Dodaj do ulubionych

wysokość siodełka

08.03.11, 09:20
córka dostała rowerek biegowy
nie jestem pewna, na jakiej wysokości powinno być siodełko
czy na takiej, aby mała siedząc wyprostowanymi nogami dotykała podłoża
czy nózki powinny być ugięte?

na razie córka spaceruje z rowerkiem miedzy nogami po domu
na odpychanie przynajmnije chwilowo się nei zanosi

chyba trochę ciezki - Kettle waży 5kg uncertain ale darowanemu koniowi ponoć się w zęby nie zagląda smile
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: wysokość siodełka 08.03.11, 09:27
      To pisz na bieżąco jak Wam idzie i na co zwracać uwagę..
      • rooms Re: wysokość siodełka 08.03.11, 12:22
        www.aktywnysmyk.pl/
        tam na pewno znajdziesz odpowiedź
    • kasiak37 Re: wysokość siodełka 08.03.11, 14:12
      ma miec rowerek miedzy nogami z siodelkiem przy pupie i stac calymi stopami na ziemi.
      • marghot Re: wysokość siodełka 08.03.11, 14:32
        rozumiem, że przy pupie oznacza, iż ciężar ciala ma nie spoczywać na pupie, a na stopach
        siodełko ma jedynie lekko pupy dotykać?
    • blaszany_dzwoneczek Re: wysokość siodełka 08.03.11, 14:47
      Moim zdaniem jak siedzi na siodełku i stopy całe przylegają do ziemi, to nogi powinny być lekko ugięte. Jak testowaliśmy wyższe położenie siodełka, gdzie nogi były niemal proste, gdy siedziała,to mojej córce było źle się odpychać, rowerek przechylał się raz w jedną raz w drugą, nóg nie starczało, żeby porządnie się odpychała i trzymała je za wąsko, przez co zawadzała piętami o tylne koło (brakowało nogom długości, żeby prowadzić je nieco szerzej). A nie była już wtedy zupełnie początkująca i przy nieco niższym położeniu siodełka śmigała aż miło.
    • mikams75 Re: wysokość siodełka 08.03.11, 16:49
      moja na poczatku dotykala calymi stopami do podlogi, jak wyprostowala kolano, ale przewaznie miala lekko zgiete i dotykala palcami
      w kazdym razie na poczatku dziecko musi czuc sie stabilnie
      teraz dopiero po trochu podwyzszam jej siodelko
      sama zauwazysz kiedy podwyzszanie ma sens - moja w butach miala za nisko i to bylo widac ze jej nie pasi i dziwnie nogi wykrzywia, ale to widac dopiero jak sie wyjdzie z domu i dziecko probuje sie troche szybciej przemieszczac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka