Dodaj do ulubionych

WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!!

28.03.04, 09:31
Moje oburzenie nie ma granic!!! Nie wiem gdzie dzwonić i dowiedzieć sie jakie
przepisy regulują takie zachowania. W sobote cała rodziną postanowiliśmy
wybrać sie na basen...w GDYNI PRZY SZKOLE NA UL.SIBELIUSA....
Niestety nie zostaliśmy wpuszczeni poniewarz byliśy z 8-mio miesięcznym
dzieckiem...a w rególaMinie basenu jest powiedziane , ŻE DZIECI DO LAT 5-CIU
NIE WPUSZCZA SIĘ !!!!
Więc ja się pytam, czy jest gorsze moje 8-mio miesięczne dziecko które pływa
samo, od nieumiejącego pływać 6-cio latka!!!
A w ogóle to 4, czy5-cio latek to jakieś gorsze stworzenie.
Basen znajduje się przy szkole, a wszędzie mówi sie o krzewieniu kulturu
fizycznej wśród dzieci....wiecie co normalnie aż mnie trzęsie...
może jest wśród was kroś kto pomoże i rozdmuchać tę sprawe....ten basen jest
instytucją państwową, i ma godziny ogólnodostępne....
Uważam , że nie uzasadnienie dla takich zachowań...bo czy np.dziecko malutkie
które jest w pieluszcze basenowej nasiusia więcej do basenu niż 6cio latek,
który napewno ie wyjdzie do toalety, albo stary faacet...nie moge ...
pozdrawiam Beata ama Marcelka...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 10:51
      Zaraz, zaraz. Jeśli w regulaminie jest napisane, że z dziećmi poniżej 5 czy 6
      lat nie wolno wchodzić i korzystać z basenu to wyproszono Cię słusznie i
      zgodnie z przepisami.
      Byc może basen nie jest przystosowany do tego, żeby korzystały z niego b. małe
      dzieci. To nie kwestia tego czy młodsze dziecko jest "gorsze" tylko
      bezpieczeństwa i regulaminu ustalanego pewnie przez zarząd basenu. Nie ma cudów
      żeby 8-miesięczne dziecko pływało samo i mogło być na chwilę spuszczone z oczu,
      6-latek w grupie może być bez rodziców i pod opieką ratownika.
      6-latek pod opieką rodziców raczej nie nasika do basenu, chyba, że został źle
      wychowany. Dorosły człowiek również.
      Na drugi raz po prostu dzwoń wczesniej i pytaj żeby uniknąć niemiłych
      niespodzianek. W innych miastach też nie na wszystkie baseny wpuszczane są
      maluchy.
      • aluc Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 11:54
        triss_merigold6 napisała:

> 6-latek pod opieką rodziców raczej nie nasika do basenu, chyba, że został źle
        > wychowany. Dorosły człowiek również.

zgadzając się w 100% z resztą wypowiedzi, ten kawałek szczerze mnie ubawił smile)))

jakiś czas temu Warszawianka rozpuściła plotkę, że wzorem basenów zachodnich
        bedzie zaprawiać wodę specjalnym barwnikiem, ktory spowoduje, że wsród
        siusiającego woda zabarwi się na kontrastowy kolor smile)) tydzień czy dwa później
        kierownictwo basenu wyjaśniło, że to tylko taki zabieg propagandowy, bo z
        ostatnich badań wody wynika, że coraz mniej w niej wody a coraz więcej
        siuśków smile)

to było jeszcze PRZED oddaniem części rozrywkowej, był tylko basen 50m, na
        który ani 6 latki ani tym bardziej niemowlęta raczej nie chodziły

idealny basen dla niemowląt to taki, z którego dorośli w ogole nie korzystają
        dla własnych uciech, właśnie z przyczyn higienicznych - ale nie w celu ochrony
        dorosłych, a wręcz przeciwnie smile)))

a na koniec, jako absolwentka szkoły pływackiej pozwolę sobie również
        przytoczyć pewien popularny wówczas dowcip:

Trener: "Kowalski, nie sikaj do basenu"
        Kowalski: "Ale panie trenerze, wszyscy sikają"
        Trener: "Ale nie wszyscy z trampoliny"

PS. żeby była jasność - nie jest moim celem usprawiedliwianie sikania do
        basenu, skoro wszyscy to robią smile ale raczej pokazanie, że sikanie do basenu
        jest raczej problemem dla niemowląt niż innych korzystających
        • adasari Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 14:39
          Stare jak baseny warszawskie.winkTen kit z substancją barwiącą.
      • bea.bea Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 12:54
        wiesz jestem , ratownikiem i instruktore nauki pływania, i w mojej 15 letniej
        karierze nie zdarzyło mi się aby jakiekolwiek dziecko podczas zajęć wyszło z
        basenu mówiąc że chce siusiu....to raz...
        po drugie.... nawet w basenach z brodzikami nie zostawia się samodzielnie
        małych dzieci pod opieką ratownika
        a po trzecie brodzik mnie nie interesuje ponieważ my idziemy popływać , a nie
        bawić sie na siedząco w brodziu
        jeśli dobrze zauważyłaś to nigdzie ...nigdzie i jeszcze raz nigdzie nie
        zostawia się dzieci w godzinach ogólnodostępnego pływania bez opieki rodzica ,
        chyba że są to zorganizowane zajęcia..
        i tak naprawdw nie chodzi tu o to czy powinnam wcześniej zadzwonić, bo są tylko
        trzy baseny w trójmieście do których z dziećmi ni wejdziesz...obdzwoniłam
        wszystkie..i o ironio są to baseny przy szkołach , w chylonii , na karwinach i
        na obłużu...
        na baseny sportowe , możesz wejść bez ogrzniczeń wiekowych
        i nikt nie decyduje za ciebie czy chcesz wejść z maluszkiem do wody o
        teperaturze 20 C i głębokości 150 cm
        bo to ty znasz możliwości swoje , i swojego dziecka
        a jeśli są one takie a nie inne to wybierzesz basen z brodzikiem o głębokości
        10 cm i 35 c....
        pozdrawiam beata
        również te mamy które do kąpania dziecka używają kołnierzy kąpielowych
        i te które zawalczą o to by nie chodzić na basen z metryką urodzenia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049
        • aluc Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 23:56
          bea.bea napisała:

> po drugie.... nawet w basenach z brodzikami nie zostawia się samodzielnie
          > małych dzieci pod opieką ratownika
          > jeśli dobrze zauważyłaś to nigdzie ...nigdzie i jeszcze raz nigdzie nie
          > zostawia się dzieci w godzinach ogólnodostępnego pływania bez opieki
          rodzica ,
          >
          > chyba że są to zorganizowane zajęcia..

fakt, nie zauważyłam jeszcze tego zostawiania sześciolatka pod opieką
          ratownika... więc wycofuję 100% wink

jednakowoż rzeczywiście przed pójściem na basen z kilkumiesięcznym maluchem
          upewniłabym się, czy basen dla dzieci sięnadaje - czy to regulaminowo czy
          pozaregulaminowo
        • ma.pi Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 16:29
          bea.bea napisała:

> wiesz jestem , ratownikiem i instruktore nauki pływania, i w mojej 15 letniej
          > karierze nie zdarzyło mi się aby jakiekolwiek dziecko podczas zajęć wyszło z
          > basenu mówiąc że chce siusiu....to raz...

Szok, jak dla mnie. Z basenami w Polsce to niewiele mialam do czynienia, bo
          sama nie umiem plywac. Ale tutaj gdzie mieszkam teraz, moj syn od 5 lat chodzi
          na rozne lekcje plywania. Zaczal jak mial 4 lata. Rodzice przewaznie siedza w
          poblizu. Sa wyznaczone specjane miejsca. I przy kazdej lekcji obserwuje, ze
          ktores dziecko z tej czy tamtej grupy wychodzi z wody i biegnie do toalety. Jak
          dziecko jest male to instruktor wola rodzica.

A i tez sa baseny gdzie mozna isc z niemowlakiem, a sa takie ktore maja inne
          przepisy i np. z dzieckiem ponizej 3-ciego roku zycia wejsc nie mozna.

Pozdr.
        • zgagusia Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 16:06
          bea.bea napisała:

moj niespelna 5-letni syn chodzi na nauke plywania na basen - w grupie jest 10
          dzieci w zblizonym wieku. I NIE ZDARZYLY sie zajecia zeby w ich trakcie
          PRZYNAJMNIEJ 2 dzieci nie wychodzila z wody z ratownikiem 'na siusiu'. Jakies
          dziwne te dzieci??

Aga
        • mbagnesk Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 18:58
          bea.bea napisała:

Cześć.
          Chodzę z moją dziewięcioletnią córką na basen regularnie od kilku miesięcy -
          ani razu nie zdarzyło się, aby wyszła siusiu, ale też ani razu nie zdarzyło
          się, aby nasiusiała do basenu. Siusia PRZED wejściem do basenu i gdyby w ciągu
          najbliższych 45 minut znowu jej się zachciało to poważnie zaniepokoiłabym się
          jej pęcherzem i drogami moczowymi. Czy to takie dziwne, że można 45 minut
          wytrzymać bez siusiania? Mój trzyletni synek wytrzymuje kilka goddzin (dwie-
          trzy, zależy, ile się przedtem napije), więc pięcio- sześciolatki wytrzymują
          chyba te 45 minut?

> po drugie.... nawet w basenach z brodzikami nie zostawia się samodzielnie
          > małych dzieci pod opieką ratownika
          A to zależy jakich dzieci. Ja osobiście widuję co tydzień dzieci w
          wieku "przedmłodzieżowym" samodzielnie chadzające na basen. Z rodzicami
          regularnie widuję cztero- i pięciolatków.

> jeśli dobrze zauważyłaś to nigdzie ...nigdzie i jeszcze raz nigdzie nie
          > zostawia się dzieci w godzinach ogólnodostępnego pływania bez opieki
          rodzica ,
          No to ja zauważyłam inaczej. Chyba że inaczej rozumiemy słowo "dziecko" wink

Pozdrawiam.
          Agnieszka
          • zdral Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!!Do mbagnesk 10.04.04, 12:48
            Jak wiadomo kontakt z wodą wywołuje "silne parcie" na pęcherz. Więc nic dziwnego w tym, że często nie tylko dzieci ale i dorośli nie wytrzymują 45 minut na basenie bez sikania. Myślę, że również twoja córka nie jest tutaj wyjątkiem. Nic w tym niepokojącego.
    • sasha3 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 12:01
      Mieliśmy podobną sytuację na basenie przy Namysłowskiej w Warszawie (często tam
      bywalismy sami albo ze starszym synem). Nie kwestionuję zasadności takiego
      przepisu, bo kompletnie się na tym nie znam (być może dla takich małych dzieci
      powinien być brodzik, a tam go nie ma?). Kierownik nie potrafił udzielić nam
      odpowiedzi na pytanie, dlaczego małe dzieci nie maja wstępu. Pretensje do
      kierownictwa miałam o coś innego. Regulamin wisi sobie gdzieś z boku w kącie,
      zajmuje trzy duże tablice i tam właśnie jest napisane, że dzieci do lat 5-ciu
      nie mogą korzystać z tego basenu. Ale powiedzmy szczerze: kto czyta takie
      regulaminy??? Albo powinien wisieć w miejscu rzucającym się w oczy, a ten punkt
      powinien być jakoś wyróżniony, albo informacja powinna być umieszczona w
      cenniku obok cen biletów wstępu dla dzieci.
      Pojechaliśmy na Jagiellońską, gdzie przyjęto nas z otwartymi ramionami i nikt
      nie miał pretensji, kiedy zabraliśmy dziecko do największego basenu i z nim
      pływaliśmy smile Fakt, taka wyprawa kosztowała nas dwa razy drożej niż na
      Namysłowskiej....
    • zzztop Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 14:22
      a może to całkiem uzasadnione, bo na przykład basen jest stary, tego nie
      napisałaś, a ja nie znam Gdyni, i oczyszczanie polega tam na wlewaniu wiader
      chlory? ja bym się w takim wypadku zastanowiła. Proponuję iść gdzieś, gdzie
      woda odkażana jest ozonem, to pomaga zmniejszyć ilość chloru w wodzie
      • grzalka Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 28.03.04, 19:10
        W Olsztynie na duży basen też nie można wejśc z niemowlakiem- na moje pytanie
        dlaczego dowiedziałam się, że to zakaz Sanepidu, który uważa, że woda w tym
        basenie nie spełnia norm dla niemowląt i małych dzieci. Stąd zakaz.
    • edytkus Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 07:07
      Barwnik jest mitem - mozna siusiac do woli wink
      Przyszly mi do glowy dwa wyjasnienia dlaczego dziecko ponizej 5 lat nie powinno byc na basenie:
      1. Bardzo rzadko sie zdarza aby male dziecko umialo plywac, dopiero od ok. 4 roku dziecko zaczyna
      plywac swiadomie (u niemowlecia plywanie jest instynktowne, bez zrozumienia dlaczego np. nie
      powinno sie polykc wody itp. Dlatego basen nie jest bezpiecznym miejscem dla malucha.
      2. Jesli basen jest zatloczony, szczegolnie przez szalejace starsze dzieci, o wiele latwiej jest o
      wyrzadzenie krzywdy dla malego dziecka. Przypuszczam ze kierownictwo nie chce brac
      odpowiedzialnosci za ew. wypadki.
    • 12ss Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 09:47
      Wiecie co,nie róbcie z tego wielkiego halo.Poprostu każdy basen ma regulamin, i
      skoro było napisane że poniżej 5 riku zycia dzieci nie mogą korzystać,to o co
      chodzi?
      Chyba dorośli potrafią czytać?
      Skoro nie można to po ca ta cała afera???
      Jeżeli bym sama się z tym spotakała to nie miałabym pretensji do nikogo,tylko
      do siebie że nie umiem czytać.
      pozdr
    • judytak Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 10:12
      znam baseny, gdzie są wyznaczone godziny dla dzieci poniżej trzech lat
      uważam, że to jest sensowne rozwiązanie
      nie wydaje mi się, że chciałabym zabrać kilkumiesięczne dziecko na basen z
      tłumem rozbawionej młodzieży (skaczą, pryskają, hałasują...)

pozdrawiam
      Judyta
    • igunia2 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 17:26
      Będąc w zeszłym tygodniu w parku wodnym w Krakowie widziałam rodziców z 6-cio
      tygodniowym maluchem.Powiem szczerzesmirkZOK.
    • danka24 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 29.03.04, 21:16
      Ja też mieszkam w Gdyni i chodzę na basen z moim 2 i pół-rocznym synkiem.
      Najczęściej bywamy na basenie na Witominie - jest po remoncie, bardzo fajny,
      woda często zmieniana (niestety nie wyremontowano jeszcze szatni i zaplecza),
      polecam. Czasem jedziemy do Aquaparku, ale tam z czystością wody ponoć bywa
      różnie (setki ludzi, którzy przeważnie nie raczą się wykąpać przed
      pływaniem)...
    • anma A propos sikania w basenie:-) 29.03.04, 22:18
      Ktoś tu napisał, ze nie spotkał się z tym, ze dziecko wychodzi z basenu jak mu
      się chce siusiu.... Musze powiedzieć, ze mój synek regularnie bywa na basenie
      odkąd skończył 2lata i 10 m-cy roku i ZAWSZE jak mu się chce siusiu woła i
      wychodzimy. I nie jest to żadna moja zasługa, zeby ktoś nie pomyślał ze się
      chwalę. Po prostu chyba nauczony , ze siusia się w toalecie jak poczuł ze mu
      się chce to zawołał. I tak zostało. Żeby się to zmieniło chyba musiałbym mu
      powiedzieć "sikaj do wody"smile) A i to nie wiem czy by się przemógł... No ale
      jeśli mówicie ze i dorośli to robią powszechcnie (bo ze się zdarza to miałam
      świadomość oczywiście) to może i tak podpowiadają dzieciom??
      Pozdrawiamsmile
    • beffanka Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 30.03.04, 10:14
      Przypuszczam, że skoro Cię nie wpuszczono na basen z takim maluszkiem, to
      prawdopodobnie był inny powód niz sikanie. Przecież wszystkie baseny publiczne
      zdaja sobie sprawe, że wszyscy sikają do wody i duzi i mali, dlatego woda jest
      specjalnie chlorowana i "czyszczona" (uwaga! nie wymieniana!) widziałam jak sie
      to robi, bo mój wujek pracuje na basenie. Prawdopodobnie taka woda może być
      szkodliwa dla delikatnej skóry dziecka a poza tym gdy się napije może na prawde
      mu zaszkodzić. Powinnaś pomyśleć o dziecku, że skoro jest zakaz to znaczy, że
      basen nie jest przystosowany dla małych dzieci. A może jest zbyt mało
      ratowników? Przecież gdy w wodzie są dzieci, to z pewnością potrzebna jest
      większa ilość obsługi (to jak żłobek-szkoła). My z naszym dzieckiem chodzimy
      tylko na najlepsze baseny (W Krakowie) gdzie woda jest odpowiednio podgrzana
      (są specjalne godziny dla małych dzieci, gdzie w Aqua Parku, podgrzewaja wode
      do wyższej temperatury) poza tym jest nie chlorowana i jest odpowiednia ilośc
      ratowników. Pomyśl o bezpieczeństwie dziecka!!! Ala
    • malika5 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 30.03.04, 12:08
      Mieszkam w małej miejscowości na Dolnym Śląsku- w Bielawie i u nas na basen
      można wchodzić z dowolnie małymi dziećmi, pod warunkiem że mają założoną
      pieluchę basenową czyli "swimersa". Oczywiście dzieci mają swój mały basenik, a
      nie pływają w tym co dorośli. Dorośli (oprócz opiekunów dzieci) też nie kąpią
      się w tym małym. Uważam że dla dziecka to wielka frajda taki basen, widziałam
      bardzo maleńkie dzieci bawiące się na basenie z rodzicami i myślę że to
      wspaniały pomysł. Sama zamierzam wybrać się tam z dzieckiem jak tylko skończy 3-
      4 miesiące.
      • cwikrut Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 12:30
        Droga Beatko! Dziewczyny nie zrozumiały Twojego posta- chociaż nie wiem
        dlaczego, bo był 100% jasny! Co komu do tego, że matka chce z własnym dzieckiem
        pójść na basen- jakikolwiek- jaki akurat jej się podoba. Przecież my (i ty i
        ja ) chodzimy z naszymi maleństwami na basen od października i nasze dzieci
        pływają, a przecież jesteśmy cały czas z nimi, trzymamy je za nóżki czy brody,
        idziemy przy nich i na sekundę nie spuszczamy ich z oczu. Może mamusie
        napatzryły się na radzieckie filmy propagandowe, gdzie wrzucano dziecko do
        basenu i... wypłynie lub nie. To, czy godzę się na basen z wodą chlorowaną czy
        ozonowaną to też mój wybór i ja za to biorę odpowiedzialność. Jeśli obsługa
        basenu ma wątpliwości co do bezpieczeństwa i odpowiedzialności powinna nakazać
        opiwkunowi podpisanie oświadczenia, iż w razie ew. wypadku bierze na siebie
        odpowiedzialność- to co my wszyszcy robiliśmy zapisując nas z dziećmi na basen
        na Witominie. W końcu jak pójdę z dzieckiem nad morze czy jezioro też biorę za
        nie odpowiedzialność, a nikt mi tego nie zakaże.....

Jest to skandal- jakich wiele w tym uroczym kraju!
        i tak jeszcze wiele lat dochodzić będziemy do tej Europy. W Holandii widziałam
        dziesiątki basenów, nawet wielkich, odkrytych i wszędzie pływała masa
        maluchów....jak i zresztą psów co u nas byłoby nie do pomyślenia- a przecież
        pies nigdy nie nasika do wody !!

Pa
        • triss_merigold6 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 12:35
          Sorry ale dyskusja jest bezprzedmiotowa. W regulaminie basenu było wyraźnie
          napisane, że mogą z niego korzystać dzieci od 5 lat i autorka postu ma
          obowiązek podporządować się temu niezależnie od prywatnej opinii.
          Nieznajomość prawa nie zwalnie z jego przestrzegania.
          Powody dla który ustalono na tym, konkretnym basenie taką granicę wieku są
          nieistotne (można o powody pytać ale nie dyskutować z nimi).
          Jest masa przepisów, które subiektywnie możemy uznawać za absurdalne (np.
          ograniczenia prędkości, nakaz jazdy dziecka w foteliku itd.) co nie oznacza, że
          w razie ich złamania nie grozi nam kara.
        • edziecko_gosiah Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 13:13
          no, z tymi psami to juz lekka przesada... zgadzam się co do tego, że pies nie
          nasika do woy, ale niestety może zrobić złowiekowi ogromną krzywdę - nawet
          dorosłemu... wiem to, ba mam sporego psa, który uwielbia kąpiele wszędzie gdzie
          się tylko da... ale kiedy dzieci wchodzą do wody, to psa zabieram, bo wiem, że
          po pierwsze ona ze strachu o nasze dzieci może 'próbować je ratować' i
          strasznie podrapać pazurami... ja już tak kiedyś od niej oberwałam... więc co
          do psów - nie ma dyskusji - niech pływają w rzekach, jeziorach - ale z dala od
          ludzi...
          co do dzieci sikających do wody, to pewnie, że jeszcze dwulatkowi nie da sie
          tego wytłumaczyć - skoro nie mogę mu wytłumaczyć, że robi się siusiu do
          nocniczka, a nie do pieluchy... ale taki trzylatek doskonale juz rozumie swoje
          potrzeby - mój starszy synek właśnie od roku woła mnie na basenie, że chce mu
          się siusiu ... a ja - choć czasami mi się naprawdę nie chce - to z nim wchodzę
          i idziemy do toalety... a dorośli - cóż... tych to już nikt nie wychowa...
          a odnośnie basenów, to także w warszawie jest sporo takich, do których nie
          wpuszcza się dzieci poniżej 3 roku zycia... niestety wszystkie w mojej okolicy
          takie są... żeby więc wybrać się cała rodziną na basen musimy szukać takiego,
          gdzie wpuszcza się niezależnie od wieku dziecka... nie mam pojecia od czego to
          zależy? może są jakieś ogólne przepisy typu: jeśli basen nie ma brodzika o
          podwyższonej teperaturze, to nie można wpuszczać malutkich dzieci? coś musi to
          przecież regulować... ale niestety pewnych rzeczy się nie przeskoczy i nic na
          nie nie poradzimy...
          pozdrawiam, gosiah
    • bea.bea Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 31.03.04, 20:46
      no cóż....myśle , że gdybym napisała wyproszono mnie z oddziału dziecięcego
      szpitala to , wywołałoby to straszne oburzenie, choć , w w regulaminie szpitala
      jest napisane że rodzicom przebywać tam nie wolno.....
      a to tylko woda i tylko basen...
      a to tylko ktoś próbuje bardziej niż ja zadbać o moje dziecko...
      i to niestety za moje pieniądze, bo to za moje pieniądze wybudowano te
      baseny, ....
      ...bo nie ma żadnych przepisów które regulują te sprawy...
      jest to widzimisie kierownictwa tych placówek....
      bo śa to baseny najnowsze w trójmieście, o najlepszych parametrach dla małych
      dzieci, dlatego zdecydowaliśmy się tam pójśc...
      ....i są to baseny przy szkołach...
      baseny dla dzieci bez dzieci....
      ....bo to niedługo wasze dzieci walczyć będą ze skoliozą i innymi wadami
      kręgosłupa...
      i będziecie poszukiwac ortopedów...i innych cudotwórców...
      i choć istnieją przy tych basenach szkółki nauki pływania dla dzieci ,to 4 i 5
      cio latki nie są na nie wpuszczane....
      no cóz nie oczekiwałam poparcia...
      Bardzo dziękuje ci Aniusmile)))
      sytuacje może zrozumieć tylko ktoś kogo dziecko całą zimę niezależnie od
      temperaturu chodzi na basen,
      kto wie ile korzyści przynoszą takie zajecia , jeśli prowadzone są od
      najmłodszych lat...
      i kto czasem próbuje powalczyć o prawa dla swojego i jednocześnie innych
      dzieci...
      dziękuje wszystkim za udział w tej dyskusji...
      beata mama Marcelka
    • izuhaha Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 02.04.04, 08:09
      dziwi mnie Twoje oburzenie. Ośmiomiesięcznie dziecko jest za małe na normalny
      basen. Przecież sama mówisz, że może tam nasikać i pięcioletnie dziecko i
      dorosły facet i Ty chcesz w to włożyć swojego małego?!? współczuję mu bardzo.
      Dla niemowląt są specjalne baseny z wodą oczyszczaną bez użycia chloru, z o
      wiele wyższą temperaturą wody i wyższą wilgotnością w powietrzu. Tym bardziej
      dziwi mnie Twoje oburzenie, że regulamin jasno określał, że Cię nie wpuszczą.
      Do Makro też nie wpuszczają małych dzieci. I z tym też się zgadzam.
      Pozdrawiam
      • cwikrut Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 04.04.04, 22:37
        Myślałam, że nie będziemy kontynuować z racji tego, że zdecydowana większość
        mam trzyma się kurczowo poprzedniego systemu i nie ma zamiaru przeciwstawiać
        się głupocie.

1- nasze dzieci- mój synek i Beaty, chodzą na basen na Witominie od 7 miesięcy
        (od października) z nami- umieją pływać i to my decydujemy czy są w wodzie
        bezpieczne- są zawsze z nami!
        2- w jeziorach, morzach i innych zbiornikach wodnych nikt mi nie zabroni
        kąpieli nawet z noworodkiem (mam wtedy swój rozum, prawda???)
        3- czyż nie wystarczy zapis, iż dzisci do lat 5 czy 7 czy ilus tam muszą
        przebywać w wodzie pod stałą opieką osoby dorosłej, która bierze za takowe
        odpowiedzialność?

Gdzie logika gdzie sens? Dlaczego w basenach sportowych przychodzenie z
        niemowlakiem jest dozwolone, a w szkolnych i osiedlowych nie???
        W takim razie do czego odnosi się ten regulamin? Czy przypadkiem nie jest
        wymysłem leniwej obsługi, która nie życzy sobie ewentualnych pisków, płaczu itp
        (choć nasze dzieci jeszcze niegdy nie jęknęły nawet będac w wodzie).
        Sprawę higieny zostawcie mamom- jeśli jestem osobą normalną to wiem, że moje
        dziecko będzie żyło w takim a nie innym świecie i nie będę mu stwarzała
        cieplarnianych warunków, aby go nie kaleczyć (dodam, że tarza się po podłodze z
        psem i kotem, liże wszystko co się da i jeszcze nigdy ani jeden ani drugi nie
        chorował z powodu bakterii czy nie miał pleśniawek)...
        Tak samo nasze maluchy- chodzą na basen regularnie od października i żadych
        chorób uszu, skóry, mój mały płynie wtłaczając w siebie straszne ilości wody i
        nidgy nawet nie miał problemów z kupką, nie mówiąc o bólach brzucha.

Życzę mniej komformizmu...... warto mieć kręgosłup!
        Nie uczcie dzieci bierności! Nie patrzcie z pobłażaniem na głupotę tylko
        walczcie.
    • dorotka79 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 06.04.04, 14:27
      nawet bym się nie odwarzyła iść na basen -taki normalny z niemowlakiem. Po to
      są specjalne baseny dla małych dzieci żeby tam pływać. My chodzimy na Kasprzaka
      w Wawie. Tam woda ma 32st. jest płytko, są zabawki itd. I z tego co wiem to
      jest jakaś specjalna woda, nie taka co w dużym basenie.A na takim normalnym
      basenie woda jest chłodniejsza, mnóstwo ludzi itd.
      8-miesieczne dziecko nie jest dorosłym człowiekiem żeby robic z nim wszystkie
      dorosłe czynności, ludzie bez przesady!!!!!!!
      totalna głupota...
    • kasia.tycz Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 06.04.04, 17:27
      Z tego co sie orientuje, sama mam dwoje malych dzieci ktore lubia sie kapac, to
      basen do kapieli niemowlakow musi byc specjalnie przygotowany. To znaczy, ze na
      czas kiedy pozwolone jest kapanie sie z niemowlakami woda jest (nie pamietam
      juz jakie jest to profesjonalne okreslenie) czyszczona w specjalny sposob, nie
      tylko dodawaniem chloru ktory w stezonych ilosciach jest bardzo szkodliwy dla
      takich maluchow. Wiadomo, ze takie male dzieci maja nie tylko wrazliwa,
      delikatna skorke, ale polykaja wode itd. Poza tym, czesto jest podgrzewany do
      pewnej temperatury, zeby woda byla nieco cieplejsza niz zwykle. Takze, nie
      dziwie sie, ze nie pozwolili Wam tam wejsc, bo tu nie chodzi o innych doroslych
      ktorzy sikaja, polykaja i sa zdrowi, albo nie zycza sobie poprostu obecnosci
      wrzeszczacych dzieci, tylko tu chodzi o dobro i zdrowie tych niemowlakow!!!
      Sa rozne baseny, starsze i nowsze, z mniej lub bardziej nowoczesna aparatura
      czyszczaca, i dlatego sa pewnie rozne przepisy i regulaminy obowjazujace na
      tych basenach.
      PZDR,

Kasia.
      • bea.bea Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 06.04.04, 17:53
        no cóz Aniu widze, że jesteśmy w strasznej mniejszości...boże jak my katujemy
        nasze dzieci, Marcel zaczoł chodzić na basen jako 2wu miesięczne dziecko na
        zupełnie normalny chlorowany basen, w którym woda nie zawsze ma 30st i w którym
        moczą się stare ciała starych ludzi, bo basen ma może 100 lat i jest przy domu
        starców i teraz dopiero ja rozumiem swój błąd...no i jeszcze to że chodziliśmy
        w zimie w -12 st...jaka ja byłam nieodpowiedzialna...i zamaczaliśmy uszy..
        Przemyślałam całą sprawe..macie racje...
        postanowiłam że czas skończyć z katowaniem dziecka,
        od dzisiaj będziemy brali wieczorną kąpiel w przegotowanej mineralnej wodzie,
        bo to wiadomo ile świństw jest w kranówie...
        oj i trzeba ją podgrzewać, bo do tej pory 25st nam starczało.
        a sypialnia...nie pomyślałam że 14st to za mało dla takiego malucha i trzeba
        bardziej ogrzewać i do tego to wiecznie otwarte okno...
        i kot..co ja zrobie z kotem ...toż to chodząca alergia , przecież moje dziecko
        ciągle go zaczepia i wpycha potem rączki do buzi..
        no tak aniu i te nasze spotkania,,,12ścioro dzieci bawiących się tymi samymi
        zabawkami..o rany przecież one wyrywają sobie smoczki i pchają do buzi...tyle
        zarazków na raz...dlaczego ja sobie tego wcześniej nie uświadomiłam ...
        jak mogłam tak krzywdzić moje dziecko...
        jeśli jeszcze znasz jakieś moje grzechy aniu to prosze powiedz co mogę jeszcze
        zmienić...jestem załamana...taka wyrodna ze mnie matka..a to moje dziecko
        zupełnie nie chce zachorować, czy to normalne?
        tak macie racje czas kupić telewizor i nauczyc malucha jak wspaniałe są
        reklamy. pozdrawiam Beata
        a tak wyglądają skatowane dzieci które kopńczą właśnie 8, 9 i 10 miesięcy i ich
        straszne matki które tak bezmyślnie chodzą z nimi na zwykły nie przystosowany
        dla maluchów basen smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=11100867

• jogaj Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 06.04.04, 22:42
          Dobre! smile
          Ja widze tylko jedno sensowne wylumaczenie,byc moze sa jakies przepisy np z
          sanepidu i basen musi spalniac jakies konkretne wymogi,aby mogly przebywac w
          nim dzieci mniejsze niz 5 letnie,jezeli nie ma nic takiego trzeba sie
          dowiedziec w dyrekcji basenu,szkoly czy UM,no i ostatecznie zrobic afere.
          Czekam na kolejne wiesci-Jola tez z Gdyni
          • cwikrut Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 06.04.04, 23:09
            Dziękim chociaż jeden "normalny" głos w dyskusji- tzn sensowny (przepraszam
            resztę, ale taka nasza rzeczywistośc jak i to co musimy oglądać w
            wiadomościach). Nie mogą to być przepisy sanepidu, bowiem nasi przyjaciele,
            którzy prowadzą ten kurs dla niemowląt po prostu wynajmują basen na określone
            godziny od Domu starców i nikt ich nie pytał kto w nim ma się taplać- jak
            usłyszeli że małe dzieci to, uwaga kolejny rodzyneczek- chcieli podwyższyć
            cenę, bowiem dzieci wychlapują więcej wody !!!Poza tym czy różnie się skóra
            dziecka 5 letniego od 4 letniego czy 6 letniego, tudzież inne parametry- mój
            starszy syn ma pięc lat a wygląda na 3 (ma niedowagę i niedowzrost). Ale już
            mógłby, prawda???
            Oj, paranoja goni paranoję- ale w takim kraju przyszło nam żyć (to a propos
            tych kilku ostatnich paranoicznych wydarzeń "u góry", a ryba jak wiadomo psuje
            się od głowy).
            Pozdrawiam rybki i nierybki, polecam basen jako najlepszą rozrywkę, sposób na
            zahartowanie i cudowne chwile sam na sam z maluszkiem w kojącej, mokrej
            atmosferze...... z tysiącem zarazków wokół nas i setkami zagrożeń......
            jeszcze żyjący:
        • mamaluli Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 07.04.04, 13:38
          Czytam, czytam i nie mogę wyjść z podziwu. Regulaminy są po to żeby ich
          przestrzegać. Dlaczego wybierając się na kręgle do OSIRU musimy zrezygnować z
          piwa a w jakimkolwiek centrum rozrywki uśmiechnięte kelnerki przynoszą nam
          napoje wyskokowe "na tor"? Bo regulamin kręgielni w ośrodkach OSIR jest taki a
          nie inni. Jak chcesz pić - wybierz taki pobiekt, gdzie nie jest to zabronione.
          Rozumiem, że analogia z basenami jest prosta do zrozumienia.
          A może powiesz dlaczego na basenach trzeba pływać wzdłuż torów?
          Oczywiste, dla bezpieczeństwa i porządku. Kupując bilet na basen nie chciałabym
          pływać na jednym torze z 9 miesięcznym bobsem - nawet jakby cudem umiało pływać.
          I to nie dlatego, że nie lubię dzieci i ich kupek, ale ze względu na ich
          bezpieczeństwo i mój komfort.
          A tak przy okazji - nie zdarzyło mi się zobaczyć, a chodzę z moją Lulą na basen
          już 2 lata (Lula ma teraz 2 lata i 4 miesące) pływającego samodzielnie dziecka
          8 czy nawet 24 miesięcznego. Do tej pory wszystkie dzieciaczki w grupie mojej
          małej pływają w rękawkach. Są one zdejmowane tylko aby wykonać ćwiczenia pod
          okiem dwóch instruktorów i "ręcami" rodziców.
          Co jakiś czas na 5 minut instruktorka przenosi zajęcia z "dziecinnego" basenu
          na basen pływacki - wtedy jeden tor jest wyłączany z "dorosłego" ruchu. Ale
          zawsze odbywa to się w godzinach zajęć dla niemowlaków i ludzie "z zewnątrz" są
          świadomi, że mogą spotkać się z niedogodnościami (właśnie ów wyłączony tor,
          wyłączone atrakcje wodne).
          Tak więc nie marudź - słusznie nie zostałaś wpuszczona na basen, którego
          regulamin nie dopuszcza dzieci poniżej 5 roku - albo to zaakceptujesz i
          odpuścisz sobie ten basen, albo staraj się o zmianę tegoż regulaminu.
          Pospolitego ruszenia chyba nie uda Ci się "ruszyć".
          Pozdrawiam,
          MamaLuli
        • agatamilo Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 03.05.04, 13:57
          Cześć!
          Pozdrawiam wszystkie osoby biorące udział w tej zażartej dyskusji.
          Jestem kolejną "normalną" mamą droga Beatko i Aniu. Ta dyskusja to bzdura.
          Niestety nie zmienimy spojrzenia tych mam na ich dzieci. Zastanawia mnie tylko
          co to znaczy "specjalna woda". Czy właściciele tego basenu gotują tą wodę przed
          jej wlaniem do niecki? Do wiadomości tych wszystkich "ostrożnych" mam NIE MA W
          POLSCE BASENU, GDZIE WODA NIE BYŁABY CHLOROWANA!!!Zgodnie z wymogami SANEPID-u
          nawet w basenach ozonowanych woda musi być oczyszczana bakteriologicznie a
          jedyny dopuszczalny (zgodnie z ustawą) sposób to użycie związków chloru. Skoro
          Ci "ostrożni rodzice" są tak przewidujący, nieomylni i zapobiegliwi to czemu
          wierzą komuś kto mówi że wlewa do basenu "specjalną wodę"- niezły ubaw. Jeśli
          chodzi o to że woda w basenach nie jest wymieniana tylko oczyszczana to kolejny
          absurd. Gdyby każdorazowo wymieniac to wode to bilet kosztowalby nie 10-20
          złoty tylko 100-200 złoty. Podobnie z uczeszczaniem na baseny gdzi kapia sie
          tylko maluszki i obowiązkowo dostarcza sie zaswiadczenie o stanie drog rodnych.
          Czy to zaswiadczenie przynosi sie przed kazdymi zajeciami bo przecież w ciagu 3
          miesiecy {tyle srednio trwa kurs) z kobieta dzieja sie rozne rzeczy. A rodzice
          ktorzy przychodza na taki "dostepny tylko dla niemowlat" basen to na pewno sa
          zdrowi i nie sa nosicielami gronkowca? Ja mysle ze trzeba bezwzglednie zażądać
          kazdorazowo przed wejsciem aktualnych badan na nosicielstwo. Moze niedlugo
          bedziecie wybierac przedszkola gdzie dzieci chodzą w maseczkach, a po kazdym
          uzyciu toaleta jest szorowana.
          Odnosnie tych bzdurnych regulaminów to uwazam, że nie należy godzić się na
          wszystko co ktoś sobie napisał. Jeśli ktoś napisze w regulaminie,że brunetkom
          czy blondynkom wstęp wzbroniony to ja mam się z tym godzić bo umiem czytać?
          Ludzie potrzebne wam trochę dystansu do siebie i przede wszystkim do własnych
          dzieci. Dzieci to żywe istoty, które umieją się bronić przed wieloma chorobami.
          Dzieci to ludzie a nie porcelanowe laleczki.
          Pozdrawiam jeszcze raz Agata mama Milana
          • evee1 Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 04.05.04, 04:29
            Popieram w 100%. Ja mieszkam w "normalnym" kraju, gdzie ludzie chodza
            w niemowalakami na basen i nikt sie temu nie dziwi. Sa nawet specjalne
            zajecia dla rodzicow z maluchami, ktore odbywaja sie w normalnym basenie,
            a nie w brodziku.
            Woda w brodziku jest taka sma, jak w duzym basenie, tyle ze cieplejsza.
            Jakby miala byc "bezpieczniejsza" to chyba trzeba byloby tam nalac wiecej
            chloru. Dla tych co chca plywac w te i spowrotem wyznaczone sa specjalne
            pasy. I jest zakaz skakania do basenu poza miejscami do tego wyznaczonymi.
            Jest to napisane duzymi literami w paru miejscach. I ludzie to respektuja.
            A to, ze regulamin istnieje nie oznacza, ze nie mozna go kwestionowac
            jak sie ma ku temu podstawy.
    • mamjulke Re: WYPROSZONO MNIE Z BASENU !!!!! 07.04.04, 18:41
      witam
      myślę, że dlateego wyproszono Was , bo Wasze maleństwo jest jeszcze za małe
      żeby uczeszczać na "normalny" basen .Chodzi tu głównie o higienę. Ja osobiście
      wraz z mężem chodzimy z naszą maleńką (ma 7 miesięcy)na zajęcia pływania, ale
      specjalnie przeznaczone dla takich maleńkich dzieci. WOda w tym basenie ma ok
      35 stopni, dzieci maja specjalne pieluszki kąpielowe, a mamusie , to mogą wejść
      do wody po przedstawieniu "zaświadczenia o czystości pochwy" ( chodź uważam to
      za dyskryminację , bo tatusiowie nie muszą mieć owego zaświadczenia).
      więc myslę , że nie musisz się denerwować, bo może oi po prostu nie maja
      przystosowanego basenu dla takich maluszków
      pozdrawiam Irena
      a tu adres tej "szkoły pływania" www.swimmer.pl
      • bea.bea ZANIM SIĘ DOPISZESZ PRZECZYTAJ WSZYSTKIE POSTY.... 07.04.04, 23:12
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=11100867
        TO MÓJ OSTATNI POST , POZDRAWIAM WSZYSTKIE UCZESTNICZKI DYSKUSJI....POLECAM W
        TRÓJMIEŚCIE SZKOŁE PŁYWANIA DZIDZIUŚ NA WITOMINIE , W NORMALNYM
        BASENIE ....GDZIE DZIECI PO 6 MIESIĄCACH CHODZENIA PŁYWAJĄ SAME...I JEŚLI KTOŚ
        NIE ROZUMIE TO MÓWIE ...Z MAMĄ , NIE ROBIĄ SETKI KRAULEM , A POTEM JESZCZE
        PIĘĆDZIESIĄTKE MOTYLKIEM...I PROSZE PRZECZYTAJCIE UWAŻ NIE POSTY...ŻYCZE MIŁYCH
        ŚWIĄT WIELKANOCNYCH....SPORYCH JAJ W POSTACH I MOKREGO DYNGUSA NA NORMALNYCH
        BASENACH smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka