Dodaj do ulubionych

Drugie imię

07.05.04, 19:44
Drogie eMamy.
Czy Wasze dzieci noszą jakieś drugie imię?A jeśli tak,to dlaczego?Czy wiąże
się z tym jakaś historia,jakieś przekonanie?
Moja córa otrzymała na drugie imię Ludwika.Jest to tradycja w mojej rodzinie
ze strony matki:tak miała na imię moja prababka i począwszy od mojej babci
każda pierwsza córka takie imię otrzymuje na drugie.Pamiętam jak mi w
dzieciństwie babcia wpajała tę tradycję i też zamierzam tak zrobić z moją
córcią.Bo myślę że to fajna sprawa.Ona jest jak na razie 4 pokoleniem w tej
tradycji.
A jakbym miała kiedyś drugą córeczkę to mam taki pomysł:dałabym na imię
Łucja,bo podoba mi się to imię.A tak się składa że męża babcia miała tak na
imię.A moja ukochana babcia miała Barbara.Więc mała miałaby Łucja Barbara.
No to jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Drugie imię 07.05.04, 20:08
      Moja córka ma na imię Gloria Emilia.
      Jako takiej tradycji nie ma, w mojej i męża rodzinie każdy ma dwa imiona, ale
      nie ma tradycyjnego, konkretnego imienia.
      Pozdrawiam smile
    • ariana1 Re: Drugie imię 07.05.04, 20:58
      Moja córunia ma na imię Anna Lidia. Drugie imię otrzymała z dwóch powodów. Po
      pierwsze dla identyfikacji, ma mamy popularne nazwisko. A po drugie dlatego ,że
      podoba mi się imię Lidia i chciałam jej tak dać na pierwsze , ale po urodzeniu
      już jakoś do niej nie pasowało.
    • inez76 Re: Drugie imię 07.05.04, 21:00
      Mój synek drugie imię ma po swoim tacie, a moim mężu. Gdybym miała drugiego
      synka, też miałby takie samo drugie imię, a gdyby dziewczynkę drugie imię
      miałaby po mnie.
    • malgosiek2 Re: Drugie imię 07.05.04, 21:10
      Witam
      Mój mąż Piotr ma druge imię po swoim ojcu-Andrzej,a mój syn to Olaf,a drugie
      imię ma po swoim tacie-Piotr, sama wprowadziłam taką tradycję i dobrze się
      złożyło.Jak kiedyś będzie drugi syn to pierwsze imię po pradziadku
      Maksymilian,a po dziadku Andrzej.Pozdrowienia Małgosia
      • ms78 Re: Drugie imię 07.05.04, 21:16
        czesc u mnie tradycja ze obydwa imiona na ta sama iltere wiec ja jestem marta
        małgorzata a synek adam aleksander. jak bede miala drugie bedzie zosia zuzanna
        lub antoni artur!!!
    • mabrulki Re: Drugie imię 07.05.04, 21:38
    • jagusia7 Re: Drugie imię 08.05.04, 09:25
      Mój synek ma drugie imię po tacie-Łukasz. To tradycja w rodzinie męża. Ale
      gdybyśmy mieli drugie dziecko,dziewczynkę, to drugie imię dostałaby po mojej
      Babci- Janina. I byłaby Jagna Janina.
      Ja i mój brat mamy na drugie imiona Adam i Ewasmile
      Pozdrawiam
    • bzeebze Re: Drugie imię 08.05.04, 10:00
      to będę pierwsza smile
      ja nie mam, a mąz ma Paweł i bardzo obco mu ono brzmi bo nijak się nie
      identyfikuje, imie to jego pierwsze i tak używa, to drugie przypomina się tylko
      jak trzeba wypełniać papier i problemy bo raz jest tak a raz tak, a mnie jest
      wygodnie
      dlatego synkowi nie dawałam drugiego urzędowo
      jest sens drugiego imienia w/g mnie kiedy nadaje sie je ku pamięci albo na
      cześć konkretnej osoby, czy szczególnie cenionego patrona.
      drugie dam na chrzcie

• driadea Re: Drugie imię 08.05.04, 10:03
        A np. taka Anna Maria Jopek. Ona ma po prostu Anna Maria, a nie Anna na
        pierwsze a Maria na drugie. Tak samo moja córka. Onajest Gloria Emilia i już ;P
        Pozdrawiam
        Agnieszka Maria wink
        • joasiiik25 Re: Kacper Mikołaj 08.05.04, 10:54
          moj synek ma drugie imie po swoim tacie a moim mezu
          oto nasze szczescie

mabramcz.host.sk/test1/index.html
          mama Asia tato Mikolaj i Kacperek
        • dorotadu Re: Drugie imię 08.05.04, 12:42
          driadea napisała:
          Onajest Gloria Emilia i już ;P

nie obraź sie ale to troche brzmi jak z brazylijskiej telenoweli smile
          • driadea do dorotadu 08.05.04, 15:32
            Nie wiem, nie oglądam.
      • ropusia Re: Drugie imię 08.05.04, 20:53
        Witam!
        Bzeebze, jeśli dobrze zrozumiałam - Twój synek ma jedno imię urzędowe i będzie
        miał dwa "kościelne". Jeśli źle zrozumiałam - dalej możesz nie czytać smile))
        Nie chcę w żadnym wypadku krytykować Waszych decyzji, ale skojarzyła mi się
        rozmowa z księdzem przy okazji chrztu naszej córeczki (jednoimiennej), więc o
        niej napiszę. Otóż ksiądz dopytywał się czy na pewno to ma być tylko jedno
        imię, bo gdy inaczej jest przy chrzcie a inaczej w urzędzie, to są jakieś
        komplikacje przy ślubie konkordatowym. Trzeba dodatkowo udowadniać (nie
        pamiętam jak), że na pewno chodzi o te samą osobę. Oczywiście jest to możliwe,
        tylko trochę więcej zamieszania.
        Pozdrawiam.
        • ma.pi Re: Drugie imię 11.05.04, 15:06
          ropusia napisała:

> Witam!
          > Bzeebze, jeśli dobrze zrozumiałam - Twój synek ma jedno imię urzędowe i
          będzie
          > miał dwa "kościelne". Jeśli źle zrozumiałam - dalej możesz nie czytać smile))
          > Nie chcę w żadnym wypadku krytykować Waszych decyzji, ale skojarzyła mi się
          > rozmowa z księdzem przy okazji chrztu naszej córeczki (jednoimiennej), więc o
          > niej napiszę. Otóż ksiądz dopytywał się czy na pewno to ma być tylko jedno
          > imię, bo gdy inaczej jest przy chrzcie a inaczej w urzędzie, to są jakieś
          > komplikacje przy ślubie konkordatowym. Trzeba dodatkowo udowadniać (nie
          > pamiętam jak), że na pewno chodzi o te samą osobę. Oczywiście jest to
          możliwe,
          > tylko trochę więcej zamieszania.
          > Pozdrawiam.

Nie ma zadnych problemow przy slubie. Ja jedno imie w papierach cywilnych, a
          dwa w koscielnych. Zero problemow, a przynajmniej moj ksiadz nie robil.

Pozdr.
          • ropusia Re: Drugie imię 12.05.04, 09:06
            Witam!
            Ma.pi, pewnie ja trafiłam na bardzo dokładnego księdzasmile))
            Pozdrawiam.
      • ropusia Re: Drugie imię 08.05.04, 20:56
        Witam!
        Bzeebze, jeśli dobrze zrozumiałam - Twój synek ma jedno imię urzędowe i będzie
        miał dwa "kościelne". Jeśli źle zrozumiałam - dalej możesz nie czytać smile))
        Nie chcę w żadnym wypadku krytykować Waszych decyzji, ale skojarzyła mi się
        rozmowa z księdzem przy okazji chrztu naszej córeczki (jednoimiennej), więc o
        niej napiszę. Otóż ksiądz dopytywał się czy na pewno to ma być tylko jedno
        imię, bo gdy inaczej jest przy chrzcie a inaczej w urzędzie, to są jakieś
        komplikacje przy ślubie konkordatowym. Trzeba dodatkowo udowadniać (nie
        pamiętam jak), że na pewno chodzi o te samą osobę. Oczywiście jest to możliwe,
        tylko trochę więcej zamiesznia.
        Pozdrawiam.
        • bzeebze Re: Drugie imię 08.05.04, 21:41
          dzięki ropusia, być masz rację - aparat administracyjno-urzędniczy (kancelarie
          parafialne noiestety też) lubi robić problemy, ja ma je zawsze z miejscem
          urodzenia, bo nie w Polsce i w jednych dokumentach mam trankrypcje nazwy obcej
          a w drugich transliterację, i trzeba tłumaczyć twardogłowym urzędasom ze ja to
          ja. Natomiast mam własnie jedno imię na akcie urodzenia, dwa na akcie chrztu i
          brałam ślub konkordatowy, ani razu nie było to problemem, może akurat u mnie-
          dlatego pomyślałam, ze to dobre wyjście. zależy mi na drugim imieniu bardzo, ze
          względu na dziwne okoliczności, które hm towarzyszyły urodzinom mojego synka.
          kiedy ja męczyłam sie przez 22 godziny na sali porodowej i nie mogłam urodzic z
          nie wiadomo jakiego powodu (rozwarcie ok, skurcze jak cholera, do setki,
          dziecko maleńkie) w tym samym czasie (dowiedziałam sie o tym dwa dni pózniej)
          mój ukochany dziadek walczył o zycie pod skomplikowana aparaturą setki
          kilometrów stąd. Dostał wylewu o tej samej godzinie, kiedy mnie odeszły wody.
          Niestety juz nie odzyskał przytomności.
          chce małemu dac imię po dziadku, na pewno nad nim czuwa...
    • dorotadu Re: Drugie imię 08.05.04, 12:40
      Maja Jolanta - Jola po nieżyjacej mamie męza sad
      • mamjulke Re: Drugie imię 10.05.04, 22:04
        witam
        moja Julka otrzymała takie imię , bo tak mi się podobało. a na drugie ma Ewa,
        po obydwu swoich babciach (i przynajmniej nie było kłótni po której babci ma
        miec imię)
        pozdrowionka
    • saba76 Re: Drugie imię 08.05.04, 13:03
      u mnie Weroniak(imie pierwsze wybrane przez starsza siostre i zatwierdzone
      przez rodziców)2 imie Weroniki to Maria(ur sie 2maja i najbliższe imnie
      św.patronkito Maria.
      Natalia Kinga- Natalia 1imie bo nam takie podobalo sie i Kinga bo ur. sie w
      Kingi i jest to imnie jej patronki

W naszej rodzinie zawsze dawalo sie 2 imiona dzieciom- 1 z wyboru rodzicow 2
      patrona -swietej, blogoslawionej.. osoby zwiazanej z nasza religia.
    • kajami1 Re: Drugie imię 08.05.04, 14:20
      Mój synek to Michał Stanisław. Akurat tak się nam przytrafiło, że zarówno mój
      dziadek jak i dziadek mojego męża (w obu wypadkach od strony matki) to Staśki.
      Jeden z naszych Staśków już niestety nie doczekał prawnuka. Natomiast drugi ma
      się bardzo dobrze i troszkę mu się broda zatrzęsła gdy pokazaliśmy mu Michasia
      akt urodzenia.
      Jeśli kiedyś przytrafi nam się drugi synek to dostanie drugie imię po moim mężu
      (oboje z mężem chowaliśmy się bez ojców więc imiona dziadków dziecka odpadają)
      a jeśli córeczka to po mnie choć zastanawiam się nad imieniem cioci mojego
      męża, która go wychowywała.

Pozdrawiam.
      Kasia
    • agn Re: Drugie imię 08.05.04, 21:49
      Ze strony rodziny mojego ojca tradycją było nadawanie jednego imienia.
      Wszystkie moje siostry i ja mamy jedno imię. Oczywiste było dla mnie, że moje
      dziecko będzie miało jedno. Z tym drugim tylko kłopot, nagle pojawia się w
      najmniej spodziewanych okolicznościach (np. w jakimś dyplomie), mimo że
      kompletnie zazwyczaj nieużywane. Po co więc jest? Jak usłyszałam (po raz
      pierwszy w momencie ślubu) drugie imię mojego męża, to dostałam ataku smiechu w
      trakcie ceremonii. Jakoś takie śmieszne mi się wydało zestawienie.
    • aprze Re: Drugie imię 08.05.04, 21:57
      Cześć
      Jak urodziłam pierwszego dzidziusi, synka to mój mąż był tak szczęśliwy, że na drugie imie Bartusiowi dał swoje. Przy drugim dziecku Ewelince na drugie ma Julia, bardzo mi się to imie podoba
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • honda1998 Re: Drugie imię 08.05.04, 22:29
      drugie imie mojego synka nie jest związane z tradycją. Każde z Nas upodowało
      sobie inne imię dla dziecka i w ten sposób doszliśmy do porozumienia wink)))

eliza
      • ethomas Re: Drugie imię 08.05.04, 23:15
        U mnie podobnie smile

Ustaliliśmy z mężem, że jak chłopiec to on wybiera pierwsze a jak dziewczynka
        to ja. W przypadku przegranej rodzic wybiera drugie

Mój syn jest Antoni Mateusz i nie dorabiam do tego żadnej filozofii
    • poleczka2 Re: Drugie imię 08.05.04, 22:58
      Mój syn ma trzy imiona: Aleksander Marek Jan. Marek to imię mojego taty a Jan
      to imię teścia już nieżyjącego. Jako, że mieszkamy za granicą chciałam aby mój
      syn miał drugie imię po polskim dziadku bo z angielską rodziną będzie się
      widzieć codziennie.
      Jeżeli teraz spodziewamy się dziewczynki to logicznie byłoby ją nazwać po
      babciach ale jakoś coś tam Hanna Inge do mnie nie przemawia. Jeżeli będzie to
      kolejny chłopiec to też nie wiem bo nie mamy tej kwestii jeszcze rozwiązanej
      ale wydaje mi się, że trzeba będzie dać jakieś drugie imię żeby nie poczuł się
      w przyszłości pokrzywdzony.
      • cz.wrona Re: Drugie imię 08.05.04, 23:13
        Nasz synek ma 'urzędowo' przyznane 2. imię- Dawid. U mnie w rodzinie
        tradycyjnie nazywa się 2 imionami, poza tym imię DAWID jest na pamiątkę Chrztu
        Świętego wink))
    • szylo Re: Drugie imię 09.05.04, 16:33
      czesc
      tu tata
      oboje z żoną mamy po dwa imiona ale michałowi daliśmy tylko jedno - po prostu,
      jedno imię to mniej komplikacji w przyszlosci w różnego rodzaju instytucjach
    • mamaanitki Re: Drugie imię 09.05.04, 21:05
      W mojej rodzinie jest tradycja, aby dziewczynka otrzymywała drugie imię po
      swojej mamie. Dlatego moja córeczka nazywa się Anita Katarzyna.
      Pozdrawiam
      Kasia mama Anitki
    • moniola Re: Drugie imię 09.05.04, 21:11
      a my myśleliśmy że urodzi nam się Igorek ale pojawiła się Martynka smile) i
      dostała na drugie Iga smile)
      • grajka11 Re: Drugie imię 10.05.04, 10:44
        U nas też dzieci mają po dwa imiona. Dla córki decydujące zdanie miał mąż po
        mojej akceptacji, na szczęście bardzo mi się podobało, drugie jest moje i tak
        jest Katarzyna Malwina. Przy Grzesiu jest to wypadkowa trzech propozycji, ale
        decydujące zdanie dla pierwszego imienia było moje, natomiast drugie
        zostawiliśmy całkowicie do wyboru dla Kasi - czuła się bardzo dowartościowana w
        tym trudnym okresie tracenia palmy pierwszeństwa i tak jest Grzegorz Arkadiusz.
        Chyba sympatia Kasi z klasy to Arek, ale się wypiera.
        Pozdrawiam Grajka.
    • szpiczak Re: Drugie imię 10.05.04, 13:43
      moj syn ma na imie po prostu maciej.
      • anuska25 Drugie imię 10.05.04, 21:09
        Moja Zosieńka ma na drugie Ewa, po mojej mamie, czyli babcismile Nie wiąże się z
        tym żadna tradycja. U nas wszyscy maja dwa imiona, bo drugie imię symbolizowało
        chrzest i tak: mój tata chrzczony był w Nikodema i ma na drugie Nikodem.
        Pierwsze imie Zosia nosi po prababciach: babcia mojego męża i moja babcia mają
        na imie Zosiasmile
        • malwa_i_zuza Re: Drugie imię 10.05.04, 22:25
          A w mojej rodzinie jest tradycja nadawania jednego imienia tak wiec ja, moje
          rodzenstwo, moje dzieci maja po jednym imieniu smile
    • le_lutki Re: Drugie imię 11.05.04, 13:48
      A moj synek ma na imie Louis Alexandre - jako ze mieszka we Francji. W Polsce
      mowimy na niego Ludwis. Tak sie zlozylo, ze imie Aleksander zawsze mi sie
      podobalo i jest to takze drugie imie mojego meza. Chrzcin jeszcze nie bylo, ale
      imiona oczywiscie zostana bez zmian.
      Co do mnie, to mam na imie Anna Weronika i przez dlugi czas identyfikowalam sie
      tylko z tym drugim imieniem, gdyz (nie wiedziec czemu) moi rodzice imienia Anna
      nie uzywali nigdy. Praktycznie dopiero w szkole dowiedzialam sie, ze to moje
      pierwsze imie. W szkole francuskiej natomiast, w pewnym sensie "przez pomylke"
      uzywano obydwu dajac miedzy nie lacznik i bardzo mi sie spodobalo, choc bylo
      przydlugie. No ale we Francji jest tradycja podwojnych imion i nikogo to nie
      dziwi.
      Moja niezyjaca Babcia (i matka chrzestna) wyznawala zasade, ze dziecko samo
      sobie "przynosi" imie - czyli nalezy nadawac imie swietego danego dnia
      narodzin. W zwiazku z tym mialam byc Tereska i koniec (ciesze sie, ze nie
      jestem, bo jakos nie lubie). Moja mama ripostowala, ze w takim razie ona sama
      powinna sie nazywac Gerwazy i Protazy i ten argument kompletnie do niej nie
      przemawial wink
      Na zakonczenie dodam, ze moj brat ma imie po dziadku ze strony matki (wczesnie
      zmarlym)a moi rodzice maja na pierwsze imiona Adam i Ewa smile)
      Pozdrawiam i przepraszam, ze nie calkiem na temat smile
    • steffa Re: Drugie imię 11.05.04, 15:15
      Drugie imię to dla mnie dobre życzenie. I dlatego u mnie jest Feliks, czyli
      szczęściarz.
    • mleczusio Re: Drugie imię 11.05.04, 21:45
      W mojej rodzinie jest przyjęte że dzieci dostają drugie imię po swoich
      rodzicach, a że urodziła nam się dziewczynka więc ma na imię Martynka Ewa.
      pozdrawiam Ewa i Martynka
    • olioliwa Re: Drugie imię 12.05.04, 14:20
      Mam 2 imiona, pierwszego nie używałam nigdy , jedynie zdrobnienia i nie czułam
      się nigdy Aleksandrą tylko zawsze Olą, obecnie będąc dorosłą osobą, w pracy
      również tak się przedstawiam. Ale wracajac do tematu imion dzieci to... mam
      czwórkę i...
      Pierwszy syn otrzymał imię Emanuel - wybrane przez ojca - drugie Jakub ( też
      zawsze tylko Kubuś, Kuba) - wybrane zostało przez mamę (mnie). Od pierwszych
      dni życia okazało się, że nikt z rodziny nie zwracał się do maluszka wg jego
      pierwszego imienia z aktu urodzenia. Bo zbyt orginalne, za trudno było wymyślić
      zdrobnienie, a w orginale było za długie.
      Miałam nauczkę na przyszłość i drugiej- tym razem córce - nadaliśmy jedno,
      zresztą piękne imię - Jaśmina. Mąż początkowo chciał jej dać Magdalena na
      drugie ale ja mimo, że bardzo mi się to imię podoba nie zgodziłam się nato. Już
      wyobrażałam sobie, że zostanie ochrzczona prze najbliższych Madzią.
      Jaśmina nie czuje się przez to gorsza, uboższa.
      Kolejny syn dostał dwa imiona Mateusz Wojciech, nie było zagrożenia , że drugie
      zwycięży. Przecież Mati to takie udane, krótkie, łatwe zdrobnienie.
      Kolejny syn , z drugiego związku dostał jedno imię Mieszko.
      Ja dostałam drugie imię po babci Ewie. Nie czułam sie Ewą nigdy , ale ostatnio
      pomyślałam, że kto wie może kiedyś w przyszłości sie przyda. Może przecież
      zaistnieć potrzeba zmiany tożsamości...
    • dylan2002 Re: Drugie imię 12.05.04, 16:37
      Ja mam jedno imię, mąż też. Emmie też daliśmy jedno imię z wymienionych już
      przez was powodów. Miała dostać drugie po mojej mamie, ale w końcu
      zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, zresztą nie pasowałoby do nazwiska. Nie sądzę,
      zeby to miało większe znaczenie, chyba że ktoś nadaje drugie imię ze względu na
      pamięć jakiejś bliskiej osoby.
      Tak na marginesie - kiedy byłam mała miałam wielki żal do rodziców, że tylko
      jedno imię dostałam i oszukiwałam koleżanki, że mam drugie - Katarzyna.
      Uważałam wtedy, że to najpiękniejsze imię na świecie.
      Julka
    • joanka741 Re: Drugie imię 12.05.04, 20:06
      witam.Moje dzieciaczki maja na imiesurprisedliwia Alicja i po prostu te imiona sie nam
      podobaly tzn poczatkowo córeczka miała mieć Alicja na 1 ale maż usłyszał imię
      Oliwia i sie zakochał (niestety)maż anglista chciał dać jej imię w wersji
      angielskiej olivia ale na to sie już nie zgodziłam na osłode ma na 2 Alicja tak
      jak ja chciałamsmile,synek Szczepan Jacek tu 2 imie ma po swoim tatusiu,Szczepan
      podoba sie nam z 2 powodów jest polskie i niespotykane,kolejna córeczka Melania
      Anastazja tuaj znowu maż doszedł do głosu chociaż nie powiem sama wymieniałam
      kiedys to imie jako to które sie mi podoba,zostawiłam mężowi wolna reke w
      wyborze,na 2 chciał(maż) aby miała po mnie joanna jednak mam sentyment do imion
      rosyjskich i wszystkie Olgi,Natasze,Wery,Tatiany sa dla mnie piekne dlatego na
      2 ma Anastazja.papa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka