Dodaj do ulubionych

wtyczki, gniazdka

17.11.10, 18:41
Czy są takie zabezpieczenia gniazdek, ale w których są już wtyczki ?
Albo wtyczki już z zabezpieczeniem.

Bo, że są takie do pustych to jasne.

Nowe hobby mojego chłopaka - wyciągać wtyczki z kontaktów.

Poradźcie.

Mam takich gniazdek dwa m.in. listwę od kompa i ten komp- starutki już się ciągle biesi po takim hardcorowym odłączeniu od prądu.
Obserwuj wątek
    • cibora Re: wtyczki, gniazdka 17.11.10, 18:52
      Mój dopiero teraz zaczyna takie zabawy, ma dwa i pół roku. Mąż kupił gniazdka takie, że jak się wyciągnie wtyczkę to się obie dziurki zasłaniają same. Żeby się odsłoniły to trzeba wtykać w dwie naraz, długopisem się nie da. Podobno, bo dopiero jutro mąż będzie montował, sama nie sprawdziłam smile
      A czy Tobie może chodzi o to by nie wyciągnął wtyczki? To trzeba przykleić taśmą, najlepiej taką do pakowania smile Samo wyciąganie mi nie przeszkadza tylko to, że potem celuje w gniazdko wtyczką, albo paluchem.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • lykaena Re: wtyczki, gniazdka 17.11.10, 19:07
        O! To wynalazek, który mnie zaskoczył - pewnie przyda się smile
        Ale co do komputera to akurat wolałabym coś gdzie wtyczki się nie da wyciągnąć, albo może takie zabezpieczenie do kompa - jakiś bezpiecznik czy co, żeby mimo wyciągnięcia wtyczki pozostał niewzruszony - taśma nie działa, bo to dziecko jest silniejsze ode mnie, chyba musiałabym zakokonić całą listwę taśmą
        • joshima Re: wtyczki, gniazdka 17.11.10, 19:51
          lykaena napisała:

> O! To wynalazek, który mnie zaskoczył - pewnie przyda się smile
          > Ale co do komputera to akurat wolałabym coś gdzie wtyczki się nie da wyciągnąć,
          > albo może takie zabezpieczenie do kompa - jakiś bezpiecznik czy co, żeby mimo
          > wyciągnięcia wtyczki pozostał niewzruszony
          Nazywa się UPS i kosztuje kilka stówek smile
      • asiula1306 Re: wtyczki, gniazdka 18.11.10, 11:28
        cibora napisała:

> Mój dopiero teraz zaczyna takie zabawy, ma dwa i pół roku. Mąż kupił gniazdka t
        > akie, że jak się wyciągnie wtyczkę to się obie dziurki zasłaniają same. Żeby si
        > ę odsłoniły to trzeba wtykać w dwie naraz, długopisem się nie da. Podobno, bo d
        > opiero jutro mąż będzie montował, sama nie sprawdziłam smile

ja mam takie w domu i powiem ci, że w gniazdkach w ktorych wtyczki są co jakiś czas wkładane i wyciągane np. gdy podłączam odkurzacz, suszarkę, żelazko to po jakimś czasie to co ma zasłonić dziurki się przyblokowuje i albo jedna dziurka albo obie i tak są odsłonięte
    • tijgertje Re: wtyczki, gniazdka 17.11.10, 19:10
      U nas sa plaskie, wklejane albo wkrecane do gniazdek zaslony, trzeba wlozyc wtyczke i dociskajac obrocic o 90 stopni. Jak wyjmujesz wtyczke, to zabezpieczenie automatycznie zaslania wejscie do gniazdka, nie sadze, zeby sobie jakis maluch z tym poradzil. Cos takiego:
      www.baby-walz.de/Sicherheit/Steckdosensicherungen/group/284/L/0/Produktuebersicht.a830.0.html
      • cibora Re: wtyczki, gniazdka 18.11.10, 10:23
        U nas też są takie, ale na przykład ja mam wszystkie gniazdka z bolcami i te zabezpieczenia nie pasują. Dlatego szukaliśmy czegoś bardziej uniwersalnego.
        Agnieszka
        --
        Staś (03.05.2008)
    • joshima Re: wtyczki, gniazdka 17.11.10, 19:50
      lykaena napisała:

> Czy są takie zabezpieczenia gniazdek, ale w których są już wtyczki ?
      Tak. Czujny rodzić albo inny opiekun zajmujący się dzieckiem tongue_out

A listwę do kompa można umieścić tak, żeby dziecko nie miało do niej łatwego dostępu.
    • kanna Re: wtyczki, gniazdka 18.11.10, 11:33
      U mnie dzieci wiedziały, że nic z biurka tatusia się nie rusza (listwy były na sam wierzch bajzlu wrzucone) i nie ruszały.. dziwne mam dzieci wink

Generalnie to najlepiej tak umocowac, żeby nie mogły dosięgnąć, nie?
      • lupa_87 Re: wtyczki, gniazdka 18.11.10, 11:48
        Zatyczki do pustych gniazdek sobie zamontuj, ale żeby dziecko nie wyciągało wtyczek z gniazdka to musisz je po prostu nauczyć i cały czas pilnować. Nie da się wszystkiego zabezpieczyć, dziecko też musi wiedzieć, że coś mu nie wolno.
        Co do podłączenia urządzeń poza zasięgiem dziecka - to większość nowych mieszkań ma teraz wszystkie gniazdka przy podłodze, a nie tak jak kiedyś wysoko, więc trzeba by było rozryć ścianę i przesunąć gniazdka wyżej, co jest dość radykalnym środkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka