Dodaj do ulubionych

siatki centylowe

22.12.10, 09:05
czy powinnam sie martwić moja córka ma 1 rok i 7 m-cy waga 12800 wzrost TYLKO 82 CM sprawdzałam na siatkach waga jest pomiędzy 75 a 90 centylem natomiast wzrost poniżej 50 centyla . Ja mam 165 cm wzrostu a mąż 175 cm starszy syn jest na siatkach centylowych waga pomiędzy 25 a 50 centyl wzrost miedzy 50 a 45 centylem . Nie ukrywam że sie martwie o córkę
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: siatki centylowe 22.12.10, 09:34
      Jest jeszcze mała, więc się nie zamarwiaj. Zacznie biegac, latać, pływac i schudnie.
      A czy "na oko" jest też taka gruba? Czy słyszysz uwagi typu "dziecko dobrze odzywione, nie żałuje jej Pani" itp.? Jeśli córeczka wygląda na bardzo pulchną warto przeanalizować jadłospis i ograniczyc cukier. Jednak jeśli wygląda normalnie to pewnie ma grube mocne kości.
      • zjawa1 Re: siatki centylowe 22.12.10, 10:55
        Jesli chodzi o wage dziecka, to same wiecie, ze waga to nie tylko faldy tluszczu! Na wage ciala sklada sie: waga kosci( jesli drobne, to lzejsze, jesli grube i mocne to ciezsze. Dodatkowo dochodzi do tego: woda, ciezar mozgu, nie wydalona kupa. Moj raz mial zaparcie przez 3 dni. Jak walnal kupsko, to znaczaco waga spadlasmile
        Jesli dziecko nie jest grube wizulanie-Nie patrz na tzw. ,,paple" na buzce, bo moj ma paplate policzki, a ogolnie jest szczuply, zwlaszca w pasie bardzo cieniutkismile, to waga dziecka jest ok. Widocznie ma grubszy kosciec.
    • emitka1.1.9 Re: siatki centylowe 22.12.10, 11:08
      jak sie czlowiek nie ma czym martwic szuka sobie powodow uncertain
      ciesz sie zdrowym dzieciaczkiem i nie wymyslaj smile
      jednak jesli naprawde spedza ci to sen z oczu idz po porade do lekarza ja uwazam ze z twoja mala jest wszystko oki smile
    • misia_matysia Re: siatki centylowe 22.12.10, 11:21
      Ktoś musi być na 3 centylu żeby inne dziecko było na 93. Moja córka jest z wagą pomiędzy 10 a 25 centylem i nie martwię się. Po prostu jest drobna. Twoja córka jest poniżej średniej co nie znaczy że jej tak zostanie.
    • ma-ma_w-ikuni Re: siatki centylowe 22.12.10, 12:34
      Moim zdaniem nie masz czym się martwić. Jest troszeczkę może grubsza co do wzrostu ale nie jest to jakiś powód do zamartwiania się. Ciesz się, że ma apetyt, bo wtedy jak by było inaczej to byś miała powód do zmartwienia. I nie funduj jej słodyczy bo one najbardziej tuczą. A dodatkowo możesz jej zafundować więcej ruchu. Jakieś zabawy w ganianego, tance, spacer nóżkami po śniegu nie sankami czy wózkiem.
      Moja mała jeśli chodzi o masę ciała to jest na 75 centylu i waży 12,5 kg, a wzrostowo pomiędzy 90 a 97 centylem ma 87 cm. Dość sporo bo oboje z mężem jesteśmy niscy ja mam 162 cm a mąż 170 cm ale co dowagi a wzrostu to też jesteśmy bardzo szczupli.
    • agulle Re: siatki centylowe 22.12.10, 12:52
      Istotne jest, żeby szła mniej więcej stałym centylem. Porównuje się centyle z tymi z przeszłości, a nie wzrost do wagi. Chodzi o to, żeby równomiernie się rozwijała i nie było zbytnich skoków.
      Czy od początku tak było jak jest teraz?
      • kasi-ka79 Re: siatki centylowe 22.12.10, 14:22
        dziękuje za wszystkie odpowiedzi, o wagę się nie martwie raczej o jej wzrost do tej pory była z wagą i wzrostem na 75 centylu a teraz nagle takie zachwianie boję się o jej wzrost
        • ancymon123 Re: siatki centylowe 22.12.10, 14:46
          Czyli nie rośnie do góry a wszerz. To może byc powód do niepokoju. Może warto iść do Waszego lekarza i sie poradzić. Na forum to chyba nic nie pomożemy.
    • kropkaaga Re: siatki centylowe 22.12.10, 21:23
      Siatka centylowa to na prawdę nie wyznacznik zdrowia dziecka.Dziwię się mamom,które tak uważają.I spędza im to sen z powiek podczas gdy dziecko ma się świetnie.No cóż,tak jak pisała poprzedniczka jak ktoś nie ma problemów to często je wyszukuje.Niepotrzebnie.
    • ewkaatje_1 Re: siatki centylowe 23.12.10, 13:15
      oj, chyba nie ma si ęczym martwić. Dzieci rosną "skokowo" - moje dziecko od pierwszych miesięcy przybierało na wadze i rosło zgodnie z jednym schematem - zaokraglał się trochę a potem nagle wyciągał. Wiec może Twoja córka za chwilę "wystrzeli" w górę.
      Poza tym raczej ne ma się co martwić dopóki mieści się w siatkach centylowych i nie zbliża się do skrajnych wartiości.
      Mój 17- miesięczny syn waży trochę ponad 10 kg, właśnie urósł znacznie i ma 78,5 cm i pediatra nie widzi problemu, miesci się w siatkach, po prostu jest drobny (problemów z jedzeniem nie mamy - chyba że problem to moje zmatrwienie, czemu je na okragło albo gdzie mieści mu się tyle jedzenia)
      • pelapa Re: siatki centylowe 23.12.10, 13:22
        A jak się zbliza/jest poza to mam mu obciąc nogi czy głowę? wink
        • ewkaatje_1 Re: siatki centylowe 23.12.10, 13:29
          pelapa napisała:

> A jak się zbliza/jest poza to mam mu obciąc nogi czy głowę? wink

Ja bym cięła głowę. smile A Ty jak wolisz.

Wtedy mozna spytać się pediatry czy dziecko rozwija się prawidłowo, w moim przypadku jeśli mały będzie za mały i za lekki albo przestanie rosnąć.

• ancymon123 Re: siatki centylowe 23.12.10, 13:35
            Jeśli dziecko jest na wysokim centylu wagi to warto się zastanowić. Dlaczego od razu coś obcinać, to dość drastyczna metoda odchudzania, a chirurgia plastyczna jest chyba wogóle po 18 r.ż dostępna.
            • pelapa Re: siatki centylowe 23.12.10, 14:05
              Faktycznie, lepiej głowę. To facet, głowy i tak nie będzie używał wink
              Mówię o wzroście, bo wagowo jest na 10 centylu.
              • ancymon123 Re: siatki centylowe 23.12.10, 14:34
                Musisz podtuczyć, żeby sie waga zblizyła do centyla wzrostu.
                Ale tak serio, to ważne jest to co ktoś wcześniej napisał - dziecko ma się rozwijać równomiernie (w dłuższym okresie czasu, bo w ciągu roku mogą być skoki). Jak nagle nie rośnie a tyje to wg mnie jest problem do konsultacji z lekarzem. Jeśi córeczka pytającej zawsze była mniej wiecej w tych centylach to znaczy, że ten typ tak ma.
    • majarzeszow Re: siatki centylowe 23.12.10, 18:12
      moja corka wazy 11800 (czyli kilo mniej niz corka autorki watku) i mierzy 87 cm (czyli o 5 wiecej niz ta rzeczona corka). Ma 3 lata i 2 miesiace. jest na 3 centylu. ja sie na razie nie martwie, jestesmy po 1 wizycie u miejscowego endokrynologa i po konsultacji w CZD. po analizie wzorstu (jak sie urodzila, miala 43 cm - jest wczesniakiem), wiec sila rzeczy jest nizsza od rowiesnikow o glowe.

jesli ci to spedza sen z powiek, to przeanalizuj wzrost urodzeniowy, wzrost na roczek i poltora i idzcie do endokrynologa dzieciecego.

ja mierze corke co 3 miesiace i wykreslam krzywa, mam juz 12 pomiarow. i czasem albo nic nie urosnie, a czasem sa to 3 cm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka