Dodaj do ulubionych

4-letni niejadek alergik!!! Help

18.12.10, 16:15
Syn odkąd rok temu poszedł do przedszkola stał się niejadkiem, nie od razu ale z miesiąca na miesiąc coraz mniej rzeczy w domu mu smakowało. Myślałam, że przedszkolne jedzenie mu bardziej smakuje i w domu wybrzydza, ale w przedszkolu też niewiele je. Kiedyś dużo rzeczy go uczulało i każdą nowość jadł chętnie i w dużych ilościach. Wszystko praktycznie mu smakowało, w diecie nie występują produkty mleczne i jaja, więc nie jest to takie proste zaoferować dziecku bogate menu. Ostatnio syn nie je praktycznie wcale obiadów, z talerza liźnie parę razy i już nie chce, jak się go pytam dlaczego to mówi, że mu nie smakuje albo że nie jest głodny a za chwilę prosi o kanapki z miodem. Generalnie to on cały czas chce jeść tylko te kanapki z miodem, inne rzeczy to jak mu mówię, że miodu nie dostanie a rzeczywiście jest głodny ale jego nawyki zrobiły się jakieś dziwne. Kiedyś lubił sosiki, ogórki, cukinię smażoną, brokuły, fasolkę szparagową, ziemniaczki pieczone, używałam dużo różnych przypraw, czosnek a teraz to o wszystko się obraża i odmawia jedzenia:
bo jest sosik
bo za duże kawałki mięsa
bo on chciał rybkę (paluszki rybne Frosty, innej nie tknie) ale mówi to jak już jest obiad nałożony i sam akceptował to co będzie jadł
bo on nie lubi ziemniaków, nie lubi brokułów, nie lubi cukinii
zero surowych warzyw, które mogłabym położyć na kanapkę
na zupy też obrażony, bo nie ma grzanek w zupie (czasami robię cebulową z grzankami ale też ją jadł tak, że wyjadał same grzanki)
A dziś to nawet cebulowej nie ruszył, bo nie mógł grzanki wyłowić nie nabierając zupy i się obraził.

Robiłam mu wszelkie badania, łącznie z pasożytami, wszystkie wyniki ma super, wysokie żelazo, jest chudy 10 centyl, słodyczy je mało, bo mało które może.

Macie jakieś pomysły jak sobie z nim poradzić.
Generalnie przyjęłam zasadę taką, że jak nie chce to nie, tylko że nie wiem co mam robić dalej jak on przychodzi i mówi, że chce kanapki z miodem i tak może je jeść na śniadanie, obiad i kolację sad Odmawiać mu podania tych kanapek? Licytuję się z nim, że zrobię mu 2 z miodem i 2 z szynką to się zgadza ale najczęściej zjada te z miodem a tamte zostawia albo zjada szynkę z kanapki i każe sobie posmarować miodem.

Nie wiem co robić? Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • dama_2010 Re: 4-letni niejadek alergik!!! Help 18.12.10, 16:53
      Nie wiem czy przejmowalabym sie tym tak bardzo... Mojej corce tez zmieniaja sie preferencje - w sposob jaki opisujesz. Swego czasu wszystko musialo byc z ketchupem (glownie zolty ser) - pozniej nie chciala nawet na zolty ser patrzec. Kotlety mielone wcinala jak ta lala - po jakims czasie nie mozna jej bylo naklonic. Zajadala sie fromage ze szpinakiem - teraz nie lubi. Za to nie tykala kalafiora a teraz zjada wieksza porcje niz tata...

Jesli Twoj Syn je w przedszkolu (mniej ale przeciez je) - to widac ma faze na miod. Wg mnie poje miesiac, dwa, moze wiecej i samo przejdzie.

Swego czasu robiono badania na dziciach (USA): codziennie podawano dzieciom talerzyk podzielony na kilka czesci, na ktorym byly:
      warzywa
      ziemniaki
      mieso
      owoce
      slodycze
      Nikt nie ingerowal w to co dzieci wybiora do zjedzenia.
      Rzecz jasna - dzieciaki najpierw wcinaly slodycze - non-stop. Ale po jakims czasie - slodycze poszly w odstawke i dzieci rzucily sie na mieso smile Pozniej dostrzegaly i wrzywa i owoce smile

Sama stosuje podobna zasade u siebie. Nie pilam goracych napojow ze 2 lata (zadnej harbaty, kawy - nic cieplego) - nie wiem - nie mialam checi. Miewam rozne fazy na jedzenie - w zeszlym roku faza na mandarynki - 0,5 kg dziennie przez 4 m-ce (a poprzednie kilka lat nie tykalam cytrusow). Organizm sam sie domaga czego mu potrzeba. Podobno to my - dorosli zagluszamy w sobie nasze potrzeby a u dzieci odbywa sie to calkowicie naturalnie.
      Jesli wszystkie badania sa ok - nie widze problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka