Dodaj do ulubionych

Nie chce brać leków

31.01.11, 14:38
Mam 2,5 laktę. Do tej pory jakoś szło a od m-ca walczę z podaniem lekarstw. Mała miała zapalenie ucha dostała zinat i tak się zaczął nasz wstręt. Skończyło się zapaleniem płuc i zastrzykami ( antybiotyku nie dało się wlać). No a dziś znowu gorączka. Zaczęłam od smacznych syropków i inhalacji. Zbijam gorączkę czopkiem, wykrztuśne z nubilizatora. Wezwałam lekarza, który zadał mi pytanie " co ma zrobić jak ona odmawia?". Boję się, że skończymy w szpitalu! Próbowałam wszystkiego. Córce tłumaczę ale Ona twardo chce zastrzyki! Dzisiaj to już z bezsilności na nią nakrzyczałam, wyłączyłam telewizor i zagroziłam, że nie będę się z nią bwaić. Siedzi tak już 15 min i żadnej reakcji.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 14:43
      A co takiego musi łykać? Bo jesli to wirus to wystarczą te czopki przeciwgoraczkowe, a jak bakteria to przeciez może dostać antybiotyk w zastrzyku jeśli woli. Choć dziwne masz dziecko smile, ja przed czopkami uciekałam do łazienki i zamykałam się na zamek, a zastrzyk to była dopiero tragedia.
      • rulatka Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 15:07
        Ma przyjechać lekarz i pewnie znowu antybiotyk. Chyba to, że się obraziłam na poważnie troche poskutkowało. Mała wzięła rutinacea w syropie. Zaczęłam się znowu z nią bawić i dałam w nagrodę troche coli. Chyba poczuła moją desperację. Nie chce jej straszyć szpitalem, bo to zło ale konieczne ( obyśmy nigdy tam nie trafiły). Może coś ruszy z tym przyjmowaniem.
    • filipka1 Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 15:08
      mój synek też brał zinnat. znalazłam super sposób gdzieś w internecie. otóż daję synkowi gryza sporego czekolady,jak chwilę ją pogryzie wpuszczam strzykawką antybiotyk,najlepiej z boku policzka,potem znów gryz czekolady i w drugi policzek lekarstwo. u nas się sprawdziło. czekolada na chwilę zamula kubki smakowe, a wpuszczanie w bok policzka też jest istotne,bo omija się własnie kubki smakowe. u nas działa za każdym razem. proszę spróbować.
    • pelapa Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 15:56
      Ja młodym nie dyskutowałam czy chce, szczególnie w wieku 2 lat. Lek musi być podany i już. Jak nie pomagają tłumaczenia i przekupstwa to stosowałam metodę siłową - otwieram paszczę i wlewam strzykawką daleko na bok policzka. Potem paszczę zamykam i przytrzymuje w górze. Musi połknąć. Sposób z czekoladą jest dobry jesli dziecku przeszkadza smak. I nie nadaje sie do leków podawanych na czczo.
    • 1nova2 Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 17:09
      Hej Mamy z synkiem ten sam problem Wstret tez sie zaczal od zinnatu, i w sumie wcale sie nie dziwiesmile Jesli bedzie konieczny atybiotyk popros o ceclor ( chyba najsmaczniejszy ze wszystkich)- u nas pil to ze strzykawki jak rutinacee, amoksiklav i ospamox tez nie sa zle, tzn za obiecana nagrode wypije ale z lyzeczkismile Jak to wirusek i dostajemy isioprinosine to rozpuszczam w bobofrucie ( ok 20-30ml) i wypija slomka... Doskonale Cie rozumiem.. Po zinnacie u nas byl szpital- maly sie odwodnil bo nawet smoczka nie chcial do buzi wziac- o jedzeniu i piciu nie wspomnne a ciagle wymiotowal, a ostatnim razem tez prawie skonczylo sie zastrzyklami..
      • 1nova2 Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 17:16
        Aha, jak na sile probowaliasmy to maly az slinotoku dostawal z placzu, strachu , zaraz byl odruch wymiotny itd Lekarka zabronila dawac na sile, bo podobno nawet sobie nie zdajemy sprawy jakie moga byc konsekwencje zakrztuszenia... Ja sie wystraszylam no i teraz staramy sie jakos go przekonac... zazwyczaj czekoladasmilesmilesmile na szczescie rzadko choruje
    • deela Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 18:19
      ale co to znaczy nie chce? a co dziecko ma do chcenia w kwestii przyjmowania leków? ma wziąć i już, a jak nie to wepchnę siłą
      • pitu_finka Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 21:31
        Ja też wpycham synowi siłą. Sceny się przy tym odbywają straszne. Ale to ja mam przy lekach rację i on to musi zaakceptować. Aktualnie wlewam 3 razy po 10 ml Eurespalu i jest to straszne.

Nigdy nie dopuściłabym do tego, by dziecko nie przyjęło przepisanego (słusznie) antybiotyku.
        • mamaorzeszka Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 22:13
          Ja też dawałam na siłę, ale wszystko wymiotował więc nic nie mogłam poradzić. Jakiekolwiek lekarstwo podawałam były po nim wymioty. Na szczęście chorował tylko 1 raz (zespół jelitowo-uszny). Dostał masę leków, nic nie przyjął i wyzdrowiał.
    • rulatka Re: Nie chce brać leków 31.01.11, 22:55
      Bardzo dziękuję za wsparcie. Co do siły to się nie da. To jest moje trzecie dziecko. Wychowuje je karnie i nie metodą bezstresową. Przeżyłam pierwszy raz horror! Jak widzi mnie ze strzykawką z lekiem to chowa buzie, zaciska zęby i walczy. Chce zastrzyki. Płacze przy nich ale się rozbiera i daje sobie zrobić. Kiedyś sama myślałam " jak to się czegoś nie da!". Pierwszy raz zostałam opluta, mimo że podawałam na policzek, ugryziona i tak naprawdę modliłam się żeby mi się nie zakrztusiła. Zatykałam nos żeby przełknęła, wyprawiałam z nią rzeczy nieludzkie, dla jej dobra. Wieczorem też ze skruchą wzieła czopek, choć to nieprzyjemne. Do buzi nie chciała. Mamą, które mnie rozumieja, życzę powodzenia. Mam nadzieję, że nie będę musiała dalej Jej kuć, bo serce mi chyba pęknie sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka