28.01.11, 19:07
Pierwsza biegunka...i z braku doświadczenia w temacie zwracam się do was... mała miała 3-dniówkę z ostrą gorączką, potem opryszczkę wargową która przeniosła się na dziąsła, lekarz dał na to antybiotyk do smarowania w buzi. W ulotce jest wymieniona bigunka jako występująca rzadko przy podawaniu tego antybiotyku, generalnie powinien być dobrze tolerowany. Myślę jednak że to może być od niego...
Narazie trwa to 3 dni ok 3,4 razy dziennie rzadka kupa że aż się wylewa przez pieluchę, widać w niej niestrawione resztki jedzenia i koszmarnie kwaśno cuchniesad
Dużo poję, daje jogurty, dziąsła wyglądają już ok więc antybiotyk odstawiłam (brała 5 dni)
Kiedy mam się zgłosić do lekarza?? czy mam racje że to może być od antybiotyku, nie chę jej tak od razu brać do przychodni bo znowu coś złapiesad
ale trochę mnie to martwi....
Obserwuj wątek
    • latosie Re: biegunka 28.01.11, 20:04
      jasne,że może być od antybiotyku ... moje dziecko też biegunką reagowało na różne lekarstwa ... nie szłam do lekarza z biegunką, chyba,że nie przeszła po 2-3 dniach od odstawienia lekarstwa ... a co do antybiotyku to odstawiłaś sama na własną rękę ? z tego co się zdążyłam zorientować to antybiotyki bierze się do końca opakowania (no chyba,że lekarz zalecił inaczej) .. a ja zawsze po skończeniu antybiotyku chodzę na kontrolę do lekarza ,żeby sprawdzić czy wszystko jest ok ... do dzieci zdrowych ,żeby zminimalizować ryzyko złapania kolejnego wirusa ... spróbuj może dać troszkę ugotowanego ryżu ... to zatwardza ...
      • mama-1983 Re: biegunka 28.01.11, 20:06
        banany, chrupki kukurydziane i probiotyki
        Zdrówka
      • nvera Re: biegunka 28.01.11, 20:29
        Lekarz zalecił podawać aż będą widoczne zmiany...to jest płyn tak że do końca opakowania zażywałybyśmy to ze 32 miesiącesmile
        Czekam w takim razie czy odstawienie pomoże...i gotuje na jutro ryżsmile dzieki
    • aphoper1 Re: biegunka 28.01.11, 20:32
      Spróbuj podać smectę, u nas zadziałała natychmiastowo.
      • sabrina_30 Re: biegunka 28.01.11, 21:40
        może być i do antybiotyku 3-4 kupy dziennie to jeszcze nie panika u nas przy rocie było do 7 na godzinę. Narazie spróbuj podac małej probiotyk typu trilac 2x1 kasułce. Możesz też podać ryż czy banany oraz marchwianke do przytwardzenia troszke smile))
    • aniasa1 Re: biegunka 28.01.11, 21:38
      smecta, orsalit, hipp marchewka + ryz (kupione w aptece spec na biegunki). Ja bym sie nie pakowala do przychodni zeby znowu cos zlapala.
    • aneczka33784 Re: biegunka 30.01.11, 12:06
      ja na twoim miejscu poszlabym do lekarza bo biegunka tez moze byc grozna. Najwazniejsze zeby duzo pila. Moj Piotrus tez mial biegunke az 6 dni przy tym goraczke. dawalam mu smecte i lacido baby oslonowo na żołądek i oczywiscie duzo piciu. A do jedzenia bardzo lekkie potrawy. Z tego co slyszalam to ani bananow ani jablka startego, jogurtow i kaszek tez nie... Nie wiem czy to akurat prawda ale ja nie dawalam. Dawalam lekki rosolek, kisiel, piers i oczywiscie duzo pic i jeszcze mozesz dac orsalit na uzupelnienie elektrolitow.
      • latosie Re: biegunka 30.01.11, 16:22
        starte jabłko i jogurty to akurat na rozluźnienie przy zaparciach się daje ...
      • memphis90 Re: biegunka 02.02.11, 11:00
        Rosołek jest właśnie niespecjalnie wskazany przy odwodnieniu... Banany i kaszki jak najbardziej, jabłko prażone bym dała, jogurty też można.
    • joanka-r Re: biegunka 30.01.11, 21:11
      Najlepszy i najskuteczniejszy probiotyk to lacidofil. Z naturalnych łyżeczka wody z ogórków kiszonych.
      • mamapoli3 Re: biegunka 31.01.11, 14:46
        może być kontunuacja wirusówki, albo też działanie antybiotyku. Ja w takich sytuacjach oprócz diety podawałam córce Orsalit-żeby uniknąć odwodnienia( małe porcje a często) i Lactoral przez conajmniej 2 tygodnie. Na przyszłość probiotyki z każdym antybiotykiem obowiązkowo. Najważniejsze że nie gorączkuje, jeśli zacznie to konieczna kolejna wizyta u lekarza.Powodzenia
        • nvera Re: biegunka 31.01.11, 19:22
          Okazało się że to jednak nie antybiotyk. W prawdzie goraczki nie dostala i kupa tez juz troche lepiej wygląda (jak budyń) ale za to dorwało mnie i mężasad tak więc był i jest to wirus...w probiotyk się zaopatrzyłam, dokupie jeszcze ten orsalit w takim razie...dzięki
    • walasia1 Re: biegunka 01.02.11, 00:01
      Na opryszczkę antybiotyk? A to nie jest przypadkiem wirusowe?
      • zosia-kasia Re: biegunka 01.02.11, 12:23
        wirusówki strasznie teraz szaleją, ja też zaczynam leczenie od orsalitu-moja córeczka nawet go pije ale tylko przez rurkę, w razie czego mam tez w apteczce smectę
        • dianaro Re: biegunka 02.02.11, 11:30
          Jeśli to wirusówka to przede wszystkim obserwuj dziecko i w razie potrzeby od razu jedź do szpitala, aby nie odwodniło się. Podawaj dużo płynów do picia, Orsalit, Smectę. Do jedzenia ryż, marchewka, chrupki kukurydziane, bułka. Świeże jabłka i jogurty, serki nie są wskazane przy biegunce. Dobra jest też odgazowana Cola, która działa zatrzymująco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka