Dodaj do ulubionych

Drugie imię

• dziucholec1 Re: Drugie imię 13.05.04, 00:11
      witam!
      u nas nie było tak prosto z drugim imieniem - nie zstosowaliśy zasady z "dziada
      pradziada" czy też "podoba mi się ". Bedąc w ciąży z moją coreczką przyjaciółka
      obdarowała mnie słownikiem imion, według ktorego drugie imię musiało dokłdnie
      pasować do pierwszego i nazwiska, tak aby zgodnie z systemem numerologi całość
      stanowiła szczęśliwą liczbę. Nie wyobrażacie sobie ile się naszukałam drugiego
      imienia dla mojej córki (pierwszego już ustalonego nie chciałam zmieniac)żadne
      mi się nie podobało - ale przecież nie mogłam wybrać takiego , ktore zgodnie ze
      slownikiem uczyniłoby moja córkę nieszczęśliwą...Efekt : Gabriela Natalia
      i ...obrażona rodzina , która wymarzyła sobię OLę . A po dwoch latach nawet
      nie pamiętają jak ma na drugie ...po prostu kochają ją ....
      • madziarek_edziecko Re: Drugie imię 13.05.04, 08:45
        Nasz synek nosi imiona Nataniel Patryk. Drugie imię akurat takie, ponieważ nam
        sie podobało i właściwie tyle smile
        Pozdrawiam mocno
        Madzia
        • gabinia24 Re: Drugie imię 13.05.04, 11:02
          Witam.Moja córcia to Julia Estera.Estera z hebrajskiego oznacza gwiazdę.A
          wybraliśmy takie imię ,ponieważ zyczeniem mojej kochanej babci było mieć
          prawnuczkę o imieniu Estera.Ponieważ nie bardzo chcieliśmy dać jej tak na imię
          poszliśmy na pewein kompromiś i Julka otrzymała na drugie imię właśnie Estera.
          • czamon Re: Drugie imię 13.05.04, 17:43
            Witam
            Moja Oliwia ma na drugie imię Rozalia, imie to dostała po mojej prababci, która
            jak byłam malutka mnie wychowywała.

pozd.
            Monika
    • szymeczka Re: Drugie imię 13.05.04, 20:50
      Czesc Wam mamuski! Moj synio ma drugie imie. Wprawdzie nie jest to zadna
      tradycja jednak my z mezem oboje tez mamy drugie imiona. Ja mam drugie imie po
      prababci Paulinie: Agnieszka Paulina , a moj maz to darek Tomasz, ale on sam
      nie wie po kim. Nazwalismy wiec Kubusia dwoma imionami, zeby "nie byl
      pokrzywdzony"wink Nasz maly brzdac nazywa sie Jakub Dominik. Dominik ma po moim
      pradziadku , wiec po swoim prapradziadkusmile. A rowniez dzieki temu ze posiadam
      dwa imiona jestem "rozrozniana" w domu, bo mieszkamy u tesciow, a meza zona
      rowniez jest Agnieszka i nie zmienila jeszcze nazwiska.
      Calujemy i pozdrawiamy wszystkie babelki i ich mamusiesmile
    • vase Re: Drugie imię 13.05.04, 23:14
      Ha! Ha! Usmialam sie z tego Gerwazego I Protazego smile
      Ja mam dwa imiona, a moj maz jedno. Synek tez ma dwa: Louis Andrzej. Louis - bo
      nam sie po prostu spodobalo ("wymyslilismy" pare dni przed porodemsmile Natomiast
      Andrzej po swoim dziadku i pradziadku. I bardzo mi sie to imie podoba. Jako
      drugie.
    • tyma Re: Drugie imię 15.05.04, 21:19
      Witam,

mój synek to Tymon Hugo, bez tradycji, wręcz jej na przeciw. Oba imiona nam się
      podobały, nie było łatwo postanowić, które dać na pierwsze. Pod koniec ciąży
      wyklarowało się i tak zostało - Tymon Hugo. A jak będzie córka, to będzie Tola,
      bo też na "T" - stworzymy taką tradycję, a na drugie...zobaczymy.

Pozdrawiam,
      Tyma
    • dagoosia Re: Drugie imię 16.05.04, 11:55
      Hej!Ja mam drugie imie a moja mlodsza siostra nie,wiec jako dziecko bardzo mi
      zazdroscila.Wszystkim mowila,ze na pierwsze ma Aleksandra a na drugie
      Ola...Niczego mnie to nie nauczylo i mojemu synkowi nie dalismy drugiego
      imienia.On ma 7 lat i juz sie dopytuje dlaczego on akurat nie ma,a wszyscy
      maja.Wymyslil sobie,ze ma na drugie tak jak jego tata,Marcin, i wszystkim tak
      opowiada.Coreczka jest Emilia Malgorzata.Emilia,bo zgadalismy sie z mezem,ze
      oboje mielismy prababcie o tym imieniu (a przy okazji imie piekne i
      dziewczece),Malgorzata bo mezowi STRASZNIE sie podobalo.(mogloby byc na
      pierwsze,ale duzo Malgos wokolo nas,przyjaciolka 2 kuzynki...).
      Pozdrawiam wszystkich pa!
    • zuzia1207 Re: Drugie imię 16.05.04, 12:30
      Zanim Zuzanka się urodziła to ustaliliśmy z mężem,że jeśli będzie chłopczyk to drugie imię będzie miał po nim a jak dziewczynka to pomnie.I tak urodziła się dziewczyneczka i ma na imię Zuzanna,Ewa.Przekazywanie imion po rodzicach jest w rodzinie mojego męża tradycją a my postanowiliśmy ją kontynuować.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
    • mabrulki Re: Drugie imię 16.05.04, 16:40
      Kochane mamy!
      Cieszę się ogromnie że taki odzew jest na ten wątek. Ile rozmaitych tradycji w
      różnych rodzinach!Chciałabym żeby było jasne,że nie było celem tego wątku
      dyskryminować rodziców dzieci z jednym imieniem - nie chodzi przecież o ilość
      ale o jakość,a jak widać,drugie imię ma najczęściej znaczenie symboliczne,jest
      z jakimś pomysłem,natomiast nie chodzi o to żeby dziecko miało tuzin imion bo
      tak wypada. (Ale wątek o 1 imieniu przebiłyśmy wink ).
    • basiaurban Re: Drugie imię 16.05.04, 17:29
      No to i ja zabiorę głos w tym wątku. Moje dziecko dwojga imion wink to Karolina
      Barbara. Drugie imię takie a nie inne, ponieważ urodziła się 4.12 (w moje
      imieniny zresztą). Moja Babcia stwierdziła, że skoro dziecko za patronkę
      Barbarę sobie wybrało, to tak trzeba ją nazwać, bo inaczej ona (czyli Babcia,
      nie patronka wink) się na nas obrazi. Nie chciałam mieć jednak w domu seniorki i
      juniorki, więc zdecydowaliśmy się na Karolinę Barbarę - dostojnie brzmi,
      prawda? smile. Ale mnie się podoba.
      Inna rzecz, że pluję sobie w brodę, iż nie dałam córeczce na imię Natasza, bo
      uległam presji teściowej. Usłyszałam że: "Natasza nie nasza". Pozostawiam to
      bez komentarza. Przysięgłam sobie też, że jak będzie drugi dzidziuś płci
      żeńskiej to będzie właśnie Natasza.

ps. ja mam jedno imię, moi bracia po dwa, ale nigdy z tego powodu nie czułam
      się gorsza - wręcz przeciwnie - zawsze wyróżniałam się z tłumu wink).

ps. pozdrawiam Toruń, moje miasto rodzinne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka