Dodaj do ulubionych

uwaga!!nasze dzieci do raportu

09.02.11, 12:02
Witam , ciekawi mnie czy forumowi rodzice slyszeli juz o projekcie ustawy o systemie ochrony oswiatowej? Wiem ze wczoraj u Pospieszalskiego ' Warto rozmawiac' byl ten temat poruszany, ale niestety nie ogladalam. Moze ktos widzial? W internecie znalazlam tylko to samorzad.infor.pl/wiadomosci/artykuly/476158,projekt_ustawy_o_systemie_informacji_oswiatowej_do_podkomisji.html
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy ta ustawa ma celu zbieranie danych personalnych o naszych dzieciach i przechowywanie ich w informatycznej bazie danych zwanej SIO oraz to ze kazde dziecko PR bedzie mialo swoja 'teczke' od najmlodszych lat? Czy tez moze jestem w bledzie? Jeszcze udalo mi sie znalezc to: edufakty.pl/index.php/aktualnoci/item/305-pis-ustawa-o-systemie-informacji-o%C5%9Bwiatowej-to-tworzenie-policyjnego-pa%C5%84stwa.html (w tym linku raczej z politycznego punktu widzenia)
Kwestia tak wazna a tak malo o tym sie mowi w mediach.. Dlaczego?
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 12:08
      mało w mediach, bo sprawa mało medialna
      bo odpowiednie osoby nie dbają o nagłośnienie sprawy
      bo lepiej napisac ze 4 osoby zmarły na grypę, ze ktos zabil teściową etc etc
    • ancymon123 Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 12:13
      Na razie mi to nie przeszkadza. Założeniem jest tworzenie statystyk.
      Zobaczymy co z tego wyjdzie, o ile cokolwiek.
      • solaris31 Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 12:29
        nie przeszkadza Ci to, że ktoś w jakims urzędzie będzie wiedział o Twoim dziecku wszystko??? łącznie z danymi, peselem i opiniami psychologów? no to gratuluję uncertain

rozmawaiałyśmy o tym na emamie wczoraj. wątek jest jeszcze na 1 stronie.
        • ancymon123 Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 13:07
          Nie przeszkadza mi dopóki bedzie to "obrabiała" wyspecjalizowana grupa osób i rzeczywiscie dane te będą chronione.
          W sumie co komu po wiedzy jakie IQ, czy opinie psychologiczną ma mój syn? Raczej ważne jest jak sobie radzi cała grupa np. 5-latków w zerówkach, czy 6-latków w 1 klasie. Czyli ta cała statystyka właśnie.
    • dama_2010 Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 12:38
      Gdyby nie gromadzili danych personalnych - to oczywiscie dla statystyk - prosze uprzejmie. Wzrost, waga, iloraz inteligencji i co sobie tam wymysla.
      Nie mniej jednak BARDZO niepodoba mi sie w jakim to wszystko kierunku zmierza.
      Nigdy nie popieralam akcji z centralnymi - spersonalizowanymi - bazami danych (jakichkolwiek danych) - no moze z wyjatkiem informacji kredytowej, ktora po pierwsze nie dotyczy cech a dotyczy czynnosci jaka jest zapozyczanie sie a po drugie masz wybor czy przystepujesz do tej bazy danych czy radzisz sobie bez kredytu. Uwazam, ze jest to chore i niebezpieczne.
      No ale nasz narod sam chetnie wybebesza sie z zyciorysu na facebook czy naszej klasie - moze dlatego panstwo nie widzi w tym nic zlego smile
      • maxtonka Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 13:07
        Zgadzam sie na nk czy innych takich niektorzy bardzo chetnie dziela sie z innymi swoim szczesciem, niemniej jednak maja wplyw na to co zamieszczaja w swoim profilu przynajmniej i moga wprowadzic ustawienia co do swojej prywatnosci jakie chca. A nam to prawo chca odebrac..
        Czy kazda wizyta u specjalisty gdzie wymaga sie danych malego pacjenta, zostanie odnotowana i wprowadzona do danych?
        • pitu_finka Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 09.02.11, 13:26
          A wierzysz w ochronę tych danych? Wierzysz że jak ktoś będzie chciał to ich nie wyciągnie? Wierzysz w to że hakerzy nie dadzą rady? No to gratuluję naiwności. Mnie się nóż w kieszeni otwiera na takie propozycje.
          • aihnoa Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 10.02.11, 10:00
            Dokładnie. Naiwność niektórych zadziwia. Wystarczy zobaczyć, jak działa ustawa nt. ochrony danych osobowych przy kolejnym tel. z firmy XY z zapytaniem "Pani Kaaaasiaa?"

Lepiej bić oczywiście pianę na katastrofach smoleńskich i krzyżach, a "reformy" i inne pomysły wprowadzać po cichu.. W końcu mała część naszego społeczeństwa, jak pokazują statystyki wyborcze/sondy nt ogólnospołeczne, świadomie interesuje się polityką i społeczeństwem obywatelskim. Kolejnego durnego pomysłu PO nie skomentuję, cieszę się tylko że w porę przejrzałam na oczy i nie czuję się współodpowiedzialna za ten bajzel, który robią.
    • ponponka1 Big Brother nadchodzi 09.02.11, 14:01
      Na szczescie moja mala nie w Polsce i nie zamierzam jej nawet polskiego paszportu wyrabiac. Po co ma POlicja wiedziec gdzie jest....

Swoja droga tu w Norwegii byl pomysl by magazynowac dane z sms i maili. Oczywiscie tu narod nie oglupialy TVN i POlityka milosci i od razu protesty ze przeciez takie dane nie jest latwo zabezpieczyc i moga sie dostac w niepowolane rece.

A NK wykupila firma rosyjska - powiazana z oligarcha - przyjacielem Putina

Ale o tym sie nie mowi, PO co meczyc takimi wiadmosciami POlskich lemingow....W Szkle kontaktowym o tym nie powiedza na 100%
      • ancymon123 Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 14:16
        Bo w PL nikt nie ma do roboty nic innego jak interesować się gdzie jest Twoje dziecko.
        Ja też nie uważam, że jakiś system szczególnie zainteresuje się moim dzieckiem.
        A np. zebranie glabalnych informacji o tym, co dzieje sie z kasą przeznaczaną na zapomogę dla najuboższych dzieci wg mnie by sie przydała. Czy rzeczywiscie rodzice kupują za tą kase jedzenie i ubranie dla dziecka czy sobie wódke i fajki itp. I nie po nazwisku (to byłoby niedostępne), ale statystycznie. I może z tego wyjśc, że np. trzeba dać tą kase szkolnej stołowce. Taki pierwszy przykład jaki mi sie nasunął.
        • ponponka1 Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 14:43
          Klamstwo
          chlerne klamstwo
          i najwieksze klamstwo - statystyka

Widzisz ancymon, tylko po nazwisku. Bo sa co zapomogi wydaja na dzieci i sa tacy co je przepijaja. Statystyka moze dokopac tym co daja dzieciom, bo ktos stwierdzui ze skoro 29% (25% 50 % - od ilu to widizmiesie urzendika) nalezy odebrac zapomogi. Natomiast jak sie zabierze Nowakowi spod czworki co przepija to bedzie bez szkody dla Kowalskiego co daje na dzieci.

A twoje dziecko bedac w bazie moze nagle stac sie bardzo uzyteczne dla np. chorego na nerki dziecka dzialacza PO. Zarowno zdrowie i jak grupa krwi idealnie dopasowane i adres podany.....jak nerka twojego dziecka trafi do dziecka dzialacza PO to sobie sama pomysl, sposobow jest wiele.....Nie takie rzeczy Pan Arabski zalatwial.

W POlsce nie takie dane sie sprzedaje....
          • ancymon123 Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 15:35
            Nie dajmy się zwariować, z tą nerką to już mocno przesadzasz.
            • pitu_finka Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 17:08
              Możesz się zdziwić, żyjemy w bandyckim kraju.
            • dama_2010 Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 22:14
              ancymon123 napisała:
              > Nie dajmy się zwariować, z tą nerką to już mocno przesadzasz.

I tu sie mylisz.
              OCZYWISCIE, ze nie stanowi to zalozenia jako takiego i nie jest celem samym w sobie.
              Pomysl jednak inaczej. Jestes wplywowa osoba a Twojemu dziecku grozi smierc. Kombinujesz na wszystkie sposoby - masz kase ale ta kasa niczego nie zalatwia a zegar tyka i czasu coraz mniej. Odchodzisz od zmyslow... az przychodzi ktos kto mowi - sluchaj jest pewien sposob... jest sobie taka baza danych, nie chcemy nikomu zaszkodzic wiec wybierzemy jakas zasciankowa miejscowosc i dziecko, ktore i tak nie ma perspektyw na dobre zycie... Co mu za roznica czy bedzie miec dwie czy jedna nerke? Z jedna tez da sie zyc.
              Na dzien dzisiejszy nie wyobrazam sobie SIEBIE w takiej sytuacji (abym mogla dopuscic sie czegos tak ohydnego) ale ani nie jestem bogata ani wplywowa ani nikt z moich bliskich nie jest zagrozony...
              Sa tez tacy, ktorzy po prostu dla kasy beda handlowac tymi danymi i bez zadnej 'wyzszej' koniecznosci.

Ot - zycie po prostu....
              • ancymon123 Re: Big Brother nadchodzi 10.02.11, 09:20
                Nie słyszałam o tym, że w bazie tej miałyby znaleźc sie dane medyczne - grupa krwi, choroby itp. Ja nie demonizuje, ja czekam. Znając ten kraj i tak im nic nie wyjdzie z szeroko zakrojonego drogiego projektu, zawsze nic nie wychodzi smile
          • budzik11 Re: Big Brother nadchodzi 09.02.11, 23:21
            POnponka, ty się POwinnas leczyć, masz chyba jakąś POważną manię.
            • ponponka1 Budziku - masz chorobliwa manie 11.02.11, 09:42
              wmawiania komus manii.......smile

Lekarzu, lecz sie sam

Ancymon,

Na pewnym forum dla Polakow zarzucilam pewnej kobietce, ze wykorzystuje swoja lepsza finansowa pozycje by jej dziecko bylo operowane w pierwszej kolejnosci w Polsce. Tymczasem, matki, ktorych nie stac na prywatne wizyty u ordynatora musza czekac ze wsymi dziecmi jeszcze dluzej, bo takie mamuski jak ta z forum dostaja miejsce ich dzieci. Oczywiscie lekarze tez tu maja swoj udzial. I to wszytsko na koszt tych matek czekajacych, placacych czy chca czy nie chca skladki zdrowotne (ta z Norwegii placi skladki w Norwegii, ale poszla do ordynatora na prywatna wizyte i ten jej dal skierowanie na zabieg w polskim - sowim szpitalu, co jest darmowe, tzn. pacjent nie placi, placi NFI, czyli podatnicy polscy). Na moje pytanie czy nie czuje sie zle z tym, ze inne dzieci przez nia cierpia dluzej, odpowiedziala ze dla swojego dziecka przejdzie po trupach. I co najstraszniejsze, wiekszosc forumowiczow wsparla ja.....

To jets prawo dzungli (a nie mania), silniejszy ma racje.....Budziku, zycze Ci bys nigdy w swoim zyciu nie spotkala silniejszego potzrebujacego Ciebie lub Twoich najblizszych....
              • ancymon123 Re: Budziku - masz chorobliwa manie 11.02.11, 10:56
                A ja uważam, że masz manię przesladowczą podobną do wiernych słuchaczy Radia Maryja.
                NFZ nie zapłaci za dziecko bez polskiego paszportu. Koszty musi zwrócic firma gdzie dziecko to jest ubezpieczone (zagraniczne odpowiedniki zus'ów to też firmy). A, że oni mają lepszy system ubezpieczeniowy, państwa są bogatsze i więcej mogą zapłacić za zabieg to pewnie dlatego dostała się bez kolejki. Każdy szpital może miec pulę odpłatnych zabiegów (płacić można z własnej kieszeni lub ubezpieczenia).
                • zjawa1 Re: Budziku - masz chorobliwa manie 11.02.11, 11:41
                  Tak, tak widzisz kolerjna rzecza, ktora wmowily Ci POwcysmile
                  A wiec jesli ktos przeciwko nim, to beret,radjo Maryja i krzyz na szyjismile
                  • ancymon123 Re: Budziku - masz chorobliwa manie 11.02.11, 12:17
                    Stronie od słuchania polityki, omijam nasączone polityką artykuły i bardzo daleko mi zarówno do PIS jak PO. Mam jakieś własne wyrobione opinie na różne tematy. Była taka frakcja demokraci.pl, z nudów poczytałam program, ale kilkanascie ich tez pasowało do moich. Gdzie teraz oni są to nie wiem.
                    A mocherów i radia z ryjem chorobliwie nie znosze.
                    • zjawa1 Re: Budziku - masz chorobliwa manie 11.02.11, 12:53
                      Statystyki powyborcze pokazaly, ze wiekszosc ,,mocherow" glosowala na PO, a nie PiSsmile
                      Ja tam jestem miedzy PiS a SLD. Jednak napewno nie za PO!
          • memphis90 Re: Big Brother nadchodzi 12.02.11, 20:16
            Zarowno zdrowie i jak grupa krwi idealnie do
            > pasowane i adres podany.....
            A antygeny zgodności tkankowej? Grupa krwi to trochę za mało, wystarczyłoby porwać kilku przedszkolaków i z dużą dozą prawdopodobieństwa w grupę utrafić (A, B, O, AB).
    • zjawa1 Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 09.02.11, 22:26
      Ja tego smietniku PO nie wybieralam!
      Podaje link z tego odcinka!
      www.youtube.com/watch?v=uJx93tpPvyk
      • zjawa1 Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 09.02.11, 22:43
        Jak chcecie, zeby to, co zrobilo prawie nieswiadomie Wasze dziecko w wieku przedszkolnym, a wiec majac niecale 3 lata czy 4 i zeby to ciazylo na nim przez caly jego okres edukacji szkolnej...dalej glosujcie naPOsmile
        W przeszkolach sa prowadzone tzw. karty obserwcjki, w ktorych zapisuje sie czesto nie slusznie spostrzezenia. Taka karta szlaby dalej za dzieckiem do szkoly. Myslicie, ze nauczyciel nie bedzie pztrzyl pod pryzmatem tego, czego doczytal sie w takiej karcie?
        To jestescie w bledzie!
        • pitu_finka Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 09.02.11, 23:29
          Ja też z POpapraństwem nie mam i nie chcę mieć nic wspólnego. Czas się gdzieś zwinąć, tylko gdzie?
          • iwoniaw Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 09.02.11, 23:35
            Za Ural big_grin
            • ponponka1 Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 11.02.11, 09:57
              Za Ural zostana wyslani, oczywiscie w ramach POlityki Milosci, wszyscy niePOprawnie myslacy. Oczywiscie bedzie to tlumaczone leczneniem manii (by budzik). A lemingi beda sie cieszyc z kolejnych sukcesow Dody w tancu w kisielu.....i wyzszych podatkow
        • ponponka1 Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 11.02.11, 09:54
          w nauczyciele i przedszkolanki to najwieksza grupa o IQ na poziomie szkla kontaktowego. Kiedys jakies polskie radio (wawa?) zadzwolini dla jaj do jednego z warszawskich przedszkoli, przedstawil sie jako radny PO i spytal czemu w przedszkolu nie wisza plakaty PO....pani przedszkolanka zamiast go pogonic zaczela sie korzyc i tlumaczyc......ot milosc ponad wszystko
          • zjawa1 Re: Inwigilacja gorsza niz za komuny! Link!!!!!! 11.02.11, 11:37
            Nie uogolniajsmile Rownie dobrze mogli tak zazartowac z lekarzem itp.smile Choc Ci faktycznie wyczuli klimat i pouciekali z tej ,,zielonej wyspy cudow Tuska"smile.
            ...Ten program jest tak naciagany, ze szkoda nawet o nim spominac!
            • zjawa1 A ja uwielbiam nasz rzad i Prezydenta z dama XXL:) 11.02.11, 11:44
              Wyluzowalam jak Bob Marleysmile Niech rozwala ten kraj do konca...
              www.youtube.com/watch?v=FAqU5ULHpE0
    • aihnoa Re: uwaga!!nasze dzieci do raportu 18.02.11, 09:00
      Dla tych, którym się pomysł nie podoba i chcieliby dołączyć do protestu:
      rodziceszkole.edu.pl/index.php?page=protestujemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka