olamortel 10.12.09, 13:16 rózne są szkoły lekarka mówila ze mozna prsysznic jesli juz będzie taka potrzeba,ale ogólnie nie zalecała podobnie jak mycia włosów a Wy jak robiłyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagabaga92 Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 13:40 Ja pod prysznicem myłam synkowi pupę i stopy. Twarz przemywałam wilgotnym gazikiem. Wszystko starałam się robić szybko, a dłuższe mycie było dopiero po porządnym pozasychaniu strupków. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczka27 Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 13:41 Akurat jestem po ospie synów i u nas zaleceniem była codzienna kapiel w 'różowej wodzie' czyli nadmanganianie potasu. Uważałam jedynie żeby nie myli nią twarzyczek. Bużki były myte czystą, zwykłą wodą, tak samo przelewałam główki (czystą wodą). Tak robiłam do momentu, kiedy przestało ich wysypywać, a potem normalna już kapiel z mydłem, szamponem i płynem do kąpieli. W sumie wychodziło ok. 4-5 seansów z n-potasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 13:59 krótki prysznic i delikatne osuszanie ręcznikiem-nie mieliśmy potem kłopotów ze strupkami albo z rozniesieniem ich po całym ciele więc myślę że myć można spokojnie -byleby unikać wylegiwania się we wodzie a potem tarcia ręcznikiem Dużo zdrówka życzę Anka Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 14:02 opcja, żeby nie kąpać to chyba "stara" szkoła. ważne, żeby długo nie moczyć i nie trzeć. ja syna kąpałam, brał krótki prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 14:06 nam lekarz zalecal kapiel wplatkach owsianych,podobno pomaga na swedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
kasik31 Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 15:41 Nie kapalam,lekarka kategorycznie zabronila. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 16:34 Kąpałam, ale w wodzie z nadmanganianem potasu - świetnie zasusza i odkaża. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 17:02 Ja też kapałam, to znaczy szybki letni prysznic, bez moczenia się w wannie. Zdecydowanie poprawia samopoczucie (w chorobie), ułatwia zasypianie i nakładasz świeżą maść na czystą skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 19:49 Cytat > rózne są szkoły Ano rozne...mi lekarz pewiedzial: zebym przypadkiem nie wpadla na genialna mysl niekapania dziecka jak to niektorzy zalecaja. Tak wiec niekapanie to chyba stara szkola. Kapalam codziennie, tak samo kapiel wygladala jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 14:29 > > Tak wiec niekapanie to chyba stara szkola. Baaaardzo stara... Odpowiedz Link Zgłoś
jutycha Re: ospa- mozna kapać?? 10.12.09, 23:41 kąpałam od początku choroby i to 2 razy dziennie tyle że do wanny do wody dodawałam nadmanganian potasu. Zdziałał u nas cuda, krostki szybciutko zasychały a kąpiel w letniej wodzie przynosiła córce ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 09:30 Ja kąpałam. I dzieciaki i siebie, bo niestety razem z nimi chorowałam. W wodzie z nadmanganianem potasu. Mi to przynosiło ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 11:18 Kapalam codziennie, bez zadnych dodatkow. lekarz wrecz zalecil, aby nie prowokowac zakazenia. Kiedy pojawily sie strupki rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 14:28 Zaciapanie wykwitów pudrem + niekąpanie = ropowica albo inne miłe zakażenie. Oczywiście, że kąpać. Tylko krótko, bez wysiadywania w wannie; włosy również można i trzeba być. Strupki przyschną tak czy inaczej. To jak z pępowiną- tylko w Polsce jest histeria, żeby broń Boże nie zamoczyć, bo nie zaschnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magmajew Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 18:01 A mój pediatra absolutnie odradzał kąpiel. Powiedział, że w czasie mycia i osuszania skóry można uszkodzić strupek i moze zostać blizna. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 18:38 magmajew napisała: > A mój pediatra absolutnie odradzał kąpiel. Powiedział, że w czasie > mycia i osuszania skóry można uszkodzić strupek i moze zostać blizna. Dobre)) A w czasie ubierania, przewracania się na drugi bok we śnie albo drapania nie można uszkodzić? Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
magmajew Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 21:51 do ariany1: Dlaczego zaraz paranoja? Oczywiście też można uszkodzić, zwłaszcza drapiąc. Ale pytanie nie było, jak się uszkadza strupki, tylko czy kąpać, więc nic o drapaniu nie wspominałam a tylko o kąpieli! A kąpiel zwiększa ryzyko uszkodzenia, bo strupki podmiękają. Przytaczam słowa pediatry. Nie mądruję się sama z siebie. Mój syn ma właśnie ospę i pediatra odradzał kąpiel, ponieważ zwiększa prawopodobienstwo powstania blizny, jeśli strupek przedwcześnie zostanie zdarty. A żeby nie doszło do żadnego zakażenia, przepisał antybiotyk w sprayu, żeby raz dziennie spryskać krostki. Ponieważ syn ma krostki tylko na tułowiu, umyliśmy mu prysznicem tylko nogi i pupę. No i buzię i ręce, wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 22:29 kurcze, ale masz madrego pediatre szkola bardzo stara, nie powiedziala ci, ze odpadajace strupi trzeba zbierac i palic??? bo tylko wtedy nie bedzie blizn- tez takie wierzenie ludowe... gratuluje pomyslu, zeby zamiast mycia ANTYBIOTYKIEM sprejowac. tez bierzesz antybiotyk, jak masz grype czy wirusowke??? dzieci sie kapie, leczniczo w nadmanganianie potasu, krochmalu- higiena, zeby nie zakazic krostek, czesto tez letnia kapiej usmierza swedzenie. stricte mycie lepiej pod prysznicem. no i trzeba uwazac, zeby strupkow nie zdrapac recznikiem. jak nakladac kolejne warstwy pudru? taka skorupe robic??? przeciez te lekarstwa nie dzialaja, jak nie nalozone na czysta skore! nie przenikaja. BTW, przy normalnej, nie zakazonej ospie, w wypadku dzieci nie ma zadnych blizn, najdalej do roku wszyskie slady znikaja. aha, i zmien pediatre, bo ci dziecko na trzy zdrowaski kaze wlozyc. jak mu zimni bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
magmajew Re: ospa- mozna kapać?? 12.12.09, 15:40 Przy grypie się nie spray'uję- o Najmądrzejsza z Mądrych! Odpowiedz Link Zgłoś
olifra Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 22:56 jaja sobie chyba robisz. skąd ty wzięłaś pediatrę takiego? antybiotyk w sprayu to pewnie dlatego, ze jak nie kąpiesz to rzeczywiście możesz jakimś syfem dziecko zakazić. po prostu z brudu. Odpowiedz Link Zgłoś
olamortel Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 20:31 wykapałam głowa jutro nie chciałam za duzo bo mała się meczy Odpowiedz Link Zgłoś
styczniowka82 Re: ospa- mozna kapać?? 11.12.09, 22:52 Ja z 14-miesięcznym synkiem byłam w szpitalu na ospę i tam był obowiązek kąpania w ,,różowej wodzie", ja miałam o tyle problem że on panicznie bał się wejść do wody, więc tą wodą tak go tylko przemywałam i zakaz jakichkolwiek pudrów nawet fiolet był zakazany ale jak dochodziło do nadkażenia to smarowałam fioletem. Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: ospa- mozna kapać?? 13.12.09, 06:16 lepiej nie,chyba,ze jest naprawde potrzeba i to tez na szybko. strupki sie rozslimacza,poza tym jest zimno i jesli dziecko sie nie skarzy,to dalabym spokoj.chorobsko trzeba wylezec Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: ospa- mozna kapać?? 13.12.09, 10:02 jest zimno- a wy co, na zewnarz sie kapiecie??? rozslimacza... wszystkie rany sie myje jezeli jest potrzeba- smierdzace, goraczkujace dziecko, kolejne warstwy pudru nakladane na krosty, slinaczace sie z powodu bakterii- rany, ale ciemnogrod! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: ospa- mozna kapać?? 13.12.09, 16:29 Hugolina, to prawda ) Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ospa- mozna kapać?? 13.12.09, 19:25 Najlepiej się leży trzy zdrowaśki w piecu. Potem już żadna ospa nie jest groźna... Odpowiedz Link Zgłoś