IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 12:25
znacie jakieś legendy czy opowiadania dotyczące naszej okolicy? albo jakieś historie z dzieciństwa które wam dziadkowie opowiadali?
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 12:58
      znam o Łydyni. Ale nie mam ochoty jej pisać.
    • Gość: pisarz Re: legendy IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.11, 13:27
      Jest piękna legenda o Ciechanie traktująca o pradziejach Ciechanowa oraz wierszowana i dowcipna legenda o Łydyni. Jest także coś o wilku (wilkołaku). Tej jednak nie znam. Kiedyś czytałem kilka legend dotyczących Pułtuska.
      • Gość: Michał Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 13:47
        Trzeba było nazwać temat legendy Ciechanowa. Dlatego temat kuleje.
    • Gość: ... Re: legendy IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 15:25
      Była nawet taka książeczka ze zbiorami legend dotyczących naszego regionu i miasta wydana z 15 lat temu.
    • Gość: ... Re: legendy IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 15:27
      Tu są w sumie te legendy kiedyś wydane. www.ciechanowonline.pl/site/index/56.html
      • Gość: Ałtor Re: legendy IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 21:26
        "ale ŁYDY MA"..
        • Gość: Michał Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 04:15
          Autor tematu mimo,że lubi legendy jest na bakier z językiem polskim. Powinien założyć temat "Legendy Ciechanowa",to by bardziej chwyciło i więcej ludzi wypowiadało się na temat historii naszego miasta. Ale basta! Legendy same i już... w tym temacie można też przytoczyć legendę o smoku wawelskim i sztucznej owieczce,legendy o Lechu i Czechu i Rusie i też by tyczyło się tego tematu.
    • Gość: ej_ty Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 16:31
      faktycznie mogłem inaczej nazwać temat ale ciesze się że ktoś się zainteresował :) o tych ''łydach'' to chyba wszyscy znamy :) dawajcie rozpisujmy się rozkręcimy ten watek:) ja wiem tam wcześniej ktoś wrzucił linka do strony z legendami i ok ale może ktoś zna taką mniej sławną i znaną opowieść...zasłyszaną od starszych....
    • Gość: Łukasz O Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 01:06
      Paskuda z Krubina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka