Dodaj do ulubionych

halloween w przedszkolu

28.10.10, 21:08
Czy Wasze przedszkola organizują święto halloween dla dzieciaków? U nas niestety tak. Nie jestem zwolenniczką tego zwyczaju, ale nie o to chodzi. Zastanawiam się czy widok diabłów, kościotrupów, nietoperzy itp. w wieku 2-3 lat (takie dzieci chodzą do grupy młodego) to najlepszy pomysł. Ja uważam że nie, ale żeby mały nie czuł się głupio że jako jedyny jest nie przebrany, kupiłam mu małe rogi. Powiedział, że ich nie ubierze bo się ich boi ....
Obserwuj wątek
    • aloiw1985 Re: halloween w przedszkolu 28.10.10, 23:18
      Halloween to nie tylko przebrania diabłów czy nietoperzy i kościotrupów
      masz też szeroka gamę inny możliwości

41cAi-U-ZNL._SL500_SY225_SX189_

lionwmodel_1

Croc-Dress-Up__thumb
      • aloiw1985 Re: halloween w przedszkolu 28.10.10, 23:19
        nie weszły fotki
        posyłam odnośnik do strony

www.mothercare.com/halloween-shop-clothing/b/508035031?catlp_clothing_main_halloween_banner
    • dag_dag Re: halloween w przedszkolu 28.10.10, 23:29
      Może właśnie o to chodzi, że Ty nie jesteś zwolenniczką tego zwyczaju. Wiesz, dużo zależy od nastawienia rodzica. Dzieci odbierają nasze nastroje, chłoną emocje. Skoro Ty nie widzisz w tym zabawy i podchodzisz do sprawy jedynie z negatywnym nastawieniem, to może dlatego Twoje dziecko małych rogów się boi...
      Może za dynię go przebierz?
    • alika77 Re: halloween w przedszkolu 28.10.10, 23:57
      jak poprzedniczka: przeciez halloween to nie tylko kosciotrupy i diably, mozna przebrac sie za cokolwiek innego, jak na standardowy bal przebierancow. przeciez chyba nie ma odgornego zarzadzenia, ze dzieci maja byc przebrane wylacznie za diably/czarownice/kosciotrupy? a moja 4-latka wlasnie sobie wymyslila, ze przebierze sie za diabelka na najblizszy bal i ja bardzo sie z tego ciesze, bo przynajmniej bedzie sie wyrozniac w tlumie ksiezniczk, elfow i biedronek smile
      • anettchen2306 Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 08:05
        No wlasnie, dziecko mozna przebrac za krasnala, gnoma, wesolego duszka ... czarodzieja ...
        Bajke z Kacprem zna, ogladal? Tez sie boi? To dobry duszek, wesoly, pomaga innym ...
        My z Niemiec, w naszym regionie halloween jest bardzo popularne, wlasnie wczoraj dynie z moja trzylatka obrabialam smile W przedszkolu nie swietuja (bo zajeci sa szykowaniem latarenek na sw. Marcina, bo u na taka tradycja) ale mala swietowac bedzie razem ze sterszym bratem i innymi dziecmi w wieku od lat 3 do 15, ktorzy tez przebiora sie i wspolnie pojda po zmroku "postraszyc" sasiadow ... Mloda cieszy sie okrotnie, tylko tez jeszcze nie wiem, za co ja przebierzemy. Chcielismy za mumie - nie daje sie jednak zawinac w papier toaletowy ... sad Pojdzie pewnie za krolika-paskude (taki wredny maly kroliczek, niby slodki a diabla ma za skora ...).
        • berleczek Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 11:06
          U nas było wyraźnie napisane na ogłoszeniu, że wszystkie dzieci mają przyjść ubrane na czarno i maja mieć dodatkowo jakieś maski i inne elementy z typowo czarnych klimatów tj. właśnie czarownice, duchy, kościotrupy, wampiry, nietoperze itp. Mały dostał do plecaka te nieszczęsne rogi (tak na wypadek jakby się przekonał) a większą kreatywnością się popiszę przy innych okazjach smile
    • semi-dolce Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 08:39
      Mój dwulatek sie takich rzeczy nie boi. Rogi - takie świecące na głowę - ma i czasem sie przebieramy i bardzo go to smieszy. Czy żłobek organizuje imprezę nie wiem, ale dzis się dowiem. Fajnie by było - zawsze to jedna okazja więcej by sie przebrać, pobawić, powygłupiać.

Przebierz syna za dynię. Kota. Maga. Nie musi byc diabłem lub kościotrupem.
    • camel_3d Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 08:42
      > Czy Wasze przedszkola organizują święto halloween dla dzieciaków?

Nie. Na szczescie.
    • camel_3d sroda popielcowa w przedszkolu 29.10.10, 08:43
      a tak sie zastanawiam...skoro wiele osob popiera halloween..czy np tez przedszkola organizuja przebierance w srode popielcowa? albo np topienie marzanny... chodzi mi o takie rodzinne, polskie tradycje..
      • budzik11 Re: sroda popielcowa w przedszkolu 01.11.10, 19:59
        camel_3d napisał:

> a tak sie zastanawiam...skoro wiele osob popiera halloween..czy np tez przedszk
        > ola organizuja przebierance w srode popielcowa? albo np topienie marzanny... c
        > hodzi mi o takie rodzinne, polskie tradycje..

Środa popielcowa to nie jest dzień na zabawy. A topienie marzanny - było, ale nie do końca, bo mieszkamy z dala od jakiegokolwiek zbiornika wodnego czy rzeki - więc marzanna została... spalona uroczyście, w towarzystwie strażaków, którzy byli "na wszelki wypadek' ale też żeby uświetnić tę akcję i ją uatrakcyjnić.
        • camel_3d Re: sroda popielcowa w przedszkolu 01.11.10, 20:38
          chodzilo mi o tlusty czwartek i przebierance...pomyslka..sorry
          • semi-dolce Re: sroda popielcowa w przedszkolu 02.11.10, 09:14
            No w naszym żłobie w karnawale sa bale przebierańców. Nie wiem, czy akurat w tłusty czwartek, który mi osobiście kojarzy się z obżarstwem (i pączkami i faworkami), czy też w ostatki - ale tak, w karnawale ze 2 bale rok temu były.
      • semi-dolce Re: sroda popielcowa w przedszkolu 01.11.10, 20:39
        Camel po pierwsze to Środa Popielcowa to pierwszy dzień Wielkiego Postu - tak więc scisły post i o żadnych zabawach i przebieranakach nie ma wtedy mowy. Tzw. dzień pokutny a nie radosny.

Po drugie Halloween nie jest amerykańskim świetem. To pogańskie swieto duchów, obchodzone na długo przed Chrystusem w wielu kulturach - u Celtów swięto to nazywano Samhain a u nas, Słowian, były to Dziady i Zaduszki (2 listopada) (poczytaj Mickiewicza). Chrześcijański Dzień Wszystkich Świetych jest wtóry do pogańskiego świeta, jak zreszta wiele świąt, chocby Boże narodzenie jest wtórne do obchodzonego około 21-22 grudnia przesilenia zimowego (u Celtów Yule) ustalanych niegdyś w takich terminach by stały sie przeciwwaga dla swiat pogańskich.

Zwyczaj przebieranek z okazji świat jest obecny w nawet najbardziej pierwotnych kulturach. Zwyczaj palenia swiec w pierwszych dniach listopada tez nie jest amerykański to kontynuacja palenia ognisk na grobach by ogrzać błąkające się po ziemi dusze. Dynie i jabłka zbiera się o tej porze roku, nie tylko w USA - w Polsce też. Ponadto zwyczaj hucznego świetowania tego dnia do USA przywędrował z Irlandii.

Topienie Marzanny to także pogański zwyczaj, którego Chrześcijaństwo chciało swego czasu zakazać. Ma on miejsce pierwszego dnia wiosny - kolejne solarne święto, Ostara w tradycji germańskiej, Jare w słowiańskiej.
        • camel_3d Re: sroda popielcowa w przedszkolu 02.11.10, 08:16
          oczywiscie masz racje..zreszat di usa wszytsko przywedrowalo (bez mala wszystko) z europy. Ale na skale swiata Halloween rozprzestrzenil sie dzieki wlasnie usa, filmom i firmom.
          No i sama przyznasz, ze aktualny sposob obchodzenie h. bardzo stracil na znaczeniu..podobnie jak boze narodzenie... gdzei np w usa juz nazywa sie oficjalnie xmass zeby bron boze nie bylo w nazwie christ...smile))))))))
          • semi-dolce Re: sroda popielcowa w przedszkolu 02.11.10, 09:12
            To prawda, że święta się skomercjalizowały. Niemniej bal w przedszkolu moim zdaniem nie jest niczym złym, zwłaszcza że według mnie nawiązuje do bardzo starych tradycji - w przeciwieństwie do całego komercjalnego szaleństwa w sklepach.
    • yagnik a czy ktoś wie co to jest 29.10.10, 09:27
      dzisiaj mnie w przedszkolu zastrzelili bo na początku listopada będą "obchody dnia świętego marcina" i będę musiała "znaleźć" wraz ze swoim dzieckiem wyżej wspomnianego.
      W ogóle nie wiem co jest grane z tym św. marcinem, w przedszkolu przytaknęłam że "dobra" ale jakiegoś rogala mam upiec, do piekarnika się nie dotykam bo gryzie a w ogóle nie wiem o jakiego rogala tu chodzi.
      Jak ktoś może wie co to za święto to niech napisze plisssss.
      • camel_3d serio??? 29.10.10, 09:33
        chodzi o switego marcina z Tours... ale z tego co wiem to raczej kraje niemieckojezczyne ten dzien obchodza. dzieci robia latarnie i wieczorem idzie sie z taka zapalona latarnia w malym pochodzie po miesice, okolicy..czy jak tam sobie kto wymysli.
        u nas jest orkietra deta smile
        do tego jest tez ges pieczona w domu smile
        • camel_3d o tu masz 29.10.10, 09:34
          pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_z_Tours
        • yagnik Re: serio??? 29.10.10, 09:48
          Robili jakieś lampiony ale nie skojarzyłam to ze świętem.
          Ja w ogóle nie wiem o co cho, dzięki za linka.
      • budzik11 Re: a czy ktoś wie co to jest 01.11.10, 20:02
        yagnik napisała:

> W ogóle nie wiem co jest grane z tym św. marcinem, w przedszkolu przytaknęłam ż
        > e "dobra" ale jakiegoś rogala mam upiec, do piekarnika się nie dotykam bo gryzi
        > e a w ogóle nie wiem o jakiego rogala tu chodzi.
        > Jak ktoś może wie co to za święto to niech napisze plisssss.

Ja jestem z Mazowsza, ale wiem o co chodzi, przynajmniej o rogalach świętomarcińskich słyszałam: pl.wikipedia.org/wiki/Rogal_%C5%9Bwi%C4%99tomarci%C5%84ski - w Poznaniu takie pieką.
        • budzik11 Re: a czy ktoś wie co to jest 01.11.10, 20:04
          budzik11 napisała:

> w Poznaniu takie pieką.

A sama też możesz, tu masz przepis: mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html
    • leneczkaz Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 09:36
      Nie. Całe szczęście. JAk mieszkałam w USA 2-latki dostawały histerii z wymiotami, a matki wciskały kostiumy na siłę uncertain
      • nika1310 Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 09:42
        nie, ale jest BSL JESIENI w ty samym czasie i tez są przebierańce. właśnie dzis mój syn poszedł w stroju liścia smile)
    • monikaa13 Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 18:34
      U prywatnym przedszkolu było, w państwowym nie. Jest mi to obojętnie w sumie z przewagą na tak. Jak dla mnie przebieranie, dynie, świeczki, zabawa jest ok. czemu nie.
      W naszym gimnazjum dziś były scenki związane z halloween - bardzo fajne zresztą, w podstawówce dzieci się pobrzebierały.
      Mają z tego radochę, czemu im to zabierać.

A przedszkolaki niech też się pobawią. Mnie się ten urok dyni ze świeczką bardzo podoba.

Myślę, że to kwestia paru lat i u nas zagości na dobretak jak walentynki.
      • camel_3d monikaa13 30.10.10, 23:46
        widzisz, jamam cos przeciwko halloween..ale co.. bo z jednej strny niby zabawa, siweczki itd... ok..no fajnie..ale czemu np helloween zastapil zabawy w srode popielcowa? przeciez to dokladnie to samo..zabawy, duchy, spiewanie..no ale jest jedna roznica... to polskie,,czyli lokalne,,czyli juz niefajne..bo nie ameraknaskie... i w zasadzie z tego powodu jestem na NIE.
        No fajnei mieliscie scenki w gimnazjum..a czy np za srode popielcowo tez beda scenki?? ..
        • esofik Re: monikaa13 31.10.10, 10:32
          halloween nie jest amerkanskie

o co chodzi z tą środą popielcową?
          pierwszy raz słyszę, o przebierancach w środę popielcową uncertain
          • ciociacesia jaka sroda popielcowa? 01.11.10, 19:41
            wtf?
            w srode popoielcowa to z tego co wiem obowiazuje post scisły i obowiazkowa wizyta na mszy
          • camel_3d pomylka..chodzi o tlusty czwartek :) 01.11.10, 20:37
            smile czyli ostatni dzien karnawalu.

oczywiscie masz racje, h. nie jest amerykanskie..ale w sumie amerykanskie to jest siweto dzeikczynienia...
            ale musisz przyznac, ze to nie dzieki irlandii h. stalo sie znane, tylko dzieki filmom rodem z hollywoodu.
    • ga-ti Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 19:30
      U nas NIE (przedszkole katolickie big_grin ), szkoła państwowa, ale też nie.
      Dzieciaki chore od tygodnia, a starszy dzisiaj od samego rana o Halloween mówi i bal chce organizować i duchy wycinać. I skąd mu sie to wzięło?
      Ogólnie jestem raczej na nie (szykujemy się do pójścia na cmentarz), ale w wersji "na wesoło" można sie troszkę postraszyć. Najważniejsze, aby w tym naśladowaniu "zachodu" nie zapomnieć o własnych tradycjach.
    • zona_mi Re: halloween w przedszkolu 29.10.10, 20:04
      U nas nie było, ale to przedszkole u sióstr.
      A nie dałabyś rady w tym dniu zostawić go w domu?
      Też mi zabawa, skoro ma płakać, czy się denerwować.
    • makumi Re: halloween w przedszkolu 30.10.10, 21:10
      U nas na szczęście nie (przedszkole katolickie).
      Styczeń/luty jest balik karnawałowy i wtedy dzieci są przebierane za co sobie zapragną, nie ma atmosfery duchów, kościotrupów itd. Jak dla mnie to przedszkolaki są za małe na takie klimaty.
    • agnieszka369 Re: halloween w przedszkolu 31.10.10, 09:36
      w naszym przedszkolu jest bal halloween ,ja kupiłam swojemu przebranie tygryska
    • kura17 Re: halloween w przedszkolu 01.11.10, 12:29
      u nas w przedszkolu nie ma.
      ale pamietam, jak nasz 2-latek pare lat temu przestraszyl sie na przedszkolnym balu przebieranckow... chyba najbardziej bal sie spidermanow, ktore lataly wszedzie w maskach na twarzy i czerwono-niebieskich trykotach... przez kolejne 2 lata odmawial pojscia na bal maskowy w przedszkolu, dopiero w tym roku mu przeszlo...
      a znowu mlodszy syn nie mial takiej traumy wink chodza do tego samego przedszkola

roznie to bywa, od dziecka zalezy

oczywiscie nie trzeba wlasnego dziecka przebierac w "straszne" kostiumy, ale nie oszukujmy sie - na balu halloween wiekszosc to walsnie takie strachy beda...
      • kasialip5 Re: halloween w przedszkolu 04.11.10, 13:45
        Moi chłopcy chodzą do przedszkola brytyjskiego i halloween oczywiście było. Panie zaznaczyły jednak wcześniej żeby najmłodsze dzieci przebrać za ulubionych bohaterów bajek, a przebrania wiedźm i duchów zostawić dla starszych dzieci.
    • marghot Re: halloween w przedszkolu 04.11.10, 13:48
      u nas w grupie )2 latki) dzieciaczki przebrane były za duszki, pająki, wrózki

strachy (kościotrupy) w starszych grupach były
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka