Dodaj do ulubionych

obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko...

30.03.11, 12:37
w przedszkolu ? jak jadają wasze dzieciaki? gotujecie przedszkolakom obiady w tygodniu?
Obserwuj wątek
    • camel_3d 2 obiady? 30.03.11, 12:45
      a po co?

mlody je obiad o 11 w przedszkolu o 12 ida spac do 14. POtem maja przekaske..i do ogrodu. Odbieram go o 16.30 i o 18 jest kolacja...

• elan-o100 Re: 2 obiady? 30.03.11, 12:49
        mój syn je dwa obiady, bo po pierwsze nie zawsze zje w przedszkolu - wybredny
        a po drugie przychodzi o 16 do domu takglodny, ze zjadlby konia z kopytami.
        jak zje o 16-17 obiad ladnie to potem kolacja jest juz niewielka, raczej jak przekaska.
        chociaz zdarzaja sie dni, ze zje obiad i potem jeszcze porzadna kolacje smile
      • 18_lipcowa1 Re: 2 obiady? 30.03.11, 13:30
        obiad o 11??????????
        • koza_w_rajtuzach Re: 2 obiady? 30.03.11, 13:35
          > obiad o 11??????????

Tak się w przedszkolu je. Moja córka też tak dostaje obiad, bo o 11:30 już szykują się do drzemki (niby powinni mieć drzemkę o 12-ej, ale panie kładą ich szybciejuncertain).
          • najma78 Re: 2 obiady? 30.03.11, 13:57
            koza_w_rajtuzach napisała:

> > obiad o 11??????????
            >
            > Tak się w przedszkolu je. Moja córka też tak dostaje obiad, bo o 11:30 już szyk
            > ują się do drzemki (niby powinni mieć drzemkę o 12-ej, ale panie kładą ich szyb
            > ciejuncertain).

No nie w kazdym. Moje dzieci gdy chodzily do przedszkola mialy o 8 sniadanie, ok. 10 przekaske, miedzy 12-13 lunch, ok. 14 przekaske i miedzy 16-17 obiad, przedszkole pracowalo do 18 tak wiec dzieci , ktore nie byly tam 10 godzin zazwyczaj mialy jeden wiekszy (obiadowy) posilek. Drzemka nie miala tu nic do rzeczy, bo dzieci spaly wtedy kiedy chcialy czyt. czuly sie zmeczone, a jesli wypadalo to w trakcie posilku to jadly pozniej. Wiekszosc dzieci ''lapala'' sie jednak na posilki o zwyczajowej porze. W domu jadamy obiad miedzy 17-18 wiec jesli dzieci mialy ochote jadaly z nami. Obecnie starsza chodzi do szkoly i obiad/lunch je miedzy 12-13, konczy o 15 lub 16 (jesli zostaje na zajeciach klubowych) tak wiec gdy przychodzi do domu je przekaske a obiad o normalnej porze czyli miedzy 17-18.
    • magdakingaklara Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 12:50
      moja ma obiad o 13.30 w zlobku. W domu je kolo 16 - 17 zupe domowa. Przewaznie drugie danie na kolacje
    • mikams75 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 12:51
      a dla was gotujecie?
      bo w sumie co to za roznica czy sie je kolacje czy obiadokolacje?
      Daj dziecku wieczorem to co dla was szykujesz i tyle.

Moja w przedszkolu ma wprawdzie serwowany obiad ale rzadko go zjada. W domu na kolacje bywa ze dostaje cos bardziej obiadowego np. kotleta mielonego, kluski leniwe a bywa ze serek.
      W zaleznosci od tego co mam i na co ona ma ochote.
    • ania2003i2011 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:25
      a mój jadł w przedszkolu, często z dokładką
      w domu po 15 kolejny obiad
      i potrafił jeszcze zjeść, jak dziadek bądź tata przyszedł, kolejny
      i mam chudego syna
    • joanna_poz Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:27
      tylko w przedszkolu.
      a teraz tylko w szkole.
      • margo_kozak Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:29
        starszak je w przedszkolu.
        dla młodszego musze gotowac, bo siedzi w domu z niania.
        ale juz nie moge sie doczekac września, jak pojdzie do przedszkola, wowczas będę gotować tylko w weekendy.
    • koza_w_rajtuzach Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:33
      tylko w przedszkolu je obiad. Można powiedzieć, że po przedszkolu dostaje dwie kolacje, jedną gdzieś tak do 2 godzin po powrocie z przedszkola, a drugą tak z godzinę przed snem,.
    • slonko1335 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:42
      Je tylko w przedszkolu, o 12 ma drugie danie, o 14 zupę potem i kanapkę. W domu jak ma ochotę na coś do kolacji to dostaje kanapkę lub jakieś owoce.
    • blaszany_dzwoneczek Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 13:58
      Moja córka zjada obiad w przedszkolu ok. 12. Potem w domu podwieczorek, a zamiast kolacji zjada z nami nasz obiad/obiadokolację. Specjalnie dla niej nie gotuję, ale u nas w domu nie tylko dla dziecka gotuje się obiady, więc przeważnie obiad jest. A jak nie ma z jakiegoś powodu to zjada jakaś inną kolację.
      • heca7 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 14:40
        U nas jest tak ,że obiad jest o 12.30 w przedszkolu, potem podwieczorek. Ja odbieram dzieci o 16.30 i wieczorem jest jeszcze obiad , codziennie. Zresztą byłoby to dziwne gdybym ugotowała tylko dla siebie , męza i córki-uczennicywink Chłopcy szybko rosną i są zwyczajnie mocno głodni a waga w porównaniu ze wzrostem w tyle.
      • hanna26 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 14:42
        Na szczęście nie w każdym przedszkolu obiad jest o 11. W naszym jest o 12.30.
        Czasami córki (starsza też ma w szkole obiad) mają ochotę coś zjeść z naszego obiadu, czasami nie. To zależy, co tam serwuje kuchnia. smile
    • zazou1980 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 15:12
      my obiady gotujemy dla siebie, ale młoda prawie nigdy z nami nie je. po powrocie ze żłobka zazwyczaj zjada pół jabłka (ew. banana) i opakowanie kaszki smakija (ew. serek danio).

i tyle...
    • leneczkaz Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 15:35
      Mój je 2-3 obiady po 3 kęsy wink
    • silje78 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 15:49
      ja gotuję obiad dla całej rodziny, a z córką bywa różnie. czasami zje sporo, czasami nawet nie chce spojrzeć na obiad w domu. zależy od dnia, tego co było na obiad. w przedszkolu obiad jedzą o 12.30, po 14 jest lekki podwieczorek. w domu jesteśmy po 16, chyba, że gdzieś jeszcze jedziemy.
    • lejla81 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 15:56
      Obiad zjada w przedszkolu o 12. Potem mają jeszcze podwieczorek. Jak go odbieram o 17 to zazwyczaj jest już głodny, więc zjada drugi podwieczorek (serek, przecier owocowy) i około 19 kolację. Nie robię obiadów w tygodniu, wszyscy moi domownicy jedzą albo w pracy albo w szkole/przedszkolu.
    • budzik11 Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 16:19
      Dzieci jedzą w przedszkolu obiad o 12, potem o 14:30 podwieczorek, więc jak wracają po 16 do domu - są głodne i jedzą obiad z mężem. Potem ok. 19 lekka kolacja.
      • wariamiktoria Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 30.03.11, 20:14
        Młody jak wraca ze żłobka to jest głodny, zawsze. Potrafił po całym obiedzie+deserze wypić jeszcze 300ml kaszki. Jak zaczął chodzić na dłużej to też zaraz po powrocie jadł obiad (zupę warzywną, gęstą). Nie wiem czy za mało mu dają jedzenia czy ma taki etap rośnięcia ale apetyt ma dużo większy niż gdy był w domu.
    • mama_amelii Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 31.03.11, 07:12
      Moje dziecko wraca do domu głodne i je z tatusiem obiad(w przedszkolu sa bardzo małe porcje-zupa o 12,drugie danie o 14-mała o 17 jest głodna).Jeśli je ten drugi obiad 17-18 to juz jest jej kolacja.
      • lula_p Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 31.03.11, 10:27
        w żłobku młodego obiad jest o 11.30, potem przed 15 podwieczorek. O 15 go odbieramy, prawie zawsze jest głodny. Na ogół w drodze powrotnej je jakąś bułę (bo jak jest pogoda to zahaczają z tatą o plac zabaw). Czasem zje coś po powrocie do domu (jak nie zje po drodze tej buły wink ), albo skubnie coś z naszego obiadu ok. 18 - wtedy już na ogół nie je kolacji.
    • azkk Re: obiad w żłobku/przedszkolu i w domu czy tylko 31.03.11, 11:57
      Moje córcie jedzą obiad w przedszkolu o 13.15, ja w domku gotuję obiadek codziennie. Zazwyczaj dziewczyny jedzą dodatkowo obiadek w domku,jeśli mają apetyt smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka