Dodaj do ulubionych

Ospa - kiedy kąpać?

05.05.11, 12:21
Moja 20 miesięczna córka złapała ospę. Zsypana jest calutka najbardziej na brzuszku ,w kroku i na pupie. Krosty są duże a mała chodzi jeszcze w pieluchach i boję się aby tego nie zakazić. Chciałabym ją umyć chociaż pod prysznicem ale nie wiem czy nie za wczaśnie. Ospę ma 3 dzień. Smaruję ją pudrodermem a w kroku gencjaną na wodzie.Proszę o radę co mam zrobić
Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 12:33
      Kąpac trzeba codziennie- własnie pod prysznicem. Kapiel pomaga na świąd. Tylko trzeba delikatnie osuszać, a nie wycierać.
      • obasic Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 12:47
        Nawet dwa razy dziennie prysznic jeżeli smarujemy pudrem (od pudru ponoć wówczas łatwiej o zakażenie - ale gdy jest duży świąd to pewnie lepiej zaryzykować)), a po prysznicu świąd z tego co wiem (własne doświadczenie na sobie) jest większy .... że łagodzi? pierwszy raz słyszę.
        • dziub_dziubasek Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 13:06
          Na przykładzie dwójki moich dzieci wiem, ze prysznic łagodzil dolegliwości świądowe przy ospie
        • lupa_87 Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 13:32
          Kąpać codziennie pod prysznicem, osuszać nie wycierać i przede wszystkim wywalić puder (wymyślił go chyba ktoś kto nigdy nie miał ospy, bo zamiast łagodzić to zwiększa świąd i jest duże ryzyko zakażeń) na rzecz gencjany. Kąpiel pomaga przy ospie - wiem po sobie.
          • kasik2222 Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 13:38
            kąpać można z dodatkiem nadmanganianu potasu, też wysusza, ja u swojej nie stosowałam bo miała bardzo malutko krostek i zaraz zniknęły, ale lekarz mówiła nam tak i koleżanka z DUUUUŻĄ ospą tak stosowała i pomagało. Wsypać proszek tak, żeby woda była lekko różowa.
            My miałyśmy gencjanę i pudroderm ( na zmianę ) ale mi ciężko powiedzieć czy pudroderm podrażaniał, właśnie z powodu bardzo lekkiego przebiegu choroby
          • obasic Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 13:41
            No i masz ci los ! A ja myślałam że mi puder ocalił życie smile)) Gencjany nie używałam więc nie wiem, też jest przeciwświądowa? Może to zależy od rozmiaru i rodzaju wysypki? jeżeli mamy takie podzielone zdania? Ja jak wychodziłam spod prysznica to z szybkością światła nakładałam puder bo łłokropnie swędziało .. ba! ... to były tysiące igieł wbijanych !!! o dzięki Boże, że miałam wtedy przynajmniej puder mimo że może taki beznadziejny teraz ponoc jest.
            • mamaivcia Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 14:09
              Siostra u syna stosowała nieśmiertelną gencjanę u córki puder.
              Uważa, że ten drugi o niebo lepszy bo lepiej wysuszał.
              Ja teraz używam i syna puder i też stwierdzam, że ładnie wysusza i koi swędzenie.
              • margo_kozak Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 15:32
                ja stosowalam u synow pudroderm.

starszaka kapałam codziennie i goilo sie długo. mlodszego w ogole nie kapalam i bardzo szybko zagoily sie krostki.
          • p-a-t-i-1 Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 15:32
            A jakie leki stosowałyście? Ja daję calcium vit c i clemastin. Ale wydaje mi się że nie pomaga. Dziecko płacze, swędzi ją drapie się okropnie.
            • dziub_dziubasek Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 15:53
              Ja nic poza gencjaną i panadolem na gorączkę (u młodszej) nie stosowałam. Młodszą wysypało koszmarnie, trzy pierwsze dni bardzo marudziła, ale po tygodniu krostki juz pięknie przyschły i mogła wyłazić na dwór.
              • najma78 Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 16:41
                Kapac nalezy normalnie to pozwala zachowac higiene oraz pomaga uniknac nadkazen. Moje dzieci 8 l i 3.9l mialy ospe jakies 4 tygodnie temu, paracetamol na obnizenie temperatury, a calamine lotion ma dzialanie antyseptyczne i przeciwswiadowe. Starsza posmarowalam tym lotionem 2 razy mlodszy nie chcial. Do ogrodu wychodzily codziennie, do szkoly wrocili po tygodniu. Oboje mieli duza wysypke.
            • malgosiek2 Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 16:54
              p-a-t-i-1 napisała:

> Ale wydaje mi się że nie pomaga. Dziecko płacze, swędzi ją drapie się okropnie.

To ją wykąp normalnie i nie ciapaj tym pudrodermrem tylko użyj gencjany na wodzie bądź spirytusie
              Pot+zaklejone krosty=duuuuży świąd i dyskomfort
    • mamaigiiemilki Re: Ospa - kiedy kąpać? 05.05.11, 18:22
      ja kąpałam swoje codziennie, w nadmanganianie potasu;
    • kunnegunnda jak nie bedziesz kapac/myc....... 05.05.11, 23:20
      ......... to sie zrobi ropne nadkazenie!!!
      to sa zalecenia sprzed wieku!!!
      kapac krotko lub prysznic- CODZIENNIE!!! jak mozna nakladac kolejne warstwy pudru??? wiesz, jak wspaniale na niemytym ciele sie rozwijaja bakterie????
      • kokons Re: jak nie bedziesz kapac/myc....... 06.05.11, 22:46
        kąpać można codziennie z dodatkiem nadmanganianu potasu lub sody! ja kapałam swoja córeczkę króciótko w sodzie (2 łyżki na pół wanny wody)
        i zdecydowanie polecam wodny! roztwór gencjany!!! nie pudroderm - po tym swedzi! i nie da sluzówek smarować i łatwo to próbując myć zmyć ze strupem! lub nadkazić bombel!
        mąż który po córeczce miał ospe tez poleca gencjane.
    • agg3 Re: Ospa - kiedy kąpać? 06.05.11, 23:35
      kapalam corke 2 razy dziennie, normalnie w wanience. dodawalam nadmanganian potasu lub rozczyn z maki. smarowalam calamine lotion (chyba cos w rodzaju plynnego pudru w pl).
      aha podawalam tez syrop antyhistaminowy na zredukowanie swedzenia.
      • najma78 Re: Ospa - kiedy kąpać? 07.05.11, 09:58
        agg3 napisała:

> aha podawalam tez syrop antyhistaminowy na zredukowanie swedzenia.

Podalam mojej corce 8l ale po 3 dawce powiedziala, ze nie chce bo i tak nie ma zadnej roznicy. Jedyne co ja ukoilo to calamine lotion, jest jeszcze w kremie, ale nie polecali w aptece.
    • agusiak.1 Codziennie 07.05.11, 14:36
      Kąpałam codziennie pod prysznicem. Takie miałam zalecenia od pediatry. Nie smarowałam żadnymi maściami. Krótki prysznic ciepłą wodą, osuszanie ręcznikiem i gotowe.
    • tygrysiatko1 Re: Ospa - kiedy kąpać? 07.05.11, 17:42
      Kąpać codziennie... po gencjanie mogą zostać stałe przebarwienia i nie należy jej używać...
      • rp.babler Re: Ospa - kiedy kąpać? 08.05.11, 21:26
        codziennie, jak nie ma ropnych krost to tylko w WODZIE bez nadmanganianu i sody.
      • dziub_dziubasek Re: Ospa - kiedy kąpać? 08.05.11, 21:37
        Że słucham?
        Trzeba dziecko z gencjamy po prostu umyć. Nawet z ciuchów się pieknie spiera. Kiedyś ospę smarowało się tylko gencjaną i jakoś naród nie jest w fioletowe kropki.
        A puder sprzyja rozwojowi bakterii- jak się ospa nadkazi pod pudrem to nieprędko to zauważysz. I może być nieszczęście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka