Dodaj do ulubionych

zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę

05.06.11, 21:07
witajcie...Mam synka i córke i synek lat 5 mozna powiedziec ze ma AZS, jest tez dodatkowo alergikiem ..Uczulony na kakao i białko jaja kurzego, reszta testów nie wykazała uczulenia na inne produkty..jesli chodzi o wziewy to wszelkie testy sa ujemne..Chodzi mi tu bardziej o skore dziecka bo jak zauwazyłam latem ma takie liszaje w zgieciach rąk i nog..Nic do jedzenia nie dostaje, zeby mogło to byc odpokarmu., wiec problem nie lezy w tym ze wyrzuca go od jedzenia tylko nadwrazliwa w tych miejscach chyba skora ktora sie podraznia, .I jesli jest bardzo cieplo po przyjsciu z podworka ma takie bardzo mocne zmiany w zgieciach nog irak ze nie wiem jak z tym sobie juz radzic..Ja walcze z AZs juz w sumie 5 lat i naprawde wyszlismy juz na duza prosta ale tak jesli przychodzi lato to tylko te zmany skorne wychodza..Poczytalam tu na forum ze ktos tez mial podobny probem i sugerował ze od potu hmmm...mozliwe bo faktycznie zima tego nie ma tylko zmiany sa lekkkie na palcach u ręki...Moze jakies rady na dobry krem bo jesli to problem skory to moze krem pomoze???...bo emolium, svr juz mialam i marne szanse..bardzo dziekuje za podpowiedzi..Powiem ze z 3x w tyg.lekko samruje mu te zmiany mascia z hydrokortizonem..ale lekko zbledną i po wyjsciu na dwor jak jest tak gorąco to od nowa to samo...
Obserwuj wątek
    • a.zagrodzka Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 05.06.11, 22:11
      Ja ogromnie polecam Topicrem u mojej coreczki zmiany liszajowate wyleczyl w kilka dni
      • goodgirls3 Re: do a.zagrodzka 05.06.11, 22:20
        dzięki bardzo..wybróbujęsmilea mozesz mi prosze napisac czy te liszaje jeszcze sie pojawiają ??..i od czego u was te zmany skorne sie pojawiły?
        • a.zagrodzka Re: do a.zagrodzka 05.06.11, 22:33
          wiesz czasami sie pojawiaja, ale tak jak pisze camel na slonku jest ich mniej... nie wiem od czego sie one wziely - dermatolog stwierdzila, ze sa na tyle male, ze nie ma co na razie szukac szczegolnych przyczyn . Dostalismy masc z antybiotykiem na wieksze zmiany ale od kiedy codziennie po kapieli stosujemy Topicrem zadne masci nie sa nam potrzebne.
      • joshima Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 07.06.11, 21:53
        a.zagrodzka napisała:

> Ja ogromnie polecam Topicrem u mojej coreczki zmiany liszajowate wyleczyl w kil
        > ka dni
        A dokładnie to który produkt z serii Topicrem stosujesz?
    • camel_3d to pot 05.06.11, 22:15
      AZS to nie tylko alergia na jedzenie..to po prostu pewnien wrazliwy typ skory.. dzieci z wrazliwa skora kiedy sie bardzo spoca moga miec w wilgotnych miejsach wlansie takei suche placki.. zdjecia, pachy... za uaszami..czasem nawet na plecach jezeli dluzej nosi zapocona koszulke. pomaga kremowanie ciala.. i to by bylo na tyle.. acha i dopuszczanie do ciala slonca... kilka minut dziennie po slonu moze bez koszulki i kremow pobiegac..bardzo pomaga.
      • goodgirls3 Re: to pot 05.06.11, 22:35
        hmmm,,,własnie dzis przyjechałam z dzialki z dziecmi i juz u synka oprocz tych zgiec rak i nog doszło jeszcze włąsnie liszaje przy pachach i czerwone liszaje na łokciach..Po moich obserwacjach Wydaje mo sie ze wlasnie im bardziej zakryty tym lepiej bo wlasnie latał na działce w samych slipkach i wrocil z jeszcze wiecej zmianami skornymi ale u nas tak walsnie jest ze lato to tragedia..
        • camel_3d Re: to pot 06.06.11, 13:55
          moze ma uczulenie na slonce??
          idz do dermatologa i dowiedz sie.
        • joshima Re: to pot 07.06.11, 21:55
          goodgirls3 napisała:

> Po moich obserwacjach Wydaje mo sie ze wlasnie im bardziej zakryty
          > tym lepiej bo wlasnie latał na działce w samych slipkach i wrocil z jeszcze wi
          > ecej zmianami skornymi ale u nas tak walsnie jest ze lato to tragedia..
          No właśnie u mojej córki też jakoś na odwrót.Zmiany na skórze ma jedynie na nadgarstkach, które są przecież zawsze odkryte, przewietrzone i raczej nie spocone.
    • mama_sie_boi Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 13:27
      Może pomogę... Moja córka ma 1,5 roku i uczulenie na pyłki brzozy i traw + uczulenie na różne pokarmy. W grę wchodzi również alergia krzyżowa. Od końca kwietnia do połowy sierpnia (obserwacje z zeszłego roku i częściowo z tego) nie może chodzić w krótkim rękawku, krótkich spodenkach, sukienkach, gdyż od razu pojawiają się jej skórze "liszaje". Czyli cienka bluzka z długim rękawem zapinana pod szyję, cienkie spodnie do kostek, kryte buty i obowiązkowo kapelusz / cienka czapka. Codziennie przed kąpielą prysznic + spłukanie włosów. Jest lepiej. Dodam, że liszaje pojawiają się mimo zażywania leku i dość restrykcyjnej diety (bez żyta, pszenicy, gruszek, jabłek itd.). Polecam też forum "Alergie". Sporo się tam dowiedziałam, zwłaszcza o alergiach krzyżowych.
    • aleks_199 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 14:14
      Moj syn ma prawie 2 lata i tez ostatnio pojawiaja sie u niego takie zmiany skorne w zgieciach rak i nog. Przypuszczam, ze to od potu, bo zaczely pojawiac sie w czasie upalow, wieczorami kremuje emolium i po kilku dniach zmiany ustepuja. W sobote bylam kupic w aptece krem p/sloneczny dla malego i farmaceutka tez zwocila uwage, ze moze to byc alergia na slonce (ona sama miala dokladnie takie same "plamy" w zgieciach lokci). Wiec moze i u Twojego dziecka ma to jakis zwiazek ze sloncem. Sama tez w pierwszym, drugim dniu opalania (nie przebywania na dworze w sloneczna pogode, tylko typowego lezenia i wystawiania sie do slonca) dostaje alergii na ramionach i dekocie, przy czym mi pomaga zwykle wapno.
      • goodgirls3 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 14:51
        moze faktycznie macie racje z tym słoncem..tylko uczulenie na słońce to wydawało mi sie ze są to małe pecherzyki albo krostki a u nas takie czerwone rozlane placki w zgieciach .Umówie sie na wizyte do dermatologa , troche to dziwne bo jak synek sie urodzil to wlasnie chodzilismy z nim do dermatologa ale wtedy to mial mega wysypki na calym ciele, lekarka rozłozyla ręce po 1 roku leczenia i skierowała do alergologa...ale moze teraz cos doradzi..dodam jeszcze ze nawet nad morzem , gdzie dla Atopików bardzo słuzy ten klimat my mamy gehenne...Zamiast skora byc lepsza to jest w opłakanym stanie..Poczytałam na forum, ze niektórym wlasnie dzieciaczkom tez nie sluzy morze ale jest ich naprawde mało...czasami chcę zeby to lato sie jak najszybciej skonczyło...i bardzo dziekuje za wszelkie wskazówkismile..
    • silje78 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 16:32
      ja polecam lipikar AP la roche. dodatkowo przeciwdziała swędzeniu. u nas działa rewelacyjnie. teraz stosuję co innego (trochę gorszego), ale skóra się "przyzwyczaiła". jak tylko skończę to co mam teraz to wracam do lipikara.
      • mamka30 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 21:08
        a jesli chodzi o Lipikar to lepiej na te liszaje to krem czy balsam??.bo moj synek tez ma podobne problemy, ogolnie skora nie jest sucha tylko te zmiany skorne w zgieciach i jeszcze dochodzi kark..
    • futro.1 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 06.06.11, 21:21
      mój mlody tak reagował na roztocza kurzu domowego i sierść kocią ale teraz jest już dobrze (zyrtec 2xdziennie). u nas dobrze działało balneum ale to tylko na tyle, że nie swędziało go
      • tobisia13 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 07.06.11, 10:30
        U mojego synka AZS pojawilo sie dopiero zeszla zima i rowniez mial wysypke,a raczej byly to male wyspy z chrostek na pleckach i piersiach,na reszcie ciala bylo tego mniej.Najgorzej wygladajy raczki bo skora na paluszkach pekala i schodzila.I od paru dni,to samo,myslalam,ze to zimowa przypadlosc.W tamtym roku latem bylo wszystko ok.Czy u Waszych dzieci AZS pojawilo sie rowniez tak pozno?Jutro idziemy do dermatologa bo mimo,ze smaruje balsamem,to jest coraz gorzej.I jeszcze jedno,ktoras z matek pisala,ze kapie dziecko dziennie.Z tego co Mi mowil dermatolog i pediatra,to skora sie przesusza i radzili tylko 2 kapiele w tygodniu,a w miedzy czasie tylko wilgotna szmatka myc.Widze w tym duzo racji ale latem synek sie poci duzo wiecej i potrafi sie wybrudzic na placu zabaw.Nie chce pogarszac sprawy ale tez nie chce aby synek niedomyty chodzil.A reszta mam,jak czesto kapiecie dzieci z AZS?
        • goodgirls3 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 07.06.11, 14:46
          no ja przy tej pogodzie kapie synka raz dziennie w płynie Oilatumsmile
    • namrata86 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 07.06.11, 19:21
      Na podobne zmiany używamy AtopiClair krem. Pomaga. Rzeczywiście po słońcu jest tego więcej u synka.
      • agar2208 Re: zmiany skorne -AZs-podpowiedzcie proszę 08.06.11, 08:56
        U nas synek od urodzenia miał zmiany skórne, takie liszajki po ciele, które w lecie się nasilały.
        Stosowałam wiele środków i nic nie działało, alergolog poleciła nam Triderm krem i o dziwo zadziałał. Smarujemy miejscowo , jest to steryd, ale u nas nic innego nie działa.
        U nas z czasem przeszło prawie całkowicie. Teraz synek ma 3 lata i czasami tylko coś mu tam wyskakuje.
        Ja też mam na zmiany skórne wypisany Triderm, ale maść też sprawdza się, nic innego nie działało a to super.
        Jedyna wada, że jest to steryd, ale czasami jak nic nie działa to warto spróbować.
        • goodgirls3 Re:AZS tylko latem 12.06.11, 21:03
          wiem, ze steryd tak działa dlatego staram sie nie smarowac go czesto bo to nie ma sensu bo zmany zejda ale zaraz tez i powrocą, bo kurcze ja smaruje jak jest stan ciezki mascia robioną z Hydrocortizonem , zmiany wtedy zbledną i np.dzis po wyjsciu na plac zabaw wieczorem przychodzimy znowu z liszajami w zgieciach rak i nog oraz tez liszaje pojawiły sie w wewn.stronie rąk bliszej pach.Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny, bo tak juz przestrzegamy tych wszelkich zasad jesli chodzi o jedzenie czy dbanie o skore dziecka przy AZs a te zmany po prostu czasami pojawiaja sie i juz..a przede wszystkim po przyjsciu z placu zabaw jak jest tak cieplo,,Powiedzcie czy z AZS jest tak ze nieraz nie ma po prostu wytłumaczenia na te zmany skorne i dziecko dostaje to z powietrza bo skora jest bardziej wrazliwa?...bo ciagle szukanie przyczyn doprowdzi mnie chyba do obłędu...dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka