Dodaj do ulubionych

Problem w nocy z 4-latkiem....

14.01.11, 10:46
Witam,
Chodzi o samodzielne spanie w swoim łóżku 4-latka. Mamy z tym problem, bo mały budzi się np. o północy i przychodzi do naszego łóżka, a jak chcemy go odprowadzic to jest płacz, lament, prośba o czytanie bajek. Czasem zdarza się, że prześpi całą noc i był już czas, że budził się na siku i grzecznie z którymś z nas szedł do swojego pokoju i zasypiał. Od jakiegoś czasu jest afera, a my niewyspani. Podejrzewam, że to jego bujna wyobrażnia dział, bo sam mi mówi, że boi się, żę są cienie na ścianie. Całą noc ma lamkę nocną zapaloną Nie wiem jak go zachęcić do spania w swoim pokoju i wytłumaczyć, a raczej przekonać, żeby sie nie bał. Macie jakieś sprawdzone pomysły? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anju1 Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 14.01.11, 21:46
      mam dokładnie to samo też 4lata zasze spała u siebie od jakiegoś miesiąca lata w nocy do nas i za skarby nie chce wrócić do siebie . Nie mam pojęcia jak temu zaradzić . Odnośimy ją do siebie a ona spowrotem . Moze kupie jej nowe łóżko mysle ze to moze ją zachęci smile
      • kosmitka06 Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 14.01.11, 22:54
        Nasza 4,5 latka miewa podobnie. Zawsze lubiła grasować w nocy i czym wcześniej rano wstała tym bardziej szczęśliwa była. Teraz jest może ciut lepiej ale nadal są 2,3 noce w tyg że musi przyjść do nas. Często bawię się z nią np. że jesteśmy mamami i poddaje jej tekst "czy pami dziecko jest grzeczne"? A pozniej proszę aby zapytała mnie o to samo. Odpowiadam jej że jest super grzeczna, mądra (tu podaje imię małej- żeby wiedziała że o niej mówię a nie o wymyślonym dziecku) ale... (i tu podaję powód) np. martwi mnie to że robi ze mnie "latawca" w nocy, że nie daje mi spać i odpocząć. Mówię wtedy że może było by nam łatwiej ją zrozumieć gdyby podała przyczynę budzenia, marudzenia i przychodzenia do nas. Mała wtedy myśli wink Mówię do niej (zupełnie poważnie) "a jak pani myśli co może być powodem że dziecko się budzi"? Czy coś ją boli itp.
        I uzyskałam odpowiedz że jak się budzi w nocy jest jej smutno że jest sama. Często się rozkopuje i pomimo że jest dość ciepło w domu mała jest lekko zmarznięta a u rodziców w łóżku jest cieplutko.
        Myślę że właśnie w formie takiej zabawy dużo można się dowiedzieć od dziecka co je dręczy w nocy. Czy może robią to przez sen i nie pamiętają?! Przyczyn może być sporo a każde dziecko ma swoją wyobraznie.
        Pozdrawiam
    • epreis Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 14.01.11, 23:35
      mój 5latek jak się w nocy obudzi,to,żeby się nie bac i dodać sobie otuchy budzi swoją młodszą siostrę (3l),razem budzą mnie i przy okazji kota- fajnie jest ;/
      • eps Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 15.01.11, 20:27
        jak mój przyłaził w nocy to spokojnie odprowadzałam. mocno i czule przytuliłam, przykryłam kołdra, powiedzialam że jestem obok, że jak chce to niech przytuli misia i wychodziłam. po jakims czasie przestal przychodzic.
        • epreis Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 15.01.11, 22:14
          ja też odprowadzam, daje pić,wysadzam siku,tłumaczę dlaczego noc służy do spania, przekonuję,że nic złego się nie dzieje...
          potem to samo z drugim,mija trochę czasu...
          zapalam lampkę jak chcę spać,albo dalej tłumaczę,że w ciemności nic nie ma i wysluchuję ryku aż zapalę lampkę big_grin
          • kamisa7 Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 16.01.11, 14:26
            Moja to nawet gdy położe się z nią w nocy w jej łóżku, wstaje i idzie do tatusia spać. Nocne "polowanie" ma chyba we krwiwink
            • sabrina_30 Re: Problem w nocy z 4-latkiem.... 16.01.11, 21:49
              moja chrześnica robiła wędrówki do rodziców nocami bo Ją "coś straszyło", albo chciałao "zjeśc" siostra lub szwagier przed spaniem "wyganiali wszystkie strachy" z pokoju zagladali do szfek pułek i innych schowków. Potem zapalali lampke i sadzali dużego misia strażnika, który pilnował, żeby żaden strach z powrotem nie wrócił smile)) i powiem, że działało to na nią, ale rytuał wieczorny trwał dobre poł roku potem małej przeszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka