oli_2 15.03.10, 13:40 j.w. polecacie dla 1,5 rocznego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiuchna_symphonica Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 14:12 polecam pastę elmex wraz z szczoteczką jordan 0-2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 14:53 mój (23 mieś) myje elemxem dla dzieci i szczoteczka Jordan 0-2 umie płukać usta woda (jako tako - nabiera wody w usta i poprostu wypluwa te wodę od razu hehe)dużo mu nie nakłądam pasty na szczoteczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 14:08 Moje dzieciaki głównie myją elmexem, jest od roku. Młodszej nakładam troszkę, bo jeszcze nie umie płukać. Moje miśki nie lubią past słodkich , owocowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo aquafresh kids 15.03.10, 14:53 my używamy takiej www.e-commerce.pl/Aquafresh-Kids-pasta-do-zebow,7519.html nawet nie próbowałam żadnej owocowej, bo dzieciaki lubią mięte Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: aquafresh kids 15.03.10, 15:56 moje corki myja zeby tylko i wylacznie pasta elmex uwazam, ze to jedna z najlepszych pasta na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 16:08 wg kolegi stomatologa - póki nie umie pluć i płukać to bez fluoru (bo on w innym miejscu organizmu niż ząb, to raczej źle robi, więc nie dobrze go łykać) - np. nenedent dentinoxa. Jak się nauczy to jakakolwiek z fluorem Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 17:04 elmex, zadne owocowe bo dziecko uczy sie je polykac Odpowiedz Link Zgłoś
nie_fikaj Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 18:59 Pyszna o owocowym smaku. Kupiłam raz reklamowany produkt, Zuzka tak się skrzywiła, że nie chciała otworzyć buźki do szorowania przez dlugi czas. Myślę, że na początku przygody ze szczotką powinno się zachęcić malca smakiem Potem, gdy nabierze ufności do tej czynności, można eksperymentować. Pozdrawiam i życzę udanej nauki szorowania małych ziombów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 20:56 Jakąkolwiek dla dzieci z zawartością fluoru min.1000ppm. Do tego na przemian może być stosowana pasta elmex. Odpowiedz Link Zgłoś
jezozwierzynka Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 21:01 ZDECYDOWANIE bez fluoru - (niestety dla dzieci często są z fluorem), polecam pasty ZIAJKI - albo od pierwszego ząbka, albo takie bez fluoru o smaku wiśniowym i jakiś innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 21:08 Dlaczego zdecydowanie bez fluoru? I dlaczego niestety dla dzieci są z fluorem? Dziecko ma inne zęby? Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: jakA pastędo zębów 19.03.10, 23:11 Mozyna, proponuję Tobie i innym zwolenniczkom fluoru dla dzieci nie potrafiących wypluwać poczytać o fluorze. Wtedy będzie jasne, dlaczego lepiej bez fluoru. Tak w skrócie to po prostu b. szkodliwy pierwiastek i oby jak najmniej go do organizmu wprowadzać. Łykanie przez kilka lat, bo dzieci czasem późno uczą się wypluwać, może więcej szkód niż pożytku przynieść, bo ten to tylko co najwyżej na zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: jakA pastędo zębów 19.03.10, 23:59 Beliska, od dawna wiadomo, że fluor jest trujący. Jednak fluor bardzo pomaga zębom...o ile się go nie przedawkuje. I pomaga najbardziej zębom, które się rozwijają, podobno do ok. 20 roku życia. Ilość pasty dla dziecka to absolutnie nie wielkość ziarnka grochu do każdego mycia, to tylko bardzo lekkie zabrudzenie pastą szczoteczki. W ten sposób nie przekraczamy dziennej dopuszczalnej dawki, nawet jeśli dziecko nie wypluwa, stosując przy tym równocześnie fluorowaną wodę, czy pokarmy zawierające ten pierwiastek. Z fluorem jak z wszystkim - trzeba z umiarem, jak za dużo, to zaszkodzi. Fluor w paście o zawartości min. 1000ppm ma dopiero jakikolwiek dobroczynny wpływ na zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
olifra1 Re: jakA pastędo zębów 15.03.10, 22:38 zdecydowanie elmex (ten z myszką). nasza dentystka nawet nie bierze innej pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: jakA pastędo zębów 16.03.10, 23:07 U nas pasta elmex nie przeszła - za to Ziaja - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: jakA pastędo zębów 17.03.10, 05:52 mój 1,5 roczniak miał 16 zębów, zatem oczywiście że elmex (wcześniej tzn. od 5 m-ca był nenedent bez fluoru, przy 8 zębach przeszłam na elmex) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jakA pastędo zębów 17.03.10, 20:47 Ja mam colgate junior dla dzieci młodszych (1-6 chyba, jest też dla starszaków). Miętowa, ale Lila i tak najchętniej by ją jadła... Muszę dokupić drugą, bez fluoru. Odpowiedz Link Zgłoś
aleosochozi Re: jakA pastędo zębów 19.03.10, 21:56 Maziajki Ziaji o smaku gumy balonowej - bo mi się spodobała nazwa "maziajki". Ale ten wątek mnie zainteresował i może ktos mi powie - cóż tak wspaniałego jest w Elmexie, że wszyscy tylko Elmex i Elmex? O co chodzi? Ja go używałam przez kilka lat i po przejściu na Sensodyne czuje duża poprawę jeśli chodzi o szyjki zębowe. Więc dla mnie Elmex to żadna rewelacja. Czy jest coś w Elmexie dla dzieci tak cudownego, o czym powinnam wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś