22.03.11, 08:50
Nie lubimy ziemniaków. Wszyscy. Ja, mąż i córka. Do drugiego dania ich nie jemy, czasami w zupie, czasami frytki (raz na dwa miesiące), placki ziemniaczane raz na rok. Nie widzę w tym problemu, ALE moja mama zawsze nad tym boleje. Kiedy jesteśmy u niej na obiedzie zawsze mówię, "mamo my bez ziemniaków", a mama mówi "to BARDZO ŹLE, że dziecko nie je ziemniaków".
Ja się na żywieniu nie znam, rzeczywiście jest w ziemniakach coś takiego wartościowego, że trzeba je jeść?
Może to głupie pytanie, ale jestem już zmęczona tą walką o ziemniaki wink Wszystko inne jemy normalnie smile
Obserwuj wątek
    • malunia_pl Re: Ziemniaki 22.03.11, 09:14
      Ziemniaki zawierają witaminę C (najwięcej te młode) , potas i fosfor. Żadnych magicznych właściwości. Spokojnie można je zastąpić czymś innym (zresztą niejedzenie jednego, czy dwóch produktów nie odbije się na zdrowiu, jeśli poza tym jemy różności)
    • blaszany_dzwoneczek Re: Ziemniaki 22.03.11, 09:14
      Taka u nas ziemniaczana kultura i tyle, więc się niektórym w głowie nie mieści, że można tych ziemniaków nie jeść smile
      Moim zdaniem jeśli zamiast ziemniaków jecie np. więcej kasz rozmaitych, to tylko na zdrowie. Wg mnie ziemniaki to zapychacz głównie. Ale my z kolei, ja, mąż i córka bardzo ziemniaki lubimy, jednakże nie jadamy ich codziennie.
    • budzik11 Re: Ziemniaki 22.03.11, 09:19
      Ziemniaki owszem, są bogatym żródłem wit. C - ale surowe, bo po ugotowaniu nic w nich juz nie ma. Są tylko bardzo energetyczne (węglowodany). więc żadna strata. Kiedy byliśmy z mężem na diecie, przez ponad rok w ogóle nie było w domu ziemniaków.
      Ziemniaki w Polsce uprawia się jako roślinę jadalną zdaje się ok XVIII w. - jakoś wcześniej ludzie bez nich żyli - i to nawet żyli lepiej i zdrowiej. Można je zastąpić czymkolwiek - kaszami, makaronami, ryżem.
      • anettchen2306 Re: Ziemniaki 22.03.11, 11:34
        Mylisz sie i to bardzo smile
        Wlasnie dla osob bedacych na diecie, odchudzajacych sie ziemniaki sa szczegolnie polecane: sa najmniej kaloryczne (100 g gotowanych ziemniakow to ok 70kcal, taka sama ilosc gotowanego makaronu to ok 140 kcal, ryz podobnie). To nie ziemniaki tucza (to MIT!), to sosy i dodatki do nich ...
        Moj maz mial zle wyniki watrobowe, dietetyk zalecil wlasnie diete "ziemniaczana" smile
        Ziemniak po ugotowaniu traci ok 40% witaminy C, cos wiec jednak z niej po ugotowaniu zostaje ...
        Ziemniak ma malo bialka, jest to jednak bialko wysokoprzyswajalne.
        Zawiera tez witaminy z grupy B.
        Moje dzieciaki tez jakos za ziemniakami nie przepadaja, mimo to raz na jakis czas na stole sie pojawiaja wink

My za to nie jadamy praktycznie zup smile
        • budzik11 Re: Ziemniaki 22.03.11, 17:35
          anettchen2306 napisała:

> Mylisz sie i to bardzo smile
          > Wlasnie dla osob bedacych na diecie, odchudzajacych sie ziemniaki sa szczegolni
          > e polecane: sa najmniej kaloryczne (100 g gotowanych ziemniakow to ok 70kcal, t
          > aka sama ilosc gotowanego makaronu to ok 140 kcal, ryz podobnie). To nie ziemn
          > iaki tucza (to MIT!),

Może nie wiesz, ale epoka kalorii w odchudzaniu minęła. Teraz liczy się indeks glikemiczny - a ten ziemniaki mają jeden z najwyzszysch ze wszystkich pokarmów. Klalorie to MIT wink
    • hester83 Re: Ziemniaki 22.03.11, 09:35
      Jeśli w waszej diecie znajdują się węglowodany takie jak kasze, ryż, makarony jako zamiennik tych ziemniaków to nie ma nad czym rozpaczać bo porcja kaszy czy ryżu z całą pewnością jest wartościowsza niż porcja ziemniaków.
    • ancymon123 Re: Ziemniaki 22.03.11, 09:58
      Nie trzeba jeść ziemniaków. W czasach okołowojennych trzeba było, bo nic innego nie było i stąd przyzwyczajenie naszych babć. Po prostu bez ziemniaków dziecko umierało.
      • ancymon123 Re: Ziemniaki 22.03.11, 10:01
        Czytałam w jakims pismie popularno-naukowym artykuł o zywieniu niemowląt i dzieci w XIX i pocz. XX w. i własnie kartofle były podstawą zywienia maluchów. Niestety na zdrowie im to nie wychodziło. Kurcze, szkoda, że nie pamietam gdzie był ten artykuł, bo były opisane rózne przesądy dot. żywienia dzieci i ich skutki.
        • anettchen2306 Re: Ziemniaki 22.03.11, 12:10
          No wlasnie poczytalabym sobie ten artykul, bo to MIT, ze ziemniaki tucza smile
          We wszelakich zrodlach poswieconych zdrowemu odzywianiu MIT tuczacego kartofla zajmuje poczesne miejsce ...
          To, co ty wypisujesz o ziemniaku, to jest wlasnie stary przesad wink
          Ziemniak sklada sie prawie w 80% z wody, 15% to weglowodany (skrobia), zerpo tluszczy ...
          CO wiec w tym ziamniaku ma tuczyc ???
          Wszystko zalezy od tego, z czym tego kartofla sie zje, to wlasnie te "dodatki" do ziemniakow sa tuczace.
          • ancymon123 Re: Ziemniaki 22.03.11, 12:31
            Ja pisałam, że ziemniaki tuczą?
          • mikams75 Re: Ziemniaki 22.03.11, 12:37
            a indeks glikemiczny? z tego co pamietam maja wysoki w porownaniu np. z ryzem i stad przekonanie o tym, ze tucza. Nie chce mi sie szukac dokladnych info, ale gdzies kiedys tak czytalam.
    • joshima Re: Ziemniaki 22.03.11, 10:08
      sonrisa06 napisała:

> Ja się na żywieniu nie znam, rzeczywiście jest w ziemniakach coś takiego wartoś
      > ciowego, że trzeba je jeść?

Wątpię czy jest w nich cokolwiek czego nie ma gdzie indziej. A dziecko nie je bo nie lubi czy nie je bo Wy nie jecie?
      • sonrisa06 Re: Ziemniaki 22.03.11, 10:35
        A dziecko nie je b
        > o nie lubi czy nie je bo Wy nie jecie?

Raczej my nie jemy bo córka nie lubi smile Wcześniej gotowałam ziemniaki do drugiego dania, ale prawie wszystkie wyrzucałam. Sobie nakładałam pół ziemniaka, mąż zazwyczaj wcale sobie nie nakładał, córce też dawałam pół (nie zjadała wcale). Stwierdziłam, że jednego ziemniaka ma obiad nie będę gotowała wink i przestałam gotować zupełnie. Jedyną zupą do której wrzucam ziemniaki jest krupnik, ale daję tylko 2 - 3 małe a więcej sypię kaszy czy ryżu. Córka jest miłośniczką makaronów pełnoziarnistych i kasz, ja uwielbiam ryż, mąż lubi kasze i makarony (ale zwykłe nie pełnoziarniste). No i tak sobie żyjemy i jemy wink tylko ludzie się nam dziwią smile Głównie mi o dziecko chodzi, czy czasem czegoś jej nie odbieram nie zmuszając do jedzenia ziemniaków.
        • ancymon123 Re: Ziemniaki 22.03.11, 11:34
          czy czasem czegoś jej nie odbieram nie zmuszając do jedzenia ziemniaków.
          • sonrisa06 Re: Ziemniaki 22.03.11, 12:00
            smile
    • mikams75 Re: Ziemniaki 22.03.11, 12:38
      olej te ziemniaki, do szczescia nikomu nie potrzebne
    • camel_3d e tam... 22.03.11, 16:04
      ja lubie ziemniaki..ale moj mlody nie lubi..ani ziemniakow, ani frytek, ani pure smile
      i nie przeszkadza mi to kompletnie...
    • batutka Re: Ziemniaki 22.03.11, 16:43
      moja mama podobnie - wprawdzie moje córy lubią i jedzą, ale ja nie
      moja mama ciągle ubolewa jak to ja się źle odżywiam: a jadam mięso na parze, do tego surówki, mnóstwo warzyw
      ale ona twierdzi,że i tak to źle, że nie zjadam ziemniaków
      najchętniej widziałaby mnie przy stole nad talerzem fury ziemniaków z kotletem schabowym smile
      satrsze pokolenie chyba już tak ma
    • mamam-onia Re: Ziemniaki 22.03.11, 20:41
      też uważam, że to zwyczaje kulturowe, ziemniaki są bardzo sycące i dlatego kiedyś były podstawą większość posiłków, teraz spokojnie możesz zastępować je brązowym ryżem, makaronem, kaszą czy po prostu większą ilością surówek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka