Dodaj do ulubionych

mycie zebow

04.01.11, 12:11
Macie jakis pomysl jak nauczyc dwulatka plukania buzi po myciu zebow?Chodzi o to,ze polyka wode zamiast wyplukac i wypluc.Nie wiem co zrobic aby zalapal o co chodzi.A moze odpuscic uzywanie pasty narazie i tylko przyzwyczajac do szczotkowania wilgotna szczoteczka?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: mycie zebow 04.01.11, 12:45
      Moje po elmexie 1-6 nie płucze. Po prostu. Z tego, co wiem, to nie ma takiej konieczności.
      • iza0750 Re: mycie zebow 04.01.11, 13:01
        Witam.Mam synka 2,5 roku myje zęby ale nie płucze bo nie umie, jednak nie zmuszam go myślę że z czasem się nauczy.
      • joshima Re: mycie zebow 04.01.11, 14:06
        semi-dolce napisała:

> Moje po elmexie 1-6 nie płucze. Po prostu. Z tego, co wiem, to nie ma takiej ko
        > nieczności.
        U mnie jak wyżej. Na razie pracujemy nad wypluwaniem pasty. Niestety najpierw przełyka a później pluje smile Myślę, że w kąpieli można zacząć taką zabawę, branie do buzi czystej wody i wypluwanie. Jak się nauczy to może przy myciu zębów to pójdzie.

A nie wyobrażam sobie mycia zębów w tym wieku samą wodą.
    • marghot Re: mycie zebow 04.01.11, 13:18
      ponoć nie powinno się płukac zebów po ich myciu, gdyż to osłabia działanie pasty do zebów
      wystarczy nadmiar piany wypluć i przemyć usta/wargi/brodę czy co tam się pastą pobrudziło
      • ancymon123 Re: mycie zebow 04.01.11, 13:28
        Takie mało dziecko raczej płukac nie będzie, nie słyszałam o 2-latku umiejącym płukać usta (a przeciez mamy chwalą się najrózniejszymi rzeczami smile.
        Nie ma takiej potrzeby, zwłaszcza jeśli kupujesz pastę dla dzieci przeznaczoąa dla tego własnie wieku i stosujecie tyle ile zalecane tejże pasty, czyli nie więcej jak ziarnko grochu.
        • balbi-nka24 Re: mycie zebow 07.01.11, 19:02
          ancymon123 napisała:

> Takie mało dziecko raczej płukac nie będzie, nie słyszałam o 2-latku umiejącym
          > płukać usta (a przeciez mamy chwalą się najrózniejszymi rzeczami smile.
          A mój synek ma 2,5 roku i płucze zęby po umyciu. Nauczył się przy piciu herbaty, albo czegoś innego, bo lubi dużo pić i bawić się różnie tym piciem.Powiedziałam mu, żeby tak samo robił jak herbatką i załapał.
      • bweiher Re: mycie zebow 04.01.11, 13:30
        Nasi(3l) wypluwają tylko pianę,ale wiem że wypłukać też im się uda(u babci).
        A najlepsza nauka jest poprzez patrzenie a więc po prostu myj zęby razem z dzieckiem.
    • mruwa9 Re: mycie zebow 04.01.11, 13:33
      dziecko nie tylko nie musi, ale wrecz nie powinno plukac ust po myciu zebow. Troche pasty na szczoteczke, szorujesz zeby, wycierasz twarz i gotowe.Pasta oczywiscie z fluorem.
    • maja_2006 Re: mycie zebow 04.01.11, 13:50
      Ja po myciu płuczę kilka razy szczoteczkę i "przejeżdżam" nią po ząbkach. Myślę, że to na razie wystarczy.
      • lullanka07 Re: mycie zebow 04.01.11, 16:28
        moja corka nauczyla sie plukania jak miala 3 lata,wczesniej mylam jej jezyk mokra reka
    • vippera Re: mycie zebow 04.01.11, 19:15
      Dziekuje za odpowiedzi.Martwilam sie o to czy niewyplukana pasta nie zaszkodzi dziecku.Uzywam oczywiscie tej dla dzieci.Dzieki Waszym odpowiedziom jestem uspokojonasmile pozdrawiam
    • budzik11 Re: mycie zebow 04.01.11, 19:40
      Moje dzieci nie płukają (płuczą?), nigdy ich tego nie uczyłam, a starsza ma już 5 lat. IMO nie ma takiej potrzeby a nawet zdrowiej, jeśli pasta zostaje na zębach - dłużej działa.
      • lupa_87 Re: mycie zebow 04.01.11, 20:39
        Synek trzylatek - nie płucze tak jak dorosły - jego płukanie polega na tym, że wykorzystałam jego chęć plucia. Na ręce podkładam mu troszkę wody, od bierze do buzi jednocześnie jaby plując. Po kilku razach wypłukuje reztki pasty. W trakcie mycia zębow też pluje nadmiarem pasty.
    • zaz-u Re: mycie zebow 04.01.11, 22:14
      U nas jak u maii_2006 myjemy a potem kilka razy przejeżdzam mokrą szczoteczką po zębiskachsmile uporczywie pokazuję jej : a teraz pluj ( tu moja prezentacja) , a ona na to wypowiada słowo plu i myśli, że jest ok smile Jeszcze chwilę pewnie to potrwa. Córka ma 2,4.
      • joshima Re: mycie zebow 04.01.11, 23:07
        zaz-u napisała:

> uporczywie pokazuję jej : a teraz pluj ( tu moja prezentacja) , a
        > ona na to wypowiada słowo plu i myśli, że jest ok smile

To może mów: a teraz twarożek... wink
    • slonko1335 Re: mycie zebow 04.01.11, 22:56
      My nie płuczemy, na zalecenie dentysty.
      • agar-ar Re: mycie zebow 06.01.11, 19:57
        Ktoś tam wyżej napisał, ze 2 letnie dzieci nie potrafią płukać zębów. Mój 2,5 latek potrafi a właśnie zaczął jak miał około 2 lat.
        Ja mu na początku dawałam wodę przegotowaną i pokazywałam , ze najpierw ma wziąć do buzi i nie połykać , później " wybrzuszyć policzki" i płukać. Jak nabierał wody do buzi, mówiłam , żeby nie połykał. Po kilku próbach się nauczył.
        Jednak nic na siłę, są takie pasty dla małych dzieci, które można połykać. Więc ja wolała bym dać taką pastę i żeby ewentualnie połknęło ( wcześniej tak myliśmy), tej pasty daje się małą ilość, niż myć samą wodą.
        • pitu_finka Re: mycie zebow 06.01.11, 20:07
          Moja też się nauczyła płukać w wieku 2 lat - miała uraz dziąsła i musiała płukać szałwią dużo i pluć nią by się nie zatruć. Także 2 latek może się nauczyć jak musi. Natomiast teraz ma 4 lata i pasty nie płuczemy i nie mamy zamiaru.
    • effusive Re: mycie zebow 06.01.11, 21:51
      Mój dwulatek też nie płucze zębów i nie kuma o co chodzi mimo pokazów... połyka pastę ale kupuję mu pastę dla dzieci Elmex i się o to nie martwię...
    • only-madziorek Re: mycie zebow 06.01.11, 22:21
      My używamy Elmex 1-6 i jak kupowałam to w aptece pytała mnie aptekarka czy dziecko umie płukać po myciu ząbki. Ja powiedziałam, że nie (mała ma teraz prawie dwa lata) na co mi powiedziała, żeby tylko pilnować żeby mała była dobrze nawodniona. I że to właśnie ze względu na zawartość fluoru w paście. Czy spotkałyście się kiedyś z czymś takim? A teraz z płukaniem to radzimy sobie tak jak już któraś dziewczyna napisała, że po myciu mokrą szczoteczką kilka razy szorujemy.
    • agazagie Re: mycie zebow 06.01.11, 22:31
      NIe wiem na czym polega fenomen mojego dwulatka ale nabrać wody/herbaty do buzi umie i wypluć ją na podłogę jak najbardziej. Ale przy myciu zębów rżnie głupa i wszystko połyka. Widać smakuje mu pasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka