Dodaj do ulubionych

Śniadanie, obiad, kolacja

08.03.11, 22:10
Jakoś nic konkretnego nie mogę znaleźć w wyszukiwarce więc proszę was ładnie: napiszcie mi co wasze dzieci jadają na te 3 główne posiłki. I może jakieś przekąski, poza owocami i serkami, chrupkami. Syn aktualnie ma rok i 8 m-cy. Ostatnimi czasy trochę wybredny jest - uwielbia makaron, do niedawna pałaszował różne rodzaje mięsa, ale ostatnio coś wybrzydza. Chleb jako tako zje, ale najbardziej smakuje my wybieranie paluszkiem masła a chleba wink
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Śniadanie, obiad, kolacja 08.03.11, 22:17
      A placki? To szerokie pole do popisu. Placki, naleśniki, bliny itp.
    • truscaveczka Re: Śniadanie, obiad, kolacja 08.03.11, 22:27
      Śniadanie: mleko/kakao
      Obiad: zupa albo klopsy, gulasz, spaghetti - no to, co i my.
      Kolacja: kanapki, warzywa, jabłka, jogurt.
      Tak jadała moja Starsza w tym wieku.
      https://images34.fotosik.pl/104/6b4a238f9064ed87med.jpg
    • attka Re: Śniadanie, obiad, kolacja 08.03.11, 22:31
      śniadanie / kolacja: jeszcze parę dni temu bym powiedziała, że kaszka z owocem. Jednak od kilku dni jest zmiana - młody (rok i 8 miesięcy - jak twój) chce na śniadanie / kolację wyłącznie kanapkę (i popija to mlekiem) - na kaszkę mówi, że to nie i domaga się kanapki więc nie mam wyboru. Opcjonalnie jajecznica, ale musi mieć humor. Próbowałam dać omleta na słodko, ale powiedział, że niedobre i wypluł - nic, zmuszać nie będę.

obiad: różnie, ale u mnie tylko jedno danie - albo tylko zupa (ale zagęszczona) albo tylko drugie danie - dwóch mi w życiu nie wciągnie. Lubi makaron w sosie pomidorowym z pulpetami, ziemniaki + schab + buraki / brokuły, krupnik, rosół z kaszką manną, pulpety z ryżem i sosem koperkowym, zapiekaną rybkę... No różnie, jak wypadnie

przekąski: jogurt zmiksowany z owocem, kisiel, jakiś owoc, biszkopty (ale u nas tylko te pieczone przez babcię, bo młody wybredny jest i nie lubi kupnych).

ps. mój co prawda nie wybiera paluszkiem masła z chleba, ale ma ogromny dar wyciągania szynki - nawet jak mu tak złożę kanapkę, że trzeba się trochę napocić wink
    • atrapcia Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 00:25
      Śniadanie lub kolacja: kanapka - u nas z szynką, ale może być z czymkolwiek, byle dziecku smakowało smile / serek homogenizowany (ja kupuję takie małe smakowe w Lidlu) i jabłko / makaron z jogurtem na słodko (cukier i cukier wanilinowy, albo truskawki z kompotu, brzoskwinie z puszki, kakao, cynamon, czy inne cuda - co tam mam pod ręką i na co smaka, bo wtedy jemy zazwyczaj to samo) / płatki kukurydziane na mleku / zapiekanki z serem...

Obiad - to co my, chyba że nie robię dla nas (my nieobiadowi ;p) to robię jej warzywa na parze, albo zupkę jakąś w małych ilościach gotuję. Ostatnio najbardziej jej wchodzi rosół z lanymi kluskami lub makaronem - gotuję z 1 udka tylko (bo poza nią nikt nie je - mój M nie lubi, a ja zjem mało razem z córką) i starcza na 2 dni na obiad dla młodej + mrożę 1 słoik z 2 porcjami na wszelki wypadek (bez klusek) tongue_out

Podjada sobie serki homogenizowane, kisiel z kompotu, budyń, biszkopty, jabłka (za innymi owocami nie przepada, nie licząc tych letnich uncertain)...
    • belle_amie Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 09:43
      śniadanie: parówki (jedynki) + chrupkie pieczywko (ale niekoniecznie), płatki kukurydziane z mlekiem (troszkę miodu dodaję lub posypuję ciut kakao), jajecznica na cebulce, czasami kaszka, czasami kanapka ale to raczej na drugie śniadanie jak ja jem to tak kursują zabawki - mama smile

obiad: zupa (najczęściej jarzynowa, krem z cebuli, krem z groszku, krem pomidorowy/ pomidorowa, czasami rosołek, czasami żurek czy krupnik jak babcia zrobi smile do zup krem dodaję chlebka- wcinają aż miło), czasami klopsiki z ryżem, kluseczki, pierogi, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, frytki z rybą (jak rodzice jedzą), kotleciki, ziemniaki, kasza gryczana, makarony, warzywa - generalnie to wszystko co my jemy

kolacja: mleko do butli

przekąski: banan, jabłko, biszkopty, sucha bułka z grzejnikasmile - chłopcy idą do kuchni i się sami częstująsmile, serek - waniliowy najczęściej, czasami budyń

ja jestem z mam słodyczodajnychsmile mój dziadek im kupuje czekolady i inne takie (wyegzekwowałam jedynie kupowanie gorzkiej czekoladysmile), więc czasami chłopcy dostaną kostkę, lub wafelka z lidlasmile. dziadek kupuje też kinderki to im czasami da, choć jak nie widzi to chowam i mówię, że zjedli jak zapyta bo on by ich tylko słodkim karmiłsmile ale mój dziadek to taki jest, nawet im mleko chciał dosładzać jak byli malibig_grin
      • ma_niusia Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 11:37
        Śniadanie: trudno powiedzieć co jest śniadaniem, bo przed wyjściem do żłobka pije mleko, myślę, że właściwe śniadanie to jego "drugie śniadanie" a tu zawsze jest jogurt lub kefir + owoce, czasami kiełbaski lub kaszka

Obiad: jedzony w dwóch turach, przed drzemką zupa (ulubiona to rosół, ale je wszystkie łącznie z fasolówką i grochówką i kapuśniakiem), po drzemce drugie danie (je to co ja czyli mięso lub ryba + ryż/kasza/ziemniaki/makaron + warzywa; codziennie inne, dziś np. ma klopsy z indyka z ziemniakami i fasolkę szparagową, wczoraj były kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy z gulaszem i czerwona kapusta; czasami placki, czasami spaghetti ale rzadko bo muszę specjalne robić bo jest bezglutenowy i muszę z mąki kukurydzianej gotować)

Kolacja: wędlinka lub parówka lub kiełbaski z keczupem lub jajecznica lub sałatka jakaś lub tuńczyk z puszki lub jogurt lub ryż z warzywami, czasami kaszka

Pieczywa nie jada, bo jest bezglutenowcem, próbowałam dawać to bezglutenowe, ale jest niesmaczne, więc raz na miesiąc zje słodką bułeczkę a tak to nie jada. Ja zresztą też nie jadam pieczywa za bardzo, za to jemy dużo ryżu i kasz różnych rodzajó, gryczane, jaglane, amarantus, quinoa.
        • figa33 Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 13:01
          ma_niusia, wrzuciłabyś może przepis na te kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy oraz klopsy z indyka ? smile
          • ma_niusia Przepis 14.03.11, 14:28
            Figa, nasze przepisy na niektóre rzeczy co gotujemy znajdziesz TUTAJ

A klopsiki to po prostu pierś indyka zmielić, do tego jajko, bułka tarta (my bezglutenowcy więc bezglutenowej używamy), można podsypać mąki ziemniaczanej ale nie za dużo, doprawiam solą pieprzem i koperkiem (można dodać inne zioła, jak kto lubi). Formujesz kuleczki małe, wrzucasz na wrzątek (najsmaczniej jeśli jest to gotowane w wywarze warzywnym), dosłownie ze 3 minuty (dla klopsików wielkości ciut większej od orzecha włoskiego). Opcjonalnie można wcześniej ugotować na twardo przepiórcze jajeczka, obrać ze skorupki i takie jajeczka w środek klopsika wsadzasz: jest klopsik z niespodzianką smile

Smacznego!!!
            • figa33 Re: Przepis 14.03.11, 15:11
              ma_niusia, wielkie dzięki ! Zanim odpowiedziałaś, już wcześniej znalazłam właśnie link do tego bloga smile Dużo fajnych pomysłów przy okazji !
              Kotleciki zrobiłam, były absolutnie super, byłam mile zaskoczona smakiem bo do tej pory nawet dla mnie kasza gryczana była raczej beee wink

Pomysł na klopsiki z niespodzianką też jest świetny, na pewno wypróbuję, dzięki !
              • ma_niusia Re: Przepis 14.03.11, 15:30
                Spoko smile
                Polecam się wink
                Ja z kolei kaszę gryczaną uwielbiam (sama jem z e smażoną kiełbasą lub boczkiem, ale Młodemu najwyżej z chudym bekonem daję raz na dwa miesiące) i popijam kefirem lub zsiadłym mlekiem - mniaaaam! Można też robić podobne kotleciki tylko z białym serem, ale dawno nie robiłam, nie pamiętam jak.
                Ja za to soczewicy nigdy wcześniej nie jadłam i tu było moje odkrycie smile
                • mumi7 Re: Przepis 21.03.11, 20:57
                  A kasza gryczana tez pyszna po prostu z dużą ilościa zeszkolnej na miękko celuki plus kefir...niebo w gebie (takie bezmięsne niebowink
                  • mumi7 Re: Przepis 21.03.11, 20:58
                    Oczywiście chodziło o cebulę, a nie o jakąś celukęwink
    • gosiasprezynka Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 11:50
      Moja ma 16 mies. U nas to wygląda tak:

Śniadanie: Mleko z kaszką
      II Śniadanie: Kanapka z wędliną bądź serem białym
      Zupa - rosołek, krupnik, brokułowa - co tam wypadnie
      II danie: tu bardzo różnie, zazwyczaj je to, co my, czyli: warzywa (które uwielbia - marchewka, brokuł, kalafior, szpinak, buraki) + mięso (smażony / pieczony kurczak, pulpety z indyka, duszona wołowina), ziemniaków nie lubi, więc je małe ilości; makaron ze szpinakiem, ryba smażona, gotowana na parze lub pieczona (panga, łosoś, pstrąg)
      Podwieczorek: owoc (jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia z puszki, sporadycznie jakieś ciasto), naleśniki z dżemem; Czasami podwieczorku nie ma, za to owoce dostaje wtedy na II śniadanie
      Kolacja: Mleko z kaszką
      • gosiasprezynka Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 11:50
        Aha, między zupą a II daniem są 2-3 godz. przerwy.
    • mloda0242 Re: Śniadanie, obiad, kolacja 09.03.11, 14:32
      śniadanie: Danio, żółty ser z krakersami, parówka na ciepło, kabanos na zimno;

II śniadanie: kakao, banan, bułka maślana, jabłka, naleśniki, kanapki, jajecznica, jajko na twardo;

III śniadanie - kaszka z mlekiem

zupa: rosół z makaronem, zupy-kremy: pomidorowa z cukinią, jarzynowa, kalafiorowa...

II danie: zwykły obiad ugotowany dla całej trójki jednakowo

kolacja: płatki czekoladowe i zwykłe z mlekiem albo coś z repertuaru śniadania;
    • anna090481 Re: Śniadanie, obiad, kolacja 10.03.11, 21:31
      Śniadanie I: płatki z jogurtem naturalnym, kaszka

Śniadanie II: serek wiejski, jajecznica ze szczypiorkiem, plus jakies pieczywko, kawałek wędlinki lub żółty ser

Obiad: jednodaniowy, zazwyczaj ryba, ryż, warzywa, ewentualnie indyk, ziemniaki. uwielbia różnego rodzaju makarony, w każdej kombinacji. dzisiaj był makaron z pesto i slonecznikiem, wczoraj ze szpinakiem i serem. jak nie mam czasu to gotuje makaron, podgrzewam pomidory z puszki krojone z czosnkiem ( 10 minut i jest pyszny obiad). ryba 2-3 razy w tyg, mięso 1 raz w tyg, 2-3 razy dania warzywne albo zupka.

Kolacja: wafle ryżowe z twarożkiem, jabłko z serem żółtym, raczej lekkie rzeczy przed snem

w międzyczasie wcina owoce ( uwielbia winogrona ), sok, wafle ryzowe...
      • twitti Re: Śniadanie, obiad, kolacja 14.03.11, 14:36
        I Sniadanie - kasza na mleku
        II Sniadanie - jajecznica, jajko na miekko, kanapki z (twarozek, pasztet, makrela wedzona, maslo i co mam pod reka, glownie cos co sie latwo przylepi), jakas parowka
        Deser pod drzemce - glownie budyn z owocami lub jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami, do tego ciasteczko
        I danie - zupa - wszystkie jakie wymysle, kwasne slabo ida
        II danie - zwykle to co my jemy
        Podwieczorek - kakao, jakis owoc, ciastoczko
        Kolacja - kasza na mleku mm ze zmiksowanymi owocami
        Do tego podjada w ciagu dnia kawalek wedliny, zoltego sera, jakis owoc
        • joanna_mik Re: Śniadanie, obiad, kolacja 20.03.11, 14:44
          U mnie Amelka (1 i 7 miesięcy) jada właściwie to co my, tylko mniej tłusto i pikantnie - śniadanie kanapki, potem jest zupa, na drugie mięsko, warzywa i ryż (makaron), podwieczorek -danonek, owoc, kolacja - kanapki, jajko, serek. Do tego wciąż pije mleko.
          Polecam książkę kucharską "Przepisy dla Tadka Niejadka" stworzoną przez rodziców. Tam są fajne propozycje dla takich maluchów. Znajduje się w niej mnóstwo sprawdzonych przepisów. Sama korzystałam z kilku i są naprawdę świetne - mała wcina je z apetytem.
          E-book z przepisami dostępny jest na stronie www.happytv.pl/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka