16.04.04, 14:59
Jak już napisałam w innym wątku, nie pochodzę z Elbląga i mieszkam tu nie
całe 2 lata:0) Może dlatego obserwuję to, co wokół mnie się dzieje. Tu jest
po prostu STRASZNIE BRUDNO!!! I to wszędzie. POwiem szczerze, że szokiem dla
mnie był 'spacer" po śmietniku na przeciw przedsiębiorstwa "Elfa", to kawałek
za kortami w stronę poligonu. Zastanawaim się, czy miasto kończy się na HN??
Ludzie przecież tam jest weilkie wysypisko śmieci, szkło, opony, kafle,
smrody inne...Kto jest za to odpowiedzialny??Ja chętnie to zgłoszę, tylko nie
wiem gdzie i czy to czasem nie jest prywatne?? Poza tym drugie wysypisko
jest "piętro wyżej", na poligonie!! Czy nikt tego nie widzi, czy nikogo to
nie obchodzi??
Obserwuj wątek
    • Gość: rosa Re: śmietnik IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.04.04, 17:09
      Ja mieszkam w Elblagu od urodzenia, ale pierwszy raz slysze o "HN" Za cholere
      nie moge rozszyfrowac :/ Domyslam sie jednak, ze mowisz o Modrzewinie. Otoz tak
      jak powiedzial prezydent miasta (zreszta Paln Rozwoju o tym mowi) ma powstac
      zaglebie przedsiebiorczosci. To wszytsko ma byc sukcesywnie przywracane do
      zycia. Rekultywacja tego terenu ma zajac pare lat. Wg wypowiedzi prezydenta
      sprzed okolo roku na terenie modrzewiny ma powstac ponad 10000 !!!!! (DZIESIEC
      TYSIECY) nowych miejsc pracy. Nie wiem skad on sobie wzial ta cyfre, ale
      pozostawie to bez komentarza. Poki co jest to jedno wielkie dzikie wysypisko,
      gdzie swoje smieci wysypuja nrowniez niektore firmy :(
      • marija78 Re: śmietnik 16.04.04, 17:18
        hn to nic innego jak hyper nova, niestety dla mnie bo mieszkam dosłownie obok;
        ((10000 nowych miejsc pracy w Elblągu??? jestem w szoku:0) nie zmienia to
        faktu, ze tak byc nie powinno! kolejny obiecuje "gruszki na wierzbie"
        • Gość: rosa Re: śmietnik IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.04.04, 18:15
          No zobacz !! W zyciu bym nie wpadl ze to o Hypernore chodzi :)) No ale marija
          gdybys widzila co bylo na terenie, na ktorym obecnie mieszkasz :D Czego tam
          ludzie kiedys nie wyrzucali, zalatwiali itd. Kiedys nawet chlopaki fiata 125
          wyrzucili na tym terenie, bo na osiedlu miejsce nam zabieral :P
    • dioskorides Re: śmietnik 16.04.04, 17:47
      No jest brudno to fakt ,ale i tak wypadamy dobrze w stosunku do innych miast,
      Szczecina, Łodzi czy warszafki. a to ze jest brudno to niestety nie wina władz
      bo codziennie widze ludzi zamiatajacych ulice , a kibelki sa co 50 m tylko wina
      tych co smieca . Niestety niewiele można poradzić jak ktoś lubi zyć w syfie i
      robi pod siebie.
      • marija78 Re: śmietnik 16.04.04, 21:29
        Macie rację, że to głównie wina ludzi:(. Ale ostatnio w parku widziałam pana,
        któy sprzątał po swoim psie kupę, chyba jako jedyny poza mną:)) Byłam w szoku,
        tym bardziej, że to starszy człowiek:))Ale niedawano też mój pies cały
        szczęśliwy przyniósł mi w parku brudną pieluchę, więc nic się nie zmienia,
        jeżeli chodzi o syfiarzy-byli, są i będą.
        Mam skalę prównawczą z trzema większymi miastami: ze stolicą pomorza,
        wielkopolski i stolycą i kurcze tu mi się syf rzucił najbardziej w oczy;((
        No cóż poczekam "na gruszki na wierzbie" Słoniny... A do tego czasu nie będę
        tam chodzić:))
        pozdrowionka;))
        • francuz_el Re: śmietnik 17.04.04, 20:55
          Nie martw sie Marija... na Modrzewinie za 20 lat bedzie mieszkac 30-40
          tys.ludzi, smieci nie bedzie... no i te 10.000 miejsc pracy:P A za 100-150 lat
          nad Modrzewina wyrosnie piekny, olbrzymi park - taka druga Bazantarnia, nowe
          pluca miasta :)
          • marija78 Re: śmietnik 17.04.04, 21:42
            A to ja mieszkam na Modrzewinie?? Sorki, ze pytam. Za 20 lat to ja planuję
            mieszkać w Australii, hihihi. Pomarzyć dobra rzecz:))
            ps. jednak czy tam musi być tak brudno??
            ps2. A to jest ten teren za pętlą, czy koło naszego cud-centrum? I jak to się
            nazywa: Modrzewino? Modrzewina? czy moze Modrzewin??
            pozdrowionka
            • francuz_el Re: śmietnik 17.04.04, 21:49
              To zalezy gdzie tak wlasciwie mieszkasz, czy niedaleko Ogolnej (od Hypernovej
              do gory - to dzielnica Nad Jarem), czy w takich nieciekawych wiezowcach ponizej
              (to Zawada). Modrzewina (tak sie nazywa) to na razie pusty teren, byly poligon
              wojskowy. Obejmuje swoim obszarem tereny od Fabryki Domow po Prochnik na polnocy
              (prawie po Zalew) Na razie jest tam sporo smieci i nielegalnych wysipisk, ale w
              najblizszych latach wszystko to zniknie, pojawi sie 4-kilometrowa arteria
              (tzw.Nowa Plk.Dabka), magistrale wodociagowe, kanalizacyjne, elektrycznosc itd.
              Jak juz wspominalem, za 20 lat bedzie tam nowa,duza dzielnica. Bedziesz
              mieszkala wtedy niemalze w centrum miasta:P
              • marija78 Re: śmietnik 17.04.04, 22:08
                mieszkam w tych "niu" blokach na żyrardowskiej:)) to Nad Jarem chyba już
                będzie:)) Piknie tam jest, kury, koguty i gołębie:))
                • Gość: rosa Re: śmietnik IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.04.04, 22:14
                  Hmm Zyrardowska to chyba bedzie jeszcze Kamionka :)) Choc mogli ich nie
                  podpinac pod stare osiedle i nadac jakas nowa nazwe.
                  • francuz_el Re: śmietnik 17.04.04, 23:10
                    Moze i to osiedle sie nazywa Zyrardowska... kto wie? :)
                    • zasadniczo_wodnik Re: śmietnik 24.04.04, 20:39
                      francuz_el: prognozy dotyczące liczby mieszkańców Modrzewiny za 20 lat wg mnie
                      są wzięte z kosmosu: przyrost naturalny spada, społeczeństwo starzeje się i
                      ubożeje, dlatego jeżeli jest to oficjalna prognoza władz miasta to jest mało
                      realna. migracja z innych miast do Elbląga? powrót emigrantów z lat 80ych
                      chcących doczekać swoich dni w rodzinym siole? napływ fali skandynawskich
                      miłośników polskiego folkloru? nie czuje tego.

------
                      "Jaki będzie ten ktoś, kto jest teraz tym kimś?"
                      • francuz_el Re: śmietnik 24.04.04, 23:01
                        Ze Skandynawii to raczej niebardzo, bo tam maja chyba jeszcze wieksze problemy
                        z przyrostem... Ale marzeniami mozemy zyc i wierzyc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka