Dodaj do ulubionych

OT: Studia humanistyczne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:16
Wiem, że to forum książkowe, mam jednak nadzieję, że ktoś z Was będzie mi mógł pomóc. Zastanawiam się poważnie nad Międzywydziałowymi Indywidualnymi Studiami Humanistycznymi (w Katowicach, ale to mniej ważne, bo inne miasto nie wchodzi w grę). Jednym z etapów egzaminu jest rozmowa na wybrany przez nas samych temat. No i tu właśnie pojawia się problem. Mam dosyć szerokie zainteresowania, ale zastawiam się, co możnaby (należy) wybrać, (oprócz zagadnienia trzeba podać 4 książki, z ktorych korzystało się podczas opracowywania) tzn. jakiego typu to ma być temat? Czy skoncentrować się na jednej dziedzinie (np. teatr) czy może na pojedyńczym artyście...? A może pobieżnie wypowiedzieć się na ogólny temat, jak np. filozofia historii?
Jeżeli studiujecie na podobnym kierunku i możecie mi pomóc, to będę bardzo wdzięczny.
Karol
Obserwuj wątek
    • Gość: jacekt Re: OT: Studia humanistyczne IP: *.swic.dialup.inetia.pl 28.04.04, 21:40
      studiuje w katowicach na filologii polskiej. i powiem ci szczerze ze to
      wszystko zalezy od egzaminatora, jesli trafisz na takiego prof. Malickiego to
      jemu na pewno przypadnie do gustu cos z literatury staropolskiej, jesli na dr
      Mokranowska to na pewno cos o Sienkiewiczu. warto miec kilka tematow
      przygotowanych w zanadrzu, tak mi sie wydaje.
    • Gość: Aga Re: OT: Studia humanistyczne IP: 194.146.128.* 28.04.04, 21:43
      Temat raczej powinien być w miarę wąski, bo z reguły pytania są szczegółowe.
      Zdawałam dwa lata temu na MISH do Warszawy i przygotowałam "Harry'ego Pottera
      na tle literatury fantasy i dziecięcej" i "Feminizm w Polsce".
    • facecja Re: OT: Studia humanistyczne 28.04.04, 22:03
      Jeśli interesuje Cię filozofia, to może weź sobie jednego filozofa, najlepiej
      starożytnego, omów jego dzieło a anstępnie omów, jak na jego poglądy
      zapatrywali się myśliciele kolejnych epok. To by było moim zdaniem ciekawe. O
      iel oczywiście lubidz filozofię.
    • elwinga Re: OT: Studia humanistyczne 28.04.04, 22:56
      Tak w ogóle to istnieje na Gazecie forum o MISH, poszukaj. :)

Sama zdawałam 8 lat temu i jako temat wybrałam "Stosunki polsko-żydowskie w
      twórczości I.B.Singera". Wydaje mi się, że węższy temat jest lepszy - nie wiem,
      czy w ogóle możesz zaproponować temat bardzo szeroki. A co do filozofii, to
      pamiętam, że tutaj akurat dostawało się odgórną listę lektur, z której należało
      coś wybrać.
    • Gość: Karol Odpowiedź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 10:13
      Już szukam forum mish na Gazecie.
      Odpowiem Wam w jednym poście:
      jacekt: Jeżeli chodzi o wybór tematów, to trzeba się zadeklarować już w momencie składania papierów.
      facecja: Lubię filozofię i zaproponowany temat mi się podoba. Swoją drogą, dziś rano, zanim jeszcze włączyłem komputer, zacząłem zastanawiać się nad tematem, o którym Jaspers mówi "Epoka zwrotu". Chodzi o poszukiwanie osi dziejów w czasach około VI/V wieku p.n.e., gdzie moznaby wykroczyć nieco poza filozofię grecką (Konfucjusz, Budda, Zaratustra). Oczywiście to temat nieco rozleglejszy, ale wydaje mi się ciekawy.
      Aga, elwinga: rzeczywiście kusi mnie temat bardziej szczegółowy :) Może zrobię tak, że opracuje jeden węźszy, drugi natomiast bardziej ogólny i sama komisja zadecyduje.
      Wielkie dzięki. Pozdrawiam.
    • vilya1 Re: OT: Studia humanistyczne 30.04.04, 09:43
      Ja również zdawałam na warszawski MISH. Temat nr 1 brzmiał "Motyw miasta w
      twórczości Josifa Brodskiego", drugi był bardziej ogólny i poświęcony pracom
      Isaiaha Berlina. Wydaje mi się, że nie ma sensu wybierać tematu zbyt
      szerokiego, lepiej skoncentrować się na tym, co najbardziej nas interesuje.
      Trudno w ciągu kilku minut ogarnąć wszystko. ;) Zresztą, przynajmniej w moim
      wypadku, rozmowa dość luźno było powiązana z tematem, więc ja osobiście
      przygotowałabym jakiś bardziej szczegółowy temat, ale umieszczając go w
      szerszym kontekscie.
      A link do forum, jeżeli jeszcze nie odnaleziony, to
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12784Pozdrawiam

Vilya.
      • vilya1 Re: OT: Studia humanistyczne 30.04.04, 09:44
        Ech, nieuwaga, link to oczywiście forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12784
      • januszewna MISH-owe wyzwania 02.05.04, 21:21
        Jak miło Cię, Vilyo, znaleźć ;-)Nareszcie dowiedziałam się, o co Cię ta
        warszawska komisja wypytywała i... zabieram się w takim razie za odkrywanie
        Brodskiego. Oprócz tego praktykuję intensywnie planowanie wakacji i jakoś przy
        okazji zbieranie myśli na maturę z polskiego. Autorowi wątku mogę napisać
        tylko, że jeszcze nieco ponad tydzień temu planowałam dzielić się z
        egzaminatorami swoim zauroczeniem Gadamerem i hermeneutyką, ewentualnie esejami
        Herberta o flamandzkim malarstwie (choć ten drugi temat zapewne zbyt oryginalny
        nie jest) - teraz się to trochę zdezaktualizowało, ale chętnie służę pomocą i
        pozdrawiam :-)
        • vilya1 Re: MISH-owe wyzwania 02.05.04, 21:45
          A bo się Vilya tak plącze. ;) Na maila odpisuje, powoli, bo powoli, ale
          odpisuje. ;)
          I na nasze forum odsyła, bo cisza tam absolutna. :>
          Pozdrawiam wszystkich, a Tobie gratuluję szczególnie :D

Vilya.
    • mkw98 Re: OT: Studia humanistyczne 30.04.04, 11:15
      Jesli to cos pomoze - moje tematy (MISH warszawski):

1. Zydzi i komunizm - fakty, mity, stereotypy
      2. Nieprzyjazna przestrzen wielkiego miasta na przykladzie literackich
      wizerunkow Paryza [tu byl niezly misz-masz: i Baudelaire, i Jasienski, i
      Benjamin i SLowacki :)]

jezeli chcesz, moge wyslac Ci na priva moja liste lektur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka