Dodaj do ulubionych

Podróż bez pieluch

30.01.11, 08:03
Bardzo proszę bardziej doświadczonych Rodziców o porady.

Moja Córeczka zdaje się być gotowa do próby odpieluchowania. Nocniczek zna, odkąd umie solidnie siedzieć (jakieś 9mcy wtedy miała) i kilka razy dziennie się do niego załatwia - rano po przebudzeniu sama idzie na nocniczek, a pielucha po nocy jest sucha w 90% przypadków, w ciągu dnia ja Jej proponuję i jak chce, to siada i coś zrobi, jak nie chce, to nie zmuszam. Prawie zawsze siada, gdy chce kupkę, na siku nie zawsze, czasem robi 3 minuty po tym, jak chciałam Ją posadzić na nocnik.
Ostatnio jest bardzo, bardzo zafiksowana na punkcie majtek i siusiania. Sama chce chodzić w majtkach zamiast w pieluszce, jak widzi majtki mamy albo taty, to wpada w entuzjazm, pokazuje i woła "ma!". Kiedy chodzi w majteczkach po domu, często woła "siii" zanim zrobi siusiu, parę razy sama pobiegła i usiadła na nocniczek (tylko nie zdązyłam Jej zdjąć majtekwink).
Podchodzę do tematu bardzo na luzie, ale skoro widzę, że sama jest zainteresowana, to myślę sobie, że może by już odpieluchować. Przynajmniej podjąć próbę.
Aha, nigdy nie była karana za nierobienie na nocnik, ani nagradzana za zrobienie. Jedyne co, to kiedy zrobi na nocnik, to mówię, "Hohoho, Ania zrobiła kupę/siku do nocnika, brawo".

Jest jednak jedna sprawa, która mnie zniechęca, i stąd pytanie do Was.
Na początku czerwca wyjeżdżamy do Szkocji na wycieczkę, gdzie będziemy spędzać masę czasu na zewnątrz, trochę w mieście, ale masę też nad różnymi jeziorami, w pociągach etc (nie bierzemy auta). No i zastanawiam się, co wtedy?
Jest tam na tyle zimno i deszczowo, że nie wiem, czy będzie miało sens załatwianie się pod krzaczkiem. Zastanawiam się, jak to jest z umiejętnością zawołania nie w ostatniej chwili, i czy dziecko 3 mce po odpieluchowaniu jest już w stanie poczekać parę minut chociaż?

Czy jest opcja (jakoś mi wewnętrznie nie pasuje mieszanie dziecku, ale...?) odpieluchować, ale jakoś nauczyć dziecko, że jak gdzieś dalej jedziemy i nie będzie wc w okolicy, to może zrobić w pieluszkę?
Bez sensu czy nie?

Proszę o rady (ale nie o sprzeczanie się, czy jest za mała na odpieluchowywanie, czy nie - bo to pokaże nam sama)smile
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Podróż bez pieluch 30.01.11, 10:16
      ja też moim dzieciakom dośc wcześnie ścągłam pieluchy syn jak miał 18 miesięcy córa 16 jak sami zaczeli świadomie wołać. Na początku byli w stanie dojśc z pokoju do łazienki jeśli byliśy na polu to już niesmile)). W podróż zabieraliśmy nocnik turystyczny lub zwykły a dzieciakom pieluchomajtki na pupe. Sikaliśy przy każdej nadarzającej się "okazji" , że tak powiem smile)) tak troszke na zapas smile).
      • aleksa51 Re: Podróż bez pieluch 30.01.11, 11:14
        W razie czego są przecież pieluchy naciągane jak majteczki, z chłonnym wkładem. Chociaż do czerwca jest dużo czasu i myślę, że jeśli teraz uda ci się odpieluchować dziecko to przez ten czas będzie potrafiła kilka minut wstrzymać siku.
    • camel_3d rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 12:25
      ty chyba sobei zartujesz....
      • camel_3d Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 12:31
        ale skoro uwazasz, ze juz jest psychicznie i fizycznie gotowa..tzn ze idzei sama, bez przypominania to ok. choc jak powiedziala opiekunka w zlobku.. dziecko posadzona na nocnik czesto cos tam wysika..ale nie znaczy to ze wie co to jest uczucie pelnego pecherza...

no ale jezeli twoja mala faktcznie w wieku 16 miesiecy juz wie i sama bez podpowiedzi potrafi..to super.
        • leneczkaz Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 13:50
          Camel mój od 16 m-ca wołał na kupkę, więc spokojnie.. Można.
      • monika3411 Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 13:58
        Dlaczego żartuje? Moja znajoma, mama 4 dzieci odpieluchowała cała 4 w wieku 11 miesięcy. Wymaga to dyscypliny, konsekwencji, samozaparcia i mnóstwa cierpliwości, ale DA SIĘ. Zarówno moja mama, jak i jej znajome twierdzą, że za ich czasów roczne dzieci już w większości w dzień nie korzystały z pieluch. Myślę, że kluczowym tutaj był fakt, że 30 kilka lat temu nie było jakże wygodnych pieluch jednorazowych...
        • camel_3d Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 21:35
          a ja mysle, ze po prostu regularnie byly wysadzana na nocnik i tyle... smile))
        • 18_lipcowa1 Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 21:51
          Wymaga to dyscypliny, konsekwencji, samozaparcia i mnóstwa cierpliwoś
          > ci, ale DA SIĘ.

ale po co mi dyscyplina, konskewencja,,,itd itp
          jak jakieś pół roku póżniej wystarczy dziecku pokazac i juz
          • monika3411 Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 22:15
            No pewnie, że można później. Podałam tylko przykład nikogo nie namawiając do tego. Moja znajoma chciała szybko odpieluchować dzieci - jej sprawa. Ty czekasz z tym dłużej - Twój wybór.
          • doa1980 Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 22:23
            18_lipcowa1 napisała:

> ale po co mi dyscyplina, konskewencja,,,itd itp
            > jak jakieś pół roku póżniej wystarczy dziecku pokazac i juz

18_lipcowa1 nie mow,ze wystarczy pokazac pol roku pozniej,bo malo jest dwulatkow calkiem odpieluchowanych.
            Dzieki wlasnie dyscyplinie i konsekwencji bez przesady oczywiscie niektore mamy maja to z glowy,przedewszystkim omija je stres z tym zwiazany.
            Sa dzieci ktore szybko zrozumieja o co chodzi,ale wiekszosci zajmuje to duzo wiecej czasu-wnioskuje to z tutejszych watkow.
            • ewe_g Re: rok 4 miesiace..gotowa do odpieluchowania? 30.01.11, 23:42
              Moja córka była odpieluchowana w wieku 1 i 5 miesięcy. Za to synek załapał o co chodzi w wieku 2 l i 3 miesiące. Mówię o odpieluchowaniu dziennym, bo w nocy pieluszki służyły nam dłużej.
    • darolisek Re: Podróż bez pieluch 30.01.11, 21:28
      Na pewno jest to problem jeżeli chodzi o podróż ale w końcu to dopiero za 3 miesiące Moja córa ma 21 miesięcy od miesiąca pampersa uzywamy tylko w nocy bo czasami woła a czasami się zesika a w nocy pije więc nie da rady trzymać do rana Jak gdzieś dalej jedziemy samochodem to zakładam jej pieluchomajtki U nas problem jest w tym że mała nie wysika się w pampersa tylko trzyma, ewentualnie troszkę popuści ale pampersa jej zakładam bo jak popuści na majteczki to płacze i od razu muszę przebierać
      Nie myslałam że mała tak szybko załapie bo zimą to żadna przyjemność Na spacerki wychodzimy po tym jak się wysika i wracamy za jakąś 1-1,5 godziny chociaż czasami trzyma 2-2,5 godziny ale nigdy nic nie wiadomo
      Byle do lata smile
      Ciesz się że mała tak szybko załapała, ja bym to dalej ciągnęła Moja teraz po miesiącu utrzymuje tak z 10 minut zanim zajedziemy do babci, więcej nie testowałam bo nie było okazji i mam nadzieje że nie bedzie

https://www.suwaczki.com/tickers/l22n8u69sj9xxfy9.png
    • doa1980 Re: Podróż bez pieluch 30.01.11, 22:12
      Jak uwazasz,ze jest gotowa to nie przegap tego momentu.
      Moj maly tez zna nocnik jak juz dobrze siedzial,calkiem zdjelam pieluche jak mial prawie 18 miesiecy,w nocy dwa miesiace pozniej.
      Zdziwisz sie jak dziecko potrafi dlugo wytrzymac.
      Przed calkowitym zdjeciem pieluchy jakis czas juz biegal bez pieluchy w domu,zakladalam pieluchomajtki na wyjscia.Potrafil na wyjsciu nawet 3-4 godzinnym nic nie zrobic w te pieluchomajtki.Bardzo szybko nie zakladalam nawet na wyjscia.
      • paliwodaj Re: Podróż bez pieluch 30.01.11, 22:39
        autorko, po co ten watek, na koncu piszesz ze nie chcesz sprzeczania sie ze za mala, wiec jestes przekonana ze robisz dobrze, po co inne watki zsuwasz na dol ,jak wiesz?
        Kilka razy w watku podkreslasz ze to dobra wola corki, w co nie do konca wierze, wiec po co tracisz czas
        Jak dla mnie 2 miesieczniaki mazecie wysadzac na nocnik, mnie to pasuje, tylko nie zakladajacie za 4 lata watku, "dlaczego znowu robi w majty" , jakich tu masa na tym forum, uzyjcie wyszukiwarki

Poprzedniczka pisze "zdziwisz sie jak dziecko dlugo moze wytrzymac" wiecie to juz jest przerazajace, niewiedza i ciemnota matek w dobie internetu, gdy wiele informacji mozna znalezc jednym kliknieciem. Wlasnie dziecko nie powinno wstrzymywac wydalania, to bardzo niezdrowe dla niego, tortura psychiczna i wielki wysilek. Dlaczego jestescie z tego dumne, Wstrzymywanie moczu u dzieci moze doprowadzic do uszkoczenia nerek.
        • doa1980 nie przesadzaj... 30.01.11, 23:04
          paliwodaj napisała:
          >
          >Poprzedniczka pisze "zdziwisz sie jak dziecko dlugo moze wytrzymac" wiecie to j
          > uz jest przerazajace, niewiedza i ciemnota matek w dobie internetu, gdy wiele
          > informacji mozna znalezc jednym kliknieciem. Wlasnie dziecko nie powinno wstrzy
          > mywac wydalania, to bardzo niezdrowe dla niego, tortura psychiczna i wielki wys
          > ilek. Dlaczego jestescie z tego dumne, Wstrzymywanie moczu u dzieci moze doprow
          > adzic do uszkoczenia nerek.

co Cie boli?Jaka matka torturowalaby swoje dziecko?
          Przeciez nie kazalam dziecku trzymac siku tyle czasu,zadna matka nawet z niewiedza i ciemnota by tego nie zrobila.Zreszta jak wyobrazasz sobie to osiagnac?
          Mial pieluchomajtki zalozone z powodzeniem mogl zrobic.Tylko nie chcial zrobic siku,zeby nie miec mokro,tak samo bylo przez kolejene kilka dni i bez zastanowienia zdjelam pieluche na wyjscia.Bez niej normalnie informowal,ze chce siku.
          • paliwodaj Re: nie przesadzaj... 30.01.11, 23:58
            "zdziwisz sie jak dlugo moze wytrzymac" nie da sie inaczej zinterpretowac jak jakies nieludzkie eksperymenty na ukladzie moczowym dziecka. A glosne zachwyty nad dlugoscia wytrzymywania bez sikania to obraz braku wiedzy matki.
            Nie chcial zrobic siku zeby nie bylo mu mokro, to trzeba bylo mu zdjac te majtki i pozwolic mu zrobic siku, w sposob w jaki jest od niego wymagany. Trzymal bo byl niejako do tego zmuszony, przez brak toalety. Na jedno wychodzi
            Nawet jezeli myslalas cos innego tak to wlasnie brzmi
            • doa1980 Re: nie przesadzaj... 31.01.11, 09:19
              paliwodaj napisała:

> Nie chcial zrobic siku zeby nie bylo mu mokro, to trzeba bylo mu zdjac te majtk
              > i i pozwolic mu zrobic siku, w sposob w jaki jest od niego wymagany. Trzymal bo
              > byl niejako do tego zmuszony, przez brak toalety. Na jedno wychodzi
              > Nawet jezeli myslalas cos innego tak to wlasnie brzmi
              .

dziewczyno pomysl co ty wogole mowisz,przeciez nie sprawdzalam mu czy czasami nie nasikal w pieluche co 10 min,tylko po przyjsciu do domu okazywalo sie,ze pieluszka sucha.
        • aphoper1 Re: Podróż bez pieluch 31.01.11, 08:08
          Dziękuję za wszystkie rzeczowe odpowiedzi i proszę o więcej.

Paliwodaj, nie rozumiem, o co Ci chodzi... Jakie wątki spycham itp?

Pisałam li i jedynie, że nie chcę, żeby dyskutować tu, czy moja Córka jest gotowa do odpieluchowania czy nie (jak widać i tak nie poskutkowało). Jak nie będzie, to Jej nie odpieluchuję i tyle.
    • elan-o100 Re: Podróż bez pieluch 31.01.11, 08:48
      Z tego co napisalas narazie probujecie, pieluch nadal uzywacie.
      jesli zdecydowalas odpieluchwac, to trzeba pirluchy pozegnac i zobaczyc co sie bedzie dzialo.
      zdejmowanie dziecku pieluchy a potem w jakichs sytuacjach nakladanie jej spowrotem jest mąceniem w glowie. Po drugie dziecko moze nie chciec zrobic w pieluche, moj syn tak mial swiezo po odpieluchowaniu. Jak jechalam z nim pociagiem (okolo 10 godzin), musialam miec nocnik ze soba, bo za zadne skarby nie chcial zrobic w pieluche. Trzymal i wolall ze chce nocnik.
      do czerwca jest duzo czasu, jesli uda sie odpieluchowasc, to absolutnie nie nakladac pieluchy z powrotem, bo tak wygodniej... dziecko jest male, bedzie mialo mętlik w glowie, bo najpierw mama mowi, ze jest juz takie duze i nie robi juz w pieluchy, po czym dla wlasnej wygody naklada mu pieluche...
      jak sie powiedzialo A, trzeba powiedziec B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka