Dodaj do ulubionych

Dziecko nie chce jesc

13.03.04, 06:02
Moj 2,5 letni syn nie chce jadac doslownie niczego.Jedynie co spozywa to 3razy
dziennie mleko do ktorgo dosypuje kaszki.Nie znosi owocow czy warzyw nie
mowiac juz o jakimkolwiem miesie.Borykam sie z tym problem od roku.Lekarka
powiedziala mi ze syn jest typem nie jadka i nic sie z tym nie da zrobic.Synek
jest taki blady a nie dosc tego ostatnio pojawily mu sie szare worki pod
oczyma.Co mam robic czy ktos mi moze doradzic.
Obserwuj wątek
    • gusia29 Re: Dziecko nie chce jesc 13.03.04, 06:09
      Poczytaj sobie watek na edziecko zdrowie, tam jest wiele takich jak my
      borykajacych sie z niejadkami, tutaj masz tytul • Niejadek - Peritol - moje
      doświadczenia.
    • kruszynka301 Re: Dziecko nie chce jesc 14.03.04, 09:36
      Moja córa (3,5) do niedawna jadła suchy chlebek i same ziemniaczki. Poszłam w końcu do psychologa przedszkolnego. Nie wiem, co jej powiedziała, w każdym razie była przy córze podczas obiadu - od tego czasu zaczęła jeść!!!! Niedużo, po parę łyżek. ale je!!! Pierwszy raz wzięła w życiu do ust barszczyk, pomidorową, racuszki.....
      Psycholog potwierdziła, że niejedzenie zwykle ma podłoże psychiczne. W naszym przypadku to się potwierdziło.
      Spróbuj poradzić się psychologa - ostrzegam, że na początku powie Ci, że to jest związane ze stresem w ciąży, ale ważne, że działawink.
    • dorota281074 Re: Dziecko nie chce jesc 16.03.04, 11:06
      Skąd ja to znam... Magdzia nieźle jadła gdzieś do roczku (teraz ma prawie 2
      latka). A potem zaczęły się schody. Nie chciała mleka, zupek, pieczywa, mięsa -
      żyła samymi owocami i soczkami. Potem owoce jej zbrzydły, to przestawiła się na
      kiełbaski, parówki itp. Teraz w miarę sprawnie wypija mleko - 1 raz dziennie,
      bardzo lubi jajko na miękko (3-4 w tygodniu) i wypija jakieś 0.5l Kubusia lub
      innego gęstego soku. Co do obiadu - zjada przyzwoicie (tzn. ok 10 łyżek) 1-2
      razy w tygodniu, poza tym marnie albo wcale. Zjada też zwylke jakąś paróweczkę
      albo plasterek wędliny - bez chleba.
      Już dawno się przekonaliśmy, że przede wszystkim nie można z jedzenia robić
      ceremonii. Raczej traktować jak coś naturalnego, najlepiej w czasie zabawy lub
      spaceru wkładając do buzi małe kęski. Trzeba pamiętać, że niejadki są bardzo
      leniwe - nie lubią gryzienia. No i trzeba się wykazać pomysłowością -
      uśmiechnięte buźki, stateczki-kanapeczki itp. Poza tym na wiele Madzi
      pozwalamy - grzebie łyżką w słoiku dżemu paćkając przy tym fotel, sama wyjada
      śmietankę z mizerii, je łyżeczką (i ręką) masło z całej kostki czy wrzuca
      makarom do wody.
      Twój synek na pewno z tego wyrośnie. Niedługo przyjdzie wiosna i będzie spędzał
      więcej czasu na dworze, to pewnie też zgłodnieje. Pozdrawiam.
    • mela20 Re: Dziecko nie chce jesc 21.03.04, 11:37
      Ja mam 2 synów.Starszy teraz 2.5 roku.Jedyne co ewentualnie moze zjesc to chleb
      z maslem.Mieso absolutnie.Oddaje wszystko co mu daje mlodszemu bratu 1,5
      rocznemu ktory od 12 miesiaca zycia sam w foteliku do jedzenia pochlania
      widelcem! caly obiad.Ja sie przestalam przejmowac.Kuba niejadek waży tyle co
      Julek ale lekarka powiedziala ze mu to przejdzie.Mam nadzieje bo kobsumpcja
      obiadu(kilku łyżek)trwa 2 godz!
      Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka