządku dopóki są
          matki z dziecmi.
          Problem zaczyna się późnym wieczorem. Gdzieś po godzinie 22 schodzi się
          młodzież, która przesiaduje do późnych godzin nocnych (2-4 rano).
          Nawet jeżeli nie rozrabiają, tylko głośno rozmawiają, śmieją się, to to też
          przeszkadza w nocy kiedy ma się otwarte okna (z powodu gorąca) - wszystko
          słychac. Echo strasznie niesie.
          Nikt z mojego bloku i bloku obok nie przesiaduje na tych ławkach czy stole po
          nocach, to młodzież z dalszej części osiedla. To młodzież, która nie uczy się i
          nie pracuje (bo inaczej by nie siedzieli po nocach), a siedzą zawsze jak jest w
          miarę ciepło (nie tylko w wakacje). Pod swoimi blokami nie przesiadują. Jeden
          drugiego też do domu nie zaprosi bo rodzice chcą miec spokój.
          Najbardziej lubię jak w nocy pada deszcz.

• Gość: koleś Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 20:45
      dziwnym trafem mieszkam na Bardowskiego i jeżeli to jest żulernia to
      ja zapraszam na północ,parkitkę czy na osiedle wyczerpy.Pod blokiem
      zostawiam od paru dni wózek dziecinny i dziwnym trafem nikt go nie
      rąbnął a na np. perkitce dumie częstochowy zestawiłem samochód na 2
      godz.i został porysany to ja się pytam kobieto gdzie tu jest żulernia
      • Gość: monika19182 Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.09, 21:18
        Gość portalu: koleś napisał(a):

a na np. perkitce dumie częstochowy zestawiłem samochód na 2
        > godz.i został porysany

Hahaha buraku od razu widać ze z bardowskiego jesteś i ze starymi żulerką się
        zajmujecie, impreze pewnie teraz na chodniku masz? Ciekawe czym się raczycie :D
      • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 07:10
        a co ma porysowanie auta z żulernią???ty wiesz kto to jest żul??auto porysowaly Ci smyki,których wszedzie pełno a są wakacje i sie nudzą,żul zajmuje sie całkiem innymi sprawami.zastanów sie zanim cos palniesz.
    • paolodoro Re: --> żulerskie ulice naszego miasta 11.08.09, 22:16
      widać że szybko zapomniałaś jak w dzieciństwie biegałaś w tych przymałych
      rajtuzach po starszej siostrze po ul.Bardowskiego
      • Gość: werty Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.aster.pl 11.08.09, 22:35
        Na Korczaka żule non stop okupują śmietniki wokół ryneczku i ławki na osiedlu. Korczaka to żulerska dzielnica.
      • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.09, 07:35
        paolodoro napisał:

> widać że szybko zapomniałaś jak w dzieciństwie biegałaś w tych przymałych
        > rajtuzach po starszej siostrze po ul.Bardowskiego

ttaaaaaaak i zapomniales dodac ,ze jak padał deszcz i nie mogłam biegać i rysować aut to wypisywałam takie głupoty na necie jak ty!
    • Gość: agnieszka Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 14:27
      A najfajniejesze są żule w urzedzie pracy przychodzące pozasiłek.
      • Gość: inna pani Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: 195.205.202.* 16.08.09, 15:20
        katedralna i piotrkowska melina na melinie wóda 100g 1zł chyba rozpuszczalnik
        albo bęzyna
        • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 15:44
          to jest tak zawana ślepota ,zastanawiam sie tylko czemy policja nie interweniuje w takie meliny hmmmmmmmm
          • Gość: inna pani Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: 195.205.202.* 16.08.09, 15:57
            wjeżdŹają biorą haracz i wychodzą
    • Gość: ja_corka Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: 87.76.22.* 16.08.09, 16:03
      Oj wy zule oj wy zule
      kazdy z was tak piesci czule
      jak wypiesci to zostawi
      i joasia sie zabawi

fotoforum.gazeta.pl/a/36901.html
      • Gość: Pamela wiersze idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 18:41
        ot macie częstochowskiego wierszoklepę
        idiotę z częstochowskimi rymami
        brawo brawo
        • Gość: micha Re: wiersze idioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 22:05
          Kto poetów tu znieważa
          wymyślając od idiotów,
          na plebanii niech uważa
          wybatożyć go ksiądz gotów.:-)
      • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 19:53
        no to chyba gdzieś wyżej to trzeba zgłosić skoro posterunki tak postępują.
        mieszkam na swojej dzielnicy kupe lat ale odkąd jest "melina" i handel tym syfem nie da sie wytrzymać.Policja powinna eliminowac handel nielegalnym świństwem,a nie udawac,że nic nie widzą i nic nie wiedzą.
        • Gość: agnieszka Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.09, 03:09
          Gość portalu: inna napisał(a):

> no to chyba gdzieś wyżej to trzeba zgłosić skoro posterunki tak postępują.
          > mieszkam na swojej dzielnicy kupe lat ale odkąd jest "melina" i handel tym syfe
          > m nie da sie wytrzymać.Policja powinna eliminowac handel nielegalnym świństwem,
          > a nie udawac,że nic nie widzą i nic nie wiedzą.

milicjanci wyżrom, wezmom w lape i zadna kara im sie nie nalezy... samowolka,
          PRL, milicjanty przjete po znajomości matki/ciotki, rzondzom !!
          • Gość: szpigiel Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 18:37
            Policja wie gdzie jest meta i jakim świństwem handlują{ślepotka}
            ale jest takie prawo że gdy policja wejdzie na metę gościowi
            nic nie zrobiją
            a to dlatego że facet powie że to jest na własne potrzeby i gliny
            guzik mu zrobią
            chyba że znajdzie się odważny kupi ślepotkę i pójdzie na policję
            i zgłosi gdzie kupił i u kogo
            ale śmiem wątpić
            bo długo by taki jegomość o własnych siłach nie pochodził
            jak znam życie to walka z wiatrakami
            • Gość: inna Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.09, 23:39
              tak na własne potrzeby(trucizna)...faktycznie
              nawet podawanie nazwisk (kto handluje)nic nie daje.ech szkoda gadac.nic tylko zostaje czekanie az sie sami wytrują,w jakim my swiecie żyjemy???!!!
              • Gość: cfiatec Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.strefa.com 18.08.09, 09:31
                mieszkam na katedralnej i muszę stwierdzić,że samych mieszkańców-żuli jest tutaj
                mało.95% tych maneli na ulicy jest spoza katedralnej.Sam nie wiem czemu policja
                nie potrafi zrobić czegoś z tymi dwoma metami tutaj.Wszyscy dobrze wiedzą,ze
                handluje sie tutaj nielegalnie produkowanym alkoholem(za co jest kara
                więzienia)ale nikt z tym nic nie robi!Pod ósemką jest Galeria Malarstwa i
                Rzeźby,przyjeżdżają tutaj niejednokrotnie wycieczki zagraniczne a kilka numerów
                dalej stoi ekipa z poobdzieranymi pyskami i śmierdzi na odległość.w październiku
                otworzą Galerie Jurajska,kupe ludzi będzie pewnie przechodziło przez katedralną
                i oglądało tych wykolejeńców.Może wtedy miasto weźmie sie za tą ulicę?Która tek
                de facto,po pomalowaniu kilku kamieniczek i pozbyciu sie melin,będzie całkiem
                sympatycznym miejscem.
                • Gość: ciekawy Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: 195.205.202.* 18.08.09, 16:20
                  a ja myślałem że tam są trzy te meliny...
                  • Gość: cfiatec Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.strefa.com 18.08.09, 21:15
                    A pierun wie ile ich tam jest,dwie czy jedna...A SKĄD WIESZ??? ;-)
                    • Gość: Kamerzysta Re: --> żulerski Mortal Kombat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.09, 09:40
                      Mortal Kombat - Żule w Akcji:
                      www.youtube.com/watch?v=L0QJtIQcqBE&feature=related
                    • Gość: bo Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 18:14
                      bo trzecią ma on
    • Gość: poli Re: --> żulerskie ulice naszego miasta IP: *.21.pl 29.01.10, 16:27
      ul. Drzewna. tam sie dopiero pije! Wóde z mety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka