Dodaj do ulubionych

śródnocna przerwa, help!

21.02.11, 08:22
Dziewczyny spróbujcie poratować.
Oliś ma 16 miesięcy. Jak miała 13 to budziła sie o 3:15 jadła mleko, niespała do 5:15 i zasypiała spowrotem. Później miała okres przepięknego spania, bez jedzenia w nocy.
Jednak ostatnio znowu budzi sie na jedzenie. Próbowałam podawać picie ale efekt był taki ze przez tydzien wstawałam co 45 minut wypijała 250 ml wody i szła spac, i tak całą noc i dwa razy zmiana pieluchy, byłam wykończona a poza tym moim zdaniem dziecko ewidentnie głodne - ale nie w tym rzecz (to mi nie przeszkadza), przeszkadza mi to że znów ma faze niespania w nocy. 2 czasem 3 godziny. I nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Czy poprostu ona tak ma czy szukać przyczyny?
Nasz dzien to mniej wiecej
6-8 pobudka
10-11 40 minutowy spacer bez wózka lub sanki
po spacerze czyli 11-12 2-2,5 godzinna drzemka
potem zabwa w domu (oczywiscie pomiedzy posiłki)
koło 18-19 kąpiel co drugi dzień
i 18,30-19,30 idziemy spać (zasypia "sama" bez bujania - leżąc koło mnie około pół godziny po pójściu na łóżko)
coś zmienić czy czekać aż sama przestanie się budzić?
Późniejsze pójście spać, czy krótsza drzemka w dzien wcale nie oznaczają ładniejszego czy dłuższego spania w nocy.
Obserwuj wątek
    • maja_2006 Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 11:52
      Hm, nie wiem czemu tak jest, ale chyba niektóre dzieci tak mają. Moja siostra zawsze opowiada, że jej chlopaki budziły się w nocy około 3 i bawiły godzinę - dwie. Potem im przeszło.
      Może spróbuj troszkę później kłaść ją spać. Bo widzę, że mój synek w tym czasie miał podobny rozkład dnia, ale chodził i chodzi spać najwcześniej o 20, czasem 21. No i budzi się w nocy (bo jeszcze na piersi), ale tylko na chwilkę.
      Generalnie współczuję, ale może jej przejdzie (tylko kiedy...smile
      • ancymon123 Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 11:57
        Faza wzrostu- po pierwsze kości mogą troszkę dokuczać, a po drugie chce się jeść smile
        • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 14:14
          aha nie wspomniałam,że w czasie nie spania, nie bawi sie, nie wygłupia, tylko leży, leży i sie patrzy, tak jakby ponownie nie mogła zasnąć...
          • anianiunia2507 Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 14:39
            Mam dokaldnie to samo!!!
            Moze nie budzi sie co noc ale czesto i tez nie chce od razu zasnac po wypiciu mleka tylko czasem wola jeszcze o chlebek smile
            rece opadaja ale co mozna zrobic???
            I tak jak u ciebie,nie bawi sie nie wyglupia tylko lezy i patrzy i nie moze zasnac.
            Chyba musiamy pzeczekac i tyle.
            Moja ma 23 miesiace.
    • beakarp Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 15:58
      A micha kaszy na kolację nie wystarczy? Dziecko nie powinno jeść w nocy
      • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 16:17
        no niestety micha kaszy nie starczy, jak pisałam juz próbowałam oszukać wodą i po tygodniu żadnych rezultatów w kierunku niejedzenia w nocy a całe noce praktycznie nieprzespane bo wstawałam co 45 minut, ale nie butla mleka tu jest problemem tylko niemożność? zaśnięcia ponownego
    • mikams75 Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 19:14
      moja ma prawie 3 lata i tez miewa przerwy nocne o 4 nad ranem...

A to czy zmiana godzin spania cos zmieni to trzebaby dluzej potestwowac, 1-2 dni to nic nie zmieni, co najmniej tydzien musialabys pozniej klasc spac. Wg mnie dziecko jest wyspane i nie potrzebuje wiecej snu. Z wiekiem dziecko sypia coraz mniej.
    • pagaa Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 19:38
      mój to w npocy potrafi wstawać kilka razy, na szczęście zasypia w miarę szybko potem, czasem zje o 4, a czasem dopiero o 7, 7.30. Ja się przyzwyczaiłam, ale czasem mnie trafia, jak znajoma mi opowiada, że jej syn, to zasypia o 19, wstaje o 8 rano. ale cóż.
    • nadia.r Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 21:30
      Moja ma 16mc i też wiele razy budzi się w nocy;/ Ja jeść nie daje ponieważ uważam ,że brzuszek musi trochę odpocząć. Ale może rzeczywiście to faza wzrostu...hmm, mam nadziejęwink
    • kar-a-78 Re: śródnocna przerwa, help! 21.02.11, 21:41
      chyba tak maja bo moja jak wstaje o 3 to fika do 5 rano tyle ze ona rozrabia na calego spiewa itd teraz w fazie raczkowania to w lozeczku na czworaka i buja sie probujac raczkowacsmile))) jak byla mniejsza to sobie cos tam spiewala i gaworzyla to nie zwracalam uwagi i spalam dalej a teraz to nie idzie spac.czasami spi ladnie ale wiekszosc nocek tez fika.chyba musimy przetrwacsmile)))
      • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 10:35
        ja to bym sie nie przejmowała jej niespaniem, ale mamy jeden bok łóżeczka zdjęty i przysunięte łóżeczko do naszego łóżka, wiec boje sie że mogła by poprostu zejsc i pojsc zwiedzać mieszkanie nocą, co niebyło by zbyt bezpieczne - wiadomo dzieci mają różne pomysły
        dzis w nocy nie obudziła sie, za to dzień zaczełyśmy o 4:40 grrrrr no ale z łóżka zeszłyśmy przed 7 wiec tragicznie jakos nie jest
    • gagarina1 Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 14:17
      mam identyczna sytuacje więc rozumiem Cię doskonale! moja córka odkąd skończyła 14 m-cy też zaczęła się budzić około 3 w nocy i 2-3 godziny nie mogła usnąć z powrotem. I tak co noc... Tylko że ona miała ochotę na zabawę i w żaden sposób nie dało jej się wytłumaczyć że w nocy się śpi. Teraz ma 17 m-cy i dalej się budzi ale od jakiś 2 tyg jest poprawa, po wypiciu mleczka zasypia i nie wariuje. Wiem, że to strasznie męczące. Ja byłam wykończona po takich nockach. Robiłam jej badania w kierunku pasożytów ale nic nie wykazały. W końcu trafiłam do lekarza homeopaty i nie wiem czy to to ale odkąd podaje jej pewien lek jest lepiej z czego się bardzo cieszę. Trzymam kciuki za Was!
      • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 14:36
        hej a co to za lek i wogóle, napisz mi na isia991@wp.pl
        • ancymon123 Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 14:45
          Dziewczyny, czy mnie się zdaje czy ogólnie wiadomym jest, że do dzieci w nocy wstawać ttzeba. No cóz, chciało sie dziecka to trzeba cierpieć i "przyjać na klate". A nie faszerować lekami (juz tu czytałam prośby o podanie nazwy leku dla dziecka o działaniu nasennym).
          Nie wiem jakie dzieci spią od 19 do 8 rano, chyba jakieś chore, anemiczne. Oczywiście większość rodziców to chyba by chciała, zeby dziecko spało cały czas smile
          • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 14:53
            ale ja jestem poprostu ciekawa co to za lek i jak działa dlatego poprosiłam o info
            nie znaczy to że bede dziecku podawac
            a że trzeba wstawać takie życie ale nie spanie 2 godziny noc w noc przy tak dużym dziecku jest z deka męczące, ale jeśli bedzie trzeba to bede nie spac
            ponarzekać zawsze można, bo po za tym to moje dziecko jest cud miód i wogóle, jak to widziałam gdzies określenie "egzemplarz promocyjny"
          • gagarina1 Re: śródnocna przerwa, help! 22.02.11, 15:14
            nigdy w życiu nie podałabym dziecku jakiegoś leku nasennego! Ten lek który akurat my stosujemy to produkt homeopatyczny i nie uważam że robię tym dziecku jakąś krzywdę. Większość jest sceptycznie nastawiona do homeopatii twierdząc że to tylko cukier i woda. I sama nie do końca wierzę w działanie tych leków, ale akurat u nas trochę pomogło. Pytanie tylko czy to faktycznie ten lek czy córce samo przeszło smile
            • tatitulka Re: śródnocna przerwa, help! 24.02.11, 01:54
              Moja córka ma niecałe 6miesięcy i też robi sobie 2, czasem do 3 godzin przerwy w nocy i ma ochote na zabawę. Wczesniejsze usypianie (po kilka razy) nic nie pomogło. Ma tak już od dobrych 2 miesięcy. Prawie co noc. W ogóle ma problemy ze spaniem i to coraz gorsze. Budzi się czasem kilkanaście razy. W dzień sypia coraz krócej. Czy znacie jakąś osobę (coś w rodzaju superniani, psychologa od maluchów) która pomogłaby nam ustawić jej jakiś plan dnia lub inaczej pomóc? Miasto - Warszawa.
              • isiaisia Re: śródnocna przerwa, help! 24.02.11, 07:28
                u mnie w tym wieku wystarczyła włączona karuzela (z przyciszonym dźwiękiem) i tak co 15 minut (bo tyle trwa jedna "sesja") wyciągałam ręke z pilotem i włączałam od nowa, aż zasypiała ponownie
                • tatitulka Re: śródnocna przerwa, help! 24.02.11, 09:56
                  Niestety karuzela na nią w ogóle nie działa (odkąd ją kupiliśmy!). Wręcz chyba denerwuje. Generalnie nie przeszkadzałoby mi tak bardzo że nie śpi te 2-3 h, gdyby leżała sobie spokojnie i gaworzyła czy bawiła się po swojemu. Ona jednak po chwili leżenia zaczyna marudzić. Wydaje się być śpiąca, ziewa, trze oczka, a usypianie nie pomaga. dziś w nocy usypialiśmy ją 9 razy! Dopiero po ponad 3 h usnęła. Kiedyś brałam ją do naszego łóżka i dawałam zabawkę - była przynajmniej czymś zajęta. Jednak bojąc się, że to wzmacnia nawyk nocnej zabawy, teraz zostawiam ją w łóżeczku bez zabawki i marudzi. W dzień potrafiła spać po 1.5 - 2 h, a teraz coraz częściej budzi się po 30-20 min. i jest niewyspana, ale spać dalej nie chce. Kończy się to tym, że marudzi cały dzień, bo jest śpiąca i wszystko ją drażni. Niestety próby usypiania nie pomagają dopóki się mocno nie zmęczy i nie miną też 2 h. Usypiam ją na rękach (nie chce zasypiać w łóżeczku od 3 miesięcy, ale to inna historia, związana z 5 dniowym pobytem w szpitalu) i niby już śpi, a po odłożeniu do łóżeczka otwiera oczy i zachowuje się jakby nigdy nie była śpiąca! Powiem Wam, że jestem już tak zagubiona i zdezorientowana w tym wszystkim, nie wiem już co robić. ustalenie stałego planu dnia nie pomogło, teraz idę za jej naturalnym rytmem, którego chyba w ogóle nie ma, bo kazdy dzień jest inny.
    • magnes1978 Re: pójdz do lekarza ! 25.02.11, 11:46
      Wiesz mnie niepokoiłoby nie to , że się budziła ale, że tyle w nocy piła ( co 45 min po 250ml - to przecież pewnie koło 1-2l przez całą noc!!!!)
      Jeśli rzeczywiście ma takie pragnienie to pójdź do lekarza, zbadaj cukier, mocz.
      Zwiększone pragnienie, częste sikanie może być objawem cukrzycy więc ja bym to sprawdziła ( jeśli rzeczywiście tyle pije!)
      • isiaisia Re: pójdz do lekarza ! 25.02.11, 12:11
        robiłam ostatnio małej badania (troche z innego powodu) morfologie mocz kał usg i zdrowa, żadnych odchyleń od normy
        a to o piciu to piła tyle gdy próbowałam jej podać wode zamiast mleka (wypadało by czytać dokładnie) teraz daje jej mleko jak sie obudzi i juz tyle nie pije
        a co do pojscia do lekarza, to sie zastanawiam czy z tym problemem nie pójsc bo mam wrażenie że jak sie obudzi i zje że chce zasnąć a nie może, hmm bezsennosc? sama juz nie wiem
        w dzień ładnie śpi...
        • magnes1978 Re: 25.02.11, 14:46
          isiaisia napisała:

> robiłam ostatnio małej badania (troche z innego powodu) morfologie mocz kał usg
          > i zdrowa, żadnych odchyleń od normy

a glukozę?

> a to o piciu to piła tyle gdy próbowałam jej podać wode zamiast mleka

zwykle dziecko pije mniej tego co mniej smaczne i picie 250 ml co 45 normalne nie jest

(wypadało
          > by czytać dokładnie)

czytam dokładnie a nawet bardzo dokładnie - piszesz na forum, chcesz rady to ją dostajesz, to czy skorzystasz czy nie, to czy musisz czy nie -nie moja sprawa - ale nie musisz być niemiła

• reaperlady Re: śródnocna przerwa, help! 28.02.11, 00:16
      Według mnie za wcześnie ją kładziesz spać. Budzi się w środku nocy dlatego, że jest- jak sama zauważyłaś- głodna (od ostatniego posiłku do tej 3 nad ranem mija ok. 8h a to bardzo długo jak na takie małe dziecko), natomiast potem długo nie zasypia z powrotem bo jest już wyspana.
      Czyli tak naprawdę jej druga drzemka w ciągu dnia to ta od 5 rano.
      Ja kładę swojego małego między 20-21, ostatni posiłek tuż przed snem, śpi gdzieś do 7-8, potem jest zabawa, potem krótka drzemka koło 11-12, potem znowu coś robimy, potem zwykle zasypia koło 17 na godzinę i hasa dopóki nie zacznie marudzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka