Dodaj do ulubionych

Zepsute zeby.

09.06.11, 00:04
Mojej corce (ma teraz 14 miesiecy) wyrosly zepsute 4 zeby. Na samym poczatku jak wyszly gorne jedynki, zauwazylam, ze ma taki brazowy nalot. Zdziwilam sie i regularnie szorowalam szczoteczke, ale to nic nie dalo. Pozniej wyszly gorne dwojki i tu juz tragedia. Sa tak jakby odwapnione, polowa z nich juz sie wykruszyla. Reszta zebow jak narazie rosnie zdrowa. Bylam z nia u dentysty i stwierdzil, ze nic sie nie da z tym zrobic, ze niektorym dzieciom takie zeby wyrastaja. Czy ktoras z was zna taki przypadek? Niby lekarz mnie pocieszyl, ze to nie bedzie mialo wplywu na zeby stale. Ale martwi mnie to, ze przez nastepne 5, 6 lat mala bedzie miala takie brzydkie zabki sad
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 05:08
      czy to byl dentysta dzieciecy?
      Jezeli to prochnica to nie powinno sie tego przechowywac 5 -6 , a czasami i 10 lat. Wielu starej daty dentystow nie leczy prochnicy u dzieci co wola o pomste do nieba Wplyw na stale zeby moze miec, oczywiscie! . Co to za niedouczony dentysta?
      Nie wiem czy sie da , ale moze da sie zrobic cos w rodzaju koronek, aby chronic to co zostalo z zabkow.
      • paliwodaj Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 05:11
        i jeszcze jedno, mimo ze ma 14 miesiecy powinnas corke zabierac regularnie do dentysty co 6 miesiecy bo ma problem z zebami i nawet jezeli beda juz wyleczone, trzeba zeby ciagle kontrolowac. chyba nie chcesz zeby kiedys miala do ciebie zal ze odpuscilas leczenie jej mlecznych zebow po opinii jednego pseudo dentysty
        • rooms Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 07:15
          na pewno trzeba zadbać o te ząbki - regularnie lakierować. Mojej córce też ukruszyła się górna czwórka, została spiłowana i zaplombowana, żeby uniknąć próchnicy (do niechronionego szkliwem zęba próchnica wchodzi raz-dwa). U nas to kwestia problemów z gospodarką wapniowo-fosforową w niemowlęctwie, teraz jest już w porządku. Ale ząbki lakierujemy co miesiąc-dwa.
        • makurokurosek Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 09:36
          > i jeszcze jedno, mimo ze ma 14 miesiecy powinnas corke zabierac regularnie do d
          > entysty co 6 miesiecy

Chyba co 2- 3 miesiące .
    • sinusoidaa Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 07:44
      A czy Twoje dziecko nie było leczone wcześniej, zanim wyszły zęby, antybiotykami z grupy tetracyklin? Te antybiotyki uszkadzają zawiązki zębów i być moze to nie próchnica, tylko własnie efekt działania antybiotyków.
    • jagabaga92 Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 08:36
      >Bylam z nia u dentysty i stwierdzil, ze nic sie nie da z tym zrobic, ze niektorym dzieciom takie zeby wyrastaja.

Dentysta dobrze powiedział, bo nic nie da się zrobić z tym, że takie zęby wyrastają. Inna sprawa to leczenie - to już DA SIĘ ZROBIĆ i TRZEBA LECZYĆ!!!!!

A brązowy nalot (ZWYKŁY nalot, a nie próchnica) robi się od spania dziecka z uchyloną buzią.
    • mamuniaolunia Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 08:48
      Mojemu bratankowi wykruszyły się 4 górne ząbki (jedynki i dwójki) jak miał niecałe 2 latka. To co z nich pozostało zostało zalapisowane (są czarne). Teraz ma 8 lat i zaczęły mu wypadać mleczaki, więc może doczekamy się w końcu widoku uśmiechniętej zębatej buzi. Muszą często chodzić na kontrolę, ale na szczęście nie ma żadnych problemów z wymową spowodowanych brakiem przednich zębów. Jedyny makament no to mniejszy komfort przy gryzieniu, no i nie ukrywajmy - brzydki wygląd...
      • cosma3 Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 12:20
        Dzieki wam za porady. Lekarz ten stwierdzil, ze to nie jest prochnica i, ze nic sie nie da z tym zrobic, wiec nie naciskalam, bo chyba wie co mowi. Pytal sie czy bralam antybiotyki beda w ciazy, ale nie bralam nawet tabletek przeciwbolowych. Mala tyez nie brala antybiotykow. My i tak pokazemy te zeby naszemu koledze, ktory jest dobrym dentysta, ale dopiero za 2 miesiace, bo mieszka w innym kraju. Jestem tym naprawde zaskoczona, bo moje starsze dziecko ma zdrowe, biale zabki.
    • julka1967a Re: Zepsute zeby. 09.06.11, 14:20
      U dzieci mojej siostry występował ten sam problem. Stałe zęby już są ok.
      Z tego co pamiętam to przypuszczała, że ma to związek z podawaniem lekarstw (nie wiem, czy nie jakichś z żelazem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka