Dodaj do ulubionych

wizyta u logopedy

09.03.04, 20:08
wybieram się z moim 3letnim dzieckiem do logopedy ( bardzo mało mówi),
powiedzcie mi jak wygląda taka pierwsza wizyta, czego mamy się spodziewać?
Obserwuj wątek
    • ewa9625 Re: wizyta u logopedy 09.03.04, 20:47
      Przede wszystkim nic się nie martw.Logopedzi są przystosowani do pracy z małymi
      dziećmi, które nie zawsze riobią coś na zawołanie.Napewno lekarz przeprowadzi z
      tobą "wywiad", może poprosi dziecko o otworzenie buzi lub powiedzenie
      czegoś.Bardzo często logopedzi posługują się kolorowymi obrazkami.Jeśli
      stwierdzi że powinnaś chodzić z dzieckiem regularnie to będziecie mieli różne
      domowe zadania do codziennego ćwiczenia.Najważniejsze jest to że prawie
      wszystkie wady wymowy są do "naprawienia".Pozdrawiam.
      • anatemka Re: wizyta u logopedy 10.03.04, 03:35
        ewa dziękujęsmile

Dziewczyny, założyłam forum prywatne: opóźnienie mowy. Serdecznie zapraszam.
    • domali Re: wizyta u logopedy 10.03.04, 10:28
      Ja byłam z Wiktorem u logopedy jak miał dwa latka. Sama zresztą też chodziłam
      (sepleniłam, a ćwiczyła ze mną wymowę ta sama logopedka, u której byłam z
      synkeim smile ).
      Generalnie wizyta wygląda tak, że dzieciaczek sida przed lustrem i wykonuje
      polecenia logopedy - nazywa obrazki, zabawki, mówi coś. Często musi pokazać,
      czy umie pionizować język itd.
      Pewnie logopeda zapyta Cię, czy i jak długo karmiłaś piersią, z czego pije
      maluch, czy śpi z otwartą buzią, czy oddycha buzią, czy przez nos.
      Ale taka wizyta jest bardzo miła i spokojna, nie ma się czym stresować.
      • kamila_trojaczki Re: wizyta u logopedy 11.03.04, 12:42
        Ja moze troche z innej beczki, ale wlasnie jestem na bizaco z sprawami corki
        3,5roku siostry mieszkajacej w niemczech. Siostre niepokoilo ze mala jej malo
        mowi od ok 6mc chodzila z nia po lekarzach zbywali ja mowiac ze zacznie mowic
        jak skonczy 4lata bo tak niektore dzieci maja lub, ze jest dzieckiem dwu
        jezycznym (polski i niem.)i dlatego malo mowi. Jednak nie dawala za wygrana
        dlugo walczyla o skierowanie do logopedy okazalo sie ze Angelika nie doslyszy
        (nie slyszy niskich dzwiekow) i ma wode w uszach sad powodem bylo czeste
        przeziebianie. Woda w uszkach raz byla raz nie bylo lekarz zaproponowal
        operacje bo uznal ze nie ma na co czekac. Angelik miala chwile kiedy byla jakas
        wyciszona (pewnie jak miala ta wode w uszkach) a nerwowa, agresywna jak chciala
        cos powiedziec. Dzis rano wlasnie operacja sie odbyla wlozono jej do srodka
        ucha dokladnie nie wiem ale jakies korki ,rurki,wyczyszczono uszka i ma byc
        lepiej. Mysle ze wszystko warto miec pod kontrola i sprawdzic zanim bedzie
        zapozno. Pozdrawaim i zycze milej wizyty u logopedy Kamila mama 16 mc
        trojaczkow Aleksandry, Dominika i Juli 2002,11,19 Wroclaw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka