Dziewczyny, pytam Was i oczekuję odpowiedzi
1. Czy Wasze niespełna 3 latki na każde jedzenie, które uwielbiają mówią "NIE LUBIE!!" ?
Bo, że moja młoda jest niejadkiem to ja wiem już dawno. zawsze miała sowje nawyki żywieniowe dziwne, czyli jeść do 15 minut po jednym gryzie. czyli o 13.00, 2 gryzy banana, a o 13.15, 2 gryzy kotleta itd.
2. czy Wasze dzieci wołają w sklepie o zabawki ?
Moja od samego początku uczona była, że jeśli coś chcę to ma poprosić, jeśli będę miała pieniądze kupię, a jak nie to kupię kiedy indziej. działało do grudnia. Niestety od tamtego czasu jak się na coś uprze to jest koniec. Gdyby sobie chociaż wybrała bułeczkę do przegryzienia, albo batonika, a ona jak na złość w kiosku woła o gazetę z teletubisiami za 20 zł. Jest płacz, lament, tupanie nogami i w końcu i tak biorę ją na ręce i wychodzimy ja wściekła, a ona wyjąca. Nie wiem dlaczego nastąpiła tak gwałtowna zmiana.
3. Czy nie chcą się witać z członkami rodziny ?
i tego kompletnie nie rozumiem. Bo jak siedzimy w domu to woła, że chcę do babci Kasi, albo Doroty. Jedziemy i pach ! wchodzi z grobową miną i idzie się przywitać z dziadkiem (ojczym K.), ale z teściową już się nie przywita. U moich rodziców, jest to samo. ryczy, ze chce jechać, jedziemy i wchodzi po schodach już z fochem .. Z moją mamą się przywita, a z Ojcem już nie bardzo. I wtedy ja wkraczam do akcji i tłumaczę, że ma się przywitać, a ona nie i nie i w końcu zaczyna ryczeć, odchodzi ode mnie i koniec. I w końcu wizyta przebiega tak że ja się wstydzę, mała ma focha, że ją zmuszam, a teściowa lub mój Ojciec obrażeni. Jak to zmienić ? Dodam, że w sklepach, na dworze czy gdziekolwiek idziemy to używa zwrotów grzecznościowych (dzień dobry, do widzenia, dziękuję itd.)
3. Czy Wasze dzieci też są takie uparte ?
Zima, minus 15 na dworze, a ona chce loda. I nie da sobie wytłumaczyć, że nie wolno jeść lodów w taką pogodę. Godzina 21, jeszcze nie śpi, staje przy balkonie bo Ona chcę zjeżdżać na zjeżdżalni ! I nie da się przetłumaczyć, że jest pózno i trzeba iść spać.
I teraz pytanie - czy te zachowanie są typowe dla wieku ? Czy dzieciak mi się niegrzeczny robi i próbuje wejść na łeb ?
Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .