dziucholec1 Re: Drugie imię 13.05.04, 00:11 witam! u nas nie było tak prosto z drugim imieniem - nie zstosowaliśy zasady z "dziada pradziada" czy też "podoba mi się ". Bedąc w ciąży z moją coreczką przyjaciółka obdarowała mnie słownikiem imion, według ktorego drugie imię musiało dokłdnie pasować do pierwszego i nazwiska, tak aby zgodnie z systemem numerologi całość stanowiła szczęśliwą liczbę. Nie wyobrażacie sobie ile się naszukałam drugiego imienia dla mojej córki (pierwszego już ustalonego nie chciałam zmieniac)żadne mi się nie podobało - ale przecież nie mogłam wybrać takiego , ktore zgodnie ze slownikiem uczyniłoby moja córkę nieszczęśliwą...Efekt : Gabriela Natalia i ...obrażona rodzina , która wymarzyła sobię OLę . A po dwoch latach nawet nie pamiętają jak ma na drugie ...po prostu kochają ją .... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Drugie imię 13.05.04, 08:45 Nasz synek nosi imiona Nataniel Patryk. Drugie imię akurat takie, ponieważ nam sie podobało i właściwie tyle Pozdrawiam mocno Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
gabinia24 Re: Drugie imię 13.05.04, 11:02 Witam.Moja córcia to Julia Estera.Estera z hebrajskiego oznacza gwiazdę.A wybraliśmy takie imię ,ponieważ zyczeniem mojej kochanej babci było mieć prawnuczkę o imieniu Estera.Ponieważ nie bardzo chcieliśmy dać jej tak na imię poszliśmy na pewein kompromiś i Julka otrzymała na drugie imię właśnie Estera. Odpowiedz Link Zgłoś
czamon Re: Drugie imię 13.05.04, 17:43 Witam Moja Oliwia ma na drugie imię Rozalia, imie to dostała po mojej prababci, która jak byłam malutka mnie wychowywała. pozd. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
szymeczka Re: Drugie imię 13.05.04, 20:50 Czesc Wam mamuski! Moj synio ma drugie imie. Wprawdzie nie jest to zadna tradycja jednak my z mezem oboje tez mamy drugie imiona. Ja mam drugie imie po prababci Paulinie: Agnieszka Paulina , a moj maz to darek Tomasz, ale on sam nie wie po kim. Nazwalismy wiec Kubusia dwoma imionami, zeby "nie byl pokrzywdzony" Nasz maly brzdac nazywa sie Jakub Dominik. Dominik ma po moim pradziadku , wiec po swoim prapradziadku. A rowniez dzieki temu ze posiadam dwa imiona jestem "rozrozniana" w domu, bo mieszkamy u tesciow, a meza zona rowniez jest Agnieszka i nie zmienila jeszcze nazwiska. Calujemy i pozdrawiamy wszystkie babelki i ich mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
vase Re: Drugie imię 13.05.04, 23:14 Ha! Ha! Usmialam sie z tego Gerwazego I Protazego Ja mam dwa imiona, a moj maz jedno. Synek tez ma dwa: Louis Andrzej. Louis - bo nam sie po prostu spodobalo ("wymyslilismy" pare dni przed porodem Natomiast Andrzej po swoim dziadku i pradziadku. I bardzo mi sie to imie podoba. Jako drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
tyma Re: Drugie imię 15.05.04, 21:19 Witam, mój synek to Tymon Hugo, bez tradycji, wręcz jej na przeciw. Oba imiona nam się podobały, nie było łatwo postanowić, które dać na pierwsze. Pod koniec ciąży wyklarowało się i tak zostało - Tymon Hugo. A jak będzie córka, to będzie Tola, bo też na "T" - stworzymy taką tradycję, a na drugie...zobaczymy. Pozdrawiam, Tyma Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Drugie imię 16.05.04, 11:55 Hej!Ja mam drugie imie a moja mlodsza siostra nie,wiec jako dziecko bardzo mi zazdroscila.Wszystkim mowila,ze na pierwsze ma Aleksandra a na drugie Ola...Niczego mnie to nie nauczylo i mojemu synkowi nie dalismy drugiego imienia.On ma 7 lat i juz sie dopytuje dlaczego on akurat nie ma,a wszyscy maja.Wymyslil sobie,ze ma na drugie tak jak jego tata,Marcin, i wszystkim tak opowiada.Coreczka jest Emilia Malgorzata.Emilia,bo zgadalismy sie z mezem,ze oboje mielismy prababcie o tym imieniu (a przy okazji imie piekne i dziewczece),Malgorzata bo mezowi STRASZNIE sie podobalo.(mogloby byc na pierwsze,ale duzo Malgos wokolo nas,przyjaciolka 2 kuzynki...). Pozdrawiam wszystkich pa! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia1207 Re: Drugie imię 16.05.04, 12:30 Zanim Zuzanka się urodziła to ustaliliśmy z mężem,że jeśli będzie chłopczyk to drugie imię będzie miał po nim a jak dziewczynka to pomnie.I tak urodziła się dziewczyneczka i ma na imię Zuzanna,Ewa.Przekazywanie imion po rodzicach jest w rodzinie mojego męża tradycją a my postanowiliśmy ją kontynuować.Pozdrawiam serdecznie.Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mabrulki Re: Drugie imię 16.05.04, 16:40 Kochane mamy! Cieszę się ogromnie że taki odzew jest na ten wątek. Ile rozmaitych tradycji w różnych rodzinach!Chciałabym żeby było jasne,że nie było celem tego wątku dyskryminować rodziców dzieci z jednym imieniem - nie chodzi przecież o ilość ale o jakość,a jak widać,drugie imię ma najczęściej znaczenie symboliczne,jest z jakimś pomysłem,natomiast nie chodzi o to żeby dziecko miało tuzin imion bo tak wypada. (Ale wątek o 1 imieniu przebiłyśmy ). Odpowiedz Link Zgłoś
basiaurban Re: Drugie imię 16.05.04, 17:29 No to i ja zabiorę głos w tym wątku. Moje dziecko dwojga imion to Karolina Barbara. Drugie imię takie a nie inne, ponieważ urodziła się 4.12 (w moje imieniny zresztą). Moja Babcia stwierdziła, że skoro dziecko za patronkę Barbarę sobie wybrało, to tak trzeba ją nazwać, bo inaczej ona (czyli Babcia, nie patronka ) się na nas obrazi. Nie chciałam mieć jednak w domu seniorki i juniorki, więc zdecydowaliśmy się na Karolinę Barbarę - dostojnie brzmi, prawda? . Ale mnie się podoba. Inna rzecz, że pluję sobie w brodę, iż nie dałam córeczce na imię Natasza, bo uległam presji teściowej. Usłyszałam że: "Natasza nie nasza". Pozostawiam to bez komentarza. Przysięgłam sobie też, że jak będzie drugi dzidziuś płci żeńskiej to będzie właśnie Natasza. ps. ja mam jedno imię, moi bracia po dwa, ale nigdy z tego powodu nie czułam się gorsza - wręcz przeciwnie - zawsze wyróżniałam się z tłumu ). ps. pozdrawiam Toruń, moje miasto rodzinne Odpowiedz Link Zgłoś