Gość: ej_ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 12:25 znacie jakieś legendy czy opowiadania dotyczące naszej okolicy? albo jakieś historie z dzieciństwa które wam dziadkowie opowiadali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 12:58 znam o Łydyni. Ale nie mam ochoty jej pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz Re: legendy IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.11, 13:27 Jest piękna legenda o Ciechanie traktująca o pradziejach Ciechanowa oraz wierszowana i dowcipna legenda o Łydyni. Jest także coś o wilku (wilkołaku). Tej jednak nie znam. Kiedyś czytałem kilka legend dotyczących Pułtuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 13:47 Trzeba było nazwać temat legendy Ciechanowa. Dlatego temat kuleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: legendy IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 15:25 Była nawet taka książeczka ze zbiorami legend dotyczących naszego regionu i miasta wydana z 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: legendy IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 15:27 Tu są w sumie te legendy kiedyś wydane. www.ciechanowonline.pl/site/index/56.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 04:15 Autor tematu mimo,że lubi legendy jest na bakier z językiem polskim. Powinien założyć temat "Legendy Ciechanowa",to by bardziej chwyciło i więcej ludzi wypowiadało się na temat historii naszego miasta. Ale basta! Legendy same i już... w tym temacie można też przytoczyć legendę o smoku wawelskim i sztucznej owieczce,legendy o Lechu i Czechu i Rusie i też by tyczyło się tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej_ty Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 16:31 faktycznie mogłem inaczej nazwać temat ale ciesze się że ktoś się zainteresował :) o tych ''łydach'' to chyba wszyscy znamy :) dawajcie rozpisujmy się rozkręcimy ten watek:) ja wiem tam wcześniej ktoś wrzucił linka do strony z legendami i ok ale może ktoś zna taką mniej sławną i znaną opowieść...zasłyszaną od starszych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz O Re: legendy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 01:06 Paskuda z Krubina Odpowiedz Link Zgłoś